EȘTI AICI:
Revista presei – 3 februarie 2023

Revista presei – 3 februarie 2023

Cover3nobelUVTfin
Trei laureați Nobel vin la Timișoara: Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage
adevarul.ro

Universitatea de Vest din Timișoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

În seria evenimentelor „La UVT, cultura este capitală!”, în prima parte a acestui an, Universitatea de Vest din Timișoara are onoarea de a găzdui trei întâlniri excepționale, cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei.

Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic și public cu reverberații din cele mai aparte.

Primul care ajunge în Capitala Culturală Europeană este scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), la sfârșitul lunii aprilie. Acesta va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local.

Pamuk este considerat ca unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste o sută de țări.

În cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de „hüzün“, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Comunicatii 620x400
UPT și UVT duc comunicațiile la nivelul următor
expressdebanat.ro

Specialiștii din Timișoara implementează un proiect de dezvoltare a comunicațiilor cuantice. Astfel, transferul de date va fi mai sigur și de noua rețea va beneficia toată România. Hub-ul va fi la Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Universitatea de Vest, cu care colaborează și în cadrul Alianței Universităților Timișorene – ATU, va crea un nod major în rețeaua de comunicații cuantice la nivel național și european, cele două universități fiind partenere în proiectul Romanian National Quantum Comunication Infrastructure – RoNaQCI, ce are ca obiectiv dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 de legături QKD care acoperă întreaga țară și conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, cu legături viitoare planificate pentru interconectarea cu rețeaua europeană în domeniu.

Comunicațiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele inițiale de dezvoltare, iar proiectul RoNaQCI reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. În plus, proiectul este perfect aliniat la programul Europa digitală, deoarece obiectivul său principal constă în construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România, care să servească drept coloana vertebrală locală unui viitor „internet cuantic” la o scară mai largă la nivelul UE.

RoNaQCI va oferi atât îmbunătățirea competențelor, cât și platforme de testare a tehnologiei, stabilind o rețea națională de centre de tehnologie de comunicare cuantică (QCT).

Dreamstime S 194603512 E1671714492469
România nu trebuie să adopte noi legi ale Educației, prin PNRR. Dâncu, PSD: PNRR nu cere noi legi ale Educației, ci ajustări legislative / Moșteanu, USR: Nu scrie în PNRR că trebuie adoptate legile educației
edupedu.ro

Doi politicieni importanți, unul din cadrul coaliției (Vasile Dâncu, președintele Consilului Național PSD) și unul din opoziție (deputatul USR, Ionuț Moștean), atrag atenția că PNRR nu impune României sau Guvernului ca pachetul de legi ale Educației să fie constituit din legi, ci doar măsuri legislative care să ajute de implementarea reformelor și a investițiilor. Într-o intervenție pentru Rfi, deputatul USR, Ionuț Moșteanu atrage atenția că liderii coaliției “fac o confuzie intenționată între un jalon PNRR care este la sfârșitul trimestrului III și legile Educației (…) pentru că acel jalon în PNRR se cheamă tot ”România Educată”. În același timp, Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național PSD, semnalează că “legile educației nu sunt jalon în PNRR, ci doar un set de măsuri care să ajute la implementarea reformelor”.

  • Recent și senatorul USR de Brașov, Irinel Darău spunea că “ideea că noua lege a educaţiei este jalon în PNRR, este o fumigenă”. – detalii aici
  • În 2021-2022, Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis au indus ideea că e o condiție esențială a PNRR pentru a face reformă în Educație prin aceste proiecte de legi. În repetate rânduri Cîmpeanu a sublinat condiționarea banilor de adoptarea celor două legi, pentru a putea aplica proiectul prezidențial România Educată.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu atrage atenția că liderii coaliției “fac o confuzie intenționată între un jalon PNRR care este la sfârșitul trimestrului III și legile Educației (…)”.

Amintim, USR a fost responsabil în prezentarea și negocierea Planului Național de Reziliență și Redresare cu Comisia Europeană, având portofoliul ministerului Fondurilor Europene (n. red Cristian Ghinea era ministru al Fondurilor Europene).
Vasile Dancu Foto Agepres
PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului
edupedu.ro

Retragerea atribuțiilor lui Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, “pentru delict de opinie este un act autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse”, scrie Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, într-un mesaj publicat joi pe Facebook. El afirmă că măsura este un “abuz de putere” ce aduce în atenția PSD “necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcționarea guvernului și exercitarea răspunderii ministeriale”. Și avertizează: “cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa”.

În mesajul său de joi dimineață, Vasile Dîncu scrie:

  • “Am constatat cu stupefacție un comportament greu de înțeles al ministrului educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce privește atitudinea față de partenerii de coaliție și față de beneficiarii și actorii din sistemul educațional.”

Reprezentantul PSD, care face parte din grupul de oameni politici care analizează proiectele de legi ale educației, afirmă acum că “nu pot înțelege secretomania legată de legile educației și nici disprețul pentru dialog și colaborare”. Despre aceleași legi, Vasile Dîncu spune: “Alături de colegii mei din PSD, am constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanțărilor prevăzute de PNRR. “Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educației că Planul Național de Redresare și Reziliență, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educație, nu cere noi legi ale educației.”

Admitere 2
CARIERE - Importanța competențelor și dezvoltarea angajaților
edumanager.ro

Jumătate din locurile de muncă care există astăzi în piața muncii posibil să nu mai existe până în 2055, conform ultimelor studii realizate de Institutul Global de Cercetare McKinsey. De aceea, angajatorii au început deja să puncteze importanța competențelor și aleg să investească intern în dezvoltarea angajaților.

O parte din companii însă au decis să facă un pas în față și să ajute tinerii chiar de pe băncile facultății să își dezvolte competențele necesare pentru angajare într-un mediu interactiv, energic și 100% practic. Peste 250 de studenți, profesori din toată țara și angajatorii SYKES România part of Sitel Group® s-au pregătit pentru piața muncii de azi și de mâine în cadrul programului FUTURE – Construiește cu pasiune, primul program de #EducatieAltfel din România. Timp de 3 luni, cei 3 piloni ai educației – studenți, profesori, angajatori – au lucrat practic pentru dezvoltarea acestor competențe soft în sesiuni de training săptămânale.

Corina Dăiescu, Head of Human Resources în cadrul companiei SYKES România, cu peste 1800 de angajați, prezintă tendințele în angajare azi în piața muncii.

Sunt foarte multe oportunități de angajare azi în piața muncii, însă procesul de a te angaja nu e chiar atât de ușor. Ce căutați azi la viitorii colegi?

E adevărat, pe de o parte sunt multe proiecte și posturi disponibile în piața muncii, pe de alta parte, multor candidați li se pare dificil procesul de selecție: uneori prea lung, alteori poate mai puțin clar din prisma pașilor de urmat și aici mai ales noi ca și angajatori avem o sarcina importantă de a simplifica procesele și de a oferi cât mai multă vizibilitate și feedback cât mai rapid.

Pentru noi este de interes să ne întâlnim în primul rând cu persoane deschise spre învățare și dezvoltare – asta este prima trasatură „sine qua non” pentru ca la noi se vor întâlni cu etape de formare încă din primele săptămâni. Apoi ne dorim să cunoaștem persoane care stăpânesc foarte bine atât în scris cât și oral cel puțin o limbă străină, de circulație internațională.

MCZoPTQ0MCZoYXNoPWY5Nzg1MjQwNWIxZTc1Mjk5M2M1MTYwOTc3ZDQ3ODli.thumb
PSD se opune examenelor pentru liceu din noua lege a educației. „Ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor”
digi24.ro

Social-democrații spun că nu vor accepta în legile Educației o formulă care să restrângă drastic accesul copiilor la educație de calitate. Examenele proprii de admitere organizate de licee „ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”, arată un comunicat al social-democraților.

PSD a enumerat „obiectivele esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți” care trebuie să se regăsească în Legile Educației: acces neîngrădit la educație pentru toți copiii, combaterea abandonului școlar, importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii și dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

„Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”, arată un comunicat al PSD.

În ceea ce privește admiterea în liceu, „PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate. Este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”, se arată în comunicat.

D56531cfe661089b9552ff921fcff31b
Ministerul Educației platește 128 norme didactice sindicaliștilor care nu trec pe la școală
newsweek.com

Sute de sindicaliști din educație sunt plătiți ca profesori deși ei nu trec niciodată pe la școală. Acest privilegiu imoral este acordat de Ministerul Educației împotriva căruia sindicaliștii ar trebui să lupte.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației spune că legea îi permite să plătească sindicaliștii ca profesori deși aceștia nu predau.

„Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, reglementează la art. 263 alin. (10) posibilitatea ca persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ să beneficieze de degrevare de post didactic/normă ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”, explică Ministerul Educației pentru Newsweek.

Prin degrevarea de normă, acești profesori - sindicaliști primesc salarii de profesor, dar nu își țin orele. Degrevarea se poate face total și atunci sindicaliștii nu țin niciun fel de cursuri - este cazul marilor lideri de sindicat. Sau degrevarea poate fi parțială, să spunem de 50% și atunci sindicaliștii își țin doar jumătate din cursuri. În ambele cazuri, profesorii-sindicaliști sunt plătiți cu normă întreagă.

Hepta 2946032 FiSr (1)
Vor să plece din țară din cauza Evaluării naționale. „Acum ar trebui să ne hotărâm dacă intrăm în nebunia meditațiilor sau ne facem bagajele”
scoala9.ro

Carmen Paraschiveanu, 42 de ani, este mama a doi copii de clasa a cincea și a șaptea. Dezamăgirea cu privire la sistemul educațional a făcut-o să se gândească tot mai serios la o soluție radicală - emigrarea. „Acum nu se mai pleacă din țară din cauza salariilor, a joburilor sau caselor. Posibila noastră plecare e motivată de educație”, a explicat pentru Școala 9. În plus, are exemplul și altor prieteni împrăștiați prin Europa care îi încurajează.

2023 este pentru Carmen Paraschiveanu anul unei alegeri importante: să plece sau nu din țară. Cum fiul ei mai mare este în clasa a șaptea, crede că acum este momentul să lase România, chiar înainte de a intra în anul cu Evaluarea Națională. „Nu vreau să-i încarc cu mai multe ore de învățat decât ar fi normal la vârsta lor, nu vreau să-i stresez cu meditații și nu prea văd rostul examenelor. Știu că există alternative în alte țări unde copiii nu au examenul ăsta și au rezultate bune până la sfârșit de liceu, până la bacalaureat”, spune mama.

În Europa, doar cinci țări mai susțin evaluări la intrarea la liceu, după cum a arăta cercetătoarea în educație Andreea Eșanu, în Școala 9.

„Nu mi se pare că merită tot efortul de a învăța în clasa a opta pentru Evaluare gândindu-te că apoi vor avea o super experiență în liceu. Am văzut la alți copii că liceul a devenit o dezamăgire mare după ce au prins un loc chiar la colegiile bune. Așa că, pentru experiența lor școlară, unde petrec șapte ore pe zi, cred că merită efortul de a pleca din țară”, mai spune Carmen.

Potrivit noii legi a educației propusă de ministrul Ligia Deca, intrarea la liceu va însemna un examen în plus: elevii ar putea susține, după Evaluarea Națională, și un examen de admitere la liceu. Dacă legea ar fi adoptată anul acesta, copiii care intră la toamnă în clasa a cincea ar trece prin această dublă evaluare. Practic, copiii lui Carmen nu ar fi afectați de schimbare, dar decizia radicală de a pleca are legătură cu tot ce se întâmplă în școala românească, susține aceasta.

Primaria Cluj Napoca 770x540
La Cluj se face un campus de știință și inovare pe un teren de 6,5 hectare, cu bani din PNRR
spotmedia.ro

Primăria Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) realizează un ansamblu complex de ştiinţă, educaţie şi inovare pe dealul Lomb, proiect care a fost prezentat în cadrul unei dezbateri publice a Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC) şi care se cheamă Science Campus Cluj-Napoca.

„Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, a demarat proiectul Science Campus, echipa câştigătoare fiind selectată de un juriu internaţional în urma unui concurs de soluţii.

Contractul de proiectare încheiat în urma concursului de soluţii cu SC KLX Studio SRL este în valoare de 1,7 milioane euro.

Concursul internaţional de soluţii a fost organizat anul trecut de Municipiul Cluj-Napoca, în asociere cu Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Primăria Cluj-Napoca.

Ansamblul se înscrie în strategia Clujului de a dezvolta o infrastructură extinsă şi puternică pentru educaţie, cercetare, inovare şi transfer tehnologic, care să aducă împreună actori din sistemul de educaţie şi cercetare, din mediul economic şi antreprenorial, societatea civilă şi administraţie.

„Cluj-Napoca îşi va putea menţine statutul de primul oraş din România în materie de calitate a vieţii, dacă va reuşi să îşi fructifice uriaşul avantaj competitiv pe care îl are legat de universităţi şi de resursa umană. Viitorul oraşului nu mai stă în industria grea, ci în economia cunoaşterii, bazată pe educaţie şi ştiinţă.

Este de datoria noastră să oferim în continuare avantaje competitive oraşului, să maximizăm beneficiile pe care le putem obţine de pe urma resursei umane de excepţie pe care o avem şi să punem la un loc capacităţile noastre de a crea cea mai bună calitate a vieţii la Cluj.
De aici pornesc inovarea şi locurile de muncă mai bine plătite şi tot ceea ce înseamnă o calitate ridicată a vieţii. În acest proiect avem plăcerea de a avea un parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, cea mai puternică universitate din România şi de referinţă în plan european şi internaţional", a subliniat primarul Emil Boc, citat în comunicat.
Scoala
Liberalii insistă ca unele prevederi din legile educaţiei să rămână cum au fost formulate de Deca
economica.net

Printre acestea se numără: triplarea bugetului pentru burse şi creşterea numărului beneficiarilor; „Masa caldă” din şcoli devine „Masa Sănătoasă”, iar de acest program vor beneficia un milion de copii; calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piaţa muncii; primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară, cu condiţia asumării unei perioade minime de cinci ani şcolari pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate; extinderea învăţământului în sistem dual în învăţământul postliceal şi universitar.

Liberalii insistă şi pentru alte prevederi: angajatorii care înfiinţează unităţi de educaţie timpurie (0 – 6 ani), destinate copiilor propriilor angajaţi, pot beneficia de facilităţi (de exemplu angajatorul poate opta pentru deducerea parţială din obligaţiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat); Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unităţi de învăţământ de tip „şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română; se introduc zonele prioritare de educaţie pentru reducerea diferenţelor privind accesul, participarea şi rezultatele şcolare ale elevilor aflaţi în risc de excluziune socială; învăţământul dual poate fi continuat în cadrul universităţilor, care pot constitui consorţii pentru a oferi o educaţie de calitate.

15b87e922c728cdbc115a4453176c294
Săptămâna Verde" și "Școala Altfel", aprobate de ministerul Educației. Ce vor face copiii la școală
newsweek.ro

Programul "Săptămâna verde" a fost aprobat de cei din ministerul Educației. În perioada 27 februarie - 16 iunie, elevii vor ieși din clase pentru a explora natura. Totodată, și proiectul "Școala Altfel" a fost aprobat. Timp de o săptămână, elevii vor participa la multe ateliere.

Ministerul Educaţiei a avizat, joi, Metodologia de organizare a programului naţional ”Săptămâna verde”, care are ca scop organizarea de acţiuni pentru protejarea mediului înconjurător, scrie News.ro.

”Astăzi, 2 februarie 2023, am avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, Metodologia de organizare a programului naţional Săptămâna verde”, a transmis, joi, Ministerul Educaţiei", potrivit News.ro.

Cei din ministerul Educației explică de ce este nevoie de un astfel de program: ”Pentru că poluarea şi schimbările climatice ne afectează pe toţi, iar ele sunt consecinţe ale comportamentului nostru”.

”Pământul are nevoie de noi, iar şcoala este locul în care copiii pot învăţa, împreună, să aibă mai multă grijă de el! Pentru că se creează contexte pentru activităţi în comun, preşcolari, elevi, cadre didactice, părinţi, iar aceste contexte sunt nu doar mijloace de învăţare, ci şi căi de formare a unei culturi şcolare bazate pe încredere, respect, colaborare, susţinere reciprocă şi comunicare nonviolentă”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Majorare Salarii Educatie 2023 18823622
Guvernul pregătește majorarea salariilor din educație. Cu cât vor crește veniturile profesorilor în 2023
jurnalul.ro

Salariile învățătorilor și profesorilor vor crește între 3%-8,5% pentru luna ianuarie 2023, și cu 10% cel al personalului nedidactic, potrivit unor surse edupedu.ro

Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la sfârșitul anului trecut creșteri de până la 24% în 2023 pentru personalul din școli.

Un protest de amploare al sindicatelor din educație a avut loc pe 1 februarie.

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.”, arată sindicatele, potrivit edupedu.ro.

11 Foto Ansamblu
Premieră: statul român a căutat vârfurile româneşti din cercetare la nivel global şi a oferit premii celor mai spectaculoase proiecte, din domenii precum inteligenţa artificială sau tratamentul bolilor neuropsihiatrice şi al cancerului, derulate şi în România şi în SUA la Stanford, MIT şi Harvard
zf.ro

Emisiunea ZF IT Generation, lansată de Ziarul Financiar în noiembrie 2019, care este dedicată descoperirii şi promovării celor mai sclipitoare minţi din industria locală de tehnologie - viitorii milionari din IT ai României, a fost premiată în cadrul Galei Cercetării, pentru promovarea ştiinţei în rândul publicului larg.

Sergiu Paşca, profesor la Stanford care vrea să revoluţioneze tratamentul în cazul bolilor neuropsihiatrice, Daniela Rus, o expertă în inginerie electrică şi inteligenţă artificială la MIT (Massachusetts Institute of Technology) care studiază domeniul roboticii, şi Lucian Chirieac, medic la Harvard care lucrează la metode de a prezice răspunsul la tratament în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar sau pleural s-au numărat printre cercetătorii români care au fost premiaţi marţi seară de  Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării în cadrul primei ediţii a Galei Cercetării Româneşti. Lor li s-au alăturat pe podium alţi trei cercetători individuali care fac performanţă din România în domenii precum chimie, medicină şi filologie, plus alţi doi coordonatori ai unor echipe locale de cercetare în fizică şi inteligenţă artificială.

Evenimentul marchează o schimbare a atitudinii guvernului în legătură cu cercetarea, după ce în ultimele decenii descoperirea şi premierea celor mai strălucite proiecte de cercetare în care sunt implicaţi români au fost susţinute de mediul privat. În semn de recunoaştere pentru acest efort, în cadrul Galei Cercetării au fost premiate şi mai multe redacţii şi jurnalişti care scriu / vorbesc despre tehnologie şi ştiinţă în mod constant. Ziarul Financiar a primit premiu pentru emisiunea ZF IT Generation, lansată în noiembrie 2019 şi care este dedicată start-up-urilor de tehnologie, un proiect susţinut de acceleratorul InnovX-BCR.

Gala organizată de Ministerul Cercetării a atras peste 500 de înscrieri şi a oferit un număr redus de premii pentru a oferi consistenţă evenimentului, iar juriul a fost format în principal din membri ai Academiei Române şi alte personalităţi.

Intelligence,(bi),And,Business,Analytics,(ba),With,Key,Performance,Indicators
Au fost acordate primele şase burse Marie Sklodowska-Curie
bursa.ro

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a anunţat semnarea primelor şase contracte de finanţare, în valoare totală de 3.699.594,16 lei, pentru bursele "Marie Sklodowska-Curie", data limită de depunere a cererilor fiind 31 decembrie 2023, conform News.ro.

Potrivit ministerului, toţi cei care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pot depune proiecte utilizând platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro, iar selecţia este realizată conform principiului primul venit, primul servit.

"Am semnat, în iulie 2022, Ordinul pentru investiţia I9 din PNRR - competiţia pentru bursele 'Marie Sklodowska-Curie' şi ieri au fost acordate primele burse. România are nevoie de o infuzie de resursă umană de excelenţă, de know-how, fie că vine de la cercetătorii români din România, de la cercetătorii români stabiliţi peste graniţe sau de la cercetătorii din alte state membre UE. Contractele de finanţare semnate ieri reprezintă doar începutul sprijinului acordat ecosistemului cercetării din România şi creşterii sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare. Sprijinim excelenţa şi suntem alături de toate minţile valoroase din ţara noastră", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat într-un comunicat de presă.

MCID finanţează proiecte care au primit certificat de excelenţă "Marie Sklodowska-Curie" prin Investiţia 9. "Sprijin pentru posesorii de certificate de excelenţă primite la competiţia pentru burse individuale Marie Sklodowska-Curie", aferentă Componentei C9 din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

489564
Zece proiecte Erasmus+ lansate pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între facultăţi
bursa.ro

Recent, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret lansează 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între instituţiile de învăţământ superior, după cum se sublinia în Strategia europeană pentru universităţi în urmă cu doar un an, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceasta este o etapă importantă în direcţia realizării spaţiului european al educaţiei.

Potrivit sursei, şase dintre proiectele selectate vor examina, testa şi facilita realizarea unei etichete de diplomă europeană comună, un certificat complementar calificării obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune predate în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, pe baza unui set comun de criterii europene create prin colaborare. Celelalte patru proiecte vor permite alianţelor instituţiilor de învăţământ superior, cum ar fi "universităţile europene", să testeze noi forme de cooperare, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianţe.

Eticheta de diplomă europeană reprezintă un pas în direcţia obţinerii unei diplome europene comune, acoperind mai multe state membre ale UE şi fiind concepută pentru a încuraja mobilitatea şi cooperarea studenţilor. Eticheta ar reflecta competenţele şi rezultatele învăţării dobândite de studenţii care au urmat un program comun în mai multe instituţii şi în mai multe ţări, în mai multe limbi, beneficiind de oportunităţile de mobilitate oferite de acest program şi de abordări pedagogice transdisciplinare. În plus, ar fi complementară calificărilor obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, cum ar fi universităţile europene.

Această etichetă ar urma să fie eliberată în mod voluntar ca certificat care atestă rezultatele învăţării obţinute în cadrul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii şi pe baza unui set comun de criterii. Proiectele selectate pentru a lucra la eticheta de diplomă europeană vor fi desfăşurate de instituţii de învăţământ superior, de autorităţi naţionale şi regionale şi de alte părţi interesate.

Ligia Deca Si Florian Lixandru
Ligia Deca i-a dat alte atribuții secretarului de stat Florian Lixandru (PSD): sport, activități cu refugiații ucraineni și extracurriculare / Lixandru a refuzat ordinul de ministru, iar Deca a revenit cu un nou act cu aproape toate atribuțiile inițiale
edupedu.ro

Situație extrem de tensionată în Ministerul Educației, între ministrul Ligia Deca și secretarul de stat Florian Lixandru (PSD). Joi seara Ligia Deca, ministra Educației, a semnat un nou ordin de ministru cu atribuțiile delegate ale secretarului de stat, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Laura Gojnete. Aceasta a confirmat pentru Edupedu.ro existența noului ordin semnat la o zi după ce Deca îi retrăsese toate atribuțiile secretarului de stat Lixandru, ca urmare a criticilor aduse de Lixandru, pe Facebook, proiectelor de legi ale Educației în varianta înaintată de ministră partidelor politice.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ordinul de ministru semnat de Ligia Deca joi seara prevedea atribuții delegate pentru sport, activități cu refugiații ucraineni și activități extracurriculare.

Secretarul de stat Lixandru nu a acceptat ordinul respectiv și ar fi solicitat să se respecte decizia luată de Coaliția de guvernare, de acordare a atribuțiilor delegate inițiale, cele pe care le-a avut până miercuri, 1 februarie.

După circa o oră un nou ordin de ministru a fost emis, conform surselor Edupedu.ro, de data aceasta acesta conținând atribuțiile delegate inițiale, mai puțin cele pentru relația cu parlamentul.

Dreamstime S 26323117
Marile modificări cerute de PSD în legea educației: eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu
edupedu.ro

Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației elaborată în secret de ministrul PNL Ligia Deca, au declarat pentru G4Media surse din coaliția de guvernare. Diferențele sunt majore și pun sub semnul întrebării adoptarea proiectului promovat de președintele Klaus Iohannis.

1. Salarizarea profesorilor. Legea Deca prevede, potrivit Edupedu.ro, o creștere semnificativă a salariilor profesorilor, mai ales în cazul profesorilor debutanți. Astfel, salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum la circa 3.900 de lei, după cum prevede proiectul PNL.

Or, PSD respinge această prevedere din două motive. În primul rând, creșterea ar avea un impact bugetar major de acoperirea căruia ar fi PSD principal responsabil, dat fiind că social-democrații vor prelua conducerea guvernului după rocada guvernamentală din mai.

De altfel, Marcel Ciolacu a și sugerat acest lucru, spunând pe 30 ianuarie că legile educației au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.

În al doilea rând, PSD nu vrea decuplarea salarizării profesorilor de ceilalți bugetari, temându-se că astfel s-ar deschide calea pentru revendicări salariale de la restul categoriilor bugetare, potrivit surselor G4Media.

2. Înființarea a zeci de instituții noi. Legea prevede o schimbare semnificativă de arhitectură instituțională, fără să aducă însă și o schimbare de conținut. Vor apărea zeci de agenții și instituții în teritoriu, după cum a scris Edupedu.ro, ceea ce înseamnă cheltuieli majore de la buget.

PSD nu e de acord cu acest proiect care ar transforma Ministerul Educației într-o instituție ultra-centralizată, cu cheltuieli enorme, potrivit surselor G4Media.

3. Admiterea în liceu. Proiectul de lege PNL consultat de Edupedu prevede că liceele din întreaga țară vor putea organiza propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională, pentru 90% din locuri. În replică, PSD nu acceptă această formulă, despre care susține că restrânge accesul elevilor la educație de calitate.

Inteligenta Artificiala Scaled 1024x515
Autoritatea pentru Digitalizarea României, dezbatere pe tema reglementării domeniului inteligenței artificiale
capital.ro

Reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României au participat la un eveniment în care s-a discutat despre reglementarea la nivel national în domeniului inteligenței artificiale. La eveniment au mai participat, printre alții, reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), împreună cu consorţiul Deloitte România şi Reff & Asociaţii, a organizat o dezbatere cu privire la opţiunile de reglementare la nivel naţional în domeniului inteligenţei artificiale.

Evenimentul cu tema „Cadrul de reglementare cu privire la inteligenţă artificială, guvernanţa datelor şi open data. Probleme identificate şi soluţii propuse” s-a desfăşurat în cadrul unui amplu proiect pe care ADR îl implementează, respectiv „Cadru strategic pentru adoptarea şi utilizarea de tehnologii inovative în administraţia publică 2021-2027 – soluţii pentru eficientizarea activităţii”, cofinanţat din Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, SIPOCA 704, cu referire specifică la rezultatul de proiect „Cadru legislativ actualizat, asociat tehnologiilor de tip blockchain, inteligenţei artificiale, EOSC, EuroHPC şi PRACE”.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ADR, opţiunile de reglementare la nivel naţional în domeniului IA, identificate până în prezent în colaborare cu echipa de consultanţi selectaţi în cadrul proiectului, au fost discutate şi validate cu reprezentaţii instituţiilor participante la dezbatere, din perspectiva nevoilor de reglementare, a barierelor pe care acestea le întâmpină în procesul de adopţie a tehnologiilor inovative în administraţia publică şi a noilor reglementări în materie, existente sau emergente la nivel european.

„Având drept scop determinarea gradului de intervenţie necesar din partea autorităţilor şi instituţiilor publice relevante în materie de reglementare în domeniul inteligenţei artificiale, complementar temei principale de dezbatere a fost abordat şi subiectul încurajării utilizării datelor disponibile din sectorul public pentru crearea unor produse, soluţii şi servicii inovative, subliniindu-se necesitatea promovării de bune practici şi mecanisme de reutilizare a datelor existente deja la nivelul altor state şi instituţii.

Studenti ULBS Scaled
Tot mai multe universități încep sesiunea de preadmitere
stirileprotv.ro

În analiza dosarului, la unele universităţi se ține cont și de activitățile extrașcolare ale absolvenților de liceu, dar și de concursurile și olimpiadele la care au participat. Rectorii spun că au apelat la această selecție, ca să poată atrage mai mulți studenți.

Universitatea Politehnică din București scoate la concurs, în funcţie de facultate, între 20 și 100 % din locurile disponibile.

Iar cine va fi admis acum va avea locul asigurat. La facultățile de automatică și electronică se va susține examen scris în timp ce la celalalte facultăți vă fi admitere pe bază de dosar. Contează la fel ca la facultățile din străinătate, activitățile extrașcolare.

Sonia Maier, studentă: "Dosarul meu a conținut notele, în funcție de facultate trebuie să dai notele la matematică, fizică, informatică. Și practic pui tot ce mai ai, dimplome de voluntariat, ce ai mai făcut tu extra, dacă ai mai participat la un concurs. (Reporter: Ai fost tentată să te duci la o facultate în străinătate?) M-am gândit mult la chestia asta, dar după am realizat că pot să plec de aici cu un program ERASMUS și să încerc această experiență pentru șase luni, un an, învățământul aici e gratuit, costurile cred că sunt mult mai mici."

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București: "Noi eram pe o piață concurențială cu mijloace diferite, în sensul în care alte universități din străinătate făceau acest proces de admitere cu mult înaintea universităților romanești, în iulie. Practic, în acest moment candidații au pe masă atât oferta românească, cât și oferta din alte părţi ale lumii, în același moment."

Și la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA se vor organiza două sesiuni de pretestare, prima în primăvara și a doua în vară, după examenul de bacalaureat.

UAIC Iasi 1
Burse doctorale în cadrul proiectului „Suport educațional și formativ pentru doctoranzi și tineri cercetători în pregătirea inserției în piața muncii”
bzi.ro

Metodologia de acordare a premiilor studenților doctoranzi care susțin teza de doctorat în cadrul proiectului „Suport educațional și formativ pentru doctoranzi și tineri cercetători în pregătirea inserției în piața muncii”.

Sprijin financiar suplimentar pentru doctoranzii și cercetătorii postdoctorat înscriși în proiectul „Suport educațional și formativ pentru doctoranzi și tineri cercetători în pregătirea inserției în piața muncii”.

 În urma demersurilor întreprinse, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut, în luna ianuarie 2023, aprobarea suplimentării sprijinului financiar acordat doctoranzilor și tinerilor cercetători incluși în grupul țintă al proiectului „Suport educațional și formativ pentru doctoranzi și tineri cercetători în pregătirea inserției în piața muncii”.

Astfel, Universitatea a obţinut suplimentarea numărului de locuri pentru cercetătorii postdoctorat incluși în proiect cu 16, grupul țintă ajungând, în prezent, la un total de 120 de beneficiari faţă de 117 prevăzuți iniţial (din care 80 de doctoranzi și 40 de cercetători postdoctorat).

În plus, Universitatea va acorda premii, în valoare de 7133 lei brut fiecare, primilor 44 de doctoranzi care vor susține teza de doctorat până la data de 30.10.2023. De asemenea, va acoperi un număr suplimentar de 18 taxe de publicare de articole, pe lângă cele 45 de taxe de publicare prevăzute inițial.

În perioada imediat următoare va fi publicată metodologia de acordare a premiilor menționate anterior.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.