EȘTI AICI:
Revista presei – 29 iunie 2021

Revista presei – 29 iunie 2021

Uvt 3
ASTĂZI, LA UVT - Gala Start Job 2021, la UVT, cu premii de aproape 60.000 de lei
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara organizează Gala Start Job, la UVT, marți, 29 iunie, de la ora 17.00, în sistem hibrid: onsite în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara și online pe platforma Google Meet.

În cadrul galei vor fi premiați studenții câștigători la concursurile de idei Stagii de practică – Idei de bune practici și Bune practici. Stagii de practică în UE, derulate în cadrul proiectului Fii un student pregătit pentru jobul dorit – Start Job!

Scopul proiectului Fii un student pregătit pentru jobul dorit – Start Job! a fost acela de a stimula creativitatea studenților din grupul țintă și de a identifica modalități de îmbunătățire a stagiilor de practică internă, prin comparare cu modul în care aceste stagii se organizează și se derulează în alte țări membre ale UE.

În cadrul galei vor fi acordate 50 de premii a câte 1000 lei pentru câștigătorii concursului Stagii de practică – Idei de bune practici și 5 premii pentru câștigătorii concursului Bune practici. Stagii de practică în UE (1 premiu în valoare de 3000 lei, 1 premiu în valoare de 2500 lei, 1 premiu în valoare de 2000 lei și câte două premii în valoare de 1500 lei).

Post Sf Cover 850
StudentFest, festivalul internațional studențesc de artă și cultură din Timișoara, a dat drumul la înscrierile artiștilor pentru cea de-a 30-a ediție,
iqads.ro

StudentFest dă startul înscrierilor pentru artiști

StudentFest, festivalul internațional studențesc de artă și cultură din Timișoara, a dat drumul la înscrierile artiștilor pentru cea de-a 30-a ediție, în perioada 23 iunie - 25 iulie. Aceștia se pot înscrie să susțină ateliere sau evenimente publice prin completarea formularului de pe site-ul studentfest.ro. Pentru o mai bună organizare, doritorii sunt rugați să adauge în formular un portofoliu sau alte materiale sugestive pentru munca lor și câteva detalii despre atelierul/evenimentul pe care îl pregătesc pentru această ediție. Încurajăm artiștii și tinerii pasionați de artă să se înscrie în cadrul evenimentelor noastre deoarece, festivalul poate reprezenta un mediu propice pentru lansarea lor pe piața artistică și culturală din România.

Ce este StudentFest?

StudentFest este un festival internațional studențesc de artă și cultură din România, organizat de către Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT). Scopul său principal este susținerea și promovarea tinerilor artiști în societate prin intermediul celor opt secțiuni: Arte Urbane, Arte Vizuale, Dans, Design, Foto-Video, Literatură, Muzică și Teatru.

HAOS – tema ediției cu numărul 30

Artiștii care doresc să țină ateliere închise cu participanții vor lucra pe conceptul creativ „HAOS”, care reprezintă și tema ediției actuale. Aceasta a fost aleasă în urma corelării haosului cu inspirația în creație și ca sugestie pentru contextul anului 2021, din urma pandemiei provocate de virusul SarsCov-2.

Când și unde va avea loc festivalul?

Perioada de desfășurare este 30 august - 12 septembrie, iar dacă măsurile impuse pentru prevenirea infectării cu virusul SarsCov-2 nu se modifică în sens restrictiv, evenimentele și atelierele vor avea loc în zone centrale din Timișoara. În perioada următoare vor avea loc și o serie de pre-evenimente atât în mediul online, cât și offline. Așadar, pentru a fi la curent cu informațiile despre desfășurarea festivalului, ne puteți urmări pe site-ul studentfest.ro sau pe rețelele de socializare, Facebook – StudentFest și Instagram – studentfest.ro. De asemenea, începând cu luna iulie vom da startul unei campanii de donare pentru susținerea festivalului, așadar doritorii pot încuraja arta tânără și independentă prin suportul lor financiar.

 

Ubb Cluj
Studenții de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj se întorc fizic în bănci din toamnă. Rector: „Să se pregătească pentru un scenariu clasic”
alephnews.ro

Este oficial. Studenții de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se întorc fizic în bănci, din toamnă. Decizia a fost luată în ședința Consiliului Național al Rectorilor de la Cluj.

„Ar fi putut să fie trei strategii, să vorbim în logica în care suntem acum, adică în logica de stare de alertă. Vom merge spre varianta clasică, dacă vor permite condițiile. Cred că toți erau sătui de acest scenariu. Am fi putut să nu spunem nimic, să așteptăm să vedem ce se va întâmpla până în iulie, poate chiar în august și în funcție de reglementările naționale să anunțăm atunci. Ceea ce era nedrept pentru studenți, pentru familiile lor pentru că trebuie să facă anumite investiții”, a spus la Aleph News Daniel David, rectorul Universității Babeş-Bolyai din Cluj.

Rectorul Daniel David a vorbit și despre o a treia variantă luată în calcul de universitate.

„Ea a fost discutată și în cadrul Consiliului Național al Rectorilor și a fost asumată de Consiliu, adică toate universitățile au fost de acord, în principiu, cu această idee și anume să anunțăm că ne propunem și ne gândim pentru un scenariu clasic. Dacă se va întâmpla ceva, să tăiem din scenariul clasic și să ne adaptăm la pandemie, nu să pornim invers”, a adăugat Daniel David.

De asemenea, rectorul UBB Cluj-Napoca este de părere că profesorii unviersitari vor putea să recupereze materia pierdută împreună cu studenții și susține că cele mai mari probleme s-au înregistrat în prima parte a anului 2020.

Ubb 1
ADMITERE 2021/ Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB), cea mai veche și mai mare universitate din România
cluj24.ro

Înființată în 1581, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca este cea mai veche universitate din România cu o lungă tradiție în educație, cercetare și deservirea comunității locale. În prezent, UBB este cea mai mare universitate din țară, având mai mult de 38.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 516 programe de studii în limba română, maghiară, germană, engleză, franceză. Universitatea a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale.

Reflectând istoria regiunii, UBB a devenit un model de multiculturalism, având trei linii de studiu (română, maghiară, germană) și oferind programe complete de studiu în cinci limbi (română, maghiară, germană, engleză, franceză).

UBB îmbină un model tradițional și o structură inovatoare, fiind din punct de vedere confesional singura universitate importantă din lume cu patru facultăți de teologie creștină (ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică și protestantă), la care se adaugă studiile evreiești.

UBB este promotorul sistemului de învățământ superior românesc, stabilind standarde naționale în procesul de predare, de cercetare și în implicarea în nevoile comunității.

Sediul central al UBB se află în Cluj-Napoca, în chiar inima provinciei istorice Transilvania, răspunzând nevoilor educaționale ale populației din întreaga țară, dar și din Europa Centrală și de Est.

Campusul principal al Universității Babeș-Bolyai este situat în orașul Cluj-Napoca, al patrulea oraș ca populație din România (cu 400.000 de locuitori), centru de afaceri al regiunii și reședința județului Cluj. Universitatea deține în prezent mai mult de 120 de clădiri universitare în întregul oraș.

Extensiile universitare aflate sub egida Universității Babeș-Bolyai sunt situate în 12 orașe din Transilvania: Bistrița, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Năsăud, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmației, Târgu Mureș, Vatra Dornei și Zalău.

Un campus animat, care aduce un plus experienței academice și vă deschide orizontul

Astăzi, patrimoniul UBB include în jur de 200.000 m2 de facilități educaționale și 100.000 m2 de facilități de cazare pentru studenți.

Alte facilități existente pentru studenți și cadre didactice includ un parc sportiv de mari dimensiuni (cu piste de alergare, terenuri de sport, săli de sport și un complex de natație), edituri și librării, muzee, săli de conferințe și zone de agrement, observatorul astronomic, cea mai diversă grădină botanică din țară, cantine și restaurante studențești. În afara orașului Cluj-Napoca, Universitatea deține în prezent trei săli de conferințe și facilități de agrement situate în zone pitorești.

  • 25 centre culturale
  • 2 edituri
  • 8 muzee
  • 18 cămine studențești
  • 21 de biblioteci la facultăți și
  • Biblioteca Centrală Universitară

UBB încurajează și facilitează implicarea studenților în activități de voluntariat în beneficiul comunității.

Upt
Colaborare între Universitatea Politehnica şi Primăria Zrenjanin-Serbia într-un proiect european de conservare a biodiversității
debanat.ro

Universitatea Politehnica Timișoara organizează, mâine, seminarul de închidere în cadrul proiectului “MANAGEMENTUL INTEGRAT AL RELAȚIEI CLIMAT – MIGRAȚIA INSECTELOR ÎN DISTRICTUL BANATUL CENTRAL ȘI JUDEȚUL TIMIȘ”. Seminarul va avea loc, începând cu ora 10,00, în sala N110 ( fostă 150) a Facultății de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, Bulevardul Mihai Viteazu nr.1.

 Proiectul a fost implementat în perioada 28 iunie 2019 – 30 iunie 2021, având ca Partener Leader Primăria orașului Zrenjanin din Serbia, UPT fiind partener B1.

Proiectul a vizat consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității. Totodată, universitatea a vizat și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare-dezvoltare. Implementarea proiectului prin realizarea unor activități specifice a avut ca rezultat principal crearea și operaționalizarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor. Concomitent, s-au desfășurat traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, s-a organizat o conferință internațională pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie și s-a  creat un web-site demonstrativ integrat într-o platformă IT cu sistemul comun etc.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană (85%) şi cofinanţat de Guvernul României (13%) şi partenerii din proiect (2%), prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

Daniel David Foto Digi 24 Ro
Daniel David, președintele interimar al Consiliului Rectorilor: CNR nu a avut și nu a preluat amnistierea plagiatorilor în agenda proprie. Este drept că unii invitați au menționat că în discuțiile publice există unii care susțin un moment T0 asupra plagiatelor
edupedu.ro

Amnistierea plagiatorilor, într-un moment T0 pentru plagiate, nu a fost pe agenda proprie a Consiliului Național al Rectorilor (CNR), a declarat președintele interimar al organizației. “Este drept că unii invitați (nu membri) ai CNR au menționat în prezentările lor faptul că în discuțiile publice există unii care susțin un astfel de moment și că organismele responsabile (ex. consiliile de etică la nivel național) ar trebui poate să se exprime și asupra acestui lucru, iar unii invitați sau membri CNR s-au pronunțat apoi individual ca reacție la prezentări”, a precizat Daniel David, pentru EduPedu.ro.

Asociația studenților din România a anunțat astăzi că, la reuniunea Consiliului Rectorilor organizată de Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj în perioada 25-27 iunie 2021, “în discuție a fost marginal ridicată tema unui așa-zis ‘moment T0’ pentru plagiate, în sensul unei ‘amnistieri'”.

Contactat în legătură cu autorul propunerii de a impune o amnistiere a plagiatorilor, Daniel David a răspuns pentru EduPedu.ro următoarele: “La întrebarea dvs. legată de dezbaterea în cadrul CNR a unui “moment T0 asupra plagiatelor”, pot să vă spun că după cunoștințele mele nu a existat un astfel de moment. Am lipsit doar 5-10 minute de la toate discuțiile pe care le moderam și nu cred să fi avut loc tocmai în acel moment. Mai detaliat, CNR nu a avut nici pe agenda formală, nici pe cea informală (la diverse) analiza, dezbaterea și pronunțarea asupra vreunui “moment T0 asupra plagiatelor”.

Ca moderator, aș fi știut acest lucru. Este drept că unii invitați (nu membri) ai CNR au menționat în prezentările lor faptul că în discuțiile publice există unii care susțin un astfel de moment și că organismele responsabile (ex. consiliile de etică la nivel național) ar trebui poate să se exprime și asupra acestui lucru, iar unii invitați sau membri CNR s-au pronunțat apoi individual ca reacție la prezentări (cred că nu au fost mai mult de doi/trei colegi în această situație, care au spus însă simplu și direct că nu poate exista un astfel de moment), dar CNR nu a avut și nu a preluat în agenda proprie această idee spre analiză, dezbatere și decizie asupra ei”.

Parintisicopii
Ministrul Educației: De anul viitor, e nevoie de creşterea duratei anului şcolar. Suntem printre ţările europene cu cea mai mică durată
spotmedia.ro

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, propune ca din toamna anului viitor să fie lungită perioada anului şcolar, explicând că a făcut o propunere în acest sens chiar pentru anul şcolar 2021-2022, dar că aceasta nu a fost acceptată.

”Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a afirmat ministrul Educaţiei, duminică seară, la Digi 24.
Întrebat ce părere are despre propunerea fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, care a afirmat că în opinia sa, pentru următoarea perioadă, durata vacanţei de vară ar trebui redusă la o lună, actualul deţinător al portofoliului Educaţiei a răspuns că ”vacanţă de vară mai scurtă, asta înseamnă perioadă de cursuri mai lungă”.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”este nevoie de acest lucru”, însă propunerile în acest sens pentru extinderea perioadei de cursuri din anul şcolar următor, care începe în toamnă, ”nu au fost acceptate”, invocându-se că este nevoie de predictibilitate.

”Nu ştiu şi nu vreau să vă răspund acum (cu privire la ipoteza unei vacanţe de vară de o lună - n.red.). Nu mă antepronunţ, dar cu siguranţă vacanţa de vară ar trebui să fie mai scurtă”, afirmă Cîmpeanu.

În prezent, conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind una mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.