EȘTI AICI:
Revista presei – 28 septembrie 2022

Revista presei – 28 septembrie 2022

Primar Lisabona
Ceremonia deschiderii anului universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, cu participarea primarului Lisabonei, Carlos Moedas, Doctor Honoris Causa UVT
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) vă invită să participaţi la ceremonia deschiderii noului an universitar 2022-2023, o festivitate specială ce va fi organizată joi, 29 septembrie, începând de la ora 12 (în Aula Magna "Ioan Curea" a UVT), unde sunt aşteptaţi să participe studenţii, familiile şi apropiaţii lor, dar şi universitarii, cercetătorii şi personalităţile din comunitate invitate ale UVT, o sărbătoare aparte ce marchează debutul activităţilor academice din noul an universitar.

Momentul de deschidere a anului universitar va fi îmbogăţit şi valorizat prin prezenţa invitatului special al Universităţii de Vest din Timişoara, Excelenţa Sa, domnul Carlos Moedas, actualul primar al Lisabonei, personalitate politică şi academică de talie internaţională, fost comisar european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare.

Vă invităm să participaţi şi la acest eveniment de excepţie, în cadrul căruia UVT îi va acorda domnului Carlos Moedas titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul festivităţii de decernare care va avea loc începând de la ora 10, joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna "Ioan Curea" a UVT.

3silviu Cernanew
Opinie Silviu Cerna, profesor Universitatea de Vest Timişoara: Metamorfozele banilor, cauze şi efecte-Banii electronici
zf.ro

Banii au  transformat radical economia şi societatea, deoarece au permis schimbul de mărfuri chiar şi între indivizi aflaţi în locuri îndepărtate din punct de vedere geografic. Circulaţia în spaţiu şi timp a bunurilor şi capitalurilor a determinat apariţia economiei de piaţă, în care viaţa economică se desfăşoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiinţei umane: proprietate privată, liberă întreprindere, schimburi efectuate în mod voluntar la preţuri formate în funcţie de cerere şi ofertă. Însă, cea mai mare parte a istoriei omenirii, banii au constituit, de asemenea, obiect al lăcomiei, jafurilor, crimelor şi războaielor.

În ordine istorică, banii au avut în mod concret trei forme principale: 1) moneda metalică; 2) moneda de hârtie; şi 3) moneda scripturală. Apariţia şi proliferarea acestor forme de bani se explică prin permanenta încercare de adaptare a omenirii la necesităţile schimbului. Într-o perspectivă evoluţionistă, se poate constata, într-adevăr, o succesiune de forme de bani din ce în ce mai bine adaptate la nevoile comerţului. Şi este profund semnificativ faptul că această evoluţie istorică relevă o tendinţă constantă de dematerializare a banilor. Aceasta nu înseamnă însă că diferite forme de bani nu au fost utilizate adesea în mod simultan.

6streets Gr9n
Cum a ajuns Reșița în rețeaua UNESCO Orașe care învață: „Am investit în asfalt, clădiri, infrastructură, dar este timpul să ne ocupăm și de oameni”
scoala9.ro

La fiecare doi ani, rețeaua UNESCO Learning cities (Orașe care învață) se îmbogățește cu alte orașe alese pe sprânceană din toată lumea. În septembrie a fost acceptat și primul din România - Reșița. Asta înseamnă că va beneficia de bunele practici și experiența în politici publice a aproape 300 de municipalități din toată lumea. Școala 9 a vorbit cu Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița despre planurile orașului de a renaște din cenușa industriei oțelului prin educație.

Ce înseamnă pentru Reșița intrarea în Rețeaua UNESCO Learning cities? „Avantajele nu sunt financiare”, ține să menționeze de la început Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița. Nu direct, cel puțin. Însă toate orașele selectate vor fi practic puse în legătură, vor învăța unele de la altele cum să dezvolte proiecte și să identifice resurse, oamenii se vor întâlni la conferințe și vor pune laolaltă tot ce știu ca să crească împreună.

Pe lângă Reșița, anul ăsta au mai fost selectate alte 76 de orașe din 44 de țări, printre care Guangzhou – China, Doha – Quatar, Marrakesh – Maroc, Derby – Marea Britanie, Laussane – Elveția, Kiev – Ucraina.

În interviul acordat Școala 9, Ildiko Pataki spune ce a presupus candidatura, ce proiecte au dezvoltat până acum și ce planuri au ca să recâștige populația pierdută după Revoluție, odată cu distrugerea industriei. Reșița are cu aproape un sfert mai puțini locuitori decât avea în anii ‘90.

Noaptea
Noaptea Cercetătorilor la Timișoara. Târg de știință și tehnologie, ateliere și dezbateri
tion.ro

În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea științei prin multe activități. Evenimentele au loc în 19 locații din țară, printre care și Timișoara.

La Timișoara, Noaptea Cercetătorilor presupune un târg de știință și tehnologie care se va desfășura sâmbătă, 1 octombrie, între orele 11-17, la Observatorul Seismologic din Timișoara (str. Glad nr. 59).

Programul include: prezentarea proiectelor Științescu Timișoara 2022, dar și ateliere interactive pentru copii, spectacole cu roboți, imprimante 3D, experimente din laboratorul de chimie și fizică, senzori seismici, incursiuni interactive în meseria unui cercetător, ateliere creative și o tombolă cu premii. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse.

De asemenea, publicul participant va putea intra în dialog cu cercetătorii și va putea urmări experimente spectaculoase și demonstrații live.

Și Universitatea de Vest din Timișoara coordonează un astfel de eveniment care va avea loc pe tot parcursul zilei de 30 septembrie. Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum: dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural, acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica „Schimbările climatice – pericole și oportunități“, science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara și experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

Programul evenimentelor

  • 10:00 – 12:00 Grădina Urbană, Universitatea de Vest din Timișoara – Science Cafe – “Ce este economia circulară?” (Dr. Alexandra Petcu)
  • 15:00 – 17:30 Cinematograful Victoria din TImișoara (Str. C. Porumbescu, nr. 2)
  • 15.00 – 15.30 Deschiderea oficială
  • 15.30 – 17.30: Maratonul cercetătorilor
  • 15:30 – 16:30 “Economie circulară” (Dr. Alexandra Petcu)
  • 16:30 – 17:30 “Adaptarea la schimbările climatice. Orașe inteligente” (Conf. dr. Nicoleta Ștefu)
  • 17:30 – 21:00 Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara
  • 17:30 – 18:30 “Cancer” (Conf. Dr. Mădălin Bunoiu)
  • 18:30 – 19:30 “Energii regenerabile” (Prof. Dr. Daniel Vizman)
  • 19:30 – 20:30 “Patrimoniul cultural” (Prof. Dr. Otilia Hedeșan)
  • 17:00 – 20:00 ExperimentariumTM, Timișoara
  • 17.00 – 19.00 Experimente Interactive – “Cum să devii cercetător?” (Drd. Sorin Bojin)
  • 19:00 Premierea concursului de creație grafică și media cu tematica “Schimbările climatice – pericole și oportunități” (Conf. dr. Mihail Lungu)

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020.

Umefei 700x360
La Timișoara, în prezența a doi miniștri, a fost semnat contractul de construire a noului campus al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara
debanat.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara va avea, peste câțiva ani, unul dintre cele mai moderne campusuri universitare din România. Marți, la Timișoara, a avut loc semnarea contractului de construcție a noului campus, care va deveni realitate la Ghiroda, în urma unei investiții de 24 de milioane de euro. La ceremonie au fost prezenți doi miniștri și șefa Companiei Naționale de Investiții.

Mulți dintre șefii administrației locale sau cei ai partidelor politice ar trebui să fie invidioși din plin pe ceea ce a reușit conducerea UMF Timișoara. Pentru prezentarea și semnarea acordului care va duce la ridicarea la Ghiroda a unui nou campus universitar pentru instituția amintită au fost prezenți Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, respectiv Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. De asemenea, alături de ei s-a aflat la Timișoara și directorul celei mai mari societăți invstiționale din domeniul construcțiilor din România, Compania Națională de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu.

Sunt onorat că sunt aici și că am propus guvernului această investiție. Noul campus consacră rolul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara în România. Noul campus trebuie să aducă o atmosfera modernă, noi trebuie să ținem pasul cu vremurile. Este o investiție importantă. Avem mai multe proiecte în Timișoara, sunt trei cămine studențești în lucru, dar acest campus va fi cea mai importantă investiție. Este un proiect care rezolvă integrat necesitatea vieții studențești, unui care să încadreze partea de educație cu alte aspecte ale acestei vieți. Sunt trei tipuri principale de investiții în acest complex. Vor fi două amfiteatre, săli de seminarii, la care se adaugă o parte de relaxare. Aceasta include bazin didactic, sală de recuperare, o sală de sport, terenuri cu nocturnă, iar cea de a treia parte se referă la căminele studențești. Trebuie felicitată conducerea universității, proiectul e al lor. Gândirea a venit de jos. Noi suntem constructorii. Vom duce acest proiect de la vis la realitate”.

Z1(5)
Dumitru-Dorin Simion Prunariu, primul român în spațiul cosmic, a împlinit 70 de ani
agerpres.ro

Dumitru-Dorin Simion Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. La vârsta de 28 de ani, a devenit primul şi singurul cosmonaut român, după ce a zburat la bordul Soiuz 40 până la complexul orbital Saliut 6 într-o misiune cosmică ce a durat aproximativ 8 zile.

A urmat cursurile Liceului de Cultură Generală nr. 4, actualul Colegiu Naţional ''Grigore Moisil'', potrivit http://www.aero.pub.ro/. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviaţie din Bucureşti, iar în 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în specialitatea ''Dinamica sistemelor aerospaţiale''.

A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internaţional de Formare şi Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991).

A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcţii aeronautice IAR Ghimbav (1976-1977). A urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri în rezervă, pe care a absolvit-o în 1977. În 1978, a fost selecţionat în cadrul grupului de candidaţi cosmonauţi români pentru programul ''Intercosmos''. În 1978 a devenit ofiţer activ al armatei române.

Între anii 1978 şi 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip ''Soiuz'' şi laboratoare speciale de tip ''Saliut'', la Centrul de pregătire a cosmonauţilor ''Iuri Gagarin'' de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.

Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora României), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava ''Soiuz 40'', care a efectuat joncţiunea cu complexul orbital ''Saliut 6-Soiuz-T4''.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 1024x502 640x400
Reacția Universității din București la acuzațiile de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: Considerăm necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile responsabile ale statului
edupedu.ro

Reacție a Universității din București, la plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dezvăluit într-o anchetă jurnalistică de Emilia Şercan. “În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului”, susține universitatea condusă de rectorul Marian Preda, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„Universitatea din București rămâne constantă în apărarea fermă și în cultivarea normelor și a practicilor care se subscriu eticii și integrității academice. Condamnăm, astfel, orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică”, spune Universitatea din București, într-o luare de poziție publicată astăzi, 27 septembrie 2022.

Aceasta este a doua universitate ce reacționează instituțional la afacerea plagiatului ministrului Educației, după ce SNSPA a atras ieri atenția că implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.