EȘTI AICI:
Revista presei – 29 iulie 2021

Revista presei – 29 iulie 2021

Garana21
Universitatea de Vest din Timișoara pregătește un program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali
observatordetimis.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) își asumă postura de epicentru al generării și promovării de inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT a susținut în perioada 2020 – 2021 mai multe conferințe, spectacole, dezbateri, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan internațional.

Semnalele pe care comunitatea noastră le-a primit, mai ales după relaxarea restricțiilor legate de pandemie, sunt deosebit de încurajatoare, atât pentru prestanța foarte bună  a evenimentelor din agendă, dar și cu privire la creșterea interesului publicului din țară și străinătate față de obiectivele culturale ale Timișoarei, Timișului și regiunii noastre, în general.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, binecunoscut ca cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale și cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o rețea de obiective de real interes.

De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne. La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie și Arta Plastică în care se regăsește o colecție de pictura reprezentând Școala austriacă și cea contemporană. La Jimbolia, orașul celor șase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, muzeul „Sever Bocu”.

În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timișoarei, un spațiu acum cultural, găzduind Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timișoara, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar și cu evenimente și festivaluri reper ale zonei noastre.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține.  Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni.”

222078405 231243382188279 347557902768287400 N 640x480
Ripensia UVT Timişoara şi-a prezentat lotul extrem de tânăr pentru noul sezon al Ligii 2. Roş-galbenii dau piept sâmbătă cu Dunărea Călăraşi
pressalert.ro

Ripensia şi-a prezentat azi lotul pe care-l are la dispoziţie la startul ediţiei 2021-22. Antrenorul Cosmin Petruescu are sub comandă 33 de jucători, mulţi dintre ei tineri, astfel că suporterii roş-galbenilor nu ar trebui să se aştepte la minuni în teren. Sâmbătă, timişorenii din Fabric primesc vizita Dunării Călăraşi, echipă care a traversat o vară cu multe probleme.

Prezentarea lotului ripensist a avut loc la Univ. de Vest, partenerul clubului.

Preşedintele Dumitru Mihu a vorbit (şi) cu această ocazie despre importanţa resurselor financiare. „Avem nouă ani de la reînfiinţare. Poriectul rămane acelaşi, creştere şi consolidare.

Ne-am schimbat modul de funcţionare. Avem o societate comercială, vrem să creăm o oportunitate oamenilor de afaceri din Timişoara … o să luăm legătura cu cei care au potenţialul de a face acest lucru. Să aducem mai multe resurse către acest club, banii se ştie că fac diferenţa şi în sport”, a spus, printre altele, Mitică Mihu.

Înainte de prezentarea propriu-zisă a vorbit şi „Conferenţiarul”. „Totul e bine când se termină cu bine”, a concluzionat acesta cu referire la sezonul trecut. Despre meciul cu Dunărea, club în suferinţă inclusiv economică, şi care printre alţii l-a transferat pe atacantul timişorean Gelu Velici în această vară, Petruescu a spus: „Suntem conştienţi că ne aşteaptă o partidă extrem de dificilă, din cel puţin trei motive.

Ripensia a transferat în această vară nu mai puţin de trei goalkeeperi, dar are întăriri şi în celelalte compartimente, în total sunt zece jucători noi din afara clubului împreună cu tânărul goalkeeper Marc Lupu (17 ani), sosit de la Sepsi. Lotul Ripensiei: Ionuţ Rus (CFR Cluj), Octavian Mosoarcă (Ghiroda), Marc Lupu (Sepsi), Marian Braşoveanu (portari); Răzvan Morariu (Dumbrăviţa), Andrei Macriţchi, Cosmin Gladun, Radu Rogac, Harald Fridrich, Mădălin Sturzu, Darius Ţieranu, Nenad Lalic, Radu Ciurel (junior, Lugoj) (fundaşi); Valerii Macriţchi, Stephan Coulibaly, Vlad Degău (junior), Mihai Ene, Gabriel Stoi, Ionuţ Vasluian, Dan Taras (FC Sf. Gheorghe, Moldova), Raul Vidrăsan (Politehnica), Robert Stoica (Voluntari), Alexandru Piftor, Răzvan Rotea (UTA), Sebastian Dan, Sorin Avrămescu (juniori), David Ciurel (junior, Lugoj) (mijlocaşi); Cristian Pădurariu, Nemanja Sokovic, Denis Golda, Zoran Mitrov (Sassuolo U19), Emanuel Ernest (Rapid), Marco Contescu (junior) (atacanţi).

Partida Ripensia Timişoara – Dunărea Călăraşi se dispută sâmbătă, de la ora 11, pe arena „Electrica”, în prima etapă a Ligii 2 (netelevizat). La meci este permis accesul suporterilor (vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală) în limita a 50% din capacitatea de 1.400 de locuri certificate ale arenei.

 

Rectorul Universitatii Babes Bolyai Scenariu Hibrid La Cluj Cu Studentii Din Primul Si Ultimul An
Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, scenariu hibrid la Cluj cu studentii din primul si ultimul an
ziare.com

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, crede ca este foarte putin probabil ca noul an universitar sa se desfasoare in stil clasic, in discutie fiind un scenariu hibrid, cu prezenta in municipiu doar a studentilor din anul I, care sa participe fizic doar la seminariile si laboratoarele si a celor din ultimul an de licenta sau masterat, de la facultatile experimentale si vocationale.

"Intrebarea este ce vom face din luna octombrie, adica daca aducem studentii in Cluj sau nu-i aducem, fiindca asta poate sa dinamizeze intregul mediu socio-economic. Deocamdata, va spun sincer ca lucram pe mai multe scenarii. Scenariul pe care speram sa-l putem implementa este sa ne intoarcem la modalitatea clasica de predare si atunci in Cluj automat vor veni mai multi studenti decat am avut in 2019, fiindca si la admitere, in acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenti mai mult. (...) Celalalt scenariu pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul sa ne impuna sa facem absolut totul online", a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa, Daniel David.

Acesta a adaugat faptul ca spera sa poata fi implementat un scenariu hibrid, prin care sa vina la Cluj-Napoca macar studentii de anul I, si cei din ultimul an, din zona stiintelor experimentale, precum biologie, chimie, fizica, stiinta mediului si vocationale, precum teatru, sport, unele zone din teologie.

"Scenariul hibrid este ca cei de anul I de la toate facultatile sa vina in Cluj, iar in cazul lor se vor tine in regim clasic seminariile si laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindca nu poti sa pui intr-o sala de clasa 150 sau 200 de studenti. Iar in ceea ce priveste facultatile experimentale si vocationale, vom avea in varianta clasica si activitatile din ultimul an de studiu, astfel incat sa nu le afectam sansa de a-si face cercetarile pentru tezele de licenta si disertatie. Deci vor fi studenti in Cluj, dar fara cei care sunt in anul II la licenta sau in anul II la masterat. Cu doctoranzii, ei nu reprezinta un numar foarte mare si intentionam sa facem in regim clasic. Sigur, acesta este un plan pe care-l avem. O sa-l punem in discutie si in comunitatea noastra si vom cere parerea ministerului. Foarte putin probabil sa ne intoarcem la varianta obisnuita, la varianta clasica. Ne-am dori, dar nu cred ca se va intampla lucrul acesta", a subliniat rectorul UBB.

Admitere Facultate 2021 1620x1080
Concurenţele absurde de la admitere, la Iași: la taxă la Drept, 70 de candidaţi au fost diferenţiaţi de doar 6 sutimi
ziaruldeiasi.ro

Concurenţa mare de la universităţile din Iaşi de anul acesta a determinat şi luptă foarte strânsă pentru a prinde un loc la buget într-o primă etapă, până la confirmarea locului. Luând exemplul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai strânsă situaţie o raportăm la Facultatea de Informatică, unde au fost peste 1.000 de dosare depuse pentru cele 201 locuri la buget. Aici, primii 10 candidaţi au avut şi 10 pe linie: atât nota aleasă de la proba examenului de bacalaureat (matematică sau informatică), cât şi media generală a examenului. Ulterior, până la poziţia 201, toţi candidaţii au avut note cuprinse între 10 şi 9,83. Practic, 200 de persoane au fost diferenţiate de 17 sutimi. Aceeaşi situaţie a fost şi la taxă, unde au fost patru medii mari ale persoanelor care, cel mai probabil, nu au avut dreptul să ocupe un loc la buget, iar restul de 69 de locuri de la taxă au fost ocupate de persoane cu media cuprinsă între 9.83 şi 9.73. Prin urmare, cele 69 de poziţii au fost diferenţiate de doar o zecime la media finală de admitere.

O situaţie similară se regăseşte şi la Facultatea de Drept. Aici, la buget, prima medie a fost 9,99, cu excepţia unui olimpic ce a intrat cu 8,71. Ultima medie de la buget, în contextul în care au fost 195 de locuri, a fost de 9,57. Dar, la taxă, toţi cei 70 de candidaţi au fost distanţaţi de 6 sutimi: mediile au variat de la 9,51 la 9,57. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a avut 120 de locuri la buget, intrându-se cu medii cuprinse între 9.96 şi 9.35, în timp ce la taxă au fost 168 de locuri şi s-a intrat cu medii cuprinse de la 9.03 la 9.35. O situaţie de facultate unde a existat concurenţă ridicată, dar avem o plajă mai mare de note, este cea de Matematică. Aici au fost 135 de locuri la buget, notele variind de la 8,83 la 9,95, iar la taxă au fost 60 de locuri, diferenţa fiind la fel de mică precum la celelalte facultăţi menţionate anterior: de la 8,50 la 8,77.

Dreamstime S 16604126
13 organizații și peste 160 de profesori îi cer lui Iohannis să intervină în scandalul plagiatelor
stirileprotv.ro

Un grup de reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cer să își lămurească poziția, public, față de problema plagiatelor.

Potrivit Agerpres, este vorba despre Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.

În opinia semnatarilor scrisorii, acestea reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi încurajează frauda academică.

 

646x404 (14)
Părinţii, principala sursă de venit a tinerilor din Generaţia Z
adevarul.ro

Circa 70% dintre tinerii din Generaţia Z primesc cea mai mare parte a banilor de la părinţi, arată un sondaj implementat la nivelul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.

Potrivit sursei citate, majoritatea tinerilor cu vârste între 18 şi 30 de ani visează să devină antreprenori, iar principala motivaţie pentru această decizie o reprezintă programul flexibil şi lipsa unui şef.

De asemenea, în contextul acestei categorii de tineri, printre cele mai importante aspiraţii au fost nominalizate: independenţa financiară – în cazul a 71% dintre participanţii la studiu, sănătatea (63,2%) şi reuşita în carieră (60%), transmite Agerpres.

La capitolul cheltuieli, 89% dintre tinerii intervievaţi au menţionat că cea mai mare parte a acestora sunt pentru mâncare. De asemenea, în topul cheltuielilor se află hainele şi divertismentul.

În plus, nevoia de a fi parte dintr-un mediu în care să se poată exprima liber şi întemeierea unei familii sunt alte deziderate ale celor chestionaţi.   În cadrul sondajului, întrebaţi care sunt lucrurile care le lipsesc cel mai mult în prezent, doar 20% dintre tineri au răspuns că au tot ceea ce au nevoie, în timp ce 22% au menţionat timpul liber ca cea mai mare lacună în programul actual, iar 10% au reclamat insuficienţa banilor raportat la nevoile lor.

 

Studentii Din Londra Sunt Cei Mai Fericiti De Ceea Ce Le Ofera Orasul. Afp
Parisul coboară tot mai jos în clasamentul celor mai bune oraşe studenţeşti
rfi.ro

La fel ca în fiecare an, o societate specializată în educaţie universitară internaţională - Quacquarelli Symonds (QS) – a realizat clasamentul celor mai bune oraşe pentru studiat. Sunt oraşe cu cel puţin 250.000 de locuitori. Clasamentul este realizat ţinându-se cont de mai multe criterii: de calitatea facultăţilor care există în oraş, de dorinţa tinerilor de a-şi trăi viaţa de student aici, de diversitatea localnicilor dar se ţine cont şi de avizul celor care trăiesc aici deja.

Londra a reuşit să îşi păstreze primul loc mondial şi este urmată în clasament de oraşul german Munchen. Seoul şi Tokyo se află pe aceeaşi treaptă a podiumului, a treia.

Paris se regăseşte de abia pe poziţia 9 în clasamentul celor mai bune oraşe studenţeşti şi pierde astfel 2 locuri în raport cu ceea ce se întâmpla în 2019.

Paris continuă să coboare tot mai jos în clasamentul celor mai bune oraşe pentru studiat, după ce a ocupat primul loc în primele 4 ediţii ale clasamentului, mai exact până în 2016.

Capitala Franţei a pierdut un loc în 2017, iar apoi 3 locuri în 2018.

Parisul se face «vinovat» de lipsa diversităţii locale, de calitatea – în scădere- a facultăţilor sale. Ca parte pozitivă observată de actualii studenţi: posibilitatea de a fi recrutat şi costul de trai, uşor în scădere.

Iar dacă vorbim de costuri, Lyon şi Toulouse se află în topul 20 al celor mai abordabile oraşe studenţeşti din lume.

Calitatea cursurilor propuse le trage însă în jos în clasamentul general. Universităţile franceze trebuie să continue să îşi amelioreze nivelul academic, cercetarea şi formarea absolvenţilor ce au un mare potenţial de angajare, este de părere unul dintre autorii studiului.

În rest, Germania şi Australia se află în top 10 cu câte 2 foarte bune oraşe studenţeşti, fiecare. Iar pentru Statele Unite, Boston ajunge în clasament, pe locul 9.

7foto Coloana Dreapta Munca Acasa
Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară
zf.ro

Mai mult de jumătate dintre angajaţi şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară, cel puţin temporar. Însă doar unu din cinci angajaţi consideră că ar obţine aprobarea angajatorului să lucreze dintr-o altă ţară. Potrivit celui mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs, mai mult de jumătate dintre angajaţi (57%) au declarat că şi-ar dori să lucreze pentru actualul angajator din alt oraş sau chiar din altă ţară, cel puţin temporar.

În ciuda acestei preferinţe, doar 21,5% sunt de părere că angajatorul le-ar permite acest lucru. Companiile au început să îşi aducă angajaţii la birou în număr din ce în ce mai mare.

Potrivit sondajului, în cazul a peste jumătate dintre respondenţi (51%), angajatorii insistă ca aceştia să muncească preponderent de la birou. Astfel, 56% dintre respondenţii sondajului au spus că în prezent lucrează exclusiv de la birou, în timp ce doar 26% dintre ei îşi desfăşoară activitatea numai de la distanţă. Cu toate acestea, 60% dintre participanţii la sondaj ar prefera să lucreze de acasă cel puţin 3 zile pe săptămână, iar jumătate dintre aceştia şi-ar dori să nu meargă deloc la birou.

Mai mult, din perspectiva lor, lucrul la distanţă deschide noi oportunităţi profesionale: tot mai mulţi angajaţi se văd lucrând de acasă inclusiv pentru companii din străinătate. Astfel, 72% au spus că nu exclud posibilitatea să accepte un job într-o companie din afara ţării, cât timp li se permite să aleagă de unde îşi desfăşoară activitatea.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.