EȘTI AICI:
Revista presei – 29 octombrie 2021

Revista presei – 29 octombrie 2021

Bestrank
Confirmare academică internaţională pentru Universitatea de Vest din Timişoara, în noile rezultate Best Global Universities 2022. A doua poziţie la nivel naţional în clasamentul general universitar
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) este prezentă în Best Global Universities pe a doua poziţie la nivel naţional în clasamentul general pe universităţi. Topul este realizat de US News & World Report din Statele Unite ale Americii. Topul general cuprinde 1750 de universităţi din 90 de ţări, inclusiv 12 universităţi din România, însă doar cinci dintre acestea sunt situate în Top 1000 universităţi.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: Noile rezultate de clasificare universitară Best Global Universities confirmă plasarea Universităţii de Vest din Timişoara foarte aproape de locul întâi pe România, pe a doua poziţie naţională în clasamentul general. Cum se anticipa de mai mult timp, puternicele centre universitare din Timişoara şi Cluj concurează direct Bucureştiul în topul naţional universitar şi câştigă tot mai multă vizibilitate internaţională. UVT se află în avangarda cunoaşterii şi inovării româneşti, într-un prestigios cerc al marilor universităţi europene şi internaţionale.

UVT este poziţionată pe locul 2 dintre cele 12 universităţi româneşti cuprinse în top. La nivel internaţional UVT ocupă locul 738 din totalul celor 1750 de universităţi ierarhizate în acest an, respectiv locul 304 între universităţile din Europa incluse în top. În privinţa domeniilor ştiinţifice, domeniul Fizică s-a poziţionat cel mai bine în cazul UVT, fiind situat pe locul 235 la nivel mondial din 750 de universităţi care ofertează programe de studii similare.

C12afis
Din 1 noiembrie se deschide centrul de vaccinare din Complexul Studențesc
debanat.ro

În urma Deciziei luate în cadrul Nucleului de Vaccinare din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, a fost inițiată funcționarea unui nou Centru de vaccinare, amplasat în Căminul Studențesc C12 din campusul studențesc timișorean, aparținând Universității de Vest din Timișoara.

Acest nou centru va funcționa începând cu data de 1 noiembrie și este deschis ca urmare a solicitării reprezentanților UVT, studenții putând deja să se programeze pentru vaccinare. Noul centru de vaccinare se află la parterul Căminului C12, de pe Aleea Studenților nr. 12, într-un spațiu central cunoscut, unde a existat anterior o agenție bancară.

Înființarea noului Centru de vaccinare împotriva Covid-19 a fost avizată de către DSP Timiș și Nucleul de Vaccinare Timiș, aici fiind administrate doze de vaccin Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson & Johnson. Acest Centru de vaccinare este destinat studenților, personalului universităților, dar și rudelor acestora, iar vaccinarea se va realiza cu echipe mobile puse la dispoziție de către autorități. Înscrierea cererilor de programare pentru vaccinare se realizează prin completarea unui formular online, pus la dispoziție de către UVT, disponibil AICI.

Vaccinarea celor înscriși va avea loc în fiecare zi de luni, în intervalul 16:00-20:00. Se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care s-au înscris prin completarea formularului online în săptămâna precedentă, până în ziua de duminică, inclusiv.

Esdc1
Universitatea de Vest din Timişoara a acordat cursanţilor diplomele de participare, în ultima zi de desfăşurare a programului "Advanced Course on Diplomacy for Security and Defence", organizat la Bruxelles sub egida ESDC
agerpres.ro

Sub auspiciile Colegiului European de Securitate şi Apărare (ESDC), Universitatea de Vest din Timişoara (RO) şi Institutul Regal pentru Relaţii Internaţionale - EGMONT (BE) au organizat prima ediţie (pilot) a cursului avansat "Competenţe Diplomatice în Securitate şi Apărare". Programul, desfăşurat între 25-28 octombrie, a reunit 24 de participanţi cu înaltă calificare în domenii profesionale precum poliţie, apărare, diplomaţie, dar şi cu alte profesii civile, din statele membre UE, misiunile UE, ONU şi mediul academic. Acest curs este un nou proiect al parteneriatului dintre ESDC şi UVT, fiind propus ca urmare a reuşitei anterioare, din cadrul cursului de bază derulat anterior în România, în iunie 2021, sub genericul "Competenţe diplomatice pentru misiuni CSDP".

Noul program a răspuns nevoilor de formare identificate, acest curs avansat aprofundând cunoştinţele existente în domeniul diplomaţiei, abordând subiecte sensibile legate nevoia de diplomaţie şi competenţe diplomatice în contextul diferitelor sfere de securitate. Accentul a fost pus în primul rând pe sesiunile interactive, pe împărtăşirea experienţelor şi pe exemplele de "bune practică" din domeniu, astfel că au fost abordate şi subiecte culturale sensibile, relevante pentru strategiile de acţiune securitară.

În ultima zi a desfăşurării programului, cursanţilor le-au fost înmânate diplomele de absolvire a cursului. La ceremonie au participat Ambasadorul Călin Ionuţ Ungur, reprezentantul permanent al României în Comitetul Politic si de Securitate al UE, dl. Dirk Dubois, Directorul ESDC, precum si directorii cursului, Prof. Dr. Sven Biscop (EGMONT), Prof. dr. Silviu Rogobete (UVT) si Dr. Georgică Panfil (ESDC). Cu această ocazie au fost analizate şi oportunităţile de dezvoltare a competenţelor prin viitoarele programe de pregătire organizate de către UVT sub auspiciile Colegiului European de Securitate şi Apărare (ESDC).

Despre contribuţia UVT în dezvoltarea culturii de securitate europeană, rectorul acestei instituţii academice, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: "*Cartea de vizită a Universităţii de Vest din Timişoara este acum apreciată şi în nişa foarte specializată a studiilor de securitate, la nivel european, după ce am dezvoltat încă un program ce s-a alăturat activităţilor Colegiului European de Securitate şi Apărare (ESDC) al UE. Suntem onoraţi să contribuim direct în susţinerea culturii de securitate, atât acasă, în ţară, dar şi în întreaga Europă, prin programe de formare internaţionale, la care UVT este co-organizator".

Laupt
E³UDRES² sau despre universitățile viitorului, cu UP Timișoara
ziuadevest.ro

Chiar dacă proiectul european E³UDRES² a fost lansat încă din primăvara anului 2021, iar de atunci au fost organizate nenumărate ateliere, workshop-uri și sesiuni de lucru online, partenerii acestuia au avut abia, în luna octombrie, o primă ocazie de a se întâlni față în față, reuniunea fiind găzduită de St. Pölten University of Applied Sciences (Austria).

Universitatea Politehnica Timișoara a fost reprezentată la eveniment de o delegație compusă din rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, președintele Senatului UPT, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, prorectorul pe probleme de cercetare, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, directorul CeL, dr.ing. Diana Andone, și reprezentantul studenților în Senatul UPT, Alexandru Iliescu.

Universitatea Politehnica Timișoara este implicată în proiectul european E³UDRES² – Universități Europene (https://eudres.eu/ ), desfășurat în consorțiu cu alte 5 universități din Austria, Belgia, Portugalia, Ungaria și Letonia. Unul dintre obiectivele pe termen lung ale consorțiului este acela de a defini rolul, locul și strategia unei „Universități a Viitorului”, în context local, regional și euroregional.

E³UDRES² promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres.

Consorțiul reunește cunoștințele, competențele, abilitățile și resursele următoarelor șase instituții de învățământ superior:

St. Pölten University of Applied Sciences (Austria); Instituto Politécnico de Setúbal (Portugalia); Universitatea Politehnica Timișoara (România); Szent Istvan University Gödöllö (Ungaria); UC Leuven Limburg (Belgia); Vidzeme University of Applied Sciences (Letonia).

Ubbfoto
UBB CLUJ, membră a Alianței Universităților Europene EUTOPIA
monitorulcj.ro

UBB se alătură astfel universităților Vrije Brussel (Belgia), CY Cergy Paris (Franța), Gothenburg (Suedia), Ljubljana (Slovenia), Pompeu Fabra (Spania), Warwick (Marea Britanie), Nova Lisabona (Portugalia), Ca’ Foscari Veneția (Italia) și Universității Tehnice din Dresda (Germania) în redefinirea spațiului universitar european, cu ținte imediate (2022), medii (2025) și lungi (EUTOPIA2050).

EUTOPIA este o alianță formată din universități europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambițios este acela de a redefini direcțiile de viitor ale educației universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite și deschise, manifestând respect față de cetățenii ei și față de mediul înconjurător.

Alianța oferă cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților oportunități comune de educație, programe de cercetare și dezvoltare comune, țintind să formeze absolvenți performanți, promovând internaționalizarea, diversitatea și incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale și locale. Comunitatea EUTOPIA întrunește mai mult de 240.000 de studenți, peste 18.000 de cadre și cercetători și mai mult de 900 de grupe de cercetare fiind una dintre cele mai puternice alianțe europene.

„În numele alianței EUTOPIA, doresc să urez bun-venit Universității Babeș-Bolyai în cadrul familiei EUTOPIA. Suntem onorați că Universitatea Babeș-Bolyai a ales să ni se alăture. Alianța noastră este acum completă și putem începe să construim un nou model de Universitate Europeană”, a declarat directorul Consiliului Strategic al EUTOPIA, Prof. Eva Wiberg.

„Ca universitate globală, prin performanță, mărime și tradiție UBB este un inovator în spațiul academic național și internațional. În acest sens, UBB este angajată deja în programe educaționale internaționale cu diplome duble/multiple, cercetare în consorții internaționale de top, relații inovative cu societatea (cu actori naționali și internaționali) și în acțiuni de politică a științei la nivel internațional (ex. prin organizații de referință, cum este GUILD etc.).

Fonduri Europene Firme IT Dreamstime
PNRR: Granturi de 500 milioane euro pentru 5.000 de firme românești, în proiecte de digitalizare
startupcafe.ro

Peste 5.000 de firme IT și non-IT românești urmează să primească granturi totale de proape 500 de milioane de euro pentru proiecte de digitalizare, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, aprobat joi de Consiliul UE.

Despre fondurile de digitalizare din PNRR am mai scris pe StartupCafe.ro, dar acum apar informații noi, odată cu publicarea planului integral.

Printre altele, planul prevede fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru mediul privat. Din acești bani, urmează să se finanțeze și o Schemă de de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor.

Valoarea totală a acestei scheme este de 500 de milioane de euro, din care o sumă de 2,5 milioane de euro va fi folosită de stat pentru cheltuieli de asistență tehnică în implementare. Așadar aproape jumătate de miliard de euro pentru firme, în proiecte de digitalizare. Din acești bani ar urma să fie finanțate până la 5.492 de proiecte depuse de IMM-uri.

Apelurile de proiecte ar urma să fie lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în anul 2022 și 2023, potrivit PNRR.

Firmele IT vor primi granturi pentru crearea de de tehnologii digitale avansate precum:

  1. inteligență artificială;
  2. date și cloud computing;
  3.  blockchain;
  4.  High Performance Computing și Quantum Computing;
  5. Internet of things (IOT) etc.
  6. securitatea cibernetică.

108 proiecte ar urma să fie finanțate din această componentă de digitalizare.

IMG 4807 8PZc
Școlile să aibă opțiunea să rămână deschise, dacă își asumă aplicarea certificatului verde și testării - președintele CNCD
hotnews.ro

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat că școlile, atât de stat cât și private, ar trebui să rămână deschise cu prezență fizică dacă sunt dispuse să-și asume în mod voluntar aplicarea certificatului verde, vaccinarea în proporție mare a profesorilor și elevilor sau testarea frecventă, potrivit Digi24.ro.

Asztalos spune și că autoritățile ar fi trebuit să găsească soluții pentru implementarea adecvată a școlii online pentru că am intrat, deja, în al treilea an școlar afectat de pandemia de coronavirus.

Asztalos spune și că autoritățile ar fi trebuit să găsească soluții pentru implementarea adecvată a școlii online pentru că am intrat, deja, în al treilea an școlar afectat de pandemia de coronavirus.

„Am fost contactați de reprezentanți ai unităților de învățământ din zona privată. Și ei spun: „noi suntem școli care avem grad de vacinare de 80% printre profesori, elevi, și testăm. Nu avem un cadru legal. Noi am dori să ne desfășurăm activitatea fizic”. Mi se pare echitabil să existe această posibilitate, dacă o unitate de învățământ își asumă în mod voluntar să aplice certificatul verde, de ce să nu aibă posibilitatea să-și desfășoare activitatea fizic?” afirmă acesta.

Potrivit șefului CNDC, dacă s-ar fi introdus certificatul verde în educație din august, și proporțional și în timp, „nu ajungeam aici”.

„Acolo unde se îndeplinesc condițiile de ce nu există un cadru care să permită acestor școli să-și desfășoare activitate. Indiferent că e de stat sau privat. Poate să fie școală de stat care să-și asume folosirea certificatului verde sau să aibă un grad de vaccinare destul de mare și să testeze astfel încă, cu acordul părinților, să poată să desfășoare fizic școala. Dacă legiuitorul nu va ajunge la concluzia, într-un final, să adopte lege în care să se impună certificatul verde”, mai afirmă acesta.

52618627 303
Studiul de percepție „Cum își imaginează românii că arată un viitor sustenabil?”
dw.com/ro

Studiul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă la care au fost invitați și reprezentanți la nivel înalt din partea autorităților, care au luat parte la un dialog pe tema: „Cum reducem datoria pe care o avem față de planetă?”.

Deși implică obiective urgente și de interes național, sustenabilitatea este în continuare un concept vag în percepția populației extinse și cu o înțelegere redusă din perspectiva impactului pe care îl are în mod concret în viața de zi cu zi. În acest context, Ambasada Sustenabilității în România și-a propus să identifice ce cred românii cu privire la subiectul sustenabilității, ce știu aceștia despre acest concept, în ce măsură sunt interesați de tema sustenabilității și cum văd ei viitorul țării.

Analiza a fost realizată cu ocazia Zilei Sustenabilității, o zi simbolică prin care sustenabilitatea se sărbătorește la nivel global, dar și în premieră, în România, la inițiativa Ambasadei Sustenabilității.

Mai mult, studiul reprezintă un punct de plecare pentru inițiativele și programele de sustenabilitate ce pot fi dezvoltate pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Organizația Națiunilor Unite prin Agenda 2030.

Conform studiului lansat la inițiativa Ambasadei Sustenabilității, jumătate dintre români definesc sustenabilitatea prin grija față de mediu prin comportamente de eliminare a poluării (50%) și resurse de calitate și accesibile pentru toată lumea (48%). Economisirea energiei electrice (39%), îmbunătățirea infrastructurii (38%), a sistemului de sănătate (38%) și grija față de speciile aflate pe cale de dispariție (37%) sunt menționate pe locurile doi și trei în procente comparabile.

De asemenea, respondenții asociază „grijă față de generațiile viitoare” cu: educația de calitate (37%), sănătatea și bunăstarea generală (35%) și combaterea sărăciei (24%), iar în procente mai mici cu grija față de planetă. Sustenabilitatea este corelată în mod indirect cu o mai bună calitate a vieții, nu doar cu protecția mediului, ci și cu bunăstarea individuală.

În același timp, analizând diferența de percepție dintre generații, studiul reflectă faptul că Gen Z (15-24 ani), cea mai tânără generație pătrunsă pe piața muncii, demonstrează o atitudine mai optimistă față de o posibilă lume sustenabilă, în timp ce reprezentanții generației Millennials (25-34 ani) o văd mai degrabă ca pe o utopie.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.