EȘTI AICI:
Revista presei – 30 ianuarie 2023

Revista presei – 30 ianuarie 2023

Nba 700x241
AZI, LA UVT - Junior NBA League România. O spectaculoasă competiţie de baschet dedicată copiilor, va fi organizată în Timiş
debanat.ro

Baschet juvenit sub egida… NBA!! Competiţia de baschet ce reuneşte elevi din şcolile generale (clasele I-IV) se desfășoară sub egida NBA și este organizată de Federaţia Română de Baschet prin Asociaţia Judeţeană de Baschet Cluj şi Asociaţia Judeţeană de Baschet Timiş.

Jr. NBA League România este structurată în două conferințe: Western Conference (Timiș) și Eastern Conference (Cluj).

Directorul Jr. NBA League România Western Conference este Dragan Petricevic, selecționerul naționalei de baschet masculin a României și antrenorul principal al prim-divizionarei de seniori SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara.

Fiecare conferință va fi alcătuită din 15 echipe.

Primul eveniment din noul sezon este programat luni, cu începere de la ora 14:30, în Amfiteatrul A01 de la Universitatea de Vest din Timișoara, și va consta în Draft-ul Jr. NBA League România – Western Conference și în conferința de presă prin care va fi mediatizată competiția.

În concret, prin draft-ul de luni vor fi stabilite numele echipelor din NBA ce vor fi atribuite celor 15 școli din Conferința de Vest.

Evenimentul va avea loc în prezența ambasadorului NBA Nikoloz Tskitishvili (Georgia, fost pivot al echipelor Denver Nuggets, Golden State Warriors, Minnesota Timberwolves și Phoenix Suns) și al reprezentanților Federației Române de Baschet și Asociației Județene de Baschet Timiș.

Vor fi prezenți totodată reprezentanții celor 15 școli participante din județul Timiș – Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara, Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria” Timișoara, Școala Gimnazială nr. 21 ”Vicențiu Babeș” Timișoara, Școala Gimnazială nr. 24 Timișoara, Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” Timișoara, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” Timișoara, Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj, Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc
Liceul Teoretic Buziaș, Şcoala Gimnazială „Theodor Bucurescu” Nr. 1 Sânnicolau Mare, Şcoala Gimnazială Jimbolia, Şcoala Gimnazială Moşniţa Nouă și Școala Generală Catolică Timișoara.

Acestea vor fi împărțite în trei divizii de câte cinci echipe.

La Uvt Peda
Vineri și sâmbătă, directori, profesori și experți din 47 de licee din România s-au reunit la Universitatea de Vest Timișoara
ziuadevest.ro

Vineri și sâmbătă, la Universitatea de Vest din Timișoara are loc conferința națională cu tema „Locul și rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice și în dezvoltarea educației timpurii în România”.

Este de așteptat ca acest forum reprezentativ al comunităților din cadrul liceelor pedagogice să aducă în dezbatere cele mai importante preocupări actuale din viața învățământului pedagogic.  “Universitatea este preocupată de formarea de calitate prin școlile de aplicație, liceele pedagogice fiind unele dintre cele mai bune școli de aplicație. Este important însă să punem în balanță plusurile și minusurile oricărei modificări de parcurs al drumului urmat de orice tânăr dornic să urmeze o carieră în învățământ”, spune rectorul Marilen Pirtea.

La conferință participă directori şi reprezentanți ai profesorilor din 47 de licee și colegii pedagogice, membre ale Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor pedagogice din România (ANCLP), profesori ai Universității de Vest din Timișoara, dar și experți ai Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională „Step by Step” București.
Scoala Laptop Elevi Profesoara Dreamstime
Meseria de învățător, disputată în Educație. „Învățătorul, în viitor, nu va mai fi format numai prin liceu pedagogic”
adevarul.ro

Posibilitatea ca liceele pedagogice să formeze în continuare învățători a fost punctul fierbinte de discuție al unei conferințe naționale desfășurate la Timișoara. Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice a venit cu două propuneri importante.

După două zile de discuții, în cadrul conferinței de la Timișoara s-a adoptat o rezoluție, speranța fiind aceea că cele decise își vor găsi locul în noua Lege a învățământului preuniversitar.

Astfel, s-a propus separarea celor două calificări, învățător și educator, urmând ca liceele să poată forma atât „educator pentru educație timpurie”, calificare care o include pe cea de puericultor pentru care insistă ministerul, cât și „învățător”.

Învățătorii vor avea, în schimb, obligativitatea să-și continue studiile și să obțină diploma de licență, în caz contrar neputând să se titularizeze.

„Suntem de acord să intrăm și noi pe filiera europeană a profesionalizării carierei didactice și să se introducă în Legea Educației o singură funcție didactică pentru educația timpurie, respectiv educator pentru educația timpurie de la naștere până la 6 ani, ceea ce înseamnă astăzi educator puericultor și educatoare de la grădiniță. Așadar, ceea ce noi astăzi împărțim în două specializări la liceele pedagogice, adică educator-puericultor și educatoare, care în acest moment este la dubla specializare educator-învățător, să fie în viitor o singură specializare pentru educația timpurie, respectiv se numește educator pentru educația timpurie și îi va da posibilitatea absolventului să lucreze fie în creșă, fie la grădiniță, doar cu liceul pedagogic. Sigur, cu posibilitatea de a urma studii superioare, dar fără obligativitate”, a declarat, pentru „Adevărul”, președintele ANCLP Mircea Bertea.

Piata Victoriei Piata Operei Centru Timisoara 2 700x360
Strategia culturala a judetului Timis pana in 2027, intocmita de Universitatea de Vest
opiniatimisoarei.ro

Consiliul Judetean Timis lasa pe mana specialistilor intocmirea unei noi strategii culturale pentru urmatorii ani.

A lansat zilele trecute o procedura in Sistemul de Achizitii Publice, iar contractul a fost incredintat Fundatiei UVT.

Valoarea contractului pentru realizarea documentatiei “Strategia Culturala a Județului Timiş pentru perioada 2023-2027” este de 47.500 de lei, adica 9.612 euro.

Practic, documentul reprezinta o actualizare a strategiei culturale a judetului, care se realizeaza o data la 5 ani.
De altfel, Fundatia Universitatii de Vest din Timisoara, prin Departamentul de Sociologie s-a ocupat si de cele de dinainte.
Intocmirea acestui document este o necesitate avand in vedere fluiditatii crescute si evolutii rapide in domeniul economic si social cu impact in domeniul cultural.
Studiul urmareste identificarea perceptiilor si a opiniilor referitoare la fenomenul cultural judetean, identificarea profilului consumatorului de cultura, structura publicului pe criterii socio-demografice.

Vechiul document, Strategia Culturala a Judetului Timis 2018-2022, poate fi consultat AICI.

Medium 768x432
Conferință dedicată Sfinților Trei Ierarhi, la Facultatea de Teologie din Timișoara
mitropolia-banatului.ro

La Facultatea de Teologie din Timișoara a avut loc conferința „Trei ierarhi bănățeni ai condeiului de odinioară. Clericii Iosif-Iuliu Olariu, Iosif-Traian Bădescu și David Voniga”, susținută de Pr. Lect. dr. Alin Scridon, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

La această conferință a participat și Părintele Mitropolit Ioan, care a apreciat exortația părintelui Alin Scridon și a îndemnat pe cei prezenți, preoți profesori și studenți, să ia aminte la viața și scrierile acestor trei teologi bănățeni, care prin scrierile lor au influențat în mod pozitiv dezvoltarea teologiei ortodoxe în această parte de țară.

Părintele Alin Scridon a evocat pe cele trei personalități ale Bisericii bănățene, din Banatul de munte și din cel de câmpie, subliniind pregătirea lor teologică și culturală deosebită. „Ne vom întreba ce au în comun episcopul Iosif-Traian Bădescu, protos. Iosif-Iuliu Olariu și preotul David Voniga cu Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, pentru că îi desparte o perioadă de 1500 de ani? Din istorie aflăm că Sfinții Trei Ierarhi, episcopul Bădescu și cei doi preoți bănățeni, au iubit Biserica, au prețuit-o și ne-au lăsat un mare dar: cartea. Elitele bisericești și culturale bănățene evocate au publicat peste 10.000 de pagini de scrieri teologice, în special scrieri cu tematică biblică. Chiar dacă nu sunt atât de cunoscuți publicului larg, toți cei trei teologi amintiți au iubit poporul român și au luptat pentru crearea României Mari, dovadă și participarea lor la Marea Unire din 1 decembrie 1918”, a precizat preotul lect. dr. Alin Scridon.

La finalul conferinței, corul studenților teologi timișeni, coordonat de către Pr. Asist. Asoc. Laurian Popa, a intonat un mănunchi de imne religioase dedicate praznicului Sfinților Trei Ierahi și Maicii Domnului.

În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2023, în Capela Facultății de Litere, Istorie și Teologie, (str. Oituz), preoții profesori vor săvârși Sfânta Liturghie, la care vor participa studenții teologi, răspunsurile liturgice fiind date de corul studenților. Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30.

Evenimentul dedicat Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, a fost organizat de Mitropolia Banatului și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

05 Campus
Studenţi cu "suspendare": După pandemie, unul din trei studenţi ai Universităţii din Oradea nu şi-a mai finalizat studiile
ebihoreanul.ro

An de an, se discută despre numărul studenţilor care devin boboci ai facultăţilor, dar universităţile nu vorbesc niciodată despre cei care şi finalizează studiile. O analiză făcută la nivel naţional arată că aproape jumătate dintre studenţii care au domiciliul în Bihor au abandonat studiile şi nimeni nu ştie ce i-a determinat să facă asta.

Universitatea din Oradea nu are propriile statistici privind fenomenul abandonului şcolar, dar la solicitareaBIHOREANULUI, cele 15 facultăţi au transmis date care arată că, anul trecut, 40% dintre studenţii care ar fi trebuit să devină absolvenţi nu au finalizat studiile. Dacă o vor face cândva, doar timpul o va dovedi.

La finalul anului trecut, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), un organism al Ministerului Educaţiei, a făcut public un studiu privind abandonul în învăţământul superior românesc. Asemenea analize se fac rar şi, de altfel, problema abandonului şcolar nu se prea discută în mediul academic, preocupat mai degrabă de atragerea tinerilor spre facultăţi, nu şi dacă devin sau nu specialişti ai unui domeniu.

Abandonul şcolar este definit de specialişti ca acea situaţie în care un student nu îşi ia diploma în termen de doi ani de la finalizarea studiilor. Conform analizei UEFISCDI (făcută pe generaţia care a început cursurile în 2015), aproape jumătate, adică 47,6% dintre studenţi, sunt în această situaţie!

Potrivit studiului, Bihorul este chiar peste media naţională: 48,3% dintre studenţii domiciliaţi în judeţ au abandonat facultatea, indiferent de centrul universitar în care au învăţat. Cel mai bine în clasament stau judeţele Bacău şi Dolj (cu o rată de abandon de 34%), în timp ce la polul opus sunt judeţele Caraş-Severin (83%), Mureş (74%) şi Prahova (77%).

Statisticile mai arată că cei mai mulţi studenţi care au abandonat sunt de sex masculin şi au învăţat la regim cu taxă. Raportul nu pomeneşte şi cauzele, fiind strict o prezentare în date a fenomenului.

Baschet 1 700x360
Lei până în ultima secundă. Victorie și calificare pentru echipa de baschet a Timișoarei
debanat.ro

SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara s-a calificat dramatic, dar meritat în Top 10 din Liga Națională de Baschet Masculin, „Leii din Banat” impunându-se în ultima secundă a duelului de pe teren propriu contra lui CSM Galați, 79-77. Meciul a fost decisiv, învingătoarea urmând a se califica mai departe, spre deosebire de pierzătoare, care urma să piardă totul.

Primul sfert a fost atractiv pentru un spectator neutru. Ambele echipe au condus, dar oaspeții au intrat în avantaj 21-24. În sfertul secund, Galațiul s-a dus chiar la 31-37, dar gazdele au revenit până la pauza mare, 40-40. A urmat o nouă secvență spectaculoasă și era clar că meciul este unul de o… aruncare. Ambele echipe au condus, dar la sfârșitul sfertului 3 tabela arăta 61-59. Grupările au mers cap la cap în debutul parțialului cu numărul patru, după două minute scorul fiind egal (63-63). S-a mers cap la cap cu răsturnări de scor. Finalul, dramatic, 72-68, 72-77, 77-77… Ultimele secunde, nerecomandate cardiacilor, Djokovic marcând coșul victoriei pentru Timișoara în ultima secundă, 79-77, rezultat cu care bănățenii ajung în Top 10 și CSM Galați va juca în grupa 11-18.

Igor Kesar a fost liderul pe lista marcatorilor pentru învingători cu 22 de puncte și 4 recuperări, Ilija Djokovic urmându-l cu 12 puncte și 11 pase decisive, iar Nikola Gajic (11 puncte, 9 recuperări) și Adem Mekic (10 puncte).

Luka Mitrovic (19 puncte, 5 pase decisive), Andrei Petică (11 puncte) și Andrei Calenic (10 puncte, 3 recuperări, 2 pase decisive) au fost cei mai buni marcatori de la CSM Galați.

Adrian Opre E1674829734681
Colegiile pedagogice sunt surse de sintaxe mentale dezirabile, susține Adrian Opre, decanul Facultății de Științele Educației a UBB Cluj
edupedu.ro

Colegiile pedagogice și instituțiile de învățământ superior au fiecare locul lor în formarea cadrelor didactice, iar dorința de aliniere la normele europene “nu ne obligă la o abordare exclusivă”, a spus vineri, în cadrul unei conferințe pe tema rolului liceelor pedagogice, Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În intervenția sa, el a pledat pentru „păstrarea libertății noastre de a coerentiza formarea cadrului didactic” inclusiv în liceele pedagogice.

Poziția sa se face auzită în contextul propunerii din proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar, de desființare a specializării de învățător în cadrul liceelor pedagogice.

Adrian Opre a vorbit pe larg despre rolul colegiilor de profil, în intervenția avută în cadrul conferinței naționale “Locul și rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice și în dezvoltarea educației timpurii în România”, eveniment desfășurat la Timișoara.

El a descris colegiile pedagogice drept “surse de sintaxe mentale dezirabile” și a notat că “eu prefer să am un absolvent de mate-fizică concurent la psihologie, la facultate. La fel de bine prefer să am absolvent de liceu pedagogic la PIPP și la pedagogie.”

“Nu trebuie să ne călcăm pe bătături pentru loc și rol. Noi, universitarii, preferăm să avem candidați absolvenți din licee pedagogice ca să devină cadre didactice”, a spus Adrian Opre.

El a apreciat că, deși reglementările europene sunt necesare și nu pot fi ignorate, “nu cred să fie o directivă europeană sau mondială, dacă vreți, că, dacă ăsta e absolventul, trebuie să excluzi o altă formă sau o locație în formarea lui. Eu aș vedea aici, mai degrabă, păstrarea libertății noastre de a coerentiza formarea cadrului didactic.”

Constantin Cucos
Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, spune Constantin Cucoș, profesor la Facultatea de Științele Educației de la Universitatea „Cuza” din Iași / Acesta susține păstrarea specializării de învățător în liceele pedagogice
edupedu.ro

Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, scrie profesorul universitar Constantin Cucoș, de la Facultatea de Științele Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, într-un punct de vedere cu privire la eliminarea specializării de educator-învățător de la actualele licee pedagogice.

Cucoș este profesor de pedagogie și directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea din Iași.

Cadrul didactic susține că „prin dispariția acestei specializări, liceele pedagogice pierd din atractivitate, ceea ce ar diminua rolul formării pedagogice de primă instanță la o vârstă propice, care, desigur, poate fi continuată sau aprofundată la nivel de licență. O voi spune deschis, pe bază de experiență: cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale”.

„Desigur, această pregătire, mai ales pe linie metodică și practică, constituie un avantaj care nu poate fi substituit prin formările ulterioare. E precum în informatică: un absolvent de licență sau master în informatică are atuuri suplimentare dacă are la bază și un liceu de informatică”, mai subliniază Constantin Cucoș.

Acesta face referire la declarațiile de ieri ale secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, care a lăsat să se înțeleagă că decizia de desființare a specializării de învățător de la liceele pedagogice ar fi luată din constrângeri care țin de regulile europene.

„Știu că sunt chestiuni legate de standardele ocupaționale europene, dar legislativ vorbind, poate că s-ar găsi o cale de ocupare tranzientă, de către un absolvent de liceu pedagogic, a unui post de educatoare sau învățător, cu perspectiva continuării acestei formări la nivel universitar. Nu e vorba de excluziune, ci de încercare de continuitate sau tezaurizare a unui etos care s-a validat în timp”, încheie Cucoș.

Dr Honorius Causa 620x400
Universitatea Politehnica Timișoara și-a mărit „familia” academică
expressdebanat.ro

Universitatea Politehnica Timișoara și-a mărit „familia” academică. A oferit titlul de Doctor Honoris Causa directorului celei mai mari companii de automotive din vestul țării și membru în boardul Clubului Economic German Banat.

În calitate de bun prieten al Universității Politehnica din Timișoara, dr. Christian Albrich von Albrichsfeld a fost de-a lungul anilor în permanent contact cu mediul academic, promovând constant colaborarea dintre mediul economic și UPT. Eforturile i-au fost răsplătite cu acest titlu onorific.

„Universitatea Politehnica Timișoara a acordat titlul de Doctor Honoris Causa uneia dintre cele mai cunoscute personalități din orașul nostru, dr. Christian von Albrichsfeld, care, de peste 10 ani, are o contribuție remarcabilă la dezvoltarea regională. Colaborarea noastră cu dumnealui e multiplă, pornește de la zona didactică și cea de cercetare, ajungând până pe zona culturală, pe cea de antreprenoriat, dar nu numai noi suntem beneficiari, ci și celelalte universități din regiune”, a precizat rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

„Este o zi foarte specială pentru mine. De când am venit în România, am fost primit aici, la UPT, cu brațele deschise, am demarat împreună numeroase colaborări, am fost de la început și în Comitetul Director al Universității Politehnica Timișoara, totdeauna am lucrat foarte bine împreună și m-am bucurat foarte mult că această cooperare a fost, iată, recompensată cu titlul de Doctor Honoris Causa. În acest moment îmi vin în minte numeroasele momente, rezultate și amintiri frumoase pe care le am despre UPT și mă bucur să lucrăm și mai bine de acum înainte”, a spus dr. Christian Albrich von Albrichsfeld.

Ca membru fundator al Comitetului Director al UPT, Christian Albrich von Albrichsfeld a adus o contribuție substanțială în adoptarea unor decizii majore și în definirea liniilor generale pe care universitatea le-a urmat de-a lungul anilor. Au fost înființate mai multe laboratoare complet echipate și sponsorizate de compania pe care o conduce.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.