English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 3 ianuarie 2022

Revista presei – 3 ianuarie 2022

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Timișoara Capitală Europeană a Culturii: poticneli, răfuieli politice și o demisie așteptată
romanialibera.org

2021 a fost încă un an neproductiv pentru orașul desemnat Capitală Europeană a Culturii. Promisiunile au curs, dar schimbările politice, incoerența, șovăiala au contribuit la temporizarea pregătirilor. Cu un an înainte de celebrare, Timișoara nu a recuperat nici încrederea, nici energia necesare.

Preluarea finanțării proiectului de către primărie într-o structură proprie, încă în mandatul fostului primar, dar constituită în 2021 cu numele de Centrul de Proiecte Culturale de actualul primar, a lăsat Asociația TM2021 în expectativă, după ce cheltuise deja peste 5 milioane de euro din 2017 pe programe irelevante pentru Timișoara, pentru țară și pentru Europa.

Câștigat în toamna anului 2016, titlul a insuflat urbei un entuziasm repede pierdut din cauza unui management inadecvat al proiectului și a unei erori de direcție observate în 2018 de peste 80 de intelectuali și oameni de cultură care au semnalat-o public: proiectul cultural a fost transformat în vehicul de imagine și carieră. Cei care puseseră umărul la redactarea bid book și la cucerirea titlului au fost îndepărtați din Asociația TM2021.

„Acest proiect nu este pe persoană fizică, nu este un proiect al Asociației, ci un proiect al Timișoarei și al țării. El trebuie să coaguleze energii și competențe”, atrăgea atenția în noiembrie deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest, în prezența ministrului de atunci al Culturii.

La finele lui decembrie, Simona Neumann, director executiv al Asociației TM2021, și-a anunțat demisia așteptată de primarul Dominic Fritz încă din 15 aprilie, când s-a perfectat o înțelegere de retragere din funcția deținută în asociație. Demisia devine operativă din 25 ianuarie 2022.

Simona Neumann a distribuit o scrisoare de adio patetică în care își arogă merite nedemonstrate. Managementul defectuos, ostilizarea comunității culturale, lipsa de transparență se află în contradicție cu vorbele mari ca responsabilitate, onoare, reputație internațională folosite în scrisoare.

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Nicolae Ciucă: Schimbarea mentalităţii se face prin educaţie şi participarea cetăţeanului
hotnews.ro
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, în mesajul cu prilejului anului nou, că ”lăsăm în urmă un an cu multe provocări, legate de grija faţă de cei dragi, situaţia economică, locurile de muncă şi capacitatea statului de a oferi protecţie celor aflaţi la nevoie”. Potrivit premierului, ”avem nevoie de reformă instituţională, de debirocratizare şi digitalizare, dar este la fel de important să înţelegem că pentru acestea avem nevoie de timp şi de resurse umane”, potrivit News.ro.
 
”Întâmpinăm Anul Nou cu speranţa că vom putea reveni cât mai curând la viaţa normală dinaintea pandemiei. Lăsăm în urmă un an cu multe provocări, legate de grija faţă de cei dragi, situaţia economică, locurile de muncă şi capacitatea statului de a oferi protecţie celor aflaţi la nevoie. Guvernul pe care îl conduc a înţeles aceste nevoi. România are un buget echilibrat, care garantează investiţii fără precedent şi în acelaşi timp protecţie socială eficientă”, spune premierul în mesaj.
 
Nicolae Ciucă afirmă că ”este important să aducem în prim-plan cetăţeanul”.
 
Avem nevoie de reformă instituţională, de debirocratizare şi digitalizare, dar este la fel de important să înţelegem că pentru acestea avem nevoie de timp şi de resurse umane. Schimbarea mentalităţii se face prin educaţie şi participarea cetăţeanului la acest proces. Viitorul nostru va arăta aşa cum ne dorim doar dacă vom investi în el, dacă tinerele generaţii vor regăsi în ţara lor locul în care vor dori să trăiască şi să se dezvolte. Dacă le vom oferi educaţia şi motivaţia de care au nevoie, vom reuşi să ne bucurăm împreună de acest viitor”, afirmă prim-ministrul.
 
Revista presei – 3 ianuarie 2022
Cum se alege praful de bibliotecile de la sat - un video reportaj Recorder.ro
recorder.ro

Oficial, în România sunt 1.877 de biblioteci comunale, dar nimeni nu știe câte mai sunt cu adevărat funcționale. Singurele instituții de cultură din mediul rural sunt privite de autorități ca un moft sau ca o povară cu care n-au niciun chef să-și mai bată capul.

Teoretic, statul român se îngrijește de soarta bibliotecilor comunale, iar în 2002 a adoptat o lege specială care le protejează. Aceasta spune că bibliotecile nu pot fi închise decât dacă se desființează localitatea însăși și obligă primarii să angajeze bibliotecari și să investească în achiziția de cărți și calculatoare.

În realitate, primarii sunt liberi să facă ce vor și cei mai mulți dintre ei încalcă legea fără ca cineva să-i sancționeze. În ultimii zece ani, s-au închis peste 700 de biblioteci comunale. Altele au fost lăsate în paragină și angajații obligați să îndeplinească alte sarcini din primărie. Asta în timp ce alte țări au transformat bibliotecile rurale în adevărate „hub”-uri unde tinerii de la sate au acces la cărți, la presă, la internet, dar și la programe de dezvoltare extra-școlare.

Am mers în zeci de comune din mai multe județe ca să vedem cum arată rețeaua de biblioteci publice și cât de mult le pasă autorităților de soarta singurelor instituții culturale din satul românesc.

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Anul 2021 în imagini
dw.com/ro

Anul 2021 nu a însemnat numai pandemie. Luarea cu asalt a Capitoliului, drama refugiaților la graniţa dintre Polonia și Belarus, ori sfârșitul erei Merkel: încheiem un an bogat în crize și evenimente.

Luarea cu asalt a Capitoliului

În noiembrie 2020, Donald Trump a ratat realegerea în funcția de președinte al SUA. Însă mulți dintre susținătorii săi nu au putut accepta insuccesul. Pe rețelele de socializare, aceștia s-au organizat pentru a lua cu asalt Capitoliul. Pe 6 ianuarie, o mulțime furioasă a invadat clădirea Congresului, un eveniment fără precedent în istoria SUA.

Joe Biden preia conducerea

Cu toate acestea, susținătorii fanatici ai lui Trump nu au putut opri transferul de putere. În condiții de maximă securitate, Joseph Robinette Biden, în vârstă de 78 de ani, a depus jurământul la Casa Albă. Biden este cel de-al 46-lea președinte al SUA și totodată cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată în această funcție. Predecesorul său, Donald Trump, se află pe locul al doilea.

Mai întâi otrăvit, apoi arestat

Timp de aproape jumătate de an, criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, s-a recuperat în Germania în urma unui presupus atac cu otravă, comis de serviciile secrete rusești. În ianuarie 2021, acesta s-a întors la Moscova și a fost imediat arestat. În pofida tuturor protestelor, Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate într-un lagăr de muncă.

 

 

 

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Papa Francisc: Prea puțini bani pentru educație și prea mulți pentru arme
vaticannews.ro

În prima zi a noului an civil, în solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, Biserica marchează Ziua mondială a păcii. Ajunsă, în 2022, la cea de-a 55-a ediție anuală, această Zi mondială reprezintă pentru Biserica catolică și pentru toți oamenii de bunăvoință o importantă ocazie de rugăciune și reflecție, din convingerea că pacea înseamnă mai mult decât lipsa războiului.

După cum s-a mai spus, Ziua Mondială a Păcii a fost înființată de Sfântul Paul al VI-lea în 8 decembrie 1967 și a fost marcată pentru prima dată de același pontif la încheierea Octavei Nașterii Domnului, ”Principele Păcii”, pe 1 ianuarie 1968, pentru a îndemna întreaga comunitate creștină și toți oamenii de bunăvoință la reflecție și rugăciune pentru pace.

Inițiativa este însoțită, prin tradiție, de un Mesaj special al papei, mesaj care, de această dată, are ca temă ”Dialogul dintre generații, educație și muncă: instrumente pentru edificarea unei păci durabile”.

Mesajul papei Francisc începe cu versul biblic în care profetul Isaia exclamă: ”Cât sunt de plăcute pe munţi picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunţă pacea (52,7). ”Cuvintele profetului Isaia”, se citește în mesaj, ”exprimă consolarea, suspinul de ușurare al unui popor exilat, epuizat din cauza violențelor și a asupririlor, expus la umilire și moarte. Asupra acestui fapt, profetul Baruh se întreba: «De ce ești în țara străinilor? Ai îmbătrânit într-o altă țară! Ai fost întinat cu cei morți și ai fost numărat cu cei din locuința morților» (3,10-11). Pentru acești oameni, venirea mesagerului păcii însemna speranța unei renașteri din ruinele istoriei, începutul unui viitor luminos”.

”Chiar și în timpurile de astăzi, drumul păcii, pe care Sfântul Paul al VI-lea l-a numit cu noul nume de dezvoltare integrală (scrisoarea enciclică Populorum progressio, 76), rămâne din nefericire departe de viața reală a multor bărbați și femei și, prin urmare, a familiei umane, care este de acum cu totul interconectată. În ciuda multiplelor eforturi îndreptate către dialogul constructiv dintre națiuni, se amplifică zăngănitul asurzitor al războaielor și conflictelor, în timp ce înaintează maladii de proporții pandemice, se înrăutățesc efectele schimbării climatice și degradării mediului, se agravează drama foamei și a setei și continuă să domine un model economic bazat pe individualism mai mult decât pe împărtășirea solidară. Ca în timpul profeților de odinioară, chiar și astăzi strigătul săracilor și al pământului (enc. Laudato si, 49) nu încetează să se înalțe ca să implore dreptate și pace. În orice epocă, pacea este un dar de sus și totodată un rod al unei angajări împărtășite. Există, într-adevăr, o arhitectură a păcii în care intervin diversele instituții ale societății, după cum există un artizanat al păcii care implică pe fiecare dintre noi în prima persoană (enc. Fratelli tutti, 231). Toți pot colabora la edificarea unei lumi mai pașnice, pornind de la propria inimă și de la relațiile din familie, din societate și cu mediul, până la raporturile dintre popoare și dintre State”.

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Patriarhul Daniel, mesaj pentru toți românii de Anul Nou: „Pace și bucurie"
stiridiaspora.ro

La finalul primei Sfintei Liturghii din acest an, Patriarhia Română a proclamat oficial 2022, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, informează Basilica.

Actul de proclamare a fost citit de către Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, iar documentul atestă adoptarea unui program-cadru pentru activitățile teologic-educaționale, culturale și mediatice din Patriarhia Română.

După citirea actului, Patriarhul Daniel a luat cuvântul și a detaliat motivele alegerii acestor tematici și importanța lor.

Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu cel Atotmilostiv”, a subliniat Preafericirea Sa oferind mai multe îndemnuri scripturistice și amintind că rugăciunea „Tatăl nostru”, este izvorul de inspirație al tuturor celorlalte rugăciuni, menționează sursa citată.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj video cu ocazia Anului Nou, în care le urează românilor "La mulţi ani!".  Preafericitul le transmite tuturor urări de bine. 

„Cu prilejul Anului Nou 2022, vă adresăm tuturor doriri de sănătate și fericire, pace și bucurie dimpreună cu salutarea tradițională: La mulți ani!”, a spus Patriarhul Daniel în mesajul video, adresat românilor.

Vineri, 31 Decembrie 2021, Ajunul Anului Nou, a fost oficiată Slujba Vecerniei.  Slujba trecerii dintre ani a fost oficită de către Preafericitul Părinte Daniel. 

Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, Anul Nou, a fost  săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, în interiorul Catedralei Patriarhale, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, după slujba de Te Deum, a avut loc proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Revista presei – 3 ianuarie 2022
Piața muncii în 2022. Departe de colegi, ne e mai ușor să ne dăm demisia
panorama.ro

După doi ani de lucrat de la distanță sau în format hibrid, timp în care am vorbit cu colegii mai degrabă la telefon și pe platforme online, multe companii au constatat că loialitatea față de organizație a scăzut dramatic. Înstrăinați, angajații nu mai simt afilierea față de echipă și, din lipsă de loialitate, pleacă mult mai ușor în alte companii din piață, spun specialiștii consultați de Panorama pentru a înțelege cum vom munci în noul an.

E unul dintre efectele pandemiei asupra pieței muncii pe care managerii vor fi nevoiți să le gestioneze în 2022. Așa se explică de ce atât de mulți români sunt dispuși să-și schimbe imediat locul de muncă, dacă primesc bani în plus. O cifră care arată dimensiunea problemei pentru angajatori: 88% dintre românii incluși într-un studiu recent al companiei de recrutare Hays afirmă că iau în calcul să-și schimbe jobul.

E de așteptat ca anul 2022 să aducă majorări salariale pe piața muncii, spun aceiași experți. O altă tendință  va fi flexibilitatea regimului de lucru, care se va dovedi una dintre condițiile principale pentru retenție.

De ce pleacă angajații, de ce rămân

Totuși, principala provocare pentru angajatori va fi să păstreze intacte cultura din organizație și sentimentul de echipă, pentru a compensa impactul telemuncii adupra dinamicii relațiilor dintre colegi, care și-au pierdut din profunzime.

„Din cauza faptului că nu ne mai cunoaștem la nivel uman, afilierea față de echipă a avut de suferit. Angajații sunt dispuși să plece din companie pentru câteva sute de lei în plus. Ceea ce îi face cu adevărat să rămână într-o organizație e să se regăsească în valorile companiei, să se simtă confortabil în echipa în care lucrează, să aibă perspective de creștere”, explică pentru Panorama Delia Mandache, Chief People Officer la High Tech Systems and Software (HTSS).

„Pentru angajați, cultura organizațională e tot ceea ce fac în timpul petrecut în companie și ceea ce aleg să discute atunci când merg la țigară. Când nu mai există noțiunea de echipă și e omul cu calculatorul lui, orice ofertă ce vine peste cât câștigă angajatul e luată în calcul”. – Delia Mandache, Chief People Officer.
Revista presei – 3 ianuarie 2022
Franța preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2022. Obiectivele pe Educație: mobilitatea tinerilor, formarea profesorilor, investiții în educație
edupedu.ro

La 1 ianuarie 2022, Franţa preia de la Slovenia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa, Cehia şi Suedia, conform site-ului Consiliului European. Este a 13-a oară când Franţa deţine preşedinţia UE, ultima dată fiind în perioada iulie – decembrie 2008, scrie publicația franceză L’Express, citată de G4Media.ro.

Printre obiectivele trio-ului – prezentate pe site-ul preşedinţiei franceze – se află protecţia cetăţenilor şi a libertăţilor acestora, promovarea unui nou model european de creştere şi investiţii, construirea unei Europe mai verzi și, de asemenea, o Europă globală, actor mondial care promovează multilateralismul şi relaţii reînnoite cu partenerii săi. Însă care sunt obiectivele pentru Educație în mandatul Franței la președinția Consiliului European?

Într-o lume tot mai tehnologizată care riscă să se dezumanizeze, avem nevoie de factorul uman mai mult ca niciodată, așa a explicat ministrul Educației din Franța, Jean Michel-Blanquer, pe 9 decembrie 2021, de ce țara sa, Franța, pune profesorii drept prioritate europeană în mandatul pe care îl va avea la președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2022.

Mobilitatea elevilor și studenților, alături de investițiile în Educație și de formarea profesorilor sunt priorități-cheie. „Direcțiile” președinției franceze a Consiliului au fost descrise de ministrul francez la recentul Summit European al Educației. Educația nu este o povară pentru țări, este cea mai profitabilă investiție pe care o pot face, a mai spus Jean Michel-Blanquer.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.