EȘTI AICI:
Revista presei – 3 mai 2022

Revista presei – 3 mai 2022

F6B6467E DAE0 4C60 8175 870A2CEEDA7D
Plafonarea chiriilor pentru tineri, subvenții la plata acestora și modificarea programului „Noua Casă” pentru ca tinerii să își poată achiziționa o locuință – măsurile propuse de Consiliul Tineretului din România
edupedu.ro

Majoritatea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiesc împreună cu părinții (57,8%, față de 49,4% în medie în UE-27, conform Eurostat), adesea forțat, pentru că nu găsesc alte soluții locative sustenabile, arată analiza „Tineri acasă”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul lansat astăzi de către Consiliul Tineretului din România abordează principalele provocări referitoare la modul în care tinerii locuiesc sau pot obține o locuință potrivită nevoilor lor. Analiza prezintă recomandări pentru autorități.

În timp ce 96,1% din populația Românei trăiește în locuințe proprietate personală, generațiile tinere se confruntă cu un deficit de locuințe disponibile la prețuri accesibile, se arată în comunicat. Criza generală a locuirii îngrădește dezvoltarea tinerilor a căror posibilitate de a-și atinge propriile obiective de viață este puternic influențată de lipsa stabilității generată de obstacolele întâmpinate în identificarea unei locuințe adecvate, conform sursei menționate.

Potrivit Eurostat, statele în care tinerii care părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată au o probabilitate mai mare de a se confrunta mai puternic cu fenomenul tinerilor NEET, tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

Termenul „NEET” se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare – Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Inițial, termenul viza categoria de vârstă 15-24 de ani, dar categoria a fost extinsă pentru a cuprinde persoanele cu vârsta între 15 și 29 de ani.

1141084festivalliteraturatimisoara
Festivalul Internațional de Literatură din Timișoara a dat mai mult Timișoarei decât Timișoara a dat Festivalului
syntopic.ro

„Vă încurajăm să aplicați cu o propunere de proiect recalibrată, bine structurată, cu obiective nete și cu reală deschidere spre comunitate și spre nevoile ei culturale.”

Prin mesajul transmis, instituția dorește să forțeze o echivalență între cultura scrisă și planificarea centralizată, care poate mai ales pentru timișoreni este de tristă amintire. Prin pseudoargumentele expuse și fără a respecta exigențele legislative privind transparența (nici măcar acum nu știm cine a făcut parte din juriul competiției de proiecte, deși a fost finanțat din bani publici), instituția dorește, cu orice preț, să forțeze un semn egal între literatură și incluziune forțată, birocrație, centralism în gândire și simțire. Totuși, literatura tocmai asta nu înseamnă. Iar Timișoara, primul oraș care s-a ridicat împotriva comunismului în 1989, tocmai asta nu merită.

Mai mult decât atât, inițiatorii singurului festivalul de literatură din cea care urmează să fie Capitală Europeană a Culturii sunt dojeniți, mustrați pentru că nu au avut o aplicație „bine structurată”, respectiv că nu au avut „obiective nete”, în ceea ce se dorește a fi un răspuns la o contestație redactată onest de către Robert Șerban. Indirect și probabil fără intenție, organizatorii recunosc că preferă să calce în picioare tradiția unui festival de anvergură internațională, într-un act de barbarism cultural și în numele unor obiective strategice. În viziunea lor, calitatea manifestației poate fi trecută într-un plan secundar, dacă nu chiar abandonată, atâta timp cât nu poate fi încadrată într-o grilă strictă, rigidă, cunoscută de o mână de birocrați, fără a fi supusă unei consultări publice. Centrul de Proiecte pretinde că este purtătorul de cuvânt al nevoilor comunității, asta după ce nici măcar nu a supus dezbaterii publice regulamentul privind concursul de proiecte, înainte de a-l impune oamenilor de cultură timișoreni.

Dincolo de falsul conformism al declarației, lăsând la o parte poleiala de lozinci („reală deschidere spre comunitate”), și fără a pune în discuție chiar legalitatea procesului de acordare a acestor finanțări, Centrul de Proiecte aflat în subordinea Primăriei Timișoara lasă viitoarea Capitală Europeană a Culturii mai săracă – nu oricum, ci chiar pe banii noștri. Ba mai mult, creează un precedent important pentru cultura timișoreană: literatura, dacă nu se încadrează în obiective nete, abstracte, sacre în viziunea birocraților, alese arbitrar, poate fi ușor condamnată la precaritate și uitare. Gestionarea abuzivă a finanțărilor publice, în spatele ușilor închise și călcând în picioare festivalurile de tradiție, rămâne, din păcate, un simptom al degradării proiectului Capitală Europeană a Culturii sub patronajul actualei administrații.

TikTok 770x540
Cum a dus TikTok vânzările de carte la niveluri record
spotmedia.ro

Numărul mare de cititori care discută despre cărțile lor preferate pe TikTok a ajutat la creșterea vânzărilor la niveluri record în Marea Britanie.

Vânzările totale de cărți au crescut cu 5%, până la 6,7 ​​miliarde de lire sterline anul trecut, a anunțat Asociația Editorilor din Marea Britanie, potrivit BBC.

Patru dintre primele cinci bestselleruri pentru tineri în 2021 s-au vândut în urma tendinței BookTok.

Directorul executiv al Asociației Editorilor, Stephen Lotinga, a declarat că videoclipurile devenite virale pe platforme precum TikTok și YouTube ”au avut un rol semnificativ în încurajarea cititorilor să cumpere cărți”.

„Sunt o mulțime de vânzători care au spus că mulți tineri care vin în librăriile lor vorbesc despre cărți despre care au auzit pe TikTok și le cumpără”, a spus el.

„TikTok are un impact asupra numărului de cărți vândute, dar și ceea ce se vinde s-a schimbat. De-a lungul perioadei de pandemie, am văzut oameni cumpărând din ce în ce mai mult ceea ce numim cărți din backlist, cărți care au fost publicate în trecut. Dar multe dintre cărțile care sunt vândute acum cu ajutorul TikTok sunt cărți care au doar câțiva ani de la lansare”, a mai declarat Lotinga.

They Both Die at the End, de Adam Silvera, care a fost cea mai vândută carte pentru tineri din 2021, a fost publicată pentru prima dată în 2017.
Rugby 2021 696x365
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” a premiat elita sportivă a Timișoarei
banatulazi.ro

Reprezentanții de vază ai mediului academic, sportiv, economic sau administrativ din Timișoara s-au adunat vineri, 15 aprilie, în curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, din Calea Aradului, pentru un eveniment important, așa cum nu s-a mai pomenit în anii trecuți.

Cupa României la Rugby, ediția 2021, a poposit în Banat. Frumos ornată cu benzi tricolore, cel mai nou trofeu al Timișoarei sportive trona la loc de cinste în holul Rectoratului. Felicitările, strângerile de mână și vorbele frumoase au umplut curtea universității.

Cei mai tineri sportivi, studenți și cadre didactice au venit să vadă actuala echipă fanion a universității, dar să-i cunoască și pe cei mai în vârstă, care au performat cu jumătate de secol în urmă. Aula Magna „Iulian Drăcea” a instituției a devenit repede neîncăpătoare pentru cei prezenți. De fapt, a fost o dublă sărbătoare a rugbyului la universitate. Este vorba despre prezentarea în mod oficial a Cupei României, câștigată la începutul acestei luni de jucătorii de la SCM USAMVB Timișoara, și celebrarea a 50 de ani de la primul titlu național al rugbyului de pe Bega, obținut de Universitatea Timișoara în primăvara anului 1972.

Maestru de ceremonii a fost veșnicul îndrăgostit de sport Florin Mihoc, care a jonglat cu vorbele de duh, dar și cu laudele la adresa asistenței. După intonarea festivă a imnului de stat au urmat, pe rând, la pupitru oficialitățile invitate de gazda Alin Cosmin Popescu, rectorul universității.

UMF Iuliu Hatieganu
O universitate din Cluj face târg de invenții, prima ediție e programată de mâine
actualdecluj.ro

E vorba de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ce organizează mâine și miercuri prima ediție a evenimentului UMF Cluj Technology Transfer Days în clădirea Facultății de Medicină, de pe strada Gheorghe Marinescu 23. ”Pe parcursul celor două zile, vor fi prezentate rezultate ale cercetării desfășurate în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”, sub formă de brevete de invenție sau cereri de brevet de invenție, precum și serviciile oferite de cele două centre de cercetare care funcționează în cadrul universității: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE și Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională – Genomic Center. Centrele ce cercetare vor putea fi vizitate de cei interesați, pe parcursul celor două zile ale evenimentului”, explică universitatea.

Târgul include standuri expoziționale.” Colegii noștri au în derulare foarte multe proiecte de cercetare și ne bucurăm că, prin acest eveniment, vom putea face cunoscute rezultatele muncii lor”, arată Mihaela Băciuț, prorector al universității. Printre brevetele de invenție și cererile de brevet de invenție expuse sunt procedee, echipamente și produse medicale precum rădăcina dentară artificială, implantul dentar care reproduce mobilitatea fiziologică a dinților naturali, un instrument laparoscopic pentru localizarea precisă a unei tumori colorectale sau un sistem de nanoparticule bazate pe ADN plasmidial recombinat pentru profilaxia infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, după cum arată UMF Cluj.

Timis 850 De Volume De Reviste De Specialitate Donate Upt De Universitatea Tehnica Din Munchen
850 de volume de reviste de specialitate, donate UPT de Universitatea Tehnică din Munchen
ecopolitic.ro

Biblioteca Universităţii Politehnice din Timişoara (UPT) a primit o donaţie de circa 850 de volume de reviste de specialitate, foarte valoroase prin conţinut, cântărind în total peste 400 de kilograme, din partea profesorului Ewald Werner, de la Universitatea Tehnică din Munchen.

Profesorul german este Doctor Honoris Causa al UPT şi un vechi prieten al Politehnicii timişorene, care şi-a donat colecţiile personale de reviste de prestigiu din domeniul ştiinţei materialelor din SUA şi Europa, la unele dintre acestea fiind chiar editor. Sunt colecţii ale revistelor ‘Materials Science and Engineering’, ‘Archive of Applied Mechanics’, ‘Mitteilungen der Gesellschaft fur Angewandte Mathematik und Mechanik’, ‘Steel Grips: Journal of Steel and Related Materials’ şi ‘Acta Mechanica’, în total circa 850 de volume, transmite un comunicat al UPT, remis, luni, AGERPRES.

În prezent, acestea au ajuns la Biblioteca UPT unde are loc introducerea lor în baza de date, indexarea şi efectuarea evidenţei automatizate, după care colecţiile respective vor fi disponibile pentru toţi utilizatorii BUPT, conform regulamentului instituţiei. Chiar dacă pot fi accesate de orice utilizator, acestea sunt utile în special cercetătorilor, masteranzilor, doctoranzilor şi cadrelor didactice.

Profesorul Ewald A. Werner este un specialist reputat în domeniul ştiinţei şi mecanicii materialelor, cu precădere a celor metalice – oţel, nichel, titan, aliaje de aluminiu etc., fiind o personalitate cunoscută şi recunoscută în toată lumea pentru contribuţiile aduse în aceste domenii.

De-a lungul carierei în cercetare, profesorul Ewald Werner a abordat următoarele domenii de cercetare: aliaje metalice şi proiectarea tehnologiilor de obţinere a acestora, mecanisme de ecruisare, microscopie electronică, metalografie cantitativă, mecanica ruperii, difracţie cu raze X, metode numerice în modelarea micromecanică, dezvoltarea, elaborarea şi testarea unor materiale noi: aliaje TRIP, compozite cu matrice metalică, aliaje de aluminiu, nichel, titan cu aplicaţii în industria auto, aeronautică, electronică şi biomedicală.

36f9f6d6d6d2252a7788a82dfc0489ad17d626e6
În Belgia, până la 18 ani, copilul trebuie să învețe să devină un cetățean, nu un geniu
republica.ro

În Belgia, la 12 ani copiii încheie ciclul primar, care a durat șase ani, și trebuie să se înscrie în ciclul secundar, care durează și el 6 ani, până la terminarea liceului. Înscrierea este un proces destul de complex, dar perfect reglementat, după criterii clare și transparente, stabilite de autoritățile francofone și neerlandofone. Dintre aceste criterii fac parte prioritar cele sociale: copiii aflați în situații familiale dificile ori cei care suferă de anumite boli ori deficiențe au prioritate în alegerea școlii. De asemenea, se poate dovedi decisivă și distanța de acasă până la școală: copiii nu trebuie să facă naveta zi după zi, pe distanțe mari, ci ei trebuie să locuiască, pe cât posibil, aproape de școală.

Spre surpriza mea, ajuns în situația de a pregăti un asemenea dosar de înscriere, printre criteriile de distribuire a copiilor în ciclul secundar nu se regăsește cel al notelor. Nicăieri, până la sfârșitul liceului, notele nu fac parte dintre criteriile de distribuire sau selectare a copiilor în anumite clase sau școli mai bune. Calitatea școlilor nu e dată de notele elevilor, ci de calitatea profesorilor. Mai mult, în niciun moment copiii nu se află în concurență unii cu ceilalți. În schimb, toți copiii sunt evaluați, printr-un anumit număr de teste și examene, în fiecare semestru vreme de șase ani. Adică fiecare copil se află într-o singură competiție, una benefică pe termen lung: aceea cu el însuși.

Toate aceste mi-au permis să înțeleg filosofia socială a școlii belgiene: până la 18 ani, copilul trebuie să învețe, în primul rând, să devină un cetățean. Un cetățean, nu un geniu. Din limbajul educațional și școlar al copilului și adolescentului lipsesc ideile individualiste de competiție și de concurență între colegi, lipsesc șiragurile de FB și de nota 10, rivalitățile, orgoliile și dramele provocate de notele mici, fiind toate înlocuite de idei ale conviețuirii precum solidaritatea, întrajutorarea, toleranța, diversitatea etc.

Usv Iasi 1200x900
USV Iași a lansat campania de preînscriere pentru admiterea 2022
bzi.ro

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași) vine în ajutorul viitorilor candidați permițându-le completarea informațiilor necesare pentru preînscrierea la admitere, oferind un acces mai bun la oferta educațională și la familiarizarea cu procedurile de admitere on-line.

USV Iaşi pune la dispoziția elevilor de clasa a XII-a şi absolvenţilor de liceu interesaţi posibilitatea de preînscriere online începând de astăzi, 2 mai și până pe 3 iunie 2022.

Astfel, candidații care doresc să participe la concursul de admitere organizat de cele patru facultăţi ale USV Iaşi, atât pentru programele de studii de licență, cât şi de masterat au posibilitatea completării on-line a fișei de preînscriere. Concret, acest lucru poate fi realizat prin accesarea link-ului https://admitere.uaiasi.ro/ unde se regăsesc toate informațiile incluse în fișa de înscriere la concursul de admitere, dar şi toate detaliile despre condiţiile de admitere, înmatricularea olimpicilor şi numărul locurilor propuse pentru admiterea programată în intervalul 11 – 22 iulie 2022.

Prin preînscriere se urmăreşte oferirea de informaţii importante în ceea ce priveşte oferta educaţională. Informații complete despre admiterea din acest an, de la USV Iaşi, pot fi consultate pe site-ul www.uaiasi.ro/admitere şi pe facebook la https://www.facebook.com/uaiasi/.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.