English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 30 august 2021

Revista presei – 30 august 2021

Revista presei – 30 august 2021
Clubul Sportiv Universitar UVT: trei campioni naționali la ciclism în 2021
ziuadevest.ro

Clubul Sportiv Universitar „Universitatea de Vest din Timișoara” a fost înființat în 2015, ajungând ca în prezent să aibă o activitate dezvoltată pe 11 secții componente.

În acest an, clubul și-a structurat o grilă nouă de funcționare, în care cele 11 secții componente își identifică modalități noi de îmbogățire cu sportivi motivați și de participare la competiții bine cotate.

În weekend-ul trecut au avut loc doua campionate naționale (Ciclism, Volei de plajă), unde sportivii CSU UVT au realizat următoarele rezultate:

Ciclism: 3 campioni naționali

Campionatele Naționale de Șosea, Marghita, jud. Bihor, 20-22 august:

Proba de Contratimp Individual:

  • Locul 2 – Mădălin Gaiță, categoria Master
  • Locul 3 – Remus Farcaș, categoria Master
  • Locul 3 – Georgeta Ungureanu, categoria Elite
  • Locul 3 – Andrei Cojanu, categoria U23
  • Locul 4 – Ștefan Dragoiu, categoria juniori
  • Locul 5 – Emil Chepețan, categoria Elite
  • Locul 5 – Iustin Văidian, categoria U23
  • Locul 6 – Mihai Băbăiță, categoria Elite.

Proba de Fond:

  • Locul 1 – Georgeta Ungureanu, categoria Elite
  • Locul 1 – Mădălin Gaiță, categoria Master
  • Locul 1 – Andrei Ionuț, categoria U23
  • Locul 3 – Alin Toader, categoria juniori
  • Locul 4 – Iustin Vaidian, categoria U23
  • Locul 6 – Mihai  Băbăiță, categoria Elite
Revista presei – 30 august 2021
Mâine debutează Turul Ciclist al României - startul în Prolog, la ora 18:00, din parcarea Universității de Vest
hotnews.ro
La final de august se dă startul uneia dintre cele mai importante competiții sportive de ciclism din țara noastră: Turul României (ediția 54).
Anul acesta se aliniază la start 16 echipe din zece țări: Italia, SUA, Germania, Polonia, Kazakhstan, Cehia, Serbia, Kuwait, Slovacia și România, printre care se numără o echipă procontinentală, 12 continentale și 3 naționale, după cum informează organizatorii într-un comunicat de presă.
Evenimentul începe pe data de 30 august la Timișoara, cu Prezentarea Echipelor, și se termină în data de 5 septembrie la București.
Traseul din acest an numără peste 800 de km și trece prin orașe precum Lugoj, Hunedoara, Deva, Orăștie, Sebeș, Sibiu, Agnita, Făgăraș, Râșnov, Brașov, Ploiești.
„Turul României este o competiție emblematică pentru ciclismul românesc. Nu este numai o rampă de lansare către lumea bună a ciclismului mondial, dar și un obiectiv pe care ar trebui să-l aibă fiecare ciclist român.
În fiecare dintre anii în care nu s-a organizat Turul României, lumea ciclistă a fost mai săracă.
Vom face toate eforturile pentru ca Turul României să conteze din ce în ce mai mult. Atât în România, cât și - de ce nu? - în toată Europa”, spune Alex Ciocan, Președintele Federației Române de Ciclism.
Etape, traseu și program

Ediția din acest an include o etapă de contratimp individual, patru etape de fond și o etapă tip circuit acestea desfășurându-se după următorul program:

Marți, 31 august

Prolog Timișoara - Contratimp individual, 4 km
Start: 18:00 – Parcare Universitatea de Vest
Finish: 20:00 – Parcare Universitatea de Vest

Ceremonia de premiere: 20:20 – Parcare Universitatea de Vest
TRASEU: Parcare Universitatea de Vest- B-dul. Vasile Pârvan – întoarcere pasajul Michelangelo – B-dul. Vasile Pârvan – podul Mihai Viteazul – Strada 20 Decembrie 1989 – Piața Iancu Huniade – B-dul I.C. Brătianu – întoarcere la sensul giratoriu –B-dul. I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade – Strada 20 Decembrie 1989 – Bd. C.D. Loga –B-dul Regele Ferdinand I – podul Mihai Viteazul – B-dul. Vasile Pârvan – Parcare Universitate Vest
Revista presei – 30 august 2021
Timișoreanul Cristian Măcelaru, considerat „al doilea Celibidache”, va deveni Doctor Honoris Causa al UVT
pressalert.ro

Cristian Măcelaru, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, considerat a fi „al doilea Celibidache”, intră pe lista numelor de elită care primesc titlul de Doctor Honoris Causa, înmânat de Universitatea de Vest din Timișoara.

„România are nevoie de modele care să ne inspire tinerii și să ne motiveze pe noi toți, fiindcă o țară nu poate crește decât atunci când are o serie de repere care să-i  ghideze parcursul. Pentru că „La UVT, Cultura este Capitală!”, îi vrem alături de universitate și de timișoreni pe cei mai prolifici și însemnați artiști de talie mondială, originari din orașul nostru. Trebuie să le arătăm acestor artiști cu cotă internațională recunoștința noastră și să îi punem în valoare, pentru că astfel Timișoara va străluci în anul 2023, când orașul nostru va trebui să ofere o agendă culturală remarcabilă pentru români și europeni, deopotrivă”, a spus rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

„Le adresăm autorităților locale și județene, Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș, îndemnul de a completa seria de inițiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artiști internaționali timișoreni, onorând, la rândul lor, și alte personalități ale scenelor internaționale care sunt din Timișoara, viitori ambasadori și promotori ai instituțiilor și comunității din Timișoara în lume, pentru pregătirea calendarului cultural TM2023”, a mai declarat rectorul UVT.

Născut la Timişoara în urmă cu 40 de ani, Cristian Măcelaru se simte și în prezent foarte atașat de spiritul și valorile orașului, deși a emigrat în Statele Unite la vârsta de 17 ani. Cariera sa muzicală de excepție împletește virtuozitatea violonistică şi vocația dirijorală. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, câștigând premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto.

Revista presei – 30 august 2021
Ripensia si UVT Timisoara se dezvolta spre Sacalaz. Un parteneriat benefic in trei
opiniatimisoarei.ro

Un interesant proiect a debutat in aceasta saptamana si are in vizor dezvoltarea fotbalului din zona. Sport de performanta, sport de masa, educatie. Acestea sunt principiile de baza ale colaborarii dintre Ripensia, Primaria Sacalaz si Universitatea de Vest Timisoara.

Toata lumea va avea beneficii in urma acestei colaborari. Primaria Sacalaz va pune la dispozitie frumoasa baza sportiva pe care o are in intretinere, echipelor Ripensia si UVT, aceasta din urma va si juca aici meciuri oficiale.

„Ripi” va asigura pregatirea sportiva, cu antrenorii proprii a cel putin patru grupe de copii si juniori, carora le va asigura si echipament sportiv.

UVT va asigura accesul gratuit al persoanelor propuse de catre Primaria Sacalaz la cursuri postuniversitare organizate de catre UVT in diverse domenii: asistenta sociala, digitalizarea activitatilor de predare-evaluare etc.

Reamintim, Ripensia joaca in liga secunda de fotbal, in timp ce UVT – castigatoarea Cupei Romaniei faza judeteana si Rapid Sacalaz fac parte din liga de elita a judetului Timis, Divizia D.

 

Revista presei – 30 august 2021
Universitatea Politehnică din Bucureşti investeşte 24 mil. euro într-un cămin studenţesc cu 350 de camere
zf.ro

Universitatea Politehnică din Bucureşti va investi 119,8 mil. lei (24 mil. euro), din care aproximativ 116,3 mil. lei (23,2 mil. euro) sunt alocaţi de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru construirea unui cămin studenţesc cu 350 de camere, pe o suprafaţă totală de 128.000 mp. Căminul va fi proiectat pe un regim de înălţime prevăzut cu demisol, parter şi 10 etaje, durata de execuţie a investiţiei fiind estimată la 12 luni.

’’Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest cămin studenţesc, reuşim să facem un pas înainte pentru creşterea capacităţii de cazare, dar şi a calităţii vieţii studenţilor. În plus, am acordat o atenţie specială şi studenţilor cu dizabilităţi, pentru care şansa la educaţie este foarte importantă. Astfel, 21 de camere, dintre cele 350, vor fi puse la dispoziţie acestei categorii de studenţi’’, a declarat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, într-un comunicat de presă.

Revista presei – 30 august 2021
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara investeşte 29 mil. euro pentru extindere
zf.ro

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara va investi 144,4 mil. lei (aproximativ 29 mil. euro) pentru construirea unei clădiri cu două amfiteatre, 10 săli de seminarii, centru de conferinţe, muzeu antropologic, centru expoziţional, birouri pentru cadre didactice şi personal ştiinţific în comuna Ghiroda, judeţul Timiş.

De asemenea, se vor construi şi dota un corp de clădire cu rol didactic şi un imobil cu unităţi de cazare, sală şi terenuri de sport. Fondurile necesare investiţiei vor fi alocate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Durata de execuţie a obiectivului de investiţii este estimată la 24 de luni. „Susţinem dezvoltarea reţelei de sănătate şi educaţie. Performanţa în educaţie se poate obţine prin asigurarea de condiţii de studiu la standarde înalte“.

„Acest obiectiv poate fi atins atunci cÂnd studenţii îşi pot desfăşura activitatea într-un mediu modern, cu dotări de ultimă generaţieíí, a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă.

În prezent, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara îşi desfăşoară activitatea medicală 7.241 de studenţi. Alături de activitatea didactică, au loc şi activităţi de pregătire medicală în specialitate pentru aproximativ 2.360 de rezidenţi. Activitatea didactică şi ştiinţifică este realizată de 819 cadre didactice, specializate în peste 100 de discipline.

Revista presei – 30 august 2021
Ești antreprenor? Predă unor tineri cunoștințele tale practice
start-up.ro

De ceva ani, însă, mă bucură să văd faptul că tot mai multe instituții de învățământ superior de la noi au înțeles că educația tinerilor care ies în câmpul muncii nu se mai poate face de pe manuale vechi de 10-20 de ani – chiar și 5 ani sunt prea mult.

Așa că au început tot mai mult să intre în parteneriate cu companii mai mici sau mai mari de la noi pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație, pentru sesiuni susținute de specialiști din acele companii, aceia despre care scriam mai sus că lucrează în fiecare zi în domeniu și știu cum evoluează tendințele, de ce este nevoie în piață.

De exemplu, așa cum scriau cei de la Poli Timișoara, la specializările Facultății de Automatică și Calculatoare sunt cele mai multe cadre didactice care provin din rândul companiilor. Au aproape 100 de specialiști care țin preponderent ore de aplicații și care sunt angajați în companii mari de IT, dar în afara programului de lucru vin să predea programa universitară.

Sunt facultăți și universități care colaborează cu acele companii la adaptarea curriculei astfel încât ea să cuprindă cum cursuri la zi din domenii ”fierbinți”, dacă le putem numi așa. La fel cum sunt facultăți și universități care susțin programe de accelerare pentru studenți și-i ajută să-și pună bazele primelor lor startup-uri.

Uite, de exemplu, Innovation Labs este un program universitar de preaccelerare dedicat proiectelor bazate pe inovații tehnice și digitalizare - implementat cu sprijinul a 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Revista presei – 30 august 2021
Cîțu: Cred că tot personalul din Educație ar trebui să fie vaccinat sau testat, eu asta voi propune / Voi face tot ce e posibil pentru ca anul acesta școala să rămână cu prezență fizică
edupedu.ro

Cred că nu numai personalul din Sănătate, dar și cel din Educație (…) cred că ar trebui ca toți să fie vaccinați sau să fie testați, a declarat premierul Florin Cîțu sâmbătă dimineața la Botoșani. Prim-ministrul a mai spus că aceasta va fi propunerea sa, dar că o decizie se va lua după o discuție cu specialiștii. „Dar atâta timp cat lucrăm cu cetățenii, trebuie să fim responsabili”, a justificat Cîțu afirmația.

Premierul a fost în vizită la Centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Botoșani.

„Obiectivul meu pentru acest an școlar este acela de a avea prezența fizică în tot anul. Am discutat și ce se întâmplă după 6 la mine, eu vă spun că voi face tot ce e posibil pentru ca anul acesta să rămână cu prezență fizică. Vor fi și situații la nivel de clasă sau la nivel de școală, temporare, dar ca idee generală vreau ca anul acesta să fie cu prezență fizică. Am văzut impactul psihologic de anul trecut și este important acest lucru, ca elevii să vină fizic la școală. Vom testa, vaccinarea este posibilă și pentru copii acum”, a explicat premierul.

Întrebat dacă personalul din Sănătate ar trebui să se vaccineze în totalitate, premierul a spus că nu numai aceștia, ci și personalul din educație, și că aceasta va fi propunerea sa, să se vaccineze toți sau să se testeze.

„Nu numai personalul din sănătate, dar eu cred că și personalul din educație, și cel din MAI și cel de la nivelul aparatului Guvernului, de exemplu, cred că ar trebui ca toți să fie vaccinați sau să fie testați. Este varianta pe care eu voi propune, vom discuta cu specialiștii care să fie varianta aprobată. Dar atâta timp cat lucrăm cu cetățenii trebuie să fim responsabili.”

Revista presei – 30 august 2021
Fiecare universitate care organizează studii de doctorat va trebui să aibă până la finalul acestui an o strategie proprie de prevenire şi combatere a plagiatului
edumanager.ro

Fiecare universitate care organizează studii de doctorat va trebui să aibă până la finalul acestui an o strategie proprie de prevenire şi combatere a plagiatului, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a fost întrebat de ce nu există o strategie unitară antiplagiat, ci pe fiecare universitate în parte. „Sistemul universitar este un sistem descentralizat. Am cerut în data de 18 februarie un proiect pentru strategie naţională de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat. Pentru că foarte multă lume vorbeşte, exprimă opinii, corecte de altfel, dar observând că nu se întâmplă nimic, am adoptat această soluţie, prin care fiecare universitate care este instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat va trebui să aibă până la finalul acestui an o strategie proprie de prevenire şi combatere a plagiatului, strategie care va trebui afişată pe site-ul propriu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că fiecare universitate va avea o structură adaptată dimensiunilor activităţii, în funcţie de tezele de doctorat susţinute. „Aceste structuri vor avea activitatea corelată cu cea a secretariatului şcolilor doctorale şi secretariatului instituţiei organizatoare de studii doctorale”, a declarat Cîmpeanu.

El a subliniat că până acum nu a existat o finanţare sistemică, solidă, în acest domeniu. „Toate aceste lucruri necesită resurse. Este pentru prima oară când Ministerul Educaţiei a asumat finanţarea, într-un cuantum de peste 25 de milioane de lei, doar pentru lunile rămase în acest an. Va trebui să avem o strategie proprie, o structură şi va trebui să începem cu digitalizarea tuturor tezelor de doctorat, care teze de doctorat, în momentul de faţă, sunt prăfuite, legate, în depozite. Ele vor trebui să fie scoase la lumină şi, în primul rând, digitalizate, pentru a pregăti procesul de evaluare pe care universităţile îl vor face din perspectiva mecanismelor interne de asigurare a calităţii”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a precizat că evaluarea universităţii este total independentă de evaluarea pe care CNATDCU va trebui să o facă ori de câte ori va primi o sesizare.

„Deci, evaluarea făcută de universităţi începe cu strategia, structura şi digitizarea tezelor (…), iar CNADTCU continuă procesul de analiză a tuturor sesizărilor pe care le primeşte în paralel. (…) La finalul acestui proces, fiecare conducător al unei universităţi, fiecare rector al universităţii, va asuma un raport prin care va preciza: au fost analizate 2.347 de teze de doctorat, 2.341 nu au niciun fel de problemă, la două teze avem semne de întrebare, celelalte 4 teze sunt plagiate. Mai departe, pentru cazurile în care sunt semnalate probleme va interveni CNATDCU, automat”, a declarat Sorin Cîmpeanu. AGERPRES

Revista presei – 30 august 2021
Universitățile vor verifica tezele de doctorat, dar CNATDCU ar putea întoarce verdictul final
newsweek.ro

Ministerul Educației a adus o modificare importantă în „Proiectul în privind verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016”. Fiecare universitate va veni cu propria strategie.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat cum vor fi analizate tezele de doctorat din perioada 1990 – 2016. Cîmpeanu a spus că strategia de combatere a plagiatului nu poate fi unitară la nivel național, deoarece sistemul de învățământ superior e descentralizat. Fiecare universitate va veni cu propria strategie.

„Sistemul universitar este unul descentralizat. Am cerut, pe 18 februarie, un proiect pentru o strategie națională de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat. Pentru că foarte multă lume vorbește, exprimă opinii, corecte de altfel, dar observând că nu s e întâmplă nimic, am adoptat această soluție prin care fiecare universitate care e organizatoare de studii de doctorat va trebui să aibă până la finele anului o stregie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe site-ul propriu.

Fiecare universitate va avea o structură adaptată dimensiunilor activității, că avem universități în care s-au susținut 200 de teze și altele cu 5.000. Structurile vor fi adecvate și universitățile vor decide singure. Aceste structuri vor avea activitatea corelată cu cea a secretariatului școlii doctorale și secretariatului instituției organizatoare de studii de doctorat”, a spus Cîmpeanu.

În cursul zilei de azi, Ministerul Educației a introdus un nou paragraf în „Ordinul privind verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016”.

Paragraful nou introdus:

„(4) Verificarea tezelor de doctorat în universitatea în care s-a susținut doctoratul este independentă de verificarea CNATDCU și se face în cadrul mecanismelor interne de asigurare a calității. CNATDCU analizează orice sesizare, conform regulamentului propriu.”

Ceea ce însemană că oricine poate face o sesizare către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNACTDU) dacă prezintă argumente privind existența unor suspiciuni de plagiat. Instituția va fi obligată – prin comisiile pe care le are – să investigheze acuzațiile.

Din Ordin se înțelege că și în cazul în care există o teză de doctorat care primește un verdict de neplagiat din partea unei universități ea poate ajunge să fie reanalizată de CNATDCU. Condiția este existența unei sesizări, iar în respectiva sesizare să existe probe care să indice suspiciuni de plagiat.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.