EȘTI AICI:
Revista presei – 30 iunie 2021

Revista presei – 30 iunie 2021

Wep
„WePerform - Seri de muzică și teatru FMT-UVT”
sursadevest.ro

„La UVT, cultura este capitală!” este genericul sub care se derulează și seria de evenimente de teatru și muzică outdoor „WePerform”, organizate de Facultatea de Muzică și Teatru.

 „WePerform - Seri de muzică și teatru FMT-UVT” aduce în atenția publicului noi spectacole de teatru marți, 29 iunie, și joi, 1 iulie, de la ora 20, în Piața Sf. Gheorghe. Prima seară se deschide cu un spectacol de monodrame, precum și cu o piesă intitulată „Dragă Elena Sergheevna”, interpretate de studenții de la Actorie, an terminal III, clasa asist. univ. drd Mirela Puia.

Seara de joi propune publicului timișorean piesa „Oaspetele de piatră” interpretată de studenții Facultății de Teatru, secția Actorie, sub coordonarea Asist. Cercet. Drd. Laura Avarvari și Asist. Univ. Drd. Claudia Ieremia. Spectacolele propuse în această săptămână vorbesc despre căutări, disfuncționalități, regăsiri sau vizează noi interpretări ale unor simboluri arhi-cunoscute, precum cel al seducătorului.

Mai multe despre evenimentele din această săptămână pot fi găsite pe pagina de Facebook, aici.

După un debut foarte interesant și gustat de public, prin spectacole de muzică și film, iată că evenimentele oferite de Facultatea de Muzică și Teatru din UVT sunt tot mai bine primite de comunitatea locală. Vă așteptăm și în această săptămână, când vă vom oferi două seri de teatru, interpretat de tinerii studenți talentați de la Actorie FMT– UVT”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Intrarea este liberă pentru ambele spectacole în măsura disponibilității locurilor, iar capacitatea evenimentului este de 150 de persoane. Durata acestora va fi de câte o oră.

Accesul la spectacole este permis cu respectarea noilor prevederi privind normele sanitare impuse. În acest sens, pe lângă purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței corespunzătoare, spectatorii vor prezenta înaintea începerii evenimentului una dintre următoarele: adeverința de vaccinare, test negativ RT-PCR sau bilet de externare care să adeverească prezența anticorpilor.

Seria de evenimente WePerform, construită în jurul muzicii și a teatrului, a avut deschiderea la începutul lunii iunie și continuă cu evenimente în fiecare zi de joi, până pe 22 iulie.

Vineri La UVT DSCF9179
Alumni ai UVT, Ioan T. Morar şi Cristian Pătrăşconiu, personalităţi ale lumii culturale, obţin prestigioase premii ale Uniunii Scriitorilor din România
agerpres.ro

La începutul lunii iunie au fost decernate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020. Printre laureaţi se numără doi alumni ai Universităţii de Vest din Timişoara. Este vorba despre Ioan T. Morar şi Cristian Pătrăşconiu.

Juriul, format din Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon (membri), a decis decernarea Premiului Special volumului Fake news în Epoca de Aur. Amintiri şi povestiri despre cenzura comunistă, autor Ioan T. Morar, Editura Polirom.
Laudatio pentru acest premiu a fost susţinut de Profesorul emerit al Universităţii de Vest din Timişoara, Mircea Mihăieş.

Tot la această secţiune, Editura Universităţii de Vest din Timişoara a avut o nominalizare reprezentată de volumul lui Cristian Pătrăşconiu, Marea Unire. Prima sută.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România a fost acordat, de către Asociaţia Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare, Premiul pentru Cea mai bună carte. Juriul, format din Nicolae Manolescu (preşedinte), Mihai Zamfir şi Daniel Cristea-Enache, i-a acordat această prestigioasă distincţie lui Cristian Pătrăşconiu pentru patru volume apărute în primăvara anului 2020 la Editura Universităţii de Vest din Timişoara: De taină, Comunismul de apoi, Marea Unire. Prima sută şi Treizeci, anii de după. Laudatio pentru acest premiu a fost susţinut de Daniel Cristea-Enache.

Cele patru volume premiate ale lui Cristian Pătrăşconiu au fost bine primite de critica de specialitate, bucurându-se de apreciere în multe dintre revistele culturale din ţară. Acesta este licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. De asemenea, a fost cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate, cursant şi bursier al Colegiului "A Treia Europă" din Timişoara. În anul 2017 a mai publicat un volum, Întrebări puse La Punkt, tot la Editura Universităţii de Vest din Timişoara.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: "Îi felicit cu căldură pe distinşii scriitori Ioan T. Morar şi Cristian Pătrăşconiu, laureaţi ai premiilor USR din acest an. Personalităţi culturale remarcate în mod distinct în cultura timişoreană, alumni ai Universităţii de Vest din Timişoara, laureaţii din acest an ai Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România sunt adevăraţi ambasadori culturali ai comunităţii noastre în lume, reprezentanţi străluciţi şi preţuiţi ai literelor timişorene."

Sigla Euronews
Politehnica București lansează un o licitație de 600.000 de euro pentru construcția studiourilor Euronews România
economedia.ro

Universitatea Politehnica București a lansat în SICAP un contract de 2,9 milioane lei (circa 600.000 de euro) pentru realizarea studiourilor televiziunii de știri Euronews. Lucrările se vor desfășura la sediul UPB, Bulevardul Iuliu Maniu nr. 1 – 3, corp A, etajele 8 și 9. Ofertele trebuie depuse, repede, până în 15 iulie, iar departajarea firmei câștigătoare se va face în raport de 70% pe preț și 30% pe timpul cât mai scurt de executare a lucrărilor. Durata estimată a contractului este de 6 luni, în condițiile în care rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a anunțat că televiziunea ar urma să emită din acest an.

În aprilie, Politehnica a organizat o licitație cu valoare de aproximativ 15 milioane lei pentru dotarea cu echipamente specifice de televiziune, pentru care a primit oferte în luna mai. Acestea sunt în evaluare până în 6 septembrie. Licitația vizează achiziția de sistem de producție știri, sistem de emisie, studio de televiziune și servicii de mentenanță pentru o durată de minim 36 luni, confom specificațiilor caietului de sarcini.

„Necesitatea achiziției rezidă din contextul parteneriatului UPB-Euronews pentru a crea Euronews România – o nouă televiziune de știri cu un caracter înalt de independență, transparență în activitatea desfășurată, cu caracter policultural, bazată pe valori europene. Pe lângă scopul comercial și de promotor al valorilor europene prin oferta unui jurnalism de calitate și independent, televiziunea realizată are și o componentă educativă prin practică studențească la nivelul universității”, se explică în caietul de sarcini a licitației pentru echipamente.

Rectorat Upt 1
Zece locuri la UPT pentru absolvenții arădeni proveniți din sistemul de protecție socială
glsa.ro

S-au alocat, pentru admiterea în anul universitar 2021-2022, 10 locuri speciale, bugetate, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială.

Mai mult, pentru a-i susține pe acești absolvenți, Universitatea Politehnica Timișoara le acordă și o bursă ce acoperă integral tariful lunar de cazare și parțial cel de masă. În plus, aceștia pot beneficia și de burse sociale, la care se poate adăuga, pentru cei cu rezultate bune la învățătură, o bursă de merit sau una de performanță. De asemenea, ei sunt scutiți și de plata taxei de înscriere la examenul de admitere.

Nu în ultimul rând, studenția înseamnă, pentru acești absolvenți de liceu, la fel ca și pentru toți ceilalți candidați la admitere, și o șansă în carieră, știut fiind faptul că diploma obținută la absolvire le oferă o meserie căutată pe piața muncii, un job bine plătit, iar rata de angajabilitate a absolvenților este de peste 90%, în condițiile în care studiile efectuate nu au luat în calcul pe cei care își deschid firme proprii (UPT îi susține și pe cei cu spirit antreprenorial), cei care își continuă studiile sau cei care pleacă în străinătate.

Practic, absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială vor participa la concursul de admitere (concurs de dosare sau concurs cu probe de verificare) la facultatea și specializarea pe care și-o doresc, pe locurile special alocate și vor concura doar cu colegii care au aplicat pentru acest tip de locuri. Ierarhizarea lor se va face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere obținute. Informații suplimentare se pot găsi pe site-ul universității.

Universitate Studenti Amfiteatru Cursuri 640x400
Consiliul Naţional al Rectorilor: „Covârşitoarea majoritate” a universităţilor optează pentru deschiderea anului 2021-2022 cu prezenţă fizică / Apel către profesori şi studenţi să se vaccineze
g4media.ro

Majoritatea universităţilor din România doresc ca noul an universitar să se deschidă cu prezenţa fizică la cursuri a studenţilor şi profesorilor, potrivit concluziilor reuniunii Consiliului Naţional al Rectorilor, desfăşurată la Cluj-Napoca, în perioada 25-27 iunie, relatează Agerpres.

„Întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor din 25-27 iunie a.c., organizată la Cluj Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, a inclus temele actuale care vizează deschiderea şi desfăşurarea anului universitar 2021-2022 în condiţii optime, în contextul situaţiei epidemiologice generate de pandemia COVID-19. (…) Participanţii prezenţi la reuniunea CNR au formulat puncte de vedere, dar şi o serie de solicitări, adresate Executivului. Redăm sintetic punctele de vedere şi solicitările formulate. (…) Covârşitoarea majoritate a universităţilor prezente la reuniune şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţă fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR).

Potrivit sursei citate, CNR recomandă membrilor comunităţii academice să se vaccineze anti-COVID-19.

„Ţinând cont de experienţa câştigată de către universităţi în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educaţiei să prospecteze menţinerea unor reglementări şi practici de tip „blended learning” care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare. În contextul deciziei de a începe anul universitar „on-site”, CNR recomandă tuturor membrilor comunităţilor academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât şi a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condiţiile pentru redeschiderea campusurilor universitare şi înlesnirea liberei circulaţii”, se mai arată în comunicat.

În cadrul reuniunii CNR au fost formulate propuneri de soluţionare a problemelor semnalate de universităţi, iar „concluziile reuniunii CNR reprezintă soluţii pentru ca procesul de predare – învăţare să se desfăşoare în condiţii de calitate, cu respectarea exigenţelor academice, dar şi a protocoalelor sanitare”, în vederea asigurării dreptului la sănătate al studenţilor, al cadrelor didactice şi al tuturor membrilor comunităţilor academice.

Dreamstime S 82311035 E1603982609693
Referendumul privind soarta CNATDCU se reia în universități, la recomandarea Consiliului Rectorilor
edupedu.ro

Universitățile sunt chemate să spună cine trebuie să acorde titlurile de doctor – CNATDCU sau ele însele. Consiliul Național al Rectorilor a decis să le recomande universităților să chestioneze prin referendum soarta CNATDCU, forul care analizează plagiatele și acordă sau respinge titlurile de doctor. Acest referendum a fost recomandat încă de anul trecut, când CNR era condus de Sorin Cîmpeanu, dar demersul a fost anulat de criza pandemică. „Eu sunt familiarizat cu sistemul american, unde titlul de doctor se conferă de universități. Pot fi de acord că universitățile românești nu sunt încă pregătite pentru nivelul respectiv”, a declarat președintele interimar al CNR, Daniel David.

Recomandarea de organizare a referendumului este cuprinsă în rezoluția emisă de Consiliul Național al Rectorilor (CNR) după reuniunea organizată în perioada 25-27 iunie 2021 de Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj.

Contactat de EduPedu.ro, rectorul Daniel David, președintele interimar pentru 6 luni al CNR după ce Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din acest for devenind ministru al Educației, a declarat că „în 2020 Consiliul Național al Rectorilor a luat decizia să ceară universităților să organizeze acest referendum. CNR nu le poate impune universităților să îl organizeze, iar foarte multe au invocat acum un an că nu pot implementa recomandarea Consiliului din cauza pandemiei”.

„Prin urmare, a fost reluată recomandarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) din 2020 de organizare a acestui referendum. Dar și în acest moment, ultima decizie [privind organizarea sau nu a referendumului – N. Red.] aparține fiecărei universități, fiindcă CNR poate recomanda, nu impune unei universități acest referendum”, a precizat David.

Președintele interimar al CNR a adăugat că sunt mai multe teme recomandate să fie ridicate în cadrul referendumului pe care universitățile îl vor organiza, printre care „modul în care universitățile văd, în țară, organizarea CNATDCU și modul în care își văd titlurile în asociere cu CNATDCU. De exemplu, acum titlurile de conferențiar și de profesor se acordă la nivel de universitate; există voci care spun că ar trebui să reîntoarcem conferirea acestora la CNATDCU, cum era cu ani înainte”.

646x404 (11)
Studiu Digital Nation: Jumătate dintre elevii din România fac meditații pentru bacalaureat
educatieprivata.ro

În 2020 s-a înregistrat cea mai mică rată de promovabilitate la BAC din ultimii 6 ani, de doar 62.9%. În 2021, după un an complet de școală online, 51% dintre elevi fac meditații particulare de pregătire pentru BAC sperând sperând să compenseze lipsurile cauzate de pandemie, în timp ce 9.4% dintre profesori oferă acum elevilor și posibilitatea de pregătire online, potrivit studiului Digital Nation despre Impactul meditațiilor în nota de la Bacalaureat, la care au participat peste 1.800 elevi și profesori.

Dimensiunea industriei meditațiilor nu mai este o noutate, însă noile date Digital Nation arată o corelație directă între accesul la pregătire suplimentară și rezultatele atât individuale, cât și naționale, la Bacalaureat. Studiul demonstrează că elevii care “reușesc”, în general, să atingă performanțe la BAC sunt cei care fac meditații particulare: chiar profesorii declară că 72% dintre elevii cu media peste 8 la BAC fac meditații și ca acestea ridică în medie nota elevului la BAC cu 2-3 puncte. De aceeași părere sunt și 59% dintre elevi, care îi consideră puternic dezavantajați pe colegii lor care nu își permit costurile orelor de pregătire suplimentară.

Pentru 54.9% dintre elevi, meditațiile private sunt deosebit de necesare în pregătirea pentru examenele importante, iar nevoia de pregătire suplimentară este resimțită acut în special de către elevii care dau BAC-ul anul acesta, care sunt puternic nemulțumiți de cum s-a desfășurat școala online în pandemie: 27% dintre aceștia declară că au nevoie de meditații mai ales pentru a înțelege ce s-a predat la clasă: ‘N-am învățat nimic. 90% din profesori au fost 0. În continuare am bacul și s-a lucrat mai mult la sport decât la română, ne-a spus Tudor, 18 ani, Clasa a XII a la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, București

IMG 7180 69xO
De ce o țară devine mai prosperă când cetățenii ei sunt mai educați? Explicațiile a doi experți
scoala9.ro

Andreea Eșanu și Cristian Hatu, experți ai Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, au explicat pentru Școala 9 cum se reflectă ce știu cetățenii în vistieriile unui stat, dar și în propriul lor buzunar. Dacă scade analfabetismul funcțional până în 2030, efectul pe termen lung este dublarea sau chiar triplarea PIB-ului. Dar acest lucru înseamnă o schimbare radicală a arhitecturii curriculare, care să privească dezvoltarea abilităților de bază a tuturor elevilor, nu un sistem care să urmărească doar crearea unor vârfuri, cum sunt olimpicii, spun cei doi. Adică toată lumea să înțeleagă un prospect de medicament, să știe ce furnizor de energie electrică să-și aleagă și de ce vaccinarea anti-COVID e importantă.

Cristian Hatu este fondatorul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE), asociație care a schimbat cu totul, în ultimul deceniu, felul în care se predă fizica în școli, astfel încât copiii să înțeleagă fenomenele din jurul lor, nu să memoreze formule. După același model, au început reformarea predării chimiei. El a explicat pentru Școala 9 de ce aceste testări PISA sunt o oglindă atât de bună a nivelului de educație al unei țări. „Acum școala trebuie să te pregătească pentru o economie foarte dinamică, apar ramuri noi, dispar alte ramuri. Într-un raport al Băncii Mondiale de acum mai mulți ani se menționa că un om își schimbă specializările de-a lungul vieții active de trei-patru ori. Deci nu locurile de muncă, specializările. Ori asta înseamnă că școala trebuie să-i dezvolte niște abilități elevului astfel încât el să-și poată construi rapid noi specializări”, spune Cristian Hatu.

Angajații fabricilor din comunism aveau nevoie să știe cu totul alte lucruri decât ce li se cer noilor generații de muncitori. „E mult mai important decât înainte ca angajatul să poată gândi rațional, structurat, apar multe situații în care el trebuie să ia decizii fiindcă întâmpină situații cu care nu s-a mai confruntat, trebuie să aibă capacitate de analiză, de a găsi soluții.”

Dar nu e vorba doar de situații de la locul de muncă pentru care ai nevoie astăzi de pregătire, crede Andreea Eșanu, manager de proiecte educaționale la CEAE. „Uitați-vă la corelația dintre alfabetizarea funcțională și atitudinea generală cu privire la vaccinuri. Ce fel de scepticism afișăm atunci când ne îndoim cu privire la utilitatea vaccinurilor? Astfel de probleme țin de înțelegerea unei relații simple între fenomene de tipul cauză-efect, lucruri care țin de o educație științifică la un nivel de bază.”

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.