EȘTI AICI:
Revista presei – 29 aprilie 2022

Revista presei – 29 aprilie 2022

Banner Cursuri In Ro Pt Ucraina 01
Cursuri intensive de limba română, adresate studenţilor şi candidaţilor la studii din Ucraina, la UVT
amosnews.ro

Comunitatea academică a UVT consideră că apartenenţa noastră europeană şi valorile democraţiei liberale ne obligă la solidarizare faţă de locuitorii Ucrainei. Dezvoltăm un set de programe universitare pentru refugiaţii ucraineni, cu precădere pentru studenţi şi cercetători.

Completăm în această săptămână suita de programe din pachetul direcţionat spre refugiaţii ucraineni, anunţând organizarea unui nou program, de învăţare intensivă a limbii române, ce se va desfăşura în perioada 9 mai 2022 – 15 septembrie 2022 (14 săptămâni), oferit în regim gratuit persoanelor interesate, studenţilor şi candidaţilor la studii din Ucraina, în vederea continuării sau începerii studiilor în învăţământul superior din România, în anul 2022. Cursul îşi propune să pregătească participanţii (cetăţeni ucraineni refugiaţi în România), într-un format intensiv, pentru nivelul de competenţă lingvistică B1.

Programul de învăţare a limbii române va fi orientat spre formarea şi dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba română conform reglementărilor CECRL (receptare scrisă, receptare orală, exprimare scrisă, exprimare orală), într-un format adaptat al structurii programului pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini. Cursurile vor fi susţinute de o echipă de cadre didactice cu experienţă în predarea limbii române ca limbă străină din cadrul Colectivului de limba română şi an pregătitor al Departamentului de studii româneşti din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: Comunitatea academică a UVT este solidară cu cetăţenii ucraineni, cu refugiaţii, cu cei care îşi caută soluţii educaţionale în România. Deschidem acum şi un modul pentru cursurile de limba română, adresate ucrainenilor care îşi doresc să acceseze programe de studii în limba română, pentru care este importantă pregătirea la un nivel bun de receptare şi exprimare în limba română. Oferim gratuit acest program de învăţare a limbii române, ca parte a pachetului de acţiuni pe care UVT le-a adoptat pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni din România. Solidaritatea universitară este o valoare universală, importantă acum pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni.

MGPedum3
Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, într-un interviu acordat platformei EduManager.ro.
edumanager.ro

Senatul Universității de Vest din Timișoara a analizat în cursul lunii martie contextul și opțiunile pragmatice pentru reorganizarea activităților didactice din UVT în semestrul al doilea al anului universitar în curs, după încetarea stării de alertă.

Având în vedere complexitatea procesului de tranziție de la activitățile universitare online sau hibride către cele față-în-față, comunitatea academică a UVT a considerat că o abordare graduală este cea mai înțeleaptă manieră pentru reorganizarea activităților didactice, în noul context în care ne aflăm. UVT a adoptat un plan de tranziție pentru revenirea la cursurile față-în-față, cu realism și cu înțelegere asupra specificităților concrete, respectând criteriile de calitate pentru desfășurarea procesului educațional”, declară Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), într-un interviu acordat platformei EduManager.ro.

Acest plan a prevăzut continuarea activităților didactice în semestrul al doilea al anului universitar în curs în maniera în care acestea au început, majoritatea programelor desfășurându-și activitățile în format hibrid, iar după 11 aprilie trecându-se la formatul clasic.

Provocările au fost multiple, legate mai ales de opțiunile logistice pe care le aveau studenții, pentru că, trebuie să subliniez, din cei peste 15 mii de studenți de la UVT, aproximativ jumătate provin din județe ale acestei regiuni și se cazează în spații cu private cu chirie, nu sunt localnici, restul fiind timișoreni sau având locuri în căminele UVT. Așadar, pentru câteva mii de studenți s-a ridicat în martie o problemă concretă, de rezolvare a situației locuirii în Timișoara, în spații pe care nu le accesaseră de luni bune”, arată rectorul UVT.

Potrivit acestuia, au mai existat și alte categorii de provocări, legate de operaționalizarea unor spații reabilitate total în perioada stării de alertă, pentru că UVT a utilizat acest interval pentru investiții semnificative în spațiile de învățământ, în laboratoare și alte categorii de utilități universitare, inclusiv pentru facilități sportive și de evenimente culturale. Toate acestea, pentru a fi aduse în stadiul final, au presupus planuri de accelerare a lucrărilor și chiar replanificarea unor lucrări, pentru ca întreaga universitate să fie pregătită de activitățile în format clasic la 11 aprilie.

Studenti 1
Manifestarea Zilele studenților Timișoarei revine după doi an de pauză din cauza COVID19
ziuadevest.ro

După doi ani de pauză, ampla manifestare Zilele studenților Timișoarei revine cu două zile pline de muzică, activități și voie bună, în organizarea Asociației Festivaluri pentru Tineri, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara.

Eveniment susținut de Consiliul Județean Timiș.

Program: 11 mai: 14:00 – 19:00 – Activități sportive în parcurile din Complexul Studențesc de pe Aleea Studenților Căminele 19 – 22.

14:00 – 22:00 – College Vibes cu: Dj Kuky | IST | Victor Diaz | Dj Sniper – Căminul 21

16:00 – 18:00 – Bătaie cu apă în fața căminului C22

22:00 – 24:00 – Proiecție de film, în spațiul verde dintre căminele C3 și C4

12 mai:

14:00 – 19:00 – Activități sportive în parcurile din Complexul Studențesc de pe Aleea Studenților: Căminele 19 – 22

14:00 – 19:00 – College Vibes cu: Victor Diaz | Dj Sniper – Căminul 21

16:00 – 18:00 – Bătaie cu apă în fața căminului C22

18:00 – 23:00 – Concerte – Platoul Cantinei UPT, cu: 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐮 𝐗𝐗𝐋, 𝐄𝐥 𝐍𝐢𝐧𝐨, 𝐃𝐣 𝐆𝐚𝐠𝐚

Parteneri: • Alianța Timișoara Universitară • Junky SIZE Events • ADictive Advertising Agency • Berarescu • Check-OUTeam • ZEP (Zero Energy Project).

646x404 (51)
Proiect uriaş de cercetare propus de o universitate din România în Parlamentul European. Ce presupune acesta
adevarul.ro

Un proiect de cercetare în valoare de 20 milioane de euro a fost prezentat în Parlamentul European. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi fiind prima instituţie care realizează o astfel de prezentare în cel mai înalt for de decizie la nivel european.

Galaţiul va avea cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

„Proiectul REXDAN – un proiect de cercetare în valoare de 20 milioane de euro, a fost prezentat în Parlamentul European într-o audienţă deosebită. Infrastructura de cercetare prin componenta sa fixă şi mobilă, este unică în Europa, fiind apreciată la scena deschisă de catre toţi specialiştii europeni”, a anunţat dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.   Practic, proiectul va avea două mari componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe vapor.

Centrul mobil va fi un vapor. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va fi gata la începutul anului 2023 şi va avea şapte laboratoare permanente şi 10 locuri pentru echipele de cercetare.

 

Dreamstime M 225900425 820x547
Guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că educația economico-financiară a ocupat constant un loc fruntaș printre obiectivele strategice ale Băncii Naționale a României / Potrivit OCDE, românii sunt printre ultimii în Europa la capitolul educației financiară
edupedu.ro

Educația în domeniul economico-financiar a ocupat constant un loc fruntaş pe agenda de priorităţi şi obiective de importanţă strategică ale Băncii Naţionale a României (BNR), a susținut, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de specialitate, citat de Agerpres.

  • El face aceste afirmații în condițiile în care în România, conform unui studiu internațional făcut de OCDE în 2020, nivelul de alfabetizare financiară este extrem de redus, fiind printre cele mai scăzute din Europa. În rândul celor 17 țări europene incluse în studiu, România ocupă locul 16, cu un indice al alfabetizării mai redus decât în Moldova sau Bulgaria, dar similar Italiei.
  • Mai recent, studiul Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare din Europa. 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare, arată cercetarea. Comparativ cu cercetări similare din alte state, direferențele sunt majore.

Mugur Isărescu a făcut declarațiile în contextul prezentării unor detalii despre un protocol încheiat de BNR și Academia de Studii Economice,. pentru un program de masterat cu specializare în activitatea băncilor centrale.

724389maxim
Lucrările Conferinței Naționale a Comunității ,,Educație pentru Științe” se deschid la USV
monitorulsv.ro

Timp de trei zile, în perioada 28-30 aprilie, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava găzduiește cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale a Comunității Educație pentru Știință (CNCES). La evenimentul ale cărui lucrări vor fi deschise oficial astăzi, începând cu ora 16.00, în sala Auditorium „Joseph Schmidt”, vor participa mai mult de 200 de profesori și cercetători din România, Republica Moldova și Ucraina, manifestarea putând fi urmărită pe canalul de YouTube al USV Digital Media Center: https://www.youtube.com/c/DigitalMediaCenter şi pe pagina de facebook a manifestării: https://fb.me/e/1GSGSjhax.

La organizarea acestui eveniment educațional au participat Universitatea din București, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Național pentru Fizica Pământului și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Conferința are în componență 35 de ateliere de lucru, mese rotunde, sesiuni de prezentări şi dezbateri, vizite de lucru în laboratoare de cercetare şi expoziţii interactive, care sunt dedicate comunicării de bune practici în predarea și promovarea științelor și a carierelor în știință, în educația formală, precum și în cea non-formală.

 

1141084festivalliteraturatimisoara
FILTM, fără finanțare de la Centrul de Proiecte. „Nu a prevăzut activități educative”
tion.ro

34 de proiecte vor fi finanțate prin apelul „Cultura în prezent” și vor împărți trei milioane de lei. Festivalul Internațional de Literatură nu se numără printre ele nici după contestație, deși este „un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei”, spune scriitorul Robert Șerban. Conform echipei de la Centrul de Proiecte, aplicația depusă de organizatori a îndeplinit doar parțial cerințele. UPDATE. Reacția lui Dominic Fritz.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) împlinește 11 ani de existență anul acesta. De data aceasta însă nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara, instituție subordonată Primăriei Timișoara. Robert Șerban, președintele festivalului spune că juriul a decis că FILTM nu este eligibil.

„Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură și sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacrați și traduși în zeci de limbi, distinși cu importante premii naționale și internaționale. Apoi, la anul, orașul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici”, a transmis Robert Șerban.

S-a depus și contestație la această decizie, „argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă”. Fundația Politehnica Timișoara a solicitat pentru „FILTM – Ediția a XI-a – Cărți & Hărți. Vecinătăți literare” 67.500 de lei. A obținut 83,33 de puncte, iar rezultatul după contestație nu a fost modificat.

Dance.in .the .park 681x383
Vino să dansezi în parcurile timișorene, de sâmbăta aceasta!
timisplus.ro

Apropierea verii se simte tot mai mult în evenimentele organizate în această perioadă, în contextul în care vine și sărbătoarea de 1 Mai. De sâmbăta aceasta, în fiecare sâmbătă și duminică, timp de aproape trei luni, va avea loc a doua ediție a ”Dance în the Park”.

Sesiunea de dans în parc va începe sâmbăta aceasta, 30 aprilie, în Parcul Pădurice din Soarelui. Duminica, dansul de mută în Parcul Copiilor ”Ion Creangă”. Evenimentele vor începe de la ora 18 și vor continua astfel, în cele două parcuri, (în Pădurice sâmbătă și în al Copiilor, duminică) până în 24 iulie. Inițiativa aparține clubului de Dans sportiv Bolero Timișoara, care a dat drumul la această inițiativă anul trecut, când eram încă în starea de alertă, air săile de dans erau închise, cu excepția domeniului de performanță. Se va dansa atât pe ritmuri latino, dar și pe ritmrui de vals.

Brigitte Șargu, fostă campioană națională de dans sportiv, a avut ideea. ”Anul trecut, dat fiind contextul pandemic și pentru că sălile noastre erau închise, am început să ne facem antrenamentele în aer liber, în parc. Copiii prezenți în parc ne-au văzut și s-au alăturat activităților noastre, în joacă. Așa s-a născut și ideea de a face cât mai multă mișcare în aer liber. Și așa a luat naștere și seria de evenimente «Dance in the Park». Accesul este gratuit tuturor celor care doresc să ne însoțească, bunici, părinți și copii. Vom dansa vals, vom dansa pe ritmuri latino dar și pe ritmuri moderne, mai cunoscute copiilor și adolescenților”, a declarat Brigitte Șargu.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.