EȘTI AICI:
Revista presei – 3 iunie 2021

Revista presei – 3 iunie 2021

Uvtgarden
ASTĂZI, LA UVT - Universitatea de Vest Timișoara inaugurează Grădina urbană
ziuadevest.ro

Universitatea dè Vest Timișoara inaugurează Grădina urbană, joi 3 iunie, de la ora 12.oo, în zona verde, cu acces lateral terenului de baschet al UVT, lângă sala de sport.

 

Evenimentul are loc în cadrul amplei manifestări Săptămâna verde 2021 – UVT Green Week – Economia circulară în context european.
UVT desfășoară acest program în cadrul EU Green Week, în calitate de partener oficial.
Grădina verde face parte dintre activitătile importante dedicate mediului și ecologiei. La inaugurare vor fi prezenți rectorul Marilen Pirtea, prof.dr. Anton Trăilescu, președintele Senatului UVT, experți peisagiști implicați în proiect, cadre didactice și studenți.
Gala Prof Bologna 750x430
Profesori Bologna de la UVT în gala „Profi e-Tari”
profitari.ro

Contextul pandemic a fost o provocare pentru fiecare actor al sistemului educațional, indiferent că vorbim de contextul național și internațional. O digitalizare ușor forțată, ne-a adus într-o situația ce nu a fost familiară tuturor. În ciuda oricăror tipuri de greutăți, acestea au fost depășite, remarcate și apreciate.

La ediția din anul 2021, ANOSR și-a dorit un titlul special, un titlu care să fie acordat acelor cadre didactice ce au fost un exemplu pentru comunitatea lor academică și care au asigurat o continuitate a sistemului educațional, indiferent de carențele sistemului – distincția de Prof e-Tare. Am stabilit un nou profil, un profil digital și împreună cu o comunitate de studenți am pornit în indentificarea Profilor e-Tari.

Redăm mai jos cadrele didactice care au fost premiate în cadrul galei din data de 30 mai 2021, desfășurate în mediul online.

Denisa ABRUDAN Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
Carmen Mariana STANCIU Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Sociologie și Psihologie
Andreea VERTEȘ-OLTEANU Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Drept din Timișoara
Loredana Marcela TRANCĂ Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Sociologie și Psihologie
Santierarheo
Descoperiri arheologice pe șantierul Centrului Cultural Mărășești. Au intrat pe fir arheologii de la Universitatea de Vest
tion.ro

Teoretic, lucrările pentru transformarea fostei clinici de dermatologie de pe str. Mărășești în centru cultural au început în vara anului 2020. Primăria Timișoara a predat amplasamentul în 16 iunie, către firma Constructim, care s-a angajat că face lucrarea cu 21,1 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 4,2 milioane de euro. S-a lucrat cât s-a lucrat acolo, în funcție și de cum a plătit primăria, dar de ceva timp e pauză pe șantier. Au intrat pe fir arheologii de la Universitatea de Vest, care își termină în curând treaba.

Cercetarea arheologică s-a desfășurat pe șase planuri succesive în adâncime, fiind localizată pe zona unui viitor puț de lift și casa scărilor. Specialiștii de la UVT au găsit acolo o structură din lemn a unei locuințe imense.

„Primele structuri arheologice din lemn apar încă din primul plan de cercetare arheologică, iar deja în planul 2 și 3 se observă întreaga structură de lemn a unei locuințe de dimensiuni mari. În secțiunea arheologică locuința este surprinsă cu o dimensiune de 9 metri lungime și lățime de aproximativ 5 metri, surprinsă în latura sudică a acesteia.

În latura nordică a secțiunii au fost observate rămășițe ale unei alte locuințe, însă secțiunea arheologică surprinde o porțiune mică din aceasta (aprox. 2×1 metri). În analiza preliminară a acestei locuințe s-au stabilit cel puțin trei încăperi, două încăperi fiind spre nord (spre stradelă) și o încăpere mai mare în partea sudică. Cele două încăperi dinspre stradelă erau posibile zone de locuire, fapt ce reiese din cantitate semnificativă de material arheologic specific activităților casnice (ulticioare, castroane, cuțite, pipe, piele etc.). Încăperea din latura sudică era o zonă de adăpost pentru animale, deoarece umplutura era una specifică de grajd”, ne-a declarat arheologul Dorel Micle.

O străduță de lemn, foarte bine conservată, a fost găsită pe planul 4. Are o dispunere de 5,4 m lățime și o lungime de aproximativ 6 metri, orientată pe direcția NV-SE.

„Podelele stradelei erau așezate pe trei rânduri de grinzi, iar între grinzi existau două rânduri de stâlpi pentru susținere. Între grinzi, sub stradelă, ca și umplutură s-a folosit un strat gros de nisip și pietriș, pentru drenarea apei”, ne-a mai spus Micle.

Arheologii au decis conservarea descoperirilor, iar în scurt timp se vor putea întoarce pe șantier și muncitorii.

Upt Rectorat 1 (1)
Cei mai „E-Tari Profi” de la Universitatea Politehnica Timișoara!
ziuadevest.ro

Gala profesorului Bologna este un proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, scopul său fiind îmbunătățirea sistemului de învățământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor. Profesorul Bologna sau „Proful Tare” este orice dascăl care depășește granițele disciplinei pe care o predă și găsește căi inedite pentru a se apropia de studenți.

Lucian Ronkov a explicat că astfel cea de-a XIII-a ediție a Galei, care a avut loc în data de 30 mai 2021, online, a venit cu o noutate, titlul acordat profesorilor fiind de „Prof E-Tare”. Ce este un Prof E-Tare? Este cel care a reușit în întregul context pandemic să utilizeze tehnologia pentru a asigura un învățământ interactive și cu adevărat centrat pe student, să folosească platforme diferențiate în funcție de modul de lucru și să organizeze în condiții optime și obiective modalitatea de desfășurare a evaluării. Cu 10 cadre didactice prezente pe liste, Universitatea Politehnica Timișoara este una dintre universitățile cu cei mai mulți Profi E-Tari. Lista completă a acestora poate fi găsită la adresahttps://profitari.ro/profi-e-tari/ .

Bazele întregului demers le constituie conceptul de învăţământ centrat pe student, în care studentul nu mai este perceput ca un subiect pasiv în procesul de educare şi instruire, ci este considerat partener al profesorului în dobândirea cunoştinţelor şi îşi construieşte singur propriul traseu academic. Pornind de la această premisă, ANOSR a realizat că schimbarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior pot fi realizate doar prin susţinerea iniţiativei de creştere a calităţii educaţiei, prin valorificarea resurselor existente şi prin promovarea unor mentalităţi şi exemple de bune practice în universităţi.

Astfel, Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională menită să omagieze și răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi. Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, evenimentul își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de „Profesor Bologna” este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor.

Ziua Mediului 2021 Upt
Ziua mondială a mediului 2021, sâmbătă, la UPT
ziuadevest.ro

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului, organizează sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 10.00, simpozionul online Environmental Protection and Education in Ecological Engineering (EP – E3), pentru a celebra Ziua Mondială a Mediului.

Evenimentul se desfășoară prin Departamentul de Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Anorganici și a Mediului, împreună cu partenerii UPT  tradiționali -Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, Aquatim SA, Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, Retim SA, Asociația Generală a Inginerilor din România, Sucursala Timiș-, în colaborare cu Liga Studenților Chimiști din Timișoara.

La manifestare participă cadre didactice, studenți, elevi și specialiști în protecția mediului.

Scopul este de a forma o echipă mixtă avànd ca obiectiv organizarea de acțiuni pentru a sensibiliza populația și autoritățile locale și naționale cu privire la problemele de protecția mediului.

Metodepredare
Gala „Profesorului Bologna“ . Distincția „e-Tare“ pentru șapte profesori din Iași
ziarudeiasi.ro

Şapte profesori ieşeni au primit titlul de profesor Bologna, mai exact distincţia de „Prof e-Tare“, în cadrul unei evaluări naţionale organizate de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Evenimentul avea loc an de an şi avea mai multe etape: întâi, profesorul respectiv era propus de colectivitatea în care predă, apoi, un grup de evaluatori independenţi participau la cursuri şi vorbeau cu profesorul şi cu studenţii pentru a-şi face o impresie generală despre acesta. În anul pandemiei, gala s-a amânat, dar anul acesta a fost reluată şi s-a trecut de la Prof Tare la Prof e-Tare.

„Contextul pandemic a fost o provocare pentru fiecare actor al sistemului educaţional, indiferent că vorbim de contextul naţional şi internaţional. O digitalizare uşor forţată ne-a adus într-o situaţia ce nu a fost familiară tuturor. În ciuda oricăror tipuri de greutăţi, acestea au fost depăşite, remarcate şi apreciate. La ediţia din anul 2021, ANOSR şi-a dorit un titlu special, titlu care să fie acordat acelor cadre didactice ce au fost un exemplu pentru comunitatea lor academică şi care au asigurat o continuitate a sistemului educaţional, indiferent de carenţele sistemului - distincţia de Prof e-Tare“, au precizat reprezentanţii alianţei studenţeşti.

Astfel, din Iaşi au fost premiaţi Ioan-Augustin Guriţă - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Facultatea de Istorie; Nicolaie Suditu - Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grogore T. Popa“, Facultatea de Medicină Genera­lă; Eugen Ulea şi Florin Lipşa - Univer­sitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad“, Facultatea de Agricultură; Marius Mihai Ciobanu - USV Iaşi, Facultatea de Zootehnie; Mirela Cojocariu - USV Iaşi, Facultatea de Horticultură.

PNRR Europa
Controlul cheltuielilor din educație, locuințe pentru profesori la sat, cursuri avansate de schimbări climatice și de performanță energetică a clădirilor, plus cursuri pentru profesori – Ce mai prevede PNRR în domeniu, în afara României educate
edupedu.ro

Profesorii, sistemul de educație în ansamblul său, decidenții din domeniu, mediul universitar sunt vizați de o serie de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în afara prevederilor privind reformele și investițiile din România educată, care formează un capitol separat în documentul prezentat miercuri de guvern.

Pe lângă prevederi tangențiale (precum implicarea Ministerului Educației în obiective legate de educație rutieră), unele măsuri și propuneri fac referire directă la profesori și instituții de învățământ: formare și formare continuă pentru cadrele didactice, cu diverse obiective; investiții în spații locative pentru profesori, în mediul rural; digitalizare; recalificare; noi direcții pentru mediul universitar și postuniversitar. La acestea se adaugă și un obiectiv de control al cheltuielilor din educație.

Este prevăzut ca acțiunile din domeniu, ce vizează creșterea competențelor digitale, să țină cont de Planul de acțiune al UE pentru educație digitală 2021-2027 și de Spațiul European al Educației,  în acțiuni ce vizează dezvoltarea competențelor digitale pentru anumite domenii de activitate (funcționari publici) sau ale cetățenilor în general.

Se vorbește despre analiza cheltuielilor în educație. Astfel, în prevederile privind reforma fiscală, este dată drept exemplu de acțiune “Implentarea analizei cheltuielilor (spending reviews) în domeniul de sănătate și educație (vor urma și alte sectoare”

E prevăzută construirea de locuințe pentru “specialiști în educație”, la sat. Astfel, la capitolul privind “Reforme pentru tranziția verde și digitală a unităților administrativ-teritoriale)”, unul dintre rezultatele așteptate este: “880.000 mp construiți de locuințe pentru specialiști în educație și sănătate în mediul rural”.

56582783 303
Reformarea sistemului de educaţie timpurie prin PNRR. Care sunt obiectivele
adevarul.ro

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă lansat miercuri, autorităţile au mai multe obiective, cum ar fi construcţia a 140 de creşe noi sau  înfiinţarea a 412 servicii complementare pentru grupurile dezavantajate.  Acestea îşi propun ca până în 2026, 22% din copiii de 0-3 ani şi 95% din copiii de 4-6 ani să fie cuprinşi în sistemul de educaţie timpurie, precum şi să formeze profesioniştii care lucrează în serviciile de educaţie timpurie.

În România, potrivit datelor prezentate la începutul lunii aprilie de deputatul USR Alin Apostol, care a făcut o cercetare pe această zonă şi a depus un proiect legislativ aferent, din 587.808 copii de 0-3 ani la nivel naţional, doar 20334 au locuri în creşă, conform hotnews.ro. Obiectivele  reformei sunt: creşterea capacităţii sistemului de învăţământ de cuprindere, în serviciile de educaţie timpurie, a 22% din copiii de 0-3 ani şi a 95% din copiii de 4-6 ani, până în 2026, prin investiţii în infrastructură şi creşterea calităţii serviciilor de educaţie timpurie, în special a celor pentru grupa de vârstă de la naştere la 3 ani şi a celor din zone dezavantajate, prin demersuri normative şi funcţionale ale sistemului educaţional specific.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.