English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 3 noiembrie 2022

Revista presei – 3 noiembrie 2022

Revista presei – 3 noiembrie 2022
„Suplimentul de diplomă” de Bacalaureat, dat exemplu elevilor de ministrul Educației pentru viitoarea formă de certificare a competențelor la specializarea aleasă, care ar putea fi inclusă în proiectul Legii Educației
edupedu.ro

Ligia Deca a vorbit în cadrul conferinței de deschidere a proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!” că proiectul Legii învățământului preuniversitar ar putea include un supliment la diploma de Bacalaureat: „Mi se pare absolut normal ca după bacalaureat să avem un supliment la diplomă care să certifice nivelul înalt de competență”. Declarațiile au fost făcute la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. Întrebările despre proba de Informatică au venit din partea elevilor de clasa IX-a, specializarea Matematică-Informatică.

 • Săptămâna trecută, ministrul Educației a declarat că amână termenul pentru proiectele de legi ale Educației: „Am discutat astăzi cu prim-ministrul și am convenit un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni.” – detalii aici

 • Dacă vor fi adoptate cele două Legi ale învățământului până la sfârșitul anului 2022, atunci elevii care întră în clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor da diferit examenul de Bacalaureat, după cum au declarat oficialii din Ministerul Educației.

Potrivit dosarului de presă cu rezultatele de la Bacalaureat 2022, 914 elevi au luat nota 10 la Informatică. În 2021 au fost 918 note de 10 la Informatică. Acum informatica este una dintre cele 11 discipline pentru proba la alegere.

„Da, cei care au informatică în profil ar trebui să aibă o probă de informatică și nivelul de competențe la care se ajunge, că este informatică, că vorbim de limbi străine, că vorbim de științe, ar trebui certificat. Mai simplu fiind spus, fiecare competență în plus trebuie certificată și făcută publică, transparentizată prin suplimentul la diplomă. Asta îmi doresc și sper să facem operaționalizarea în textul legislativ, în așa fel încât să reușim să ajungem la acest deziderat în momentul în care vom dat bacalaureatul pe nouă formulă”, a precizat ministrul Educației.

Aceasta a mai vorbit și despre proba de competențe digitale: „Cred că avem nevoie de niște competențe digitale, există un profil al competențelor digitale pe care îl avem deja la nivelul Uniunii Europene, îl operaționalizăm și cred că, pentru toată lumea, profilul de competențe digitale este absolut necesar, indiferent de profilul ales în liceu”.

Revista presei – 3 noiembrie 2022
Ministerul Educației le cere școlilor să nu treacă la „orarul de iarnă”: Date fiind pierderile din pandemie, orice minut de școală contează
hotnews.ro

Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să susţină şcolile să păstreze orarul normal şi să descurajeze trecerea la ”orarul de iarnă”, după ce unele unităţi de învăţământ au redus durata orelor de curs şi a pauzelor.

În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: „În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.”

Ministerul Educației consideră că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată.

 • "Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice minut de școală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”.
 • Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe p
Revista presei – 3 noiembrie 2022
MCID a lansat apelul pentru selecția experților ce vor constitui Corpul de Experți pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare
fonduri-structurale.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat marți, 1 noiembrie 2022, apelul pentru selecția experților ce vor constitui Corpul de Experți pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare.

Condițiile de eligibilitate sunt:

1. Candidatul să dețină titlul științific de doctor;

2. Candidatul să facă parte din una dintre următoarele categorii de personal:

a) personal de cercetare-dezvoltare;

b) cadre didactice universitare;

3. Candidatul din categoria prevăzută la punctul. (2) lit. (a) să aibă funcția și gradul profesional:

a) cercetător științific gradul I - CS I;

b) cercetător științific gradul II - CS II;

c) cercetător științific gradul III – CS III;

d) inginer de dezvoltare tehnologică gradul I - IDT I;

e) inginer de dezvoltare tehnologică gradul II - IDT II;

f) inginer de dezvoltare tehnologică gradul III - IDTIII.

4. Candidatul din categoria prevăzută la alin. (2) lit. (b) trebuie să aibă funcția didactică:

a) profesor universitar;

b) conferențiar universitar;

c) lector universitar.

Condițiile specifice de selecție sunt:

 • Candidatul să aibă experiență în evaluarea proiectelor de cercetare-dezvoltare naționale și internaționale;
 • Candidatul să aibă experiență în derularea de activități de cercetare-dezvoltare pe o perioadă de minimum 5 ani în proiecte de cercetare-dezvoltare și competențe care să corespundă domeniului/domeniilor din REXCD, pentru care se solicită înscrierea;
 • Candidatul să aibă experiență în calitate de director/responsabil de proiect/responsabil pachet de lucru;
 • Candidatul să fie încadrat la o unitate de cercetare-dezvoltare - UCD[1];
 • Candidatul să aibă o bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

Dosarele de candidatură se trimit către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în format electronic, la adresa de email: rexcd@research.gov.ro,în termen de 30 de zile de la data anunțului, cu respectarea termenelor stabilite, astfel:

 • 01 noiembrie 2022, anunțul apelului;
 • 05 decembrie  2022, termenul limită pentru depunerea dosarului;
 • 06 decembrie - 20 decembrie 2022, evaluarea dosarelor de către CCCDI;
 • 20 - 23 decembrie 2022, emiterea ordinului de constituire a corpului de experți.
Revista presei – 3 noiembrie 2022
Fosta Europharm din Brașov ar urma să fie sediul unui hub de cercetare în domeniul sănătății
360medical.ro

Fosta Europharm din Brașov ar urma să fie sediul unui centru de cercetare în domeniul sănătății finanțat de un fond de investiții străin.

Un centru de cercetare în domeniul sănătăţii, ce ar urma să fie finanţat printr-un fond de investiţii creat de UNSGII Foundation, va avea sediul principal la o companie farmaceutică locală, cu care există un acord de principiu în acest sens, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Braşov, Roland Schatz, fondator şi preşedinte UNGSII Foundation, relatează Agerpres.

Conform acestuia, domeniile de cercetare vizate ţin de prevenţia în medicină.

Astfel, în cadrul hub-ului de sănătate vor fi implementate 10 proiecte de cercetare care sunt deja într-o anumită etapă de implementare, precum:

 • activarea imunităţii prin intermediul unui antibiotic creat din surse naturale, care să depăşească şi problema, din ce în ce mai mare, a rezistenţei bacteriene, generată de utilizarea excesivă a antibioticelor de sinteză;
 • utilizarea unei substanţe de apă electrolizată pentru tratarea inflamaţiilor şi a arsurilor, inclusiv calmarea lor;
 • „testarea introducerii corpului de mediatori care să asiste medicul diagnostician” (aşa numitul social prescribing link worker – n.r.), după un sistem testat în Marea Britanie.

„Aceste zece soluţii se vor dezvolta în Braşov, vor crea locuri de muncă şi vor crea noi produse care nu există încă, în special în domeniul antibioticelor”, a precizat Roland Schatz.

În septembrie, Brașovul a fost desemnat oraș pilot pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă – SDG (Sustainable Development Goals) ale ONU în domeniul Sănătății.

În scopul implementării și accelerării acestor Obiective, la inițiativa Națiunilor Unite a fost înființat, UN Global Sustainabity Index Initiative (UNGSII) Foundation, care a lansat un program de pionierat adresat unui număr de 25+5 orașe pilot, pentru pentru a atrage investitori din toate domeniile și fonduri pentru implementarea obiectivelor SDG.

„După COVID, acum, OMS se teme de rezistenţa la antibiotice, pe care o avem cu toţii pentru că am luat prea multe, se teme că aceasta va fi următoarea pandemie. Iar soluţia va veni din Braşov. Mai sunt şi altele. Şi apoi putem distribui tot ceea ce a fost creat în Braşov şi care funcţionează, în reţeaua celor 25 plus 5 oraşe SDG”, a mai spus Schatz.

Santa Pharm este o companie românească care a preluat, în 2017, fabrica de medicamente Europharm de la Braşov după plecarea britanicilor de la GlaxoSmithKlein, ulterior, după doi ani, depunând cerere de intrare în insolvenţă.

Revista presei – 3 noiembrie 2022
Guvernul da 126 milioane lei pentru Cercetare în Inteligenţă Artificială la UTCN Cluj- Napoca
zcj.ro

Guvernul a aprobat miercuri construirea unei clădiri pentru laboratoare de Cercetare în Inteligenţă Artificială" la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru afirmând că valoarea totală a investiţiei este de 126 milioane lei.

Guvernul a aprobat HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Clădire Laboratoare de Cercetare în Inteligenţă Artificială" la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că valoarea totală a investiţiei este de 126 milioane lei, din care construcţii-montaj în valoare de 94 milioane lei, pentru doi ani.

Clădirea va fi construită în incinta campusului universităţii, a mai spus Cărbunaru, el precizând că suprafaţa de peste 2.000 mp.

”Prin aceste lucrări, va creşte nivelul de pregătire al studenţilor universităţii, dar se creează şi premisele asigurării facilităţilor necesare pentru creşterea economică durabilă şi sustenabilă a economiei naţionale”, a mai declarat Cărbunaru.

Revista presei – 3 noiembrie 2022
Universitatea Tehnică Cluj primește 126 milioane lei pentru Cercetare în Inteligenţă Artificială
stiridecluj.ro

Guvernul va aloca bani pentru construirea unei clădiri pentru laboratoare de Cercetare în Inteligenţă Artificială" la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că s-au alocat 126 milioane lei.

Guvernul a aprobat HOTĂR RE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Clădire Laboratoare de Cercetare în Inteligenţă Artificială” la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că valoarea totală a investiţiei este de 126 milioane lei, din care construcţii-montaj în valoare de 94 milioane lei, pentru doi ani.

Clădirea va fi construită în incinta campusului universităţii, a mai spus Cărbunaru, el precizând că suprafaţă de peste 2.000 mp.

”Prin aceste lucrări, va creşte nivelul de pregătire al studenţilor universităţii, dar se creează şi premisele asigurării facilităţilor necesare pentru creşterea economică durabilă şi sustenabilă a economiei naţionale”, a mai declarat Cărbunaru.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.