EȘTI AICI:
Revista presei – 3 octombrie 2022

Revista presei – 3 octombrie 2022

309565914 461348339361028 8512970552512646895 N
AZI, LA UVT - Decernarea Medaliei de aur UVT și a Diplomei de merit UVT președintelui COSR, Mihai Covaliu
banatulazi.ro

Din acest an, Comitetul Olimpic și Sportiv Român devine partener oficial al evenimentului, medalia de finisher a acestei ediții fiind semnată de Mihai Covaliu, președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), campion olimpic mondial și european.

Domnul Mihai Covaliu va fi prezent la Timișoara, în cadrul evenimentului sportiv de duminică, 2 octombrie 2022. A doua zi, în preambulul festivității de deschidere a anului universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport, UVT îi va acorda președintelui COSR Medalia de aur UVT, însoțită de Diploma de merit UVT. Astfel, oamenii de sport sunt chemați să participe luni, 3 octombrie 2022, la evenimentul oficial de decernare a Medaliei de Aur și a Diplomei de merit UVT domnului Mihai Covaliu, începând cu ora 9, în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT.

 

Universitatea De Vest Timisoara 1
Universitatea de Vest din Timișoara, premiată de CCIFER
renasterea.ro

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) a găzduit vineri, 23 septembrie, Gala cu ocazia căreia au fost acordate proiectelor cu impact major în protejarea mediului, inserția profesională și transformarea într-un mod responsabil a societății și modelelor relevante și sustenabile de business. 54 de proiecte au fost implicate în competiția jurizată de reprezentanți ai comunității de afaceri franco-române și ai echipei CCIFER.

Premiul special al juriului a fost acordat Universității de Vest din Timișoara pentru contribuția majoră la tranziția dublă – verde și digitală, prin inițiativele Green UVT și Open Intelligent Grid, la festivitatea de premiere fiind prezent Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia academică și relația cu studenții.

Funeriu.v1 2048x1626
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: Cum ar trebui să se intre la liceu?
edupedu.ro
Bună, rea, tradiția în România este ca intrarea într-un liceu anume să se facă pe bază de concurs. Soluția în care media se făcea între rezultatele din gimnaziu și media de la evaluarea națională era corectă teoretic, dar catastrofală în practică: mediile din gimnaziu nu aveau nicio relevanță, fiind, în realitate, o fraudă masivă.

Soluția ca doar evaluarea națională să conteze este greșită pentru că, în realitate, elevii și profesorii vor neglija toate materiile în afară de română și matematică. Niciuna din cele două soluții de mai sus nu lasă liceului nicio părticică de decizie, ceea ce nu e tocmai bine.

Soluția potrivit căreia selecția e făcută de liceul însuși e ridicolă, din pricina evidentelor pile și șpăgi, tot tradiții românești și ele.

Soluția corectă, ușor de pus în practică, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul este următoarea:

1) se “dă” evaluarea națională la:

  • a) matematică+informatică*
  • b) română**
  • c) ştiințe (fizică, chimie, biologie)
  • d) umanistice (istorie, geografie) ***.

2) Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0.

3) Elevii fac max. 10 opțiuni.

4) Calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.

5) Elevii sunt repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie. Evident, pentru liceele vocaționale, trebuie făcute reglementări suplimentare, cu toate că ar trebui să ne punem întrebarea – nu am un răspuns la ea – dacă nu cumva ar trebui să renunțăm la ele și să găsim mijloace alternative și mai eficiente pentru elevii cu adevărat talentați.

 
7910691calculatorlaptoporaonline
Unitățile de învățământ special din Timiș dotate cu echipamente IT de Consiliul Județean
tion.ro

Toate unitățile de învățământ special din Timiș au primit din partea Consiliului Județean echipamente IT pentru buna desfășurare a orelor online.

Echipamentele IT au fost achiziționate pe fonduri nerambursabile și constă în laptopuri, tablete, camere web, proiectoare și calculatoare. Au fost investiți peste 1,6 milioane de lei pentru achiziționarea a: 282 de laptopuri, 56 calculatoare, 16 camere pentru videoconferințe, 20 camere web, 72 proiectoare, 90 de table interactive, 27 de routere, 3 ecrane de proiecție perete și 32 de ecrane pentru proiecție trepied.

„Un proiect important și a plecat la drum din dorința de a dota școlile speciale din fonduri europene. Nu s-au mai putut achiziționa astfel și apreciez că nu ne-am blocat în acest proiect și mă bucur că și am achiziționat din fonduri proprii”, a punctat consilierul județean Petre Mihăieș.

Lista echipamentelor și școlilor care au primit dotările IT o puteți consulta AICI.

În plus, consilierii județeni au amintit și necesitatea dotării cu mobilier modern a școlilor speciale. O întâlnire cu managerii școlilor speciale va avea loc săptămâna viitoare pentru a cunoaște nevoile acestor școli.

FB1A0583 640x400
Numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani
g4media.ro

România se confruntă cu un fenomen îngrijorător, arată o analiză bazată pe informații furnizate de Comisia Europeană (Eurostat), Institutul Național de Statistică, precum și date extrase din
cercetarea sociologică Barometrul Tinerilor din România 2022: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani, arată documentul întocmit de Alexandru Manda, cu sprijinul IRES și al Societății Academice Române.

  • Autorul analizei este masterand în Dreptul Uniunii Europene la Universitatea din București și are o experiență de 9 ani în domeniul de tineret, activând de-a lungul timpului ca activist pentru drepturile tinerilor și echitate în educație. În prezent, Alexandru Manda este membru în conducerea Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Conform datelor Comisiei Europene, la 1 ianuarie 2021, în România trăiau 3.039.883 de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani, adică aproape 16% din totalul populației României. Deși se află printre primele locuri în UE la numărul de tineri în cifre absolute, ca procent din totalul populației, România se află sub media UE27 (16,3%).

O explicație ar fi scăderea masivă a populației tinere din România, în jur de 1,2 milioane de persoane cu vârste între 15-29 de ani emigrând doar în ultimul deceniu. O altă explicație ar fi sporul natural, care s-a prăbușit în aceeași perioadă, atingând un minim istoric în perioada pandemiei de COVID-19. Spre exemplu, în 2020 și 2021, sporul natural a fost de -96802, respectiv -154175, comparativ cu perioada 2011-2019, cu un maxim de -35534 (2013) și un minim de -56791 (2015).

1280x670 10 80 (10)
Rectorul UPT: ”Angajații din IT vor să lucreze tot de acasă”. Tendințe pentru telemuncă în vestul țării
start-up.ro

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții marilor companii din zona de IT din vestul țării pentru a afla care sunt direcțiile spre care merge telemunca și care sunt planurile pentru sezonul toamnă-iarnă în contextul creșterii costurilor cu utilitățile. Potrivit acestuia, specialiștii din IT își doresc să lucreze tot de acasă și în următoarea perioadă.

În județul Timiș, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă, în luna august erau peste 30.000 de angajați care lucrau în sistem de telemuncă, de aproape șapte ori mai mulți decât la începutul anului 2020, înainte de pandemie.

Acest lucru arată că sistemul ”work from home” a rămas în vigoare și după eliminarea tuturor restricțiilor. Pentru a identifica direcțiile spre care se întreaptă acest mod de lucru, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a inițiat discuții cu reprezentanți ai companiilor tech din vestul țării.

”Concluzia principală este că firmele doresc să îi aducă pe angajați la birou măcar două-trei zile pe săptămână, dar nu prea reușesc. În ultimele luni, unele companii, săptămânal, au început să organizeze la sediul companiei diverse evenimente pentru a-i încuraja pe oameni să revină. De exemplu, sunt zile în care, în timpul programului de lucru, câteva ore sunt rezervate pentru karaoke, pentru a mânca împreună sau pentru activități care să îi apropie pe angajați. Unii dintre ei vin doar pentru acel eveniment, dar zilele următoare rămân acasă. Productivitatea muncii de acasă nu s-a dovedit a fi mai scăzută, dimpotrivă, în cazul in care mediul de acasa permite un climat de muncă, aceasta a crescut”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Odată cu revenirea predării în format față în față în universități, profesorii UPT au observat numărul în creștere al studenților care lucrează. Prin sistemul de lucru de acasă, companiile au putut să recruteze mai ușor, iar tinerii au putut să își gestioneze altfel timpul.

Laurapiros2 Bkoh
La ce vârstă ar trebui să-i cumperi copilului un telefon mobil? Sfaturile cercetătorilor
scoala9.ro

În condițiile în care telefoanele mobile au ajuns să fie utilizate chiar și de preșcolari, numeroase studii și articole au încercat să răspundă la întrebarea „Când este potrivit să-i oferi copilului un smartphone?” De asemenea, s-a studiat și balanța riscuri beneficii. Cel mai important este ca părinții să fie atenți la nevoile și comportamentul copiilor lor pentru a putea lua decizia potrivită pentru ei, spun specialiștii.  

Telefoanele smart au devenit aproape universale în rândul copiilor. În Marea Britanie, până la 91% dintre copiii de 11 ani dețin un telefon mobil, potrivit datelor furnizate de agenția guvernamentală Ofcom, citată de bbc.com.  În SUA, 37% dintre părinții copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani spun că aceștia au propriul telefon mobil. De asemenea, într-un studiu european realizat în 19 țări, 80% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani au declarat că folosesc zilnic sau aproape zilnic un smartphone pentru a intra pe Internet.

Astfel că, în ultimii ani, s-a creat această dilemă modernă: ar trebui să-i cumperi copilului tău un telefon mobil sau dimpotrivă, să-l ții departe de dispozitivele inteligente cât mai mult timp? Apoi, inevitabil, apare întrebarea: de la ce vârstă ar trebui să-i permiți copilului tău să aibă propriul telefon mobil? 

Numeroase studii și articole de presă au încercat, până acum, să răspundă la aceste întrebări, mai cu seamă că părinții sunt îngrijorați cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea folosirea telefoanelor mobile asupra celor mici. 

În România, potrivit unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii, în 2019, 96% dintre copii accesează Internetul folosind un smartphone, iar unu din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online. 

4548969page
SCENA LOCALĂ - Spectatorii Teatrului Național din Timișoara pot vedea două spectacole chiar de acasă, în octombrie
tion.ro

Inițiativă inedită a Naționalului timișorean. Chiar dacă nu mai suntem într-o perioadă de restricții, două spectacole devin accesibile, luna aceasta, pentru cei aflați departe de Timișoara.

Stagiunea CLOUD, proiect inclus în programul VIRTUAL al Teatrului Național din Timișoara, oferă opțiunea vizionării online a două dintre cele mai noi succese teatrale.

Astfel, joi, 27 octombrie, de la ora 19, pe platforma Stage ON, spectatorii online vor putea fi alături de spectatorii fizici aflați în Sala 2 TNTm, la o nouă reprezentație a spectacolului „Îmblânzirea Scorpiei”, în adaptarea și regia lui Radu Iacoban. Spectacolul este unul incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie”, cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Duminică, 30 octombrie, de la ora 19, tot pe platofrma Stage On, va fi disponibilă vizionarea în transmisiune directă a celei mai recente premiere a Teatrului Național, și anume „Școala femeilor versus școala bărbaților”, spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu pe texte de Molière. Acesta reprezintă o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat – femei versus bărbați.

Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din Stagiunea Cloud se vor pune în vânzare în scurt timp pe platforma Stage ON.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.