EȘTI AICI:
Revista presei – 3 iunie 2022

Revista presei – 3 iunie 2022

646x404 (57)
Fântâna cu Punctele Cardinale, o creaţie din Timişoara socialistă, ar putea să-şi schimbe faţa. Proiecte futuriste
adevarul.ro

Studenţii Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara şi-au unit forţele pentru a propune o nouă şi modernă fântână în locul cele de la Punctele Cardinale. Ideile tinerilor sunt orientate cu adevărat spre viitor.

Opt echipe din cadrul Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara au propus zece concepte concepte futuriste cu punctele cardinale. Totul a început cu un sondaj realizat de cei de la Facultatea de Sociologie, pentru a afla cam cum ar vrea timişorenii să arate noua fântână. Majoritatea celor care au răspuns au vrut să vadă ceva cu adevărat inovativ.   „A început ca un proiect creativ dintr-o percepţie cum că ar putea să fie nevoie de această îmbunătăţire a aspectului, pentru a-l aduce mai aproape de un punct de atracţie cu care timişorenii să se simtă reprezentanţi. E importantă şi istoria oraşului, dar trebuie să privim şi spre viitor. În ceea ce priveşte posibilitatea ca acesta să devină realitate, avem toate premizele să facem acest lucru. Am început cu vernisajul expoziţiei cu proiecte creative, vom supune votului publicului până la finalul lunii octombrie, astfel ca oamenii să îşi poată exprima opinia cu privire la proiectele pe care le-au propus studenţii”, a declarat Alexandra Petcu, cooronatorul proiectului.

Fântână Punctelor Cardinale nu este monument istoric, ea fiind construită în 1978, în capătul bulevardului care atunci s-a numit Leontin Selejan – acum Take Ionescu. Ea a fost vopsită în portocaliu până în urmă cu zece ani, când administratorii fântânii, cei de la Aquatim, au vopsit-o în alb şi albastru.   “Ar trebui să plecăm de la premiza că e un lucru bun că există această fântână. Dar nu e un lucru frumos. Asta e evident. Şi îţi dai seama că nu e un lucru frumos această fântână a punctelor cardinale în clipa în care vezi propunerile făcute de nişte oameni care îşi imaginează cum ar putea să arate acest loc. Când ai de-a face cu nişte proiecte care implică imaginaţie, implică cunoştiinţe, îţi dai seama cât de bine ar putea să arate acest loc şi ce efect ar putea să aibă asupra oraşului. Dincolo de acest efect termic, ştim ce bine e când funcţionează o fântână vara, eu cred în imaginaţie şi cred în puterea ei de a împinge lucrurile înainte. Nu putem să stăm să ne uităm mereu în spate, mai ales dacă acel spate nu e de cea mai bună factură. E o realizare făcută în anii socialismului, iar Aquatimul are în întreţinere această fântână, proprietari sunt cei de la primărie. Dar repet cred că această iniţiativă de a încerca să dăm un alt aspect acestei fântâni e demnă de toată lauda”, a spus Robert Şerban, consilierul directorului societăţii Aquatim.

Fântâna trebuie să devină o insulă de biodiversitate, astfel că în proiect sunt implicaţi şi cei de la Facultatea de Biologie.   “Noi ne-am gândit să oferim asistenţă colegilor de la Design, în aşa fel încât să aducem şi să punem în valoare plante care să fie cât se poate de mult din flora noastră spontană, să depolueze, să să nu fie alergene şi evident să aibă funcţie estetică”, a adăugat profesorul Adrian Sinitean.

Proiectele studenţilor sunt realmente curajoase. Una dintre ele aparţine unei tinere masterdane din Chinişău.   “Idea iniţială a fost să menţinem foarma asta a cercului, pentru că aceasta aminteşte forma compasului, forma punctelor cardinale, Nord, Sud, Vest, Est. Următoarea etapă a fost să combinăm cele patru elemente alchimice; avem apa, că doar e fântână, al doilea e pământul, pentru că avem plantele, al treilea şi al patrulea fiind focul şi aerul care merg împreună. În momentul în care focul se aprinde, se ridică ca un rug şi face acestă încovoitură care are şi forma instalaţiei propuse de noi”, a declarat Olga Tachila.

Până în luna octombrie, timişorenii pot vota cel mai bun proiect, urmând ca apoi să se treacă la o următoare etapă a proiectului. Pentru a evita un şantier în 2023 – anul în care Timişoara este Capitală Culturală Europeană, se vrea ca proiectul să fie demarat după 2024.

 

Premiati (1)
Doi profesori de la UVT, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici – laureați în cadrul Galei premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, prin profesorii săi excepționali, marchează o binemeritată titularizare și premiere pe scena literară națională.

La Târgu Jiu, a avut loc decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania, în cadrul deosebit al Teatrului “Elvira Godeanu”. Au fost decernate premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pentru anul editorial 2021, o sărbătoare culturală specială, în acest an, pentru mai mulți scriitori și critici literari din Universitatea de Vest din Timișoara.

Marele premiu (premiul național) pentru întreaga operă a fost acordat pentru opera scriitorului Mircea Mihăieș, iar premiul pentru Cartea de critică, eseu și istorie literară i-a fost acordat scriitorului Vasile Popovici, pentru volumul Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu. Premiul pentru Literatura în limbile minorităților naționale i-a fost acordat tot unui timișorean, lui Slavomir Gvozdenovici, pentru Гроница Севера (Febra Nordului).

Alături de aceștia, Ioan T. Morar a fost nominalizat la premiul pentru poezie. În plus, în cadrul comisiilor de jurizare ale USR s-au aflat alți doi timișoreni, Cristian Pătrășconiu și Marcel Tolcea.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Genericul binecunoscut, „La UVT, Cultura este Capitală!”, sub care UVT generează noi evenimente pentru publicul apropiat de artă și spectacole, acoperă o realitate vie, permanent îmbogățită de oamenii valoroși din cadrul comunității noastre academice. Premiind opera scriitorilor și eminenților profesori Mircea Mihăieș și Vasile Popovici, prestigioasa Uniune a Scriitorilor din România adaugă și mai multe recunoașteri pentru UVT și Timișoara literară. Comunitatea academică a UVT îi apreciază pe laureați și este onorată să considere opera acestora o sursă magică de cunoaștere și erudiție. Felicitări și mulțumiri, domnilor profesori eminenți ai UVT!”.

Euroinvent 2022 UPT 2 696x325
UPT a obținut Marele Premiu Științific și Trofeul Euroinvent 2022
gazetadinvest.ro

Universitatea Politehnica Timișoara este una dintre puținele instituții prezente la majoritatea târgurilor de invenții din țară și din străinătate. Echipa UPT a participat recent la Salonul Internațional Euroinvent de la Iași, ediția a XIV-a, desfășurat în perioada 26-28 mai 2022, cu 36 de înscrieri după cum urmează: 7 brevete; 7 proiecte de cercetare; 9 teze de doctorat; 3 proiecte studențești; 10 publicații.

Participarea s-a realizat sub egida Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020, echipa prezentă fizic la eveniment din partea acestuia fiind formată din patru membri de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara: Corneliu Birtok-Baneasa (coordonator echipă); Budiul Berghian Adina; Hențiu Lucian; student Măgduț Răzvan.

Euroinvent este un eveniment organizat anual, sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Forumul Inventatorilor Români și Europe Direct din Iași, sub egida Festivalului Internaţional al Educaţiei, fiind singurul eveniment din România care se desfăşoară cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors Associations şi WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations.

Evenimentul promovează creativitatea și inovația într-un context internațional. La ediția actuală au fost prezentate peste 600 de invenții și proiecte, fiind cel mai mare salon de inventică din Europa de Est.

Usamv 1068x712
USAMV București aniversează 170 de ani
romanialibera.ro

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti aniversează 170 de ani de la înființare.

„USAMV este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, o instituţie care a format mii de specialişti şi care a împins frontierele cunoaşterii în domeniul său de activitate. Este şi o instituţie simbol, care a crescut odată cu România sau alături de România. (…) Prin absolvenţii săi, a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră şi prin cercetarea sa a contribuit la creşterea productivităţii şi la adaptarea acestei ramuri economice la exigenţele timpurilor”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis, pentru instituția de învățământ superior.

Potrivit șefului statului, comunitatea academică de aici, fie că este vorba despre profesori sau studenţi, contribuie prin tot ceea ce face la siguranţa alimentară şi la dezvoltarea României şi a Europei în ansamblu.

„Cred că este mai important decât oricând să vorbim şi despre viitor, nu doar despre trecutul absolut extraordinar al USAMV, pentru că anul acesta, importanţa ştiinţelor agricole şi veterinare a devenit clară pentru toată lumea. În contextul războiului din Ucraina, problemele apărute în comerţul mondial cu produsele agricole au dus atât la o creştere a preţurilor, cât şi la o discuţie europeană sinceră despre importanţa siguranţei alimentare. Ştiinţele agricole au reuşit, de-a lungul ultimelor secole, să contribuie la o creştere dramatică a productivităţii în sectorul agricol, şi avem astăzi din nou nevoie de el. Chiar şi după finalizarea conflictului militar din Ucraina, provocarea schimbărilor climatice va pune presiune pe umanitate şi va necesita eforturi fără precedent de adaptare. Agricultura şi zootehnia vor fi probabil afectate în mod deosebit şi adaptarea la noile condiţii climatice va fi necesară pentru a menţine standardul de viaţă al românilor, al europenilor şi al populaţiei planetei în general”, a subliniat preşedintele în mesaj.

646x404 (6)
Studenții ar putea accesa credite de cel mult 50.000 de lei pentru plata chiriei și a taxelor de studii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență
edupedu.ro

Studenții cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 31 de ani ar putea să acceseze credite de maximum 50.000 de lei, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în consultare publică de către Ministerul Familiei. Este vorba despre programul guvernamental „StudentInvest”.

Aceste credite ar putea fi folosite pentru plata taxelor de studii, a cărților și a dispozitivelor electronice (laptop-uri, imprimante), precum și pentru plata chiriei, conform sursei menționate. Studenții care sunt părinți ar putea să deconteze cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele after school. Lista completă poate fi citită mai jos.

„Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului”, apare în proiect.

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare, conform documentului consultat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Studentul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului, se arată în document.

Creditul poate fi acordat o singură dată.

Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credit.

Dolari 0
Interviu. Nicolae Istudor, rectorul ASE Bucureşti: Salariile de 1.000 de euro la prima angajare au dus concurenţa la admiterea la cibernetică la 4,5 candidaţi pe un loc
zf.ro

Cererea mare de IT-işti şi salariile de 1.000 de euro net oferite de angajatorii din această industrie tinerilor absolvenţi în primul an de la angajare au condus la o creştere a concurenţei pentru facultăţile cu profil IT din cadrul marilor universităţi din ţară. La Academia de Studii Economice din Bucureşti, cea mai mare universitate care formează economişti, cea mai căutată facultate este Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, cu o concurenţă anuală de 4,5 candidaţi pe loc. În urmă cu un deceniu, la ASE concurenţa cea mai mare era la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori.

„Facultatea de Finanţe-Bănci nu şi-a pierdut din importanţă, dar o explicaţie pentru faptul că nu mai este pe primul loc în topul celor mai căutate poate fi reprezentată de faptul că necesarul de specialişti este mai redus pe piaţa muncii. Până la urmă, sistemele bancare s-au informatizat şi de aceea poate nevoia de personal e mai mică. Pe primul loc, cu cea mai mare concurenţă, este acum Cibernetica. A crescut cererea de absolvenţi pe zona de IT, oferta de locuri de muncă este mai mare, iar salariile sunt foarte mari“, a explicat Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

 

C2g9ODdlMWIwN2E1NzI1NDBkZGM4MzVhMmQ2ZTc3ZGRlMDg=.thumb
Noile generații cer salarii de 1.000 de euro, dar au CV-urile pline de greșeli gramaticale. Ionela Costică, ASE: Nu e de râs, e greu să le spui cum se vorbește și cum se scrie
dcnews.ro

Noile generaţii de pe piaţa muncii cer salarii de 800-1.000 de euro la angajare, dar CV-urile lor sunt pline de greşeli gramaticale, așa titrează Ziarul Financiar, citând concluzia unei discuții cu decanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori, din cadrul ASE Bucureşti, Ionela Costică.

”Am avut ocazia să primesc o teză scrisă în limbajul Messenger, nu este de râs. Ca să ştii să scrii şi să vorbeşti corect limba română înseamnă că trebuie să mai şi citeşti” subliniază aceasta, conform sursei citate.

În CV-uri, sunt adesea greșeli precum ”mi-ar place”, ”capabilități” sau ”cunoștiințe”. Cunoașterea deficitară a limbii române este o provocare și pentru profesorii universitari, care se lovesc de erorile gramaticale ale studenților, educați în social media.

”Am propus la un moment dat să introducem în planul de învăţământ limba română. Din păcate, acordăm o atenţie din ce în ce mai redusă modului în care ne exprimăm. Am avut ocazia să primesc o teză scrisă în limbajul Messenger, nu este de râs. La final era formulat simpatic: Să dea Domnu să iau examenul şi un smiley face. Să reluăm problemele de gramatică la facultate e tardiv, la 18 - 20 de ani e greu să le spui studenţilor cum se vorbeşte şi cum se scrie, încercăm să îi corectăm diplomatic”, a spus conf. univ. dr. Ionela Costică, decanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută la Banca Naţională.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.