English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 3 februarie 2022

Revista presei – 3 februarie 2022

Revista presei – 3 februarie 2022
Ioan Gârboni, fostul director al Filarmonicii Timișoara, este noul comisar pentru Timișoara 2023
ziuadevest.ro

Ioan Gârboni, fostul director al Filarmonicii Timișoara, destituit în mod ilegal de către administrația Fritz, va fi noul comisar pentru Timișoara Capitală Culturală Eurropeană 2023, din partea Ministerului Culturii, cu rang de subsecretar de stat.

Ioan Gârboni a declarat următoarele despre această importantă numire:

”Acum îmi adun actele și le trimit la București. Mai durează o lună până când voi fi numit oficial, apoi voi face o conferință de presă și voi explica totul. E o funcție apolitică de subsecretar de stat în guvernul României. E o funcție care reprezintă interesele statului român și ale guvernului. E o funcție de monitorizare a amplului proiect Timișoara 2023. Capitala Europeană a Culturii și a finanțelor sale”.

Revista presei – 3 februarie 2022
Atitudine instigatoare la ură față de romi în mediul online. De la simple „glume” la un discurs toxic rasist
expressdebanat.ro

Asociația Nevo Parudimos, în parteneriat cu European Roma Grassroots Organization (ERGO), a organizat astăzi, la București, dezbaterea asupra „Raportului Național Asupra Discursului Online Antigipsist – De la simple «glume» la un discurs toxic rasist”, realizat în cadrul proiectului PECAO.

Proiectul de față- Peer Education to Counter Antigypsyist Hate Speech Online – este implementat de ERGO Network, în parteneriat cu membrii săi din zece țări europene (România, Bulgaria, Cehia, Spania, Ungaria, Franța, Italia, Ucraina și Macedonia) în perioada martie 2020 – martie 2022, având un buget de 1,2 milioane de euro și fiind finanțat de European Union Program for Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 și Google.Org Impact Challenge on Safety. Scopul PECAO este de a dezvolta și implementa instrumente de monitorizare a discursului instigator la ură în mediul online, prin activități de formare a tinerilor și de conștientizare a impactului negativ al acestei forme de manifestare agresivă online.

Asociația Nevo Parudimos a fost responsabilă de coordonarea componentei de cercetare în cadrul PECAO, atât la nivel național, cât și la nivel european, elaborând astfel un raport evaluativ la nivelul UE care să fundamenteze politica Google. Org în vederea combaterii manifestărilor de agresiune online.

Această componentă a fost coordonată de către Ileana Rotaru, conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, și a presupus elaborarea metodologiei specifice de monitorizare și raportare a cazurilor de rasism online față de minoritatea romă, analiza comparativă pentru cele 10 state implicate în consorțiu prin identificarea unui număr de cel puțin 150 de cazuri/țară de discursuri instigatoare la ură față de romi și raportarea a cel puțin 10 dintre acestea din partea fiecărui partener implicat către autorități și companiile furnizoare ale platformelor online. Potrivit raportului național lansat astăzi, în România au fost identificate 388 de cazuri de discursuri instigatoare la ură față de romi în mediul online.

Revista presei – 3 februarie 2022
Platformă de monitorizare a situației Covid-19 în Timiș, creată de Direcția de Sănătate Publică pentru cetățeni
tion.ro

Direcția de Sănătate Publică a creat o platformă dedicată informării oamenilor cu privire la situația Covid-19 din județ. Sunt prezentate diverse date, de la numărul de îmbolnăviri zilnice la evoluția campaniei de vaccinare. Datele oficiale se vor actualiza zilnic la ora 13.

Platforma realizată de cei de la DSP Timiș cuprinde date în timp real despre situația Covid la nivelul județului: număr de infectări, ocuparea paturilor ATI, decese sau incidența în județ. Tot aici oamenii pot găsi date legate de situația vaccinărilor, dar și noutăți legate de imunizare – centre de vaccinare și programul lor, acoperirea vaccinală în județ, centrele de evaluare Covid sau medicii de familie care efectuează testări gratuite pentru depistarea Covid-19. În Timiș sunt disponibile aproximativ 200 astfel de cabinete.

„În actualul context, pentru a avea o imagine de ansamblu privind evoluția pandemiei și pentru o mai bună informare a cetățenilor din județul Timiș a fost creată o platformă online unde se regăsesc date, în timp real, legate de evoluția fenomenului epidemiologic la nivelul județul nostru. Printre acestea menționăm: informații legate de numărul cazurilor noi depistate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, doze de vaccin administrate, centre de vaccinare, centre de evaluare și pacienți internați. Site-ul a fost creat din inițiativa Direcției de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul graphs.ro și al Băncii Mondiale”, transmit cei de la DSP Timiș.

Toate informațiile de pe platformă vor fi actualizate zilnic, începând cu ora 13, când sunt furnizate și buletinele oficiale privind situația Covid în județ și în țară.

Revista presei – 3 februarie 2022
Guvernul a desființat ARACIP, în forma înființată în 2005. Noua organizare, aprobată de Guvern pentru agenția care acreditează școlile și grădinițele, „ține seama atât de practicile internaționale din state cu sisteme performante de educație”
edupedu.ro

Guvernul a aprobat actul normativ care reorganizează ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, anunță oficial Ministerul Educației. Tehnic, noua hotărâre de guvern abrogă hotărârea prin care instituția a fost organizată în 2005 și instituie o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până acum a fost una specializată.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține într-un comunicat de presă că „pornind de la principiile profesionalismului, democrației participative și al transparenței mecanismelor de asigurare a calității prin evaluări colegiale” se reorganizează activitatea ARACIP. „Obiectivul îl reprezintă îmbunătățirea performanței sistemului național de educație, asigurând premisele implementării reformei în educație”, explică oficialul.

Revista presei – 3 februarie 2022
Timiș: 50 de școli și grădinițe fac ore online / Un sfert din elevii din Timișoara învață online din cauza frigului
hotnews.ro

În județul Timiș, 50 de școli și grădinițe au activitate didactică online total sau parţial, dintre acestea 33 fiind în municipiul Timişoara, a anunţat, miercuri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, citat de Agerpres.

Din cele 50 de unităţi şcolare, activitate parţial online se desfăşoară în 12 unităţi.

În Timișoara continuă problema frigului în școli, iar un sfert dintre elevi fac școala acasă din această cauză.

"În Timişoara, din cauza temperaturilor scăzute din clase, 13.218 copii din 25 de unităţi de învăţământ şi Palatul Copiilor au activitate suspendată datorită Colterm şi învaţă online. Numărul lor reprezintă peste 25% din totalul elevilor care învaţă în municipiu", a afirmat Marin Popescu.

Popescu a subliniat că în această săptămână va face o nouă analiză a situaţiei din şcoli, împreună cu Instituţia Prefectului, Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Judeţean, pentru a vedea dacă la nivelul municipiului se poate trece un grup de învăţământ în online, ţinând cont de regulamentele existente, cu aprobarea Ministerului Educaţiei.

"Se pare că există unităţi în care este o temperatură acceptabilă, apropiată de 20 de grade Celsius, care să permită procesul didactic, la care varianta închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu se aplică. Hotărârea de trecere în online o iau consiliile de administraţie, urmând ca în maximum două săptămâni să putem reveni la normal", a menţionat Popescu.

Revista presei – 3 februarie 2022
Și elevii pot fi testați la cabinetele medicilor de familie
renasterea.ro

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că testele de salivă care au început să fie distribuite, începând de săptămâna trecută, în unitățile de învățământ din țară vor fi suficiente, de acum încolo, pentru câteva luni. Din declarațiile oficialului a reieșit, astfel, că licitațiile pentru achiziționarea acestor teste au fost deblocate, prin urmare testările elevilor și preșcolarilor vor putea fi efectuate de două ori pe săptămână.

Dacă problema numărului de teste a fost rezolvată, nu același lucru se întâmplă cu retestările PCR necesare ca urmare a pozitivării la testele de salivă. În județul Timiș, ambulanțele și DSP-ul nu mai fac față numărului mare de solicitări în vederea testării la domiciliu, incluzându-le pe cele venite din partea părinților. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a transmis unităților de învățământ o informare cu privire la acest aspect, în vederea diseminării ei către părinții elevilor și preșcolarilor:

Elevii, la medicii din lista oficială

”Deoarece Serviciul de ambulanță face față cu greu solicitărilor de testare, perioada de așteptare fiind destul de lungă, în situația în care elevii raportați pozitiv la testele de salivă nu au fost încă testați de Serviciul de ambulanță, vă recomandăm să le transmiteți că se pot testa gratuit la cabinetele medicilor de familie din lista disponibilă accesând link-ul www.timiscovid19.ro. Nu e necesar să fie înscriși pe lista medicilor de pe listă.

Fiind vorba doar de testare, nu vor apela la Centrele de evaluare Covid19, ci doar la medicii de familie din lista oficială”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.