EȘTI AICI:
Revista presei – 28 septembrie 2021

Revista presei – 28 septembrie 2021

646x404 (21)
S-a inaugurat Laboratorul de informatică Nokia de la UVT. Spaţiu de cercetare, testare şi inovare tehnologică
adevarul.ro

În urma colaborării între compania Nokia şi Universitatea de Vest din Timişoara s-a reuşit proiectarea şi dotarea unui spaţiu de cercetare, testare şi inovare tehnologică, denumit Laboratorul de informatică Nokia, în care noile generaţii de studenţi şi cercetători au acces la o platformă tehnică inovativă, aflată la standardele mondiale ale domeniului.

Inaugurarea acestui nou spaţiu al ştiinţei şi cercetării a avut loc în prima zi a anului universitar 2021-2022 la UVT. În cadrul noului Laborator de informatică Nokia de la UVT a fost instalată, în prima etapă, o reţea de 15 sisteme compacte all-in one de ultimă generaţie, care va fi utilizată de studenţii şi cercetătorii din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, urmând ca în etapa următoare, aceste sisteme să fie conectate la diverse echipamente şi platforme Nokia, pentru implementarea în parteneriat a viitoarelor proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare.

„În contextul epidemiologic actual, Nokia şi-a menţinut sprijinul pentru mediul academic susţinând educaţia online prin adaptarea conţinutului curriculei şi modalităţilor de predare, fără a renunţa la niciuna dintre activităţile cu şi pentru studenţi. Inaugurarea acestui laborator reprezintă încă o dovadă a implicării în perfecţionarea generaţiilor următoare prin susţinerea educaţiei. Acest demers este unul cât se poate de firesc având în vedere parteneriatul strategic pe care Nokia îl are cu Universitatea de Vest din Timişoara. Suntem încântaţi să venim în sprijinul Universităţii prin echiparea acestui spaţiu de studiu la standarde moderne. Pe lângă aceasta, Nokia continuă să fie alături de studenţi, prin cursurile puse la dispoziţia acestora, facilitarea accesului la hub-ul de cercetare şi inovare care este Nokia Romania Garage, prin programe de internship şi prin mentorat în cadrul lucrărilor de diplomă, practică de vară sau a proiectelor colective”, a transmis Sabin Totorean, reprezennantul Nokia România.

 

27sepr21
UVT a deschis anul universitar 2021-2022. În anul I au intrat peste 5.000 de boboci
ziuadevest.ro

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2021 – 2022 la Universitatea de Vest Timișoara a avut loc, luni 27 septembrie, în prezența autorităților locale și județene, dar și ecleziastice, pe scena amplasată în exterior, lângă sediul principal UVT (V. Pârvan nr 4, parcarea principală). Invitat a fost și ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

În cuvântul de bun venit transmis  studenților, prof. Marilen Pirtea, rectorul UVT, a spus:

“Începutul de an sperăm să deschidă pentru toți noi orizonturi. E un moment de a fi mai încrezători, mai optimiști, de a fi mai responsabili și de a pune în practică toate visele cu care ați venit astăzi la UVT. Aveți aici spații de ultimă generație, logistică și infrastructură superioare de nivel european și cadre didactice foarte bine pregătite. Astăzi începem un nou an în care se vor întâmpla multe, dar depinde de noi să construim un viitor mai bun. Ne dorim ca procesul educațional să se desfășoare în condiții normale și sunt sigur că bucuria de a fi împreună în sălile amfiteatrelor va fi imensă”.

Peste 5.000 de studenți de anul I vor intra în spațiile de curs și seminar  UVT. În total la UVT sunt 15.000 de studenți.

Evenimentul a fost și un prilej de  întâlnire cu mulți dintre tinerii olimpici talentați, care au fost invitați pentru o meritată premiere festivă. De asemenea a ruĺat și un film de prezentare a centrului universitar timișorean, o producție UVT “prin care ne dorim să arătăm tinerilor „boboci” din anul întâi, dar nu numai lor, ce surprize frumoase îi așteaptă în Timișoara și în universitatea noastră, care le va fi a doua casă de acum înainte. Vă așteptăm pentru un început creativ și entuziast!”, a spus prof. Pirtea.

 

Uptdeschidere
UPT a deschis anul universitar 2021- 2022, în condiții restrânse de pandemie
ziuadevest.ro

Luni 27 septembrie 2021, în curtea din fața Facultății de Mecanică, a avut loc deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timișoara, în condiții restrânse de pandemie, fără studenți prezenți, cu invitați din cadrul auțorităților locale și al instituțiilor și unităților economice partenere.

Locul ales pentru deschiderea anului universitar este unul cu o mare încărcătură simbolică, un corp al Facultății de Mecanică fiind primul pavilion construit pentru Școala Politehnică timișoreană, inaugurat în anul 1923 de Regele Ferdinand I care, cu această ocazie, a rostit celebra frază care a devenit motto-ul instituției: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa”.

Ultimul an și jumătate de școală online a fost caracterizat de numeroase provocări generate în mediul academic de pandemia Covid-19. Una dintre cele mai importante este aceea că universitatea trebuie în permanență să se adapteze schimbărilor din societate și să răspundă nevoilor studenților, astfel încât să le asigure egalitatea de șanse și o educație de calitate.

Conf.univ. dr. Florin Drăgan, rectorul UPT, a spus că în prima săptămână cursurile vor avea loc în scenariul II, care înseamnă online, având în vedere că rata infectărilor cu SARS-COV2 a crescut peste 6 la mie la Timișoara. La secția de la Hunedoara cursurile se vor derula pe scenariu I, până vineri. Anul I, integral fizic, iar ceilalți ani vor urma aplicațiile, fizic, iar cursurile online. UVT are 4.000 de studenti cazați în cămine. “Vineri vom lua altă decizie. Încercăm să luăm hotărâri pe perioade scurte pentru ca studentii să nu plece, ci să rămână în Timișoara”, a declarat rectorul Drăgan.

Cncav1 640x400 1 (1)
Începe vaccinarea cu a treia doză. Andrei Baciu: Ne prezentăm direct, cu buletinul, fără programare
digi24.ro

Andrei Baciu a vorbit luni seara, la Digi24, despre vaccinarea cu a treia doză a persoanelor eligibile. Secretarul de stat a reamintit că această campanie începe marți dimineața, iar cei care doresc o pot face mergând la un centru de vaccinare cu buletinul, fără să fie nevoie de programare.

Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății: Vaccinarea cu a treia doză începe mâine dimineață (marți, 28 septembrie - n.red). De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăn direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem.

Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna. Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.

Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme.

Image 2021 09 27 110127 Pdq1wr4nginx6q4lnd2qi08g5rtb0xhp011l7l40hc
Rectorul Universității Babeș-Bolyai a explicat de ce nu toți studenții pot participa fizic la cursuri
turdanews.ro
În emisiunea Ediția de Dimineață a Digi24, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a explicat de ce nu toți studenții se vor întoarce la cursuri în format fizic.

Existau speranțe mari ca toți studenții să se întoarcă la facultate în mod fizic în Cluj-Napoca, însă Rectorul UBB, Daniel David,  a explicat de ce nu este posibilă această întoarcere pentru toți studenții. Motivul principal este că infrastructura necesară punerii în aplicare a măsurilor împotriva Covid-19 în pandemie lipseau cu desăvârșire.

„Acolo a fost o situație mai tristă în sensul că și eu am spus și alți rectori că ne dorim să începem în variantă clasică, numai că trebuie să fii realist, trebuie să fii cinstit față de oameni. E ușor să declari așa, vom începe clasic. Cum o să începi clasic daca tu nu ai infrastructura de spațiu ca pe 300 de studenți să-i aduci în sala de curs și să ții distanța de 1 metru, cu mască, cu dezinfecție ș.a.m.d. Cum vrei s-o faci? Că practic nu se poate. Și atunci, noi am spus că singura variantă în care noi am putea să-i aducem într-o variantă clasică pe studenți este s-o faci cu vaccinare.

Totodată, cei care au trecut prin boală și care se află în fereastra de protecție. În cazul celorlalți, nu le afectezi dreptul la învățătură, dar le dai o altă modalitate – hibridă sau online ori asta am cam spus-o noi public. Alții au mai gândit-o, dar n-au spus-o public, iar multe autorități au apărut în spațiul public, declarând din iulie că în toamnă se va începe clasic fără să adauge elementul de vaccinare. Evident, în momentul respectiv, noi am devenit ținta”

„Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare universitate academică. Noi avem 55 de mii de oameni, dintre care 49 de mii de studenți. Vă spun, deciziile pentru cum începem anul universitar, cum îi cazăm și altele, întotdeauna au fost discutate și am pornit de la propunerea studenților. Întotdeauna, toate grupurile și forumurile studențești au susținut mesajul pe care universitatea l-a făcut public. Este evident că într-o comunitate de 49 de mii de studenți ai câțiva care nu sunt de acord cu opțiunea asta. Știți câte plângeri au fost? 10. Dar sigur, fiecare plângere poate să conteze într-o lume în care se merge în instanță și instanța îți spune că nu este corect să condiționezi învățământul de vaccinare în pandemie. Mai e și judecător de tipul ăsta”

84756d7eec89c816b2f0e4e26651ce64
Cursurile din primul semestru, la ASE, se desfășoară în sistem hibrid
newsweek.ro

Senatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a decis ca organizarea şi desfăşurarea activităţilor didactice aferente programelor de studii universitare de licenţă, masterat, doctorat, programelor postuniversitare şi de dezvoltare profesională din primul semestru din acest an universitar să se desfăşoare în sistem mixt (online şi cu prezenţă fizică).

Universitatea Politehnica din Bucureşti, UMF "Carol Davila" vor începe cursurile pe data de 4 octombrie, iar Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative - pe 1 octombrie, potrivit Agerpres.

Academia de Studii Economice (ASE) a organizat luni festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022, transmisă live pe pagina de Facebook a instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit unui comunicat de presă, festivitatea a fost urmată de vernisajul expoziţiei "Consonanţe de suflet", care reuneşte 40 de costume tradiţionale din România şi Republica Moldova, provenite din colecţii private din cele două ţări, deschisă publicului în perioada 27 septembrie - 8 octombrie în Palatul ASE din Piaţa Romană.

Dreamstime M 181436045 820x547
Studenții din jumătate dintre facultățile din România încep anul în format hibrid, 12% dintre facultăți – online, arată o analiză a Alianței organizațiilor studențești / “Au rezolvat tot, nu s-a putut nimic” în privința căminelor, digitalizării, formarea profesorilor
edupedu.ro

Studenții din circa jumătate dintre facultățile universităților românești încep noul an universitar în sistem hibrid, în timp ce aproximativ 35% dintre facultăți încep anul cu predare integral față în față, iar 12% – online, potrivit Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Aceasta apreciază că anul universitar 2021-2022 “începe sub semnul acelorași probleme acute ale studenților”, de la cămine la digitalizare și formarea cadrelor didactice.

ANOSR arată, într-un comunicat emis luni, cu ocazia deschiderii anului universitar că:

Pentru studenții de anul I:

  • 12,2% dintre facultăți care au publicat scenariul de funcționare vor începe integral online
  • 52,2% dintre facultăți vor funcționa hibrid (cursuri online; seminare și laboratoare – fizic)
  • 35,59% – fizic.

Pentru studenții din alți ani:

  • 12,2% dintre universități vor începe online
  • 52,88% – hibrid
  • 34,92% – integral fizic.
3a6a885f4af35815395e9ff92794a4d4
Elevii din Timișoara mai merg o săptămână la școală, deși rata de infectare a depășit 6 la mie
newsweek.ro

Deși situația epidemiologică din Timișoara este dramatică, elevii mai merg încă cinci zile la școală. Ziua de referință pentru trecerea în online este vineri.

În Timișoara rata de infectare este de 6,58 de cazuri la mia de locuitori. De la o rată de infectare de peste 6 școlile ar trebui închise potrivit Ordinului ministrului Educației.

Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online.
Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de situația privind evoluţia epidemiologică publicată pe site ul DSP.

Astfel, elevii din Timișoara nu vor învăța în sistem online de mâine.

Ministerul Educației a luat ca referință pentru trecerea elevilor în online ziua de vineri, indiferent de evoluția epdemiologică din zielele anterioare ale săptămânii.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.