EȘTI AICI:
Revista presei – 29 aprilie 2021

Revista presei – 29 aprilie 2021

Rurlogo
Anvergura internațională a Universității de Vest din Timișoara, confirmată prin noi rankinguri universitare
marketwatch.ro

În mod similar cu poziționarea din anul anterior, Universitatea de Vest din Timişoara se menține pe prima poziţie la nivel naţional în Research Rank (sub-topul dedicat zonei cercetării), potrivit rezultatelor Round University Ranking 2021.

UVT ocupă poziţia 626 la nivel mondial (din 867 de universităţi din 85 de ţări) şi poziţia 2 la nivel naţional (din 9 universităţi) – marcând un avans de două poziții față de clasamentul 2020. Ranking-ul RUR clasifică universitățile în funcție de rezultatele evaluate pentru patru componente care susțin determinarea scorului general, pentru una dintre acestea, componenta din zona cercetării, UVT ocupând prima poziţie la nivel naţional şi poziţia 544 la nivel mondial (urcare 16 poziții)

Clasificarea Round University Ranking măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanţă grupaţi în 4 categorii: predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%).

Clasificarea are în vedere indicatori de performanță în 6 domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, consideră acest rezultat ca reprezentativ, în noul context al universităților de cercetare din rețelele universitare europene: „UVT face parte, începând din 2020, din rețeaua universitară europeană „UNITA – Universitas Montium”, în care componenta de cercetare academică este de primă importanță. Participarea UVT în această rețea este motivată și de performanța cercetării, pe care am atins-o în 2020 și am reconfirmat-o în 2021, când am ocupat prima poziție la nivel național în ranking-ul RUR, un clasament internațional de mare impact. UVT își consolidează anvergura internațională prin această dimensiune, a cercetării academice, un limbaj universal al științei și cunoașterii care apropie țările și comunitățile europene”.

Prezenta ierarhizare, publicată din 2013 de Agenția RUR Rankings din Moscova, a rezultat în urma analizei informaţiilor furnizate de universităţi prin completarea platformei Global Institutional Profiles Project (GIPP), dezvoltată de Clarivate Analytics, a datelor bibliometrice şi scientometrice extrase din bazele de date Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar, etc., dar și prin interpretarea studiilor privind reputaţia academică.

George Enescu Festival 640x243
Studenții de la Jurnalism (Universitatea din Bucuresti) vor învăța cum se organizează Festivalul George Enescu
stiriedu.ro

Studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, specializările Relații publice și publicitate, vor avea posibilitatea să acceseze un stagiu de practică și să se implice în organizarea celui mai important eveniment cultural din 2021: Festivalul Internațional George Enescu.

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, și directorul executiv al Festivalului George Enescu, Mihai Constantinescu, au semnat un protocol prin care li se asigură studenților FJSC oportunitatea de a face practică în calitate de voluntari în cadrul Festivalului George Enescu. La semnarea documentului a fost prezent și Mihai Vacariu, reprezentantul Portalului de cultură TIMPUL și TIMPUL TV.

„În condițiile pandemiei pentru studenții FJSC de la specializările Comunicare, Relații publice și Publicitate, stagiul de practică în cadrul festivalului George Enescu reprezintă o excelentă oportunitate profesională. Studenții Facultății de Jurnalism vor contribui cu efortul lor și vor face voluntariat în echipele de organizare ale evenimentului. Va fi cu siguranță o experiență foarte utilă pentru studenții noștri”, a spus conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

„Organizarea Festivalului Enescu este extraordinar de complexă și de provocatoare. Este important ca studenții să aibă acces la unele dintre mecanismele care fac posibil acest eveniment și să învețe ce înseamnă să organizezi un eveniment cultural de anvergură. Din acest punct de vedere, pot spune că cei care vor veni în practică la Festivalul Enescu vor avea oportunitatea de a avea acces la o experiență de învățare consistentă. Sper că vor lua din această experiență lucruri importante, pe care le vor aplica în viitoarele lor cariere profesionale”, a punctat directorul executiv al Festivalului George Enescu, Mihai Constantinescu.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 va avea loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

646x404 (4)
Suspendarea cursurilor a blocat accesul la educaţie pentru 600.000 de copii din România
adevarul.ro

Salvaţi Copiii solicită Ministerului Sănătăţii măsuri urgente pentru sprijinirea Ministerului Educaţiei prin validarea testelor salivare rapide şi asigurarea, în special în unităţile şcolare cu număr mare de elevi, a personalului medical care să le aplice corespunzător. Nu mai puţin de 600.000 de copii au avut de suferit după ce au fost suspendate cursurile.

Suspendarea cursurilor şcolare şi impredictibilitatea aplicării scenariilor de participare şcolară în contextul epidemiei de COVID-19 au produs un impact considerabil asupra copiilor şi familiilor lor, blocând accesul la educaţie pentru 600.000 de copii şi cauzând decalaje prea mari pentru care programele remediale sunt insuficiente.

Analizele Salvaţi Copiii au demonstrat un veritabil interes din partea cadrelor didactice şi a elevilor pentru redeschiderea şcolilor, mai mult de trei sferturi dintre educatori, învăţători şi profesori considerând că prezenţa fizică a copiilor la clasă este unica soluţie pentru învăţare reală, arată un comunicat remis de Salvaţi Copiii.

Oficialii organizaţiei mai spun că în această perioadă, atenţia trebuie concentrată pe îndeplinirea următoarelor trei obiective:  pregătirea şcolilor pentru reînceperea anului şcolar, prevenirea apariţiei de focare de COVID-19 în şcoli prin introducerea testelor cu salivă rapide şi non-invazive singura cale de asigurare a continuităţii prezenţei fizice la clasă a unui număr cât mai mare de copii şi de evitare a închiderii unităţilor de învăţământ şi intensificarea programului naţional de vaccinare a cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, atât pentru protecţia personală, cât şi pentru protecţia copiilor împotriva noilor mutaţii ale virusului SARS-Cov-2 care provoacă îmbolnăviri severe chiar şi în cazul lor.

 

Surface HJgaV1qjHS0 Unsplash
Barometru Educațional: Peste 69% dintre profesori consideră că orele online sunt ineficiente și generatoare de rezultate slabe
hotnews.ro

Activitățile de predare sunt evaluate distinct de către actorii educaționali, existând diferențe semnificative între percepțiile elevilor, profesorilor și părinților. Referitor la conținuturile predate, ele sunt considerate actuale și relevante de 42,1% dintre elevi și 44,5% dintre părinți, în timp ce, în cazul profesorilor, valoarea pozitivă urcă la 63%, potrivit unui Barometru Educațional realizat de Asociației District Hub în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov.

Orele online sunt apreciate pozitiv de către 47,3% dintre profesori și de doar 24% dintre părinți, în timp ce orele online sunt considerate ineficiente și generatoare de rezultate slabe de 69,1% dintre profesori și de 78,8% dintre părinți.

1. Predarea

Activitățile de predare sunt evaluate distinct de către actorii educaționali, existând diferențe semnificative între percepțiile elevilor, profesorilor și părinților.

Referitor la conținuturile predate, ele sunt considerate actuale și relevante de 42,1% dintre elevi și 44,5% dintre părinți, în timp ce, în cazul profesorilor, valoarea pozitivă urcă la 63%. Conținuturile predate sunt atractive și au potențialul de a dezvolta interesele și curiozitatea elevilor pentru 43,5% dintre elevi și 44,5% dintre părinți, în timp ce profesorii consideră, în proporție de 92,5%, că ceea ce predau posedă trăsăturile amintite mai sus.

În privința înțelegerii conținuturilor predate, 100% dintre profesori spun că urmăresc acest lucru, dar 65,7% dintre elevi afirmă că înțeleg cu ușurință, în timp ce procentul de părinți care consideră acest lucru scade la 42,5%. Metodele de predare sunt concepute ca fiind bazate pe interacțiunea cu elevii în viziunea a 98,1% dintre profesori, în timp ce doar 54% dintre elevi consideră acest lucru ca fiind valabil, procentul părinților fiind de 75,3%.

2. Evaluarea

Activitățile de evaluare sunt comparate în funcție de doi indicatori între cele trei categorii vizate de barometru și în funcție de trei indicatori între două categorii ale eșantionului.

Referitor la modul în care sunt soluționate sarcinile de lucru, 61,8% dintre elevi spun că fac apel la memorare și reproducere, în timp ce părinții spun, în proporție de 77,4%, că evaluarea necesită memorare și reproducere. În cazul profesorilor, aceștia afirmă, în proporție de 85,2%, că accentuează verificarea informațiilor în procesele de evaluare. Apelul la soluții creative și personalizate în rezolvarea testelor este menționat de 47,3% dintre elevi și 54,1% dintre părinți, iar profesorii consideră că urmăresc aceste lucruri în evaluare într-un procent de 98,1%.

În privința relației dintre ceea ce se predă și ceea ce se evaluează, 84,9% dintre elevi și 100% dintre profesori consideră că există concordanță între ceea ce se predă și ceea ce se evaluează. Cele mai multe evaluări sunt individuale pentru 88,2% dintre elevi, în timp ce 94,4% dintre profesori spun că acestea sunt importante. Explicațiile profesorilor pentru notele bune sunt apreciate pozitiv de 59,9% dintre elevi și 62,3% dintre profesori.

Consiliu National Elevi Incepere An Scolar Nebuloasa
Redeschiderea școlilor, pandemia și vaccinarea anti-covid: o ecuație complicată
rfi.ro

Mai e puțin, trec și sărbătorile de Paște, și urmează să se redeschidă școlile după o lună în care majoritatea elevilor au fost în vacanță. La începutul lui aprilie numărul de infectări era în creștere, cu cifre ce se apropiau sau depășeau 6 mii de cazuri covid în 24 de ore, iar presiunea din secțiile ATI era uriașă. Dacă atunci cele mai multe județe erau pe roșu în privința locurilor disponibile pentru vaccinare, acum sunt pe verde. Vor înțelege românii că pentru a le fi copiii și familia în siguranță trebuie să se vaccineze?

Școlile se vor redeschide, pentru cei mai mulți dintre elevi, pe 5 mai, după vacanța de primăvară. Se va merge la cursuri în funcție de scenariul în care este localitatea, pe baza ratei de infectare. În 2 aprilie, când a început vacanța pentru majoritatea copiilor, numărul de infectări era de 5.808. Potrivit ultimei reportări, îmbolnăvirile sunt la mai puțin de jumătate, 2.240.

Deși autoritățile au sperat să aibă un control asupra epidemiei și prin folosirea testelor rapide, de la redeschiderea școlilor, în 8 februarie, au fost utilizate mai puţin de 2% din testele disponibile, lucru calificat de ministrul educației drept un insucces major.

Acum, odată ce vaccinurile sunt disponibile și familiile copiilor precum și adolescenții de peste 16 ani le pot accesa, riscă epidemia de covid să închidă iar școlile? Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că "sunt părinți care vor spune că nu-și doresc să meargă la școală indiferent de rata incidenței. Sunt părinți care sunt anti-mască, sunt anti-vaccin, sunt părinți care am observat că în ultimul timp sunt anti-orice. Degeaba se vaccinează 100% la nivelul profesorilor dacă noi, la nivelul familiilor, nu înțelegem că, cel puțin pentru moment, este singura șansă prin care putem să ieșim din această situație neplăcută".

Referitor la disponibilitatea de vaccinare în rândul adolescenților, a celor de peste 16 ani, pentru care există un vaccin aprobat, Cristache spune că lucrurile sunt și mai complicate, însă din perspectiva părinților: "Aicea este o reținere majoră și tot ministerul Sănătății trebuie să coboare la firul ierbii și să vină în sprijinul tuturor pentru că nu este absolut deloc o decizie ușoară. Inclusiv eu, mă consider un om cu o minte deschisă la tot ceea ce e nou și la tot ceea ce înseamnă știință, vă spun că aș avea rețineri să-mi vaccinez copilul".

Approval 4849109 1280
Mai bine mai târziu decât niciodată: Guvernul introduce, după 6 luni de deliberări, semnătura electronică în Codul Muncii
profit.ro

Angajatorul va avea posibilitatea de a utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract. Semnătura electronică calificată va putea fi utilizată și la întocmirea tuturor documentelor din domeniul relațiilor de muncă, respectiv în comunicarea cu instituțiile publice de resort, prevede un proiect de ordonanță de urgență, care a fost pus în dezbatere, la începutul lunii noiembrie, de Guvernul Orban, dar care a fost adoptat de Guvernul Cîțu abia acum.

Proiectul aduce o serie de simplificări inclusiv în regimul telemuncii și în domeniul securității muncii. De ce este important: Codul muncii prevede acum obligativitatea încheierii contractului individual de muncă în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.