EȘTI AICI:
Revista presei – 29 august 2022

Revista presei – 29 august 2022

Coveradmitere2022
La Universitatea de Vest din Timișoara are loc a doua sesiune de admitere
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara a deschis platforma de admitere pentru a doua sesiune de înscrieri la una din facultățile din cadrul instituției de învățământ.

De vineri, Universitatea de Vest din Timișoara a deschis platforma de admitere pentru a doua sesiune. AICI, cei care și-au revizuit opțiunile sau s-au înscris la Bacalaureatul de toamnă vor putea face și depune dosarele de înscriere. Numărul de locuri rămase disponibile pentru fiecare program de studii după prima sesiune de admitere, din iulie, este actualizat AICI.

Înscrierile sunt deschise până la începutul lunii septembrie, în funcție de calendarul fiecărei facultăți, procesul de înscriere urmând a se închide, pe rând, între 5 și 13 septembrie, după desfășurătorul afișat pe facultăți.

Din acest an, pentru toate programele de studii universitare de licență organizate de UVT, se susține concursul de admitere. Este vorba de probe de aptitudini artistice sau sportive, în cazul programelor de studii vocaționale, de probe scrise specifice domeniului (precum este în cazul Facultății de Matematică și Informatică) sau de un test de abilități lingvistice și de raționament (probă cu 80 de itemi de logică și exprimare), astfel încât toți candidații care dau admitere la Universitatea de Vest din Timișoara trec printr-un proces de selecție.

„Prin rezultatele bune ale admiterii din iulie, comunitatea academică a UVT și-a văzut confirmat curajul de a propune probe de admitere pentru toate programele de studii, o premieră a anului 2022. În spiritul genericului pe care l-am promovat în ultimii ani, „La UVT, Cultura este Capitală!”, accentuăm oportunitățile educaționale pe care candidații le regăsesc în ofertele de studii de masterat și de doctorat din domeniile artelor, teatrului, muzicii și literaturii, componente educaționale din sfera culturală care s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani și care consolidează portofoliul de programe de studii oferit de UVT. Vă așteptăm la Universitatea de Vest din Timișoara, principala universitate comprehensivă din Vest!”, le transmite rectorul Universității de Vest din Timișoara Marilen Gabriel Pirtea viitorilor studenți.

Sorin Cimpeanu Se Introduce Pentru Prima Oara Invatamantul Dual In Sistemul Universitar Ca Forma De 778985
Apel lansat de 12 decani ai facultăților filologice și umaniste din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și Craiova: Limba și literatura română trebuie să fie probă distinctă la Bacalaureat, în proiectul legii educației
edupedu.ro

Decanii a 12 facultăți filologice și umaniste au trimis la Ministerul Educației apelul ca autoritatea să introducă în proiectul de lege a educației un examen distinct la Limba și literatura română, ca parte a viitorului Bacalaureat. “Insistăm asupra necesității de a evalua absolvenții de liceu la materia Limba și literatura română, prin intermediul unor subiecte compatibile cu programele de predare-învățare, care poziționează între obiectivele prioritare dezvoltarea unor competențe de receptare și de producere de text”, spun profesorii care conduc facultăți de profil în universitățile din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și Craiova.

“Împărtășim punctul de vedere formulat de Asociația profesorilor de limba și literatura română “Ioana Em. Petrescu” (ANPRO) și considerăm că o astfel de nivelare și devalorizare a disciplinelor supuse examinării (nu numai Limba și literatura română, ci toate celelalte au de pierdut în formula aceasta comasată) aruncă în derizoriu învățământul liceal și va avea consecințe dramatice în privința calității viitorilor studenți. O asemenea reorganizare trebuie să urmeze unui proces reflexiv consistent și amplu, nu să fie decisă printr-o măsură grăbită, de tip autoritar”, atrag atenția decanii celor 12 facultăți.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu 2 săptămâni că Limba română va avea examen separat la Bacalaureatul din anul 2027 și va atinge și partea de gramatică: „Este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare” – detalii aici.

MCZoPTQ0MCZoYXNoPTg1MWEzYTg2ZmZmMTQzM2NmYWU4Zjc2MzUwMzQzNWJl.thumb
Elevi de clasa a IX-a, la facultate. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași va înființa și clase de liceu
digi24.ro

O instituție de învățământ din Iași oferă pregătire de la grădiniță până la doctorat. Universitatea Alexandru Ioan Cuza a primit, de curând, aviz pentru a înființa clase de liceu. Grupe de grădiniță, dar și clase primare și gimnaziale sunt deja de mai bine de 15 ani.

Sabina este în clasa a șasea la Școala Gimnazială din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Sabina Apostol, eleva Școala Junior: Este o școală care pe mine ma relaxează. sunt în largul meu, îmi exprim opiniile și ma simt foarte bine. Instituția de învățământ oferă și program afther-school. Copiii mănâncă, se joacă și își fac temele la școală.

Ciprian Apostol, tatăl Sabinei: Este super ok, iar programul coincide și cu al nostru al părinților. Altfel trebuia sa stam noi cu ei și sa vedem sa ne preocupam de teme. De anul viitor, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași își va deschide porțile și pentru elevii de liceu. Instituția devine astfel prima din țară unde copiii primesc educație de la grădiniță până la doctorat.

Bogdan Neculau - Coordonator Departament Preuniversitar: Dezvoltarea aceasta, zic eu, a fost una firească. Am început cu o grădiniță în anul 2003, apoi școală primara în anul 2007. Avem situații de absolvenți de facultate care au început grădinița la Junior. Deși de 2 ani este instituție preuniversitară de stat, Universitatea din Iași nu a primit încă finanțare de la buget.

Bogdan Neculau - Coordornator Departament Preuniversitar: Pe 1 aprilie 2021 s-a spus prin OUG ca în termen de 60 de zile se va emite metodologia de acordare a finanțării pentru școlile înființate sub egida universităților. Se pare ca încă nu au trecut 60 de zile de atunci. Până atunci părinții plătesc în continuare taxă de școlarizare: 1.200 lei/lună, respectiv 800 lei/lună pentru copiii angajaților universității. Numai la ciclul primar și gimnazial învață aproximativ 175 de elevi.

 

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471
Universitatea București - UN nou cămin universitar în campusul Grozăveşti în valoare de 40 mil. euro şi cu o capacitate de 500 de locuri
ZF.RO

Florin Ion, directorul general adjunct şi responsabil cu infrastructura la Universitatea din Bucureşti, a spus, la emisiunea de business ZF Live că universitatea construieşte un nou cămin studenţesc în campusul Grozăveşti, care va avea o capacitate de 500 de locuri. Investiţia totală se ridică la circa 40 de milioane de euro (198 mil. lei). Cu acest nou cămin, campusul din Grozăveşti va avea o capacitate totală de 3.000 de locuri.

„Suntem pe cale de construi un nou cămin în campusul Grozăveşti. Aşteptăm să fie emisă o hotărâre de guvern pentru finanţarea lucrărilor. Căminul a fost aprobat de Compania Naţională de Investiţii şi acum aşteptăm o hotărâre de guvern. De la anul sperăm să demarăm lucrările”, a spus Florin Ion la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

 

Thumbnail 19
Universitatea de Științele Vieții Timișoara, la Festivalul de Tomate de la Bruxelles, cu 300 de varietăți
ziuadevest.ro

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara participă în perioada 27 – 28 august 2022, la ediția a VIII-a a Festivalului Internațional de Tomate de la Bruxelles, Belgia, unde expun producători din toată Europa.

Prof.univ. dr. Radu Șumălan a explicat că, acolo, sunt prezenți patru producători de tomate din patru județe din România: Constanța, Vaslui, Piatra Neamț și Timiș, sub egida USV Timișoara.  E prima participare românească la asemenea eveniment international.

”Noi îi sponsorizăm și îi susținem să participle la această mare și importantă expoziție agricolă. Suntem în parteneriat cu aceste ferme. Ei tot voiau să meargă, dar nu aveau resursele financiare. Ne-am gândit că USV Timișoara îi poate ajuta, suportând transportul și cazarea lor. Ei participă cu fermele lor. Fiecare are banerele proprii, iar deasupra este sigla USV Timișoara.

297526153 10161182136996789 6716743124807304909 N 640x360
Universitatea Politehnica Timișoara organizează Tech Talks – Life around Tech 2022, în cadrul Flight Festival
pressalert.ro

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în data de 1 septembrie 2022, Tech Talks – Life around Tech, cea mai importantă conferință de tehnologie din regiune și care, aduce împreună antreprenori, investitori, specialiști și experți internaționali în tehnologie, dar și personalități remarcabile din viața publică.

Desfășurat sub egida „Life around Tech”, evenimentul este parte integrantă a componentei de tehnologie din cadrul FLIGHT Festival și îndeamnă participanții la reflecție și imaginație, adresând puterea tehnologiei și inovării prezente în viața noastră de zi cu zi. Conferința are loc în format fizic, la Timișoara Convention Center, sala Experience, de pe strada Mărășești, nr. 1-3.

Tech Talks oferă o experiență nouă prin conținut și networking de calitate, precum și acces la cele mai inovative proiecte și produse, facilitând astfel o serie de oportunități valoroase prin care participanții își pot întâlni viitorii colaboratori, parteneri de afaceri sau angajatori.

Subiectele prezentate se vor axa pe experiența dovedită a speakerilor și sunt structurate în 4 paneluri.

 

NzYzZmRiYjFhYmM0ODMyYzkwMmQyYWE1ZWFhZWQ3.thumb
STS: Studenţi de la universităţi cu profil tehnic din România şi din străinătate, vor participa la prima ediție a școlii de vară
stiripesurse.ro

Un număr de 18 studenţi de la unele dintre cele mai importante instituţii de învăţământ universitar tehnic din ţară şi din străinătate participă la prima ediţie a şcolii de vară Bootcamp STS.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) transmis AGERPRES, luni a început prima ediţie a şcolii de vară Bootcamp STS, iar cei 18 studenţi de la universităţi cu profil tehnic din România şi din străinătate au vizitat Centrul Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi Centrul de Management Reţele (NOC-STS).

Experienţa IT&C pentru tinerii din Bootcamp continuă în judeţul Braşov, unde vor experimenta cele mai noi tehnologii şi îşi vor aprofunda cunoştinţele în domeniul telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei alături de specialiştii STS, menţionează sursa citată

În următoarele cinci zile, arată STS, studenţii vor participa la diferite prezentări, activităţi şi ateliere practice în domeniile sisteme şi servicii informatice, dezvoltare software, securitate cibernetică, protecţia comunicaţiilor, INFOSEC şi protecţia infrastructurilor critice, administrare şi configurare reţele voce-video-date, centre de date şi platforme de virtualizare. De asemenea, vor lua parte la aplicaţii de asigurare a comunicaţiilor securizate în teren, cu ajutorul autospecialelor din dotarea STS, în cadrul unor exerciţii comune alături de Salvamont Braşov, conform Agerpres.

"Fiecare activitate are rolul de a dezvolta deprinderile tehnice învăţate de studenţi în facultate, de a-i sprijini în dobândirea de noi competenţe şi de a experimenta practic modul în care asigurăm comunicaţiile guvernamentale şi administrăm cele mai complexe servicii informatice utilizate de instituţiile publice din România", se precizează în comunicat.

Sorin Cimpeanu E1538413259274 690x460
Rectificarea bugetară de la Educație, între prietenii lui Cîmpeanu
g4media.ro

Doar cinci proiecte noi au primit bani la rectificarea bugetară, din partea Ministerului Educației, toate fiind pentru trei instituții de învățământ superior reprezentate de apropiați ai ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ordonanța de rectificare bugetară a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. În actul normativ Ministerul Educației are o suplimentare de fonduri, în valoare de 64 de milioane de lei, iar singurele proiecte care au primit bani în plus sunt la trei universități, în condițiile în care sumele de la alte proiecte de investiții și dezvoltare din Educație au fost tăiate masiv.

  1. Construcție cantină la Stațiunea Experimentală Viticolă Pietroasele din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) – universitatea unde actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, este rector suspendat. Suma primită de USAMV București: 250.000 lei
  2. Construire Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare la Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USVI). Suma obținută: 75.000 lei
  3. Construire Linie de vinificație și depozit de fructe tot la Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Suma obținută: 330.000 lei
    • Total pentru ambele proiecte USVI: 405.000 lei
  4. Centrală termică pe gaze naturale pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Suma primită 300.000 de lei.
  5. Tot pentru Universitatea din Suceava este finanțat și un Centru de cercetare, dezvoltare și inovare în inteligență ambientală și securitate cibernetică. Suma primită: 700.000 de lei
    • Total pentru ambele proiecte USMS: 1.000.000 lei

Valoarea totală a acestor proiecte este de 1.655.000 lei. Sorin Cîmpeanu este din iunie 2018 Doctor Honoris Causa al Universității pentru Științele Vieții de la Iași.

Diploma Universitate Absolvire Studenti Pexels Com 820x547 (2)
Reducere de 65% pe tren pentru studenți. Subvenția pentru cămine și cantine crește cu 50%. Proiectul Legii învățământului superior
alba24.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat „rezultate fără precedent” în istoria consultărilor cu studenţii referitor la proiectul Legii învăţământului superior.

„Alături de colegi din Ministerul Educaţiei, am avut un dialog deschis şi extrem de constructiv privind proiectului Legii învăţământului superior cu reprezentanţii federaţiilor studenţilor: Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), Uniunea Studenţilor din România (USR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS)”, a scris ministrul pe Facebook, luni, 22 august.

Sorin Cîmpeanu precizează că, pe lângă prevederile deja incluse în proiectul Legii învăţământului superior, precum creşterea cu 50% a subvenţiei pentru burse, instituirea Programului Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar şi a Programului Naţional pentru Internaţionalizare Universitară, asigurarea locurilor pentru stagiile de practică, asigurarea de locuri bugetate pentru studenţii cu dizabilităţi sau dobândirea dreptului de liberă practică pentru absolvenţii învăţământului superior medical imediat după promovarea examenului de finalizare a studiilor, în urma discuţiilor au fost agreate opt propuneri.

Lista propunerilor agreate:

1. Asigurarea reprezentării fiecăreia dintre cele 5 federații studențești reprezentative la nivel național prin desemnarea a câte unui membru, cu statut de invitat permanent, în fiecare din cele 6 Comisii consultative Naționale ale Ministerului Educației:

  • Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS);
  • Comisia Naţională de Standardizare a Titlurilor și Gradelor Universitare (CNSTGU);
  • Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU);
  • Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar (CNEMU);
  • Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS);
  • Comisia Naţională al Bibliotecilor Universitare (CNBU).

2. Dreptul studenților de a convoca ședințe extraordinare ale Senatului universitar. Convocarea va putea fi făcută pentru probleme studențești, pentru prima dată în legislația specifică, de către grupul tuturor reprezentanților studenților în Senatul universitar, prin excepție de la regula convocării de către o treime din membrii Senatului universitar.

3. Creșterea reducerilor pentru transportul intern feroviar și naval al studenților, de la 50% la 65%. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, inclusiv studenții înmatriculați la studii de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituțiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia de tarif redus cu 65% pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

4. Creșterea subvenției pentru cămine-cantine cu 50%, astfel încât să poată fi diminuată regia de cămin plătită de fiecare student, precum și costurile cu asigurarea mesei în cantinele studențești.

 

Studenti In Europe 620x400
Cât a ajuns să coste un loc într-o cameră de cămin. Studenţii care nu reuşesc să prindă loc, nevoiţi să plătească şi de 10 ori mai mult
observatornews.ro

În curând începe anul universitar, iar studenţii caută de zor soluţii de cazare. Cum toate s-au scumpit, căminul este o alternativă tot mai preferată, şi asta pentru că pe lângă facturi şi chiriile au crescut.

Locurile sunt însă, puţine şi studenţii mulţi. Cei care totuşi optează pentru o chirie s-au pus deja pe căutat, de teama că preţurile vor exploda pe ultima sută de metri.

Dacă ne uităm asupra preţurilor, diferenţele sunt colosale. De zece oi mai puţin îi costă pe studenţi să stea într-o cameă de cămin, decât într-o chirie, chiar şi dacă ar împărţi cheltuielile cu alţi colegi, într-un apartament.

La Universitatea Tehnică din Iaşi o cameră de cămin îi va costa 160 de lei pe lună pe studenţii care vor avea norocul să prindă un loc, pentru că locurile sunt mult mai puţine decât numărul celor care fac solicitări. Camera cuprinde 4 locuri şi include un grup sanitar propriu pentru că sunt două camere cu o baie pe hol. Cine nu prind eloc la cămin va trebui să scoată mulţi bani din buzunare, pentru că, dacă la cămin preţurile ajung până la cel mult 350 de lei pentru un loc într-o cameră cu două locuri, ei bine pentu chirie este undeva la 350 de euro pe lună un apartament într-o zonă nu foarte centrală, 250 de euro într-o garsonieră aflată de asemenea nu tocmai în zona centrală sau în apropierea universităţilor, la care se adaugă desigur cheltuielile lunare.

Aşadar într-o lună, un student, dacă stă singur într-o garsonieră, va trebui să scoată 500 de euro din buzunar pentru a putea plăti chiria şi utilităţile, în condiţiile în care la cămin nu l-a ajunge nici 500 de lei într-o singură lună.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.