EȘTI AICI:
Revista presei – 30 august 2022

Revista presei – 30 august 2022

CoverLM22
Porția de libertate și mișcare: UVT Liberty Marathon, aproape de start
focustim.ro

Vești bune pentru iubitorii de mișcare. Aceștia își vor putea măsura rezistența și viteza în cadrul unui maraton de tradiție, cel organizat de Universitatea de Vest Timișoara.

Ne aflăm într-un moment tocmai bun pentru a vă împărtăşi felul în care fiecare dintre suporterii sportului, timişoreni sau vizitatori, pot alege cum să beneficieze de o experienţă valoroasă la cea de-a cincea ediţie a UVT Liberty Marathon, în 2 octombrie 2022:

– Ca participant, care se bucură de atmosferă şi alergare la cursa aleasă (copii – 200m/ 400m/ 800m/ 1km, adulţi – 2km/ 10.5 km/ 21 km/ 42 km) – detalii AICI: https://libertymarathon.uvt.ro/shop/

– Ca voluntar, care contribuie la buna organizare a evenimentului şi la starea de bine a alergătorilor – detalii AICI: https://voluntariat.e-uvt.ro/

– Ca susţinător al unor oameni dragi, ce se bucură deopotrivă de alergare şi de evenimentele cultural-artistice asociate maratonului.

Alături de surprizele cu care s-au obişnuit cei care au participat deja la ediţii anterioare ale UVT Liberty Marathon, iată câteva dintre motivele pentru care evenimentul din 2022 este special:

– Este primul maraton din Timişoara cu traseu omologat de World Athletics;

– Medalia de finisher este semnată de Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial şi european;

– Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este partener oficial al evenimentului.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „În premieră, la cea de-a cincea ediţie a Liberty Marathon suntem bucuroşi să anunţăm o nouă provocare competiţională, lansând căutarea Şcolii care aleargă cei mai mulţi kilometri. Şcoala câştigătoare a titlului „Şcoala Liberty” va primi ulterior vizita unui campion olimpic şi va beneficia de un workshop pentru inovare deschisă în proiectele şcolare, pentru facilitarea apropierii de nevoile comunităţii. Cu toate aceste noi oportunităţi, vă aşteptăm la marele eveniment sportiv din 2 octombrie, când ne vom bucura alături de membrii comunităţii UVT Liberty Marathon.”

Tabarajimbolia2022
Tabăra de Creație Literară „Petre Stoica”, la Jimbolia. Nouă scriitori în rezidență
stiridetimisoara.ro

Nouă tineri scriitori vor participa în acest an la Tabăra de Creație Literară „Petre Stoica”, de la Jimbolia. Este a doua ediție și este organizată de Universitatea de Vest și Muzeul Presei „Sever Bocu”.

A doua ediție a Taberei de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” are loc în perioada 1 – 4 septembrie. Nouă tineri poeți, prozatori și eseiști din țară și din Republica Moldova se vor întâlni la Casa Memorială „Petre Stoica”. Ei vor participa la ateliere cu scriitori precum Adriana Babeți, Andrei Ujică, Borco Ilin sau Alexandru Potcoavă, dar și la diverse tururi ghidate.

În programul evenimentului există și momente culturale pentru întreaga comunitate. În prima zi, publicul este așteptat de la ora 19 să participe la un dialog cu Mircea Mihăieș și Vasile Popovici, iar apoi pot continua discuțiile despre literatură, pe muzica mixată de dj Rizhome. Vineri, vor intra în dialog în frumoasa curte din Jimbolia Marcel Tolcea, Mircea Dragu și Adriana Babeți, iar seara vor pune muzică de pe vinil dj Angel și dj Mrk. Sâmbătă, jimbolienii și toți cei prezenți vor asista la un dialog între Andrei Ujică și Adriana Babeți, iar după se vor bucura de un concert susținut de Călin Torsan & Cri Gri Light. Librăria La Două Bufnițe va avea și ea un stand de literatură română contemporană.

Ultima zi a taberei se va desfășura în Timișoara. Cei nouă tineri scriitori vor participa la un atelier de creație coordonat de Andrei Ujică,. Seara, de la ora 18, vor participa la un tur ghidat, împreună cu Adriana Babeți. Acesta este deschis și publicului, însă trebuie să vă înscrieți AICI.

Sorin Cimpeanu Se Introduce Pentru Prima Oara Invatamantul Dual In Sistemul Universitar Ca Forma De 778985
Saga studenților români și internaționali la universitățile din Olanda: „Nu mai veniți la facultate, dacă nu v-ați găsit cazare până pe 15 august”
libertatea.ro

Universitatea din Amsterdam le-a cerut studenților internaționali care nu au cazare până pe 15 august să nu vină în oraș, să renunțe la studiile aici și să-și primească banii de școlarizare înapoi sau să-și înghețe anul. Circa 2.500 de studenți nu au deocamdată unde sta, susține o asociație a tinerilor care învață aici.

Universitatea din Amsterdam este clasată pe locul 3 în Olanda și pe locul 66 în întreaga lume în prestigiosul clasament Times Higher Education. În anul școlar 2020-2021, din totalul de 40.000 de studenți la licență și master, 72% au fost olandezi, și 28% străini, conform statisticilor redate de instituție. Este a doua cea mai populară alegere pentru studenții internaționali, întrecută doar de Universitatea din Maastricht, conform datelor furnizate de Statista, un portal de date statistice Olanda este o destinație din ce în ce mai populară pentru studenți români post-Brexit, oferind universități clasate în topuri mondiale, programe în engleză recunoscute internațional și taxe de școlarizare mici, între 500 și 2.000 de euro pe an, cu tot cu posibilitatea obținerii unui împrumut de la stat.

Pare o opțiune ideală, dacă omitem un singur factor: cazarea. Olanda, și mai ales capitala, Amsterdam, suferă de o criză imobiliară imposibil de înfruntat pentru tinerii studenți internaționali. „Dădeam e-mail la fiecare proprietate care părea că e în bugetul meu, care era în oraș, și care arăta decent. Ori nu mi se răspundea, ori îmi ziceau că nu primesc studenți, ori ziceau că nu mai au loc pentru vizionări, ori era deja dat. Asta chiar dacă dădeam mesaj la două minute după ce se publica anunțul”, povestește, pentru ziar, Alexandra, studentă în anul 2 la Universitatea din Amsterdam.

 

O Criza De Profesori Se Inregistreaza In Mai Toate Statele Europene. 2 (1)
Un nou an școlar începe iar în Europa există o lipsă fără precedent de cadre didactice
rfi.ro
Ministrul francez al Educației Naționale, Pap Ndiaye afirmă că testul acestui moment este asigurarea unui început de an școlar reușit, într-un context inedit în care lipsesc la catedră 4.000 de dascăli. Este cea mai gravă criză de cadre didactice înregistrată vreodată în Franța. Lipsa profesorilor este însă o tendință care se poate observa în mai multe state din Europa. Se înregistrează o lipsă de personal chiar și în statele care își plătesc foarte bine cadrele didactice.
În Franța, sindicatele se plâng că salariile sunt insuficiente.Spre exemplu, în anii 1980, un profesor debutant câștiga de peste 2 ori salariul minim pe economie. În prezent, cine vrea să intre în sistemul de învățământ obține un salariu minim pe economie, iar asta și în cazul celor care au 5 ani de studii după finalizarea liceului – facultate și master, spre exemplu.Potrivit OCDE – Organizația pentru Coorperare și Dezvoltare Economică, salariul unui dascăl francez aflat la începutul carierei, este cu 7% mai mic decât este media pentru statele din zona euro. Un cadru ditactic francez câștigă anual, brut, 29.400 de euro. Iar, ca o comparație, tinerii profesori germani, câștigă mai mult decât dublu – 62.300 de euro, anual, brut.Ïn plus, după 10 ori chiar 15 ani petrecuți în sistem, cadrele didactice franceze câștigă cu aproximativ 20% mai puțin decât media statelor din OCDE.Cu două zile în urmă,
Emmanuel Macron a mai promis, la fel cum a făcut și în campania electorală, că vor fi revalorizate salariile profesorilor pentru ca niciunul dintre ei să nu își înceapă cariera cu mai puțin de 2.000 de euro pe lună.SIndicatele atenționează că toate salariile trebuiesc mărite, căci și cei care au 15 ani de vechime în sistem au același salariu ca și un debutant.Expertul în educație de la OCDE,  Éric Charbonnier, susține că Franța nu este singurul stat care înregistrează un dezinteres pentru meseria de dascăl. Probleme sunt și în Statele Unite, Canada, Australia dar și în alte țări din Europa.Potrivit unui raport senatorial publicat în luna iunie, în Germania, în 2019 lipseau 15.000 de cadre didactice iar numărul ar putea ajunge la 26.000 până în 2025, susține raportul. În Suedia, trebuiesc recrutați 77.000 de dascăli până în 2023.
Educatoare Copii Clasa Mica OK
Suplimentarea numărului de posturi din unităţile de învăţământ preuniversitar
edumanager.ro

Ministerul Educaţiei a decis iniţierea unei hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi din unităţile de învăţământ preuniversitar, a anunţat, joi, ministrul Sorin Cîmpeanu, menţionând că este necesară alocarea de posturi didactice pentru creşele preluate în sistemul de educaţie şi pentru grădiniţele noi, construite în mai multe locaţii din ţară.

„O altă prioritate a Ministerului Educaţiei astăzi, în paralel cu toate celelalte priorităţi, o constituie alocarea de posturi didactice pentru acele creşe care au fost preluate în sistemul de educaţie şi pentru acele grădiniţe noi care au fost construite, din fericire, în mai multe locaţii din ţară. Nu mă refer doar la locaţia din Bucureşti, care excelează prin, dacă nu mă înşel, 9 grădiniţe noi care au şi componentă de creşă. Toate aceste investiţii într-o infrastructură şcolară atât de necesară, atât de cerută justificat, toată această investiţie are nevoie de posturi. Numărul de posturi pe care îl mai are în acest moment disponibil Ministerul Educaţiei va fi distribuit integral astăzi, conform cererilor. Din păcate, ceea ce are Ministerul Educaţiei astăzi, din perspectiva numărului de posturi, este departe de a acoperi necesarul. Drept urmare, Ministerul Educaţiei a decis iniţierea unei hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi din unităţile de învăţământ preuniversitar”, a precizat Cîmpeanu, la o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că se va face o analiză a solicitărilor pentru fiecare post cerut în plus şi va fi iniţiată o hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi.

„Este cea de a cincea prioritate a Ministerului Educaţiei: repartizarea numărului de posturi existent în acest moment, atâtea câte mai sunt, conform legislaţiei în vigoare şi redactarea, elaborarea, iniţierea unei hotărâri de guvern pentru suplimentarea numărului de posturi”, a adăugat ministrul.

Cîmpeanu a mai arătat că premierul a exprimat disponibilitatea de a susţine acest demers.

ZmQyNTkwMjZlNDhhZGYxY2M0Y2U1YWU4Mw==.thumb
Sorin Cîmpeanu: Media claselor V-VIII a fost eliminată din calculul mediei de admitere la liceu
digi24.ro

Ministerul Educaţiei şi partenerii de dialog social au agreat în şedinţa Comisiei de Dialog Social eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu, începând cu anul şcolar 2022-2023. Ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională.

„În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul şcolar 2022-2023: În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenţilor se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională”, a scris ministrul Sorin Cîmpeanu pe Facebook. „Având în vedere că în anul şcolar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a şcolii, în ipoteza în care nici în anul şcolar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru examenul naţional de bacalaureat”, a adăugat ministrul. În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022-2023. „Bursele sociale şi de studiu se vor acorda în condiţiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu - pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a)”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.