EȘTI AICI:
Revista presei – 28 martie 2022

Revista presei – 28 martie 2022

Postuniversitar FAD
Universitatea de Vest din Timișoara lansează un curs pentru fotografi și cameramani de evenimente
timisplus.ro

În conetxtul tendințelor actuale, Universitatea de Vest din Timișoara deschide un nou curs postuniversitar, ”Foto și Video de Eveniment”. Acest curs este o premieră în universitățile românești.

Cursul este gândit pentru cei care deja lucrează în domeniu și care vor afla noi lucruri despre standarde artistice, noutăți tehnice și despre cerințele pieței muncii. Sunt așteptați la înscrieri oameni care au absolit deja programe de studii în foto sau video, sau cei care activează în domeniu și pot dovedi asta pruntr-un portofoliu prezentat comisiei de admitee. ”Arta fotografiei și a producțiilor video pare astăzi foarte ușor de realizat, poate mai ușor ca oricând, pentru că sunt tot mai multe telefoane inteligente, dotate cu instrumente de prelucrare a imaginii și sunetului de înaltă performanță. Dincolo de tehnologie, însă, fotografia și producția video sunt domenii cu foarte mare încărcătură artistică și culturală, iar profesionalizarea unui specialist în acest domeniu de nișă implică un set amplu de cunoștințe și abilități de cel mai înalt nivel, absolut aparte față de simpla utilizare a unui telefon inteligent, dotat cu o cameră de mare rezoluție și cu microfon bun. Și în acest domeniu, e bine să avem încredere în profesioniști, pentru ca doar cu ajutorul lor evenimentele cele mai importante vor beneficia de cele mai bune producții foto și video, pentru păstrarea într-un mod cu adevărat artistic a clipelor memorabile”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Targ De Carte Foto Fb Bookfest
Bookfest îşi redeschide porţile la Timișoara
putereaacincea.ro

Cel puțin 50 de evenimente la care vor participa peste 40 cunoscuți scriitori din România îi așteaptă pe timișoreni la o nouă ediţie a Bookfest. După doi ani în care a fost suspendat din cauza pandemiei de coronavirus, Bookfest va asigura patru zile de sărbătoare a cărții la Timișoara.

Primul Salon de Carte Bookfest de după încheierea stării de alertă generată de pandemia de covid va fi organizat la Timişoara, în perioada 31 martie – 3 aprilie, la Centrul de Afaceri din Timișoara, pe bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22, intrarea publicului fiind, ca de obicei, gratuită.

Mircea Cărtărescu, Armand Goșu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Ioana Nicolaie, Dan Lungu, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Alexandru Stermin, Cristian Presură, Radu Oltean, Bogdan Munteanu, alături de cei mai cunoscuți autori timișoreni ca Mircea Mihăieș, Smaranda Vultur, Viorel Marineasa, Brîndușa Armanca, Robert Șerban, Cristina Chevereșan, Melania Cincea, Daniela Rațiu, Borco Ilin, Radu Pavel Gheo, Claudiu Arieșan şi Dan Negrescu sunt doar o parte dintre autorii care vor participa la lansări de carte, sesiuni de autografe și discuții pe cele mai interesante teme.

Pe lângă lansările de carte și sesiunile de autografe, vizitatorii de la Bookfest Timișoara vor avea ocazia să asiste și la un concert de jazz, cu trupa timișoreană Blazzaj.

Velodrom 728x336
Primul velodrom modern din Romania ar putea fi la Timisoara, in nordul orasului. Anuntul viceprimarului Cosmin Tabara
opiniatimisoarei.ro

Timisoara, orasul care a fost doi ani la rand punctul de strat in Turul Ciclist al Romaiei, ar putea fi primul din tara care va avea velodrom. Cel putin, asta isi doreste viceprimarul Cosmin Tabara care, dupa ce anul trecut spunea ca isi doreste o astfel de constructie, acum anunta noi detalii.

„Am promis in urma cu un an ca voi incepe demersurile pentru gasirea unei locatii in vederea construirii unui velodrom in Timisoara.

Suntem pe punctul de a putea spune ca avem locatia, in partea de nord a orasului. Mai sunt cateva proceduri de indeplinit, dar cred ca este zona unde putem construi un velodrom profesionist in Timisoara, cu un parc in jurul lui, locul unde bikerii si skaterii sa se poata manifesta pe piste speciale amenajate„, a scris viceprimarul Cosmin Tabara pe pagina sa de Facebook.

Edilul spune ca nici gand ca un astfel de obiectiv sa fie construit prea curand, dar vrea ca, anul acesta, sa porneasca procedurile birocratice pentru ca, mai apoi, sa poata cere finantare de la CNI.

„Sigur ca nu este ceva ce va fi realizat peste noapte, dar in cursul acestui an am putea inainta intentia noastra catre Compania Nationala de Investitii in vederea obtinerii finantarii. Pentru proxima sedinta de Consiliu Local, am propus, impreuna cu colegii de la Patrimoniu si Baze sportive, un proiect de HCL pentru a porni procedurile juridice si administrative necesare eliberarii de sarcini a acelei locatii. Sunt convins ca acest proiect va fi aprobat in unanimitate. Timisoara merita sa aiba si ea o astfel de arena. Important este sa lasam ceva in urma noastra pentru Timisoara! Rolul nostru este sa administram orasul, nu sa gasim scuze pentru esecuri„, a adaugat viceprimarul.

Romania nu are in zilele noastre niciun velodrom modern pe care sa se pregateasca sportivii de performanta, de aceea inclusiv ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a antrenat in Bulgaria pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo de anul trecut.

Expo Faut 5 620x400
Parcul Botanic, în viziunea studenților de la Arhitectură
expressdebanat.ro

Studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara și-au prezentat proiectele cu viziunea proprie asupra Parcului Botanic în cadrul unei expoziții care a avut loc în holul central al Bibliotecii UPT. Expoziția este dedicată transformărilor pe care situaţia pandemică le-a produs în actul de îndrumare a proiectelor studenților anului de debut al Facultăţii de Arhitectură.

În lucrările din cadrul expoziţiei „Adap, Overcome, Digitize”, viitorii arhitecți și-au prezentat viziunile asupra parcului, pe trei direcții: o seră botanică, un loc de joacă și un turn.

Expoziţia surprinde rezultatele unei noi metodologii de îndrumare a atelierului anului I, metodologie  distinsă la finele anului 2021 cu premiul „Ioan de Sabata”. Temele modulare propuse generaţiei 2020-2021 – interconectate prin diverse materii suport, susţinute prin introducerea în premieră naţională a uneltelor digitale la un an de debut, au accentuat o nouă metodologie, de tip project based learning, preluată ulterior în noul plan de învăţământ al Facultăţii de Arhitectură.

Expoziția din holul Bibliotecii UPT pune față în față rămăşiţele expoziţiei din martie 2020 – macheta oraşului Tetrapolis, cu rezultatele digitizării pandemice – proiectele anului 1 dedicate sitului Parcului Botanic. Din sinteza celor două metode de lucru se naşte un nou atelier de proiectare, cu proceduri deopotrivă manuale şi digitale, cu materii suport integrate în activităţile şi obiectivele de învăţare ale temei, ghidat de ambiţia şi dorinţa de progres a unei echipe ce lucrează împreună de peste un deceniu.

Expoziţia va fi deschisă publicului timp de trei săptămâni.

Scimpeanu
Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile
edupedu.ro

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat trebuie ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate care să prevadă ponderea lor, „diferențiat în funcție de domeniul de studiu – spre exemplu, științe medicale sau științe inginerești sau științe socio-umane sau arte” și în funcție de ciclurile de studii licență, master sau doctorat. De ce cursuri online de anul viitor și nu de anul acesta universitar, când instituții de învățământ superior și majoritatea studenților cer să își poată finaliza anul în format hibrid?

„ARACIS are disponibilitatea să facă aceste eforturi astfel încât standardele să fie aprobate într-un termen de 90 de zile. Asta înseamnă jumătatea lunii iulie. La jumătatea lunii iulie, semestrul II al acestui an universitar va fi încheiat. În concluzie, Ministerul Educației face eforturi în limitele de competență de legalitate pentru modernizarea învățământului superior inclusiv din perspectiva susținerii digitalizării, astfel încât la începutul anului universitar 2022-2023 aceste schimbări să poată produce efecte pozitive”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Întrebat de ce a așteptat un an pentru a modifica Legea educației în sensul permiterii digitalizării cursurilor universitare, în condițiile în care pe 23 martie 2021 afirma că este necesar ca ARACIS să schimbe standardele de autorizare pentru a permite regândirea digitală a cursurilor și după pandemie, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „pentru că este o decizie de oportunitate care are consecințe majore asupra unui întreg sistem de învățământ superior și care necesită o analiză foarte atentă”.

Cursurile online la formele de învățământ “cu frecvență” vor fi introduse în Legea educației, printr-o Ordonanță de Urgență de modificare a acesteia, astfel încât „să fie recunoscute și activități desfășurate prin intermediul resurselor electronice, informatice și de comunicații specifice”, spune oficialul.

Sptaiu Umft 620x400
Se deschide un spațiu recreativ pentru studenții de la Universitatea de Medicină din Timișoara
expressdebanat.ro

Studenții de la Universitatea de Medicină „Victor Babeș” din Timișoara își vor putea petrece timpul într-un spațiu recreativ, atât în pauzele dintre cursuri, cât și după orele de curs.

Spațiul este situat la demisolul clădirii din locația centrală a UMFT, aflată în Piața Eftimie Murgu, numărul 2, iar intrarea se face lateral de Aula Magna.

Porțile se deschid începând de luni, 28 martie.

„Spațiul recreativ are drept scop asigurarea unui loc agreabil studenților în pauzele dintre cursuri și laboratoare. Orarul de funcționare va fi de luni până vineri, între orele 8.00-20.00”, transmit reprezentanții UMFT.

Putin Pancarta
Un război total împotriva cuvintelor
scena9.ro

Ceea ce se întâmplă azi în Rusia este un război total împotriva cuvintelor libere. Presa străină a fost expulzată sau s-a retras, a rămas fără materia primă: informația și posibilitatea de a o circula către public fără intervenția autorităților – așa cum scrie în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Presa independentă rusă încearcă să supraviețuiască, dansând pe sârmă între uriașa nevoie de informație alternativă și nevoia de a respecta condițiile care le mai permit să mai scoată măcar încă o ediție.

Situația excepțională generată de criza sanitară i-a oferit regimului Putin scuza perfectă pentru a strânge încă și mai tare lațul. Orice abatere de la linia oficială a discursului public a fost considerată un act dușmănos. Conform Amnesty International, sute de persoane au primit amenzi administrative sau au fost supuse unor proceduri penale pentru răspândirea de informații false „care ar putea pune în pericol acțiunile guvernului de protecție a populației”. Organizațiile societății civile ne-prietene guvernului au fost și ele etichetate drept străine, ca atare dușmănoase, iar spațiul lor de activitate și chiar de existență a fost îngustat ca într-o menghină.

Războiul împotriva Ucrainei a transformat această uriașă presiune într-o monstruoasă represiune. Nu există numai abordări neagreate sau subiecte tabu. Există, neverosimil pentru secolul al XXI-lea, cuvinte tabu: „război” și „invazie” te pot trimite direct în arestul poliției. Există culori interzise. Te saltă poliția pentru pancarte și bannere. Te saltă pentru desene și meme-uri. Te saltă dacă vorbești cu presa. Te saltă și dacă doar dorești să vorbești cu presa. Te saltă – minunat de tragică și grăitoare secvență – și dacă ieși în stradă fluturând în mână o hârtie pe care nu scrie nimic.

Scoalatoaletabacau FotoMituș(11) CpBx
Profesoara care foloseşte jocurile de rol ca să îşi pregătească elevii pentru viaţă. A redus abandonul şcolar prin tehnologie
adevarul.ro

Anca Botoroagă a adus elevilor săi nu doar metode noi şi interactive de învăţare, ci şi device-uri care să le uşureze tot acest proces, precum laptopuri, tablete, manualul şi catalogul digital.

Anca Ileana Botoroagă (40 de ani), profesoară de Limba Engleză şi director la Şcoala Gimnazială „Aurel Decei“ din comuna Gura Râului, judeţul Sibiu, a fost desemnată directorul Merito în 2021 pentru contribuţia importantă pe care a adus-o la prevenirea abandonului şcolar şi a creării unui mediu cât mai propice pentru educaţie în comunitatea unde predă. A absolvit Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, specializarea Istorie - Engleză, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Predă engleză din 2007 în satul natal, Gura Râului, iar din 2016 până în septembrie 2021 a fost director adjunct al şcolii din localitate. Mai întâi a fost însă educatoare, apoi învăţătoare şi finalmente a ales să devină profesor.

Pasiunea vine din familie, ambii părinţi fiind profesori, mama de română, tatăl de matematică. „Îmi place totul la şcoală, nu aveam o materie preferată când eram copil. Am ales să predau în satul natal pentru că am simţit că astfel pot să dau ceva înapoi şcolii care m-a crescut“, mărturiseşte Anca Botoroagă.

 

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.