EȘTI AICI:
Revista presei – 29 decembrie 2021

Revista presei – 29 decembrie 2021

0556644sergiumicorici
Sergiu Micorici - student în anul I la Medicină, dar și cercetător voluntar la OncoGen
tion.ro

Sergiu Micorici are doar 18 ani și se numără printre tinerii ambițioși și muncitori din Timișoara. Încă din gimnaziu a fost pasionat atât de informatică, cât și de biologie, iar de-a lungul timpului le-a și îmbinat. Este student în anul I la Medicină, dar și cercetător voluntar la OncoGen, unde lucrează la o alternativă de test Covid-19, bazat pe tehnologia CRISPR.

„Din gimnaziu am fost pasionat de informatică și biologie și am încercat pe cât am putut să le combin, dar am avut și perioade în care ba câștiga una, ba cealaltă. Mergeam la olimpiadă la biologie, dar în același timp mergeam la internshipuri la firme de la IT, la concursuri de informatică. La facultate acum fac ceva ce nu are legătură cu informatica. Cred că totuși chestia asta m-a ajutat foarte mult și mi se pare foarte important să încerci mai multe lucruri, să vezi ce-ți place”, a spus pentru Tion Sergiu Micorici.

A participat în clasa a IX-a la Coderdojo Coolest Projects în Irlanda, un concurs internațional, ținut în fiecare an în cadrul comunității CoderDojo, unde copiii din toată lumea se întâlnesc pentru o zi și își prezintă proiectele. Sergiu a venit cu un proiect legat de o dronă cu niște senzori electrochimici. Un an mai târziu a participat și la un concurs în Scoția, legat de activismul climatic.

USV 600x363
Două noi programe de studii universitare, la Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri Suceava
obiectivdesuceava.ro

Pe final de an, Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a aprobat inițierea a două noi programe de studii, ambele în cadrul Facultății de Economie, Administrație și Afaceri. Potrivit hotărârii Senatului USV din data de 16 decembrie, a fost aprobată inițierea de principiu a unui nou program de studii universitare de licență, denumit Matematică-Informatică, dar și a unui program de studii universitare de masterat, Digitalizare și Data Science.

În aceeași ședință de Senat, a fost aprobată și renunțarea la două programe de studii universitare de masterat din cadrul Facultății de Istorie și Geografie. Este vorba despre Studii europene și Tradiții și inovație în turismul cultural și religios, fiecare program având o durată de doi ani, în domeniul Istorie.

Amintim că în ultimii ani oferta de școlarizare a USV a fost modificată de mai multe ori, în special prin introducerea de programe noi, atât la licență, cât și la masterat, cu precădere la facultățile de Inginerie Electrică și Inginerie Mecanică, dar și în cadrul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană.

La concursul de admitere din acest an la USV, cele mai populare programe de licență, care au atras un număr mare de studenți, au fost Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Psihologie, Asistență medicală generală, Educație fizică și sportivă, Poliție locală, Contabilitate și informatică de gestiune, Drept, Kinetoterapie și motricitate specială, Calculatoare și Asistență Socială. La studiile de masterat, specializările care s-au bucurat de cea mai mare adresabilitate au fost Drept penal și criminalistică, Limbă și comunicare, Managementul instituțiilor educaționale și Management și administrație europeană.

Ministerul Educatiei INQUAM Photos Adriana Neagoe 820x547 (1)
Ministerul Educației a cerut, cu 13 minute înainte de ședința Consiliului Economic și Social, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de Hotărâre de Guvern care modifică funcționarea agenției care acreditează școlile
edupedu.ro

Ministerul Educației a transmis, cu doar 13 minute înainte de începutul ședinței de astăzi a Consiliului Economic și Social (CES), o adresă prin care a cerut amânarea de pe ordinea de zi a proiectului controversat de Hotărâre de Guvern prin care se dorește modificarea regulilor de funcționare a agenției care acreditează școlile, ARACIP, potrivit surselor Edupedu.ro. Cererea de amânare vine după ce mai multe voci din Educație și din societatea civilă au atras atenția că proiectul de HG va politiza puternic Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Proiectul ministerului și toate anexele publicate le puteți consulta la finalul acestui articol.

  • Amintim că luni, 27 decembrie, a avut loc o dezbatere organizată de Ministerul Educației de la 8 dimineața pe tema proiectului de Hotărâre de Guvern. În cadrul dezbaterii, directorul executiv al Centrului pentru Inovație Publică, Ovidiu Voicu, a explicat că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Educației va politiza puternic instituția și o va subordona complet politicienilor aflați la guvernare care vor putea da ușor afară membri ai Consiliului ARACIP și chiar pe președintele acestuia prin noile reguli, dacă acestea vor fi aprobate. Mai multe detalii aici.
  • Consiliul Național al Elevilor a transmis luni, după dezbatere, că „dezaprobă ferm reorganizarea aberantă a ARACIP și susține că activitatea agenției trebuie să rămână independentă față de factorul politic sau de interesele obscure” și a cerut retragerea „de urgență” a proiectului de Hotărâre de Guvern. Mai multe detalii aici.
Ceremonie De Absolvire Doctorat Universitate Studenti Pixabay E1633526367363
Venituri impresionante în buzunarele șefilor din universitățile de stat codașe
europalibera.org

În total sunt 54 de universități de stat acreditate, conform cifrelor Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Acestea primesc bani de la Ministerul Educației pentru salarii, pentru funcționare și pentru investiții. Universitățile obțin și venituri extrabugetare.

„Ministerul Educaţiei Naționale asigură finanțarea de bază pentru universitățile de stat, prin granturi de studii calculate pe baza costului mediu per student echivalent, per domeniu, per cicluri de studiu și per limbă de predare. Granturile de studii vor fi alocate prioritar spre acele domenii care asigură dezvoltarea sustenabilă și competitivă a societății”, se arată pe site.

În 2020, statul a finanțat învățământul superior cu peste 5 miliarde lei. Cele mai mari sume merg în salarii, iar cele mai mari venituri le au, de regulă, șefii. Ele ajung la valori între 8.000 și 5.000 de euro pe lună, adică aproximativ 40.000-25.000 lei lunar. Situația se întâlnește mai cu seamă la universități de mâna a doua.

Problema nu o reprezintă doar diferențele mari între câștigul unui lector, conferențiar sau profesor universitar obișnuit (între 4.000 și 8.000 lei, nu euro) și stipendiile șefilor, ci mai ales neconcordanța dintre performanțele instituțiilor conduse de ei și veniturile lor din bani publici.

Simona Neumann Director Executiv TCCE 3 E1442997259625
Simona Neumann ar putea deveni comisar pentru TM 2023
debanat.ro

După un lung şir de conflicte cu mai toţi cei din jurul său, Simona Neumann şi-a anunţat luni demisia din funcţia de director executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană. Foarte probabil, ea va continua să se implice în acest proiect, însă în calitate de comisar pentru TM 2023, funcţie din cadrul Ministerului Culturii şi unde va fi propusă de PSD.

Oarecum surprinzător, Simona Neumann şi-a anunţat luni plecarea de la conducerea Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, prin intermediul unei scrisori deschise. În ultimii ani, Neumann, intrase într-o lungă serie de conflicte, începând cu fostul primar Nicolae Robu, fostul preşedinte al Asociaţei, Horaţiu Rada, şi continuând cu actualul primar Dominic Fritz. De altfel, în vara anului trecut, ea a avut o înţelegere cu actualul primar, prin care se obliga să demisioneze din funcţie. Lucru pe care nu l-a mai făcut. Între timp, Primăria Timişoara a început să deruleze proiectele pentru TM 2023 printr-un nou înfiinţat Centru de Proiecte, o iniţiativă a lui Nicolae Robu, pe când şi acesta se afla în conflict cu Neumann.

Se pare însă că, la propunerea PSD, demisionara şi-a găsit o nouă funcţie de unde să se ocupe de proiect. Este vorba de comisar pentru TM 2023, post care urmează să fie înfiinţat în cadrul Ministerului Culturii. Totodată, ea va deţine şi demnitatea de secretar de stat sau subsecretar de stat în cadrul aceluiaşi minister. În cazul în care se va materializa această mişcare, aproape cert vor urma noi blocaje în implementarea proiectului TM 2023. Potrivit unor surse din PSD, o altă variantă pentru funcţia de comisar este Ioan Gârboni, fost manager al Filarmonicii Banatul, la rândul lui intrat în conflict cu Dominic Fritz.

840683 1624406400 Rapelul Intarziat Cu Vaccinul Pfizer Produce Un Numar Triplu De Anticorpi La Persoanele Varstnice 1068x844
Se vor elibera certificate de vaccinare cu un nou tip de marcaj
romanialibera.ro

Posesorii de certificate de vaccinare vor întâlni un nou tip de marcaj. S-a introdus diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și cele emise în urma unei doze de rapel.

Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare.

Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

Conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marchează astfel:

– 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze

– 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel, transmite romania24.ro.

Cei vaccinați cu Johnson&Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) sunt sfătuiți să își genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.
Pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Până la data de 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.