English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 30 iulie 2021

Revista presei – 30 iulie 2021

Revista presei – 30 iulie 2021
UVT – în topul preferințelor elevilor!
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) s-a bucurat și în această sesiune de admitere de interesul unui număr foarte mare de aspiranți la studii universitare, care s-au înscris pentru a-și continua parcursul academic în cea mai importantă instituție de învățământ superior din Vestul României

În ciuda faptului că numărul absolvenților examenului de bacalaureat a scăzut în anul 2021 cu aproape 8% față de anul precedent, numărul de studenți înmatriculați la UVT după sesiunea de admitere din luna iulie 2021 este similar cu cel din anul 2020.

Dar, pentru că la Universitatea de Vest din Timișoara accentul se pune în principal pe calitatea studenților, nu pe numărul acestora, scopul nostru a fost mereu atragerea celor mai buni tineri care să devină studenți ai UVT.

În ciuda contextului pandemic, 4 dintre cele 11 facultăți ale UVT au organizat probe de admitere, fie desfășurate în mediul online (probe vocaționale – Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru), fie probe scrise, desfășurate în format fizic, cu respectarea normelor în vigoare, la sediul UVT sau al facultăților componente (Facultatea de Drept și Facultatea de Matematică și Informatică). La aceste probe de admitere, desfășurate fizic, candidații s-au prezentat într-un număr foarte mare – au fost prezenți peste 700 de candidați care au susținut probele din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, respectiv peste 450 de candidați la Facultatea de Drept.

De asemenea, atractivitatea UVT se menține la cele mai bune cote în rândul talentelor și elevilor premiați. Nouă absolvenți din Timiș sau județe învecinate, care au promovat examenul de bacalaureat cu media 10, dar și un număr mare de candidați care în perioada studiilor liceale au obținut distincții la olimpiade naționale și internaționale sau au finalizat studiile liceale în calitate de șefi de promoție, au decis să devină studenți ai Universității de Vest din Timișoara.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Bilanțul admiterii de vară la UVT este foarte bun, cu un număr de înmatriculări de noi studenți sensibil egal cu cel din admiterea de vară de anul trecut, în condițiile în care numărul absolvenților examenului de bacalaureat a scăzut în anul 2021 cu aproape 8% față de anul precedent. În plus, a crescut numărul elevilor care au terminat liceul cu medii foarte mari și au candidat acum la UVT. Concurența la anumite specializări a fost la cote foarte înalte, cum s-a întâmplat și în anii trecuți, iar asta a condus chiar și la respingerea unui număr semnificativ de candidați, acolo unde locurile disponibile au fost cu mult mai puține decât solicitările (este vorba de Facultatea de Drept și cea de Matematică și Informatică). În plus, în condiții foarte speciale, cu o rată încă mică a vaccinării tinerilor, UVT a reușit să organizeze în condiții de deplină siguranță probe de admitere, menținând un format competitiv al selecției pentru înscrierea la programele de studii vocaționale, de drept și de matematică-informatică. Ne-am atins un obiectiv esențial în această etapă, a admiterii de vară, urmând să anunțăm din timp tuturor candidaților care este structura locurilor rămase libere pentru admiterea din septembrie”.

Revista presei – 30 iulie 2021
Smaranda Vultur (Universitatea de Vest din Timișoara) va deveni Cetățean de Onoare al Timișoarei
ziuadevest.ro

Există deja o tradiție ca în fiecare an, de Ziua Timișoarei, în ședința festivă a consiliului local, să fie decernate titluri de Cetățean de Onoare al orașului. În acest context, în ședința consiliului local din data de 27 iulie 2021, vor fi supuse la vot trei proiecte de hotărâre pentru acordarea de noi titluri pentru trei personalități: Smaranda Vultur, Dorin Bratu și Oscar Berger.

Smaranda Vultur a predat la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și la Sorbona, la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale de la Paris, la Universitățile din Pisa și Cracovia, precum și la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale de la Paris. Opera didactică și de cercetare a Smarandei Vultur a fost dublată de o activitate civică de prim rang. A fost membră activă a Societății Timișoara, a Alianței Civice, a Grupului de Dialog Social și a prezidat din 1996 până în 2000 filiala Fundației Academiei Civice. Meritele sale academice, civice și politice și-au găsit o recunoaștere deplină prin cooptarea sa în colectivul de cercetători ce au redactat Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România conduse de Vladimir Tismăneanu, document fundamental ce a semnat din punct de vedere istoric și politic condamnarea simbolică a comunismului din România asumată la nivelul de stat.

Revista presei – 30 iulie 2021
Universitatea Politehnica Timișoara, organizator al conferinței internaționale IAFeS NETTIES & Workshop
timpolis.ro

La Timişoara a avut loc, la sfârşitul acestei luni, conferința Internațională IAFeS NETTIES & Workshop de încheiere a DigiCulture Erasmus+, în organizarea Universităţii Politehnica.

Conferinţa a reunit peste 500 de participanți atât fizic, cât și virtual, prin Zoom și Facebook. Deschiderea conferinței a fost precedată de workshop-ul virtual Proiectul și Cursurile DigiCulture, organizat de echipa DigiCulture Erasmus+, în cadrul căruia peste 300 de participanți au descoperit pe platforma Zoom și live, pe Facebook, cele 13 cursuri DigiCulture, precum și certificatele digitale deschise acordate în urma completării acestora, prezentate de partenerii internaționali ai proiectului, transmit reprezentanţii UPT.

Conferința internațională IAFeS NETTIES & Workshop de încheiere a DigiCulture Erasmus+  a avut loc atât în sala Auditorium, cât și online, pe platforma Zoom și live pe Facebook, înregistrând peste 200 de participanți. Gazdele evenimentului au fost dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning al UPT, prof. dr. ing. Radu Vasiu, președintele IAFeS şi președintele Senatului UPT, conf. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, prof. Johann Gunther, secretar general IAFeS, și dr. Sorina Jecza, președintele Fundației Triade.

Revista presei – 30 iulie 2021
Universitatea Babeș Bolyai reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online
g4media.ro

Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva Covid-19, dacă au trecut prin boală sau dacă se testează zilnic cu test antigen rapid sau o dată la trei zile cu test PCR. Ceilalți vor putea să participe la cursuri “online sau prin alte modalități alternative”, potrivit unui comunicat al instituției.

 

Astfel, pot participa fizic la cursuri studenții care:
  • sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;
  • prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Revista presei – 30 iulie 2021
Universitatea „Cuza” a aprobat revenirea la cursuri faţă în faţă
ziaruldeiasi.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a luat decizia ca, din toamnă, să se revină la activitatea faţă în faţă la toate cele 15 facultăţi, conform unei decizii a Consiliului de Administraţie, care a fost validată de Senatul UAIC. Dar există două note majore de remarcat: 25% dintre cursurile de la toate facultăţile se vor defăşura online, iar dacă situaţia epidemiologică o va impune, procentul poate creşte până la 100%.

Prof.dr. Tudorel Toader spune că a luat decizia în urma Consiliului Naţional al Rectorilor, care a avut loc la Cluj-Napoca, şi unde s-a vorbit aproape în unanimitate despre reluarea activităţii în regim de faţă-în-faţă. „Am venit la Iaşi, le-am spus colegilor că am propunerea, pornind de la discuţiile de acolo, să începe faţă în faţă activitatea, să deschidem pe 27 septembrie anul universitar, dar să rămânem, ca soldatul, pregătiţi cu arma la şold. Dacă situaţia o impune, ne mutăm iarăşi în online, fiindcă avem toate platformele actualizate şi testate”, a declarat rectorul UAIC. Conform acestuia, doar cursurile vor fi făcute în regim de 25% online, restul activităţii didactice se va desfăşura faţă în faţă, câtă vreme situaţia pandemică o va permite. „Noi vom urmări şi respecta toate reglementările legale, dar ăsta este scenariul pentru care ne-am pregătit”, a completat prof.dr. Tudorel Toader.
Revista presei – 30 iulie 2021
Proiectul de anvergură prin care tinerii vor să aducă schimbarea. Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, la 150 de ani de la primul congres naţional
adevarul.ro

Universitatea din Bucureşti va găzdui prima ediţie a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, între 20 şi 24 august. Peste 100 de tineri români din ţară şi din străinătate se vor reuni cu această ocazie pentru a discuta soluţii pentru România de mâine.

Forumul reprezintă un proiect fără precedent, creat de către studenţi pentru studenţi, care îşi propune să devină catalizatorul schimbării politicilor publice şi să găsească soluţii pentru problemele cu care generaţia actuală se confruntă.   Pe perioada celor 5 zile în care Bucureştiul va deveni gazda celei mai reprezentative adunări studenţeşti, vor avea loc dezbateri în comitete, workshop-uri, conferinţe şi training-uri. Reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mediului de afaceri vor fi prezenţi în cadrul Forumului, asistând la procesul de dezbatere şi oferind studenţilor expertiza lor pe diferite subiecte.    Din dorinţa de a marca 150 de ani de la apariţia primului congres al tinerilor din ţară, congresul de la Putna, cele 4 federaţii studenţeşti naţionale: Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), UN Youth Romania, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) şi-au unit forţele pentru a crea spaţiul propice prin care tinerii să lucreze din nou pentru România. În căutarea de răspunsuri la întrebarea lansată încă de acum 150 ani, „În ce direcţie trebuie să pornească generaţia actuală?”, acestea şi-au dat seama că doar împreună, prin efort colectiv, pot realiza un proiect, prin care studenţii pot deveni pilonii unei societăţi mai bune în următorii ani.

 

Revista presei – 30 iulie 2021
Universitatea Politehnica din București, un nou podium al inventicii mondiale cu proiectul „Tire2Tire”
dcnews.ro

Denumit generic „Tire2Tire”, proiectul câștigător a fost realizat de o echipă a Facultății de Automatică și Calculatoare a UPB condusă de Conf. Univ. Dr. Ing. Daniel Rosner și Conf.Univ. Dr. Ing. Iuliu Vasilescu.

Ajunsă la cea de-a –X-a ediție, „Atos IT Challenge” a avut , anul acesta, tema “How can digital decarbonize non-digital”,iar studenți din întreaga lume au propus soluții digitale care să sprijine mai multe domenii și inițiative în jurul decarbonizării, ajutând companiile și societatea în ansamblul său să rezolve problemele climatice.

„Echipa Tire2Tire s-a evidențiat destul de timpuriu în cadrul colaborării noastre, care a început la Innovation Labs, programul pentru pre-accelerarea start-up-urilor IT inițiat în cadrul Universității Politehnica București. La Innovation Labs, noi identificăm anual studenți cu potențial antreprenorial din cadrul mai multor facultăți ale universității și îi ajutăm să ducă idei dintr-un stadiu incipient până la acela al unui produs care poate fi demonstrat în fața unor investitori, dar și a unor jurii, precum cel din cadrul competiției „Atos IT Challenge”. Eu, în particular, am avut plăcerea de a oferi mentorat echipei, iar energia creativă și imaginația lor non-conformistă m-au convins că au un potențial mare de creștere și că reprezintă o adiție valoroasă la ecosistemul antreprenorial inovativ românesc și regional. Mă bucur că juriul „Atos IT Challenge” a împărtășit această evaluare și le-a recunoscut meritele prin acordarea premiului I. Nu în ultimul rând, reușita tinerilor studenți reprezintă și o recunoaștere a valorii comunității universitare din cadrul UPB, dar și, mai general, a comunității academice românești.”, a declarat conf. univ. dr. ing. Daniel Rosner.

Proiectul „Tire2Tire” - un dispozitiv hardware

'Echipa formată din studenții Teodora Moraru, Ionuț-Gabriel Oțelea și Tania Bacale, alături de mentorii lor, conf. univ. dr. ing. Daniel Rosner și conf. univ. dr. ing. Iuliu Vasilescu (cărora li s-au alăturat cu 6 luni în urmă și Robert Lică, Cristian Pătru, a câștigat locul I cu proiectul „Tire2Tire” - un dispozitiv hardware care îi ajută pe șoferii de camioane să verifice și să monitorizeze automat starea anvelopelor, reducând astfel cantitatea de combustibil fosil utilizată și minimizând emisiile de carbon ale vehiculelor.

Prototipul propus de echipa română a pornit sub forma unei camere de adâncime montată în pământ peste care treceau mașinile, verificându-se astfel parametri fiecărei anvelope. După luni de dezvoltare dispozitivul a devenit un adevărat robot mobil capabil să se plimbe printre roțile vehiculelor și să scaneze cu ajutorul unei serii de senzori și lasere fiecare roată întâlnită. Totul în doar câteva minute, fără pic de efort sau intervenție umană, în timp ce șoferul alimentează!

Revista presei – 30 iulie 2021
O lună de cazare gratuită pentru studenții vaccinați, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași
edupedu.ro

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) beneficiază de o lună de cazare gratuită în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” dacă s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu serurile aprobate la nivelul României, potrivit unui comunicat de presă. Decizia a fost aprobată astăzi de către Consiliul de Administrație al TUIASI.

Pentru a putea beneficia de această gratuitate, studenții trebuie să fie înmatriculați la TUIASI și să își genereze din Registrul Național de Vaccinări adeverința care atestă finalizarea completă a schemei de vaccinare: două doze la Pfizer, Moderna și AstraZeneca și o singură doză la Johnson&Johnson. Măsura e aplicabilă doar pentru aceste vaccinuri, aprobate la nivel național. Adeverința o vor trimite pe email, către Direcția de Servicii Studențești, până la data de 31.10.2021.

Rectorul TUIASI, Dan Cașcaval, a declarat că această gratuitate este o măsură stimulativă ce va asigura un grad ridicat de protecție în campus.

  • Dan Cașcaval: „Deoarece nu există reglementări legale în acest sens, nu putem obliga studenții să se vaccineze, în niciuna dintre situațiile care impun derularea activităților educaționale. Însă, pentru că dorim să începem anul școlar cu prezența completă a studenților, măcar la activitățile practice, deci cu ocuparea integrală a locurilor de cazare din campus, cred că recompensarea celor care se vaccinează cu gratuitatea cazării pentru o lună reprezintă o măsură stimulativă care poate asigura un mediu sanitar mai sigur în campus. Și am putea stimula și vaccinarea în rândul tinerilor, ceea ce va fi benefic pentru noi toți”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.