EȘTI AICI:
Revista presei – 30 martie 2022

Revista presei – 30 martie 2022

6scriitorilandscape
Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu și alți scriitori contemporani, în dialog la UVT
stiridetimisoara.ro

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19, mai mulți scriitori români contemporani participă, la Universitatea de Vest, la un eveniment moderat de criticul literar Mircea Mihăieș. Vor veni în Aula Magna Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Nicolaie și Vlad Zografi.

Dialogul intitulat „Fiction & Company” face parte din seria evenimentelor „La UVT, Cultura este Capitală!”. El oferă celor prezenți oportunitatea ca, după o lungă perioadă, să fie față în față cu scriitori care au dat nenumărate titluri definitorii pentru literatura română, să adreseze întrebări și să se conecteze într-o manieră aparte cu literatura.

„Deși trăim într-o vreme în care rețelele sociale ne acaparează tot mai mult din timpul liber, literatura rămâne nu doar un loc de refugiu, dar și un univers care ne inspiră. La Universitatea de Vest, literatura, precum și cei mai inspirați scriitori, își găsesc mereu un loc de cinste. Ne bucurăm să-i avem alături de noi pe Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Nicolaie și Vlad Zografi. Intelectualii considerați repere ale culturii române contemporane, și nu numai, sunt o prezență constantă la UVT. Avem convingerea că societatea în care trăim, trecută prin încercări atât de serioase în prezent, are nevoie de modele autentice pentru a deveni mai bună”, spune Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Acest eveniment este organizat cu prezență fizică, în Aula Magna UVT. Pentru participare este necesară rezervarea prealabilă, AICI. El va fi transmis și live pe pagina de Facebook a UVT.

 

 

Primaria (1)
Primăria Timișoara digitalizează relația cu cetățenii, cu un proiect în valoare de patru milioane de euro
debanat.ro

Interacțiunea cetățenilor cu municipalitatea timișoreană se va schimba total în perioada următoare. Primăria Timișoara a obținut o finanțare europeană nerambursabilă de patru milioane de euro, cu ajutorul căreia va realiza un portal unic de interacțiune a cetățenilor și firmelor cu administrația, dar și pentru digitalizarea arhivelor instituției.

Proiectul ”Simplificarea procesului participativ și decizional în relația cu cetățenii prin digitalizarea integrată și eficientizarea administrației publice la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara” este finanțat cu fonduri din Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020.

Decalajul dintre serviciile online pe care le furnizează primăria și cele din mediul privat pe care cetățeanul le folosește este uriaș. Procedurile și interfețele actuale din primărie sunt depășite și greu de actualizat. Aceasta este prima finanțare din fonduri europene pentru digitalizare, pe care o câștigă primăria și ne va înlesni următorii pași către acel concept de portal unic și intuitiv care va fi fața relației cetățeanului cu administrația locală. Trebuie să facem saltul spre soluții tehnologice actuale, care ne ușurează munca și sunt intuitive. Doar luând decizii tehnice inspirate vom putea ajunge și noi la nivelul serviciilor digitale moderne, în următoarea perioadă”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Al doilea pilon al e digitalizarea arhivei.

„În 2022 încă se printează tot, asta e o problemă. Digitalizăm 5000 de bibliorafturi, toate vor fi scanate și arhivate digital”, a mai spus Fritz.

Toate textele documentelor incluse în arhivă vor putea fi ușor de vizualizat și de căutat conținutul lor.

Un al treilea pilon se referă la relația directă cu cetățenii. Momentan, administrația publică locală interacționează cu persoanele fizice și juridice atât fizic cât și prin intermediul unor platforme online, însă navigarea și găsirea unor informații sau servicii sunt greoaie. De asemenea, modurile de prezentare ale informației nu sunt întotdeauna intuitive. Administrația a început din 2020 migrarea unor funcții și informații pe microsite-uri precum cel pentru covid-19, prezentarea bugetului local, transparența plăților făcute de administrație ori înscrierea pentru locurile la creșă.

IMG 7898 79NS
Cum sunt integrați copiii ucraineni în școlile din Polonia
scoala9.ro

Cracovia este orașul care a primit mai mulți refugiați ucraineni decât toată România - peste 130.000. La o populație mai mică de 800 de mii de locuitori, înseamnă că la fiecare șase polonezi s-a adăugat un ucrainean. De integrarea lor se ocupă coaliția Open Krakow, formată din 71 de organizații non-guvernamentale. Școala 9 a vorbit cu Urszula Majcher-Legawiec, coordonator pentru sistemul de învățământ, pentru a afla cum se adaptează cei peste 4.000 de copii ucraineni la școlile din al doilea oraș ca mărime din Polonia.

Urszula Majcher-Legawiec este, în aceste zile, un personaj-cheie pentru tot ce înseamnă asimilarea copiilor ucraineni în sistemul de educație polonez. Fostă profesoară de limba poloneză, Urszula se ocupă astăzi de consilierea școlilor care se confruntă cu un val de refugiați ucraineni. Proiectul ei de suflet, cum spune ea, este instituirea unei noi categorii de pedagogi numiți asistenți multiculturali - care vorbesc atât poloneză, cât și ucraineană - și care sprijină demersul de integrare a refugiaților în școlile poloneze.

Pentru că peste 4.000 de copii din Ucraina au ajuns, în ultima lună, la școlile din Polonia și au nevoie, spune ea, de asistență specială. Nu doar pentru că nu există cărți în limba ucraineană din care să învețe, cărți despre care Urszula spune că oricum nu au nevoie, ci și pentru că vin cu un set special de probleme: după ce au lăsat în spate căminele afectate de un război, acești copii au nevoie de atenție specială.

Urszula spune că profesorii nu sunt deocamdată pregătiți să le predea unor copii care nu vorbesc limba poloneză. Chiar dacă există copii de imigranți care studiază la școlile din Cracovia, statutul de refugiat, evidențiază ea, vine la pachet cu o serie de probleme specifice.

„Așa că, acum, avem nevoie de o metodologie, trebuie să știm cum să le predăm acestor copii care nu vorbesc poloneză și trebuie să avem grijă de ei. Avem nevoie de cunoștințe de psihologie, despre PTSD (sindromul de stres postraumatic), despre reziliență, despre cum putem face toate astea. Rolul meu este să dau sfaturi, dacă pot să o fac, despre cum să li se predea acestor copii aflați în aceste situații specifice: traumatizați, simțindu-se nesiguri”, ne explică Urszula, din biroul ei aflat undeva în centrul Cracoviei.

Eb3842aae9331296a69b60b35e348d890d149ba0
Lecția de muzică și umanitate predată la Școala Artelor din Suceava
republica.ro

Marian a deschis școala de muzică alături de Lidia Minciună, pe care a cunoscut-o în primul an de Conservator. I-a împărtășit visul său și a fost de acord să i se alăture, cu toate că era destul de sceptică că proiectul avea să se materializeze. Mai mult, nu se gândea că va preda vreodată. Pe parcurs li s-a alăturat și Teodora Botez, colega de trupă a lui Marian.

„El are această atitudine de acceptare a oamenilor fără dorința de a-i schimba. Este omul lângă care poți greși. Pentru că profesorul este terenul unde copilașul învață să greșească, iar să greșești este sănătos. Asta înseamnă că ești deja în proces și începi să te manifești, să cercetezi. Inspirată de el, am adoptat și eu această atitudine pentru că am simțit că este cea potrivită. Nu frica de greșeală”, spune Lidia.

Te-a păcălit nota asta! Aceasta este replica Lidiei atunci când copiii, într-adevăr, greșesc o notă, dar lejeritatea și bunătatea cu care le-o spune, îi fac să zâmbescă și să meargă mai departe.

„A fost ceva spontan pentru că îmi doream să pun altfel problema. Sunt copii care atunci când greșesc se sperie, au spasme ale corpului sau își dau o palmă în cap. Asta arată percepția lor despre cum merită să fie tratați atunci când greșesc. Eu nu folosesc niciodată cuvântul greșeală”, explică Lidia.

 

Https Cdn.evbuc.com Images 253045979 854928508263 1 Original
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării este unul dintre speakerii conferinței „Finanțăm businessul tău”, de marți, 5 aprilie, de la Timișoara.
adrvest.ro
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării este unul dintre speakerii conferinței „Finanțăm businessul tău”, de marți, 5 aprilie, de la Timișoara.
➡ Ai nevoie de finanțare și coaching pentru dezvoltare?
➡ Ai o companie care a realizat un produs inovativ sau este în curs de realizare a acestuia?
➡ Ai o idee de afacere în tehnologie și vrei să știi cum te poți finanța?
➡ Cauți soluții de finanțare pentru creșterea afacerii tale?
➡ Vrei să știi cum poate deveni firma ta un UNICORN?
🔴 Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest își propune să finanțeze din fonduri europene IMM-uri care realizează produse și servicii inovative și care utilizează noi tehnologii, cu potențial de dezvoltare a pieței și de export, precum și start-up-urile inovative.
✒️ Participarea este gratuită, dar se face în baza unei rezervări.
Download (3)
Consiliul Județean propune publicului iubitor de cultură, pentru săptămâna aceasta, expoziții temporare și permanente, spectacole precum și teatru de păpuși
cjtimis.ro

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a. Astfel sunt programate în acest weekend primele două centre zonale: în 2 aprilie, la Ghiroda (sat Giarmata Vii) unde participă localitățile: Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Coșteiu, Făget și Ghiroda. Din ”lada cu zestre” a județului Timiș veți putea urmări jocuri și cântece autentice bănățene, grai bănățean, meșteșuguri, artă populară și expoziții de gastronomie tradițională bănățeană. Iar în 3 aprilie, la Giarmata vor participa localitățile: Checea, Voiteg și Giarmata. Banatul multietnic este reprezentat de jocuri și cântece maghiare, germane, croate și rrome, precum și de expoziții de artă și gastronomie tradițională.

Pentru cei mici, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pune în scenă spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”. Bilete se pot cumpăra online accesând platforma www.bilete.ro sau de la casieria teatrului.

Descoperiți mai jos lista activităților culturale din perioada 29 martie – 3 aprilie.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.