EȘTI AICI:
Revista presei – 28 februarie 2023

Revista presei – 28 februarie 2023

1Innovation Labs
Innovation Labs își deschide porțile pentru a 11-a ediție de program, prin organizarea a 4 Hackathoane la nivel național
startupcafe.ro

Programul de pre-accelerare destinat startup-urilor tehnice, Innovation Labs, lansează astăzi, 27 februarie, deschiderea înscrierilor pentru ediția 2023 a programului. Accesul echipelor în programul de mentorat de 10 săptămâni va avea loc în urma voturilor obținute prin participarea la unul din cele 4 Hackathoane aferente celor 6 centre universitare principale:

Ligia Deca Prezentare Legi Educatie
Noil legi ale Educației, prezentate: principalele schimbări pe cicluri școlare și în sistem
cursdeguvernare.ro

Evaluarea națională se va derula pe modelul actual, colegiile vor putea organiza examen pentru cel mult 60% din locuri, iar bacalaureatul va conține o probă suplimentară, de competențe de bază, dar același număr de probe scrise, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, luni, la prezentarea proiectelor legilor educației.

Documentele noilor Legi ale Educației – elaborate chiar de către Ligia Deca pe vremea cât era consilier prezidențial – vor fi trimise Parlamentului, după aprobarea în Guvern.

Se reglementează profilul de formare a absolventului la sfârșitul învățământului primar, secundar inferior și al celui liceal ca fiind o componentă reglatoare a Curriculumului național, prin raportare la criteriile stabilite prin hotărâre de Guvern, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Profilul conține descriptorii realizărilor elevilor la sfârșitul unui ciclu de învățămant și este parte componentă a portofoliului personal educațional.

Portofoliul personal educaţional cuprinde catalogul electronic, evaluări de profil și recomandări de recuperare, diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obţinute în urma evaluării competenţelor dobândite sau a participării la activităţi de învăţare, în diferite contexte, precum şi produse sau rezultate ale acestor activităţi, în contexte de învăţare formale, nonformale şi informale.

Portofoliul personal educațional este elementul central al evaluării învățării și va permite monitorizarea evoluției elevului, prin înregistrarea:

  • evaluării profilului elevului, prin observarea parcursului acestuia pe baza unui profil de
    dezvoltare specific vârstei;
  • progresului școlar urmărit prin forme de evaluare continuă, care monitorizează atingerea
    obiectivelor învățării;
  • evaluărilor profilului preșcolarului/elevului, realizate diferențiat, în funcție de nivelul de
    învățământ.
491259
Universitatea Politehnica Timişoara îşi prezintă oferta educaţională
bursa.ro

Atragerea elevilor către o universitate sau alta reprezintă o provocare pentru instituţiile de învăţământ superior în aceasta perioadă în care oferta educaţională este destul de mare. Universitatea Politehnica Timişoara îşi prezintă ofertele elevilor şi cadrelor didactice, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise care au loc în perioada 27 februarie - 6 iunie, cu acţiuni diverse sub titlul "Politehnica Timişoara - un pas spre viitorul tău!". Vor avea loc Caravana UPT, şcoli de vară, cursuri de pregătire pentru bacalaureat şi admiterea la facultate, burse acordate elevilor premiaţi la concursuri naţionale şi internaţionale, premii acordate elevilor care fac performanţă, indiferent de domeniu sau chiar susţinerea unor activităţi ale elevilor, informează UPT. În aceeaşi notă se înscrie şi deschiderea spaţiilor Universităţii Politehnica Timişoara - laboratoare, biblioteca,

Experimentarium TM - tuturor cadrelor didactice şi elevilor interesaţi să le descopere, aceştia având posibilitatea vizitării oricărui laborator, dar şi a întregului campus UPT. Toate cele 10 facultăţi ale UPT vor pune la dispoziţia şcolilor laboratoarele, atât pentru vizite ale elevilor, cât şi pentru realizarea unor activităţi demonstrative, fie organizat, pe şcoli, fie în cadrul "Săptămânii altfel". Peste 150 de laboratoare sunt puse astfel la dispoziţia elevilor, de la cele clasice de fizică şi chimie până la unele ultramoderne, aferente diverselor specializări ale facultăţilor de inginerie sau a celor de arhitectură, management, comunicare şi relaţii publice. Biblioteca UPT va organiza tururi ghidate pentru grupurile de elevi şi cadre didactice, iar centrul interactiv de fizică Experimentarium TM şi Muzeul Universităţii Politehnica Timişoara vor fi deschise pentru vizite începând cu data de 6 martie.

Primaria Cluj Napoca 770x540
Resetarea mandatelor de rector la viitoarele alegeri universitare
edupedu.ro

Proiectul legii învățământului superior, asumat de ministra Educației, Ligia Deca, prevede câte două mandate pentru rectorii universităților. Durata acestora este de 5 ani fiecare, iar cei care au avut deja două sau trei mandate până acum, la șefia instituțiilor de învățământ superior, primesc o ștergere cu buretele a acestora, o resetare a contorului. Ligia Deca susține că a nu poate ține cont de mandatele avute până acum, după ce „juriștii i-au spus că legea nu retroactivează”.

„Singura chestiune pe care juriștii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează. Deci nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege, care intră în vigoare într-o anumită zi, să se aplice și-n urmă”, a declarat Ligia Deca la conferința de presă de prezentare a legilor, întrebată de ce rectorii care au deja un anumit număr de mandate la activ, la conducerile universităților, mai pot candida pe noua lege.

Articolul 137, alineatul 5 prevede că „durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate de 5 ani”.

La alineatul 6 este și mai specifică prevederea – „În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin.(5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării”.

Edupedu.ro a scris pe 13 ianuarie 2023 despre această prevedere și despre cum, în cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de peste 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.
Ligia Deca 620x400
Concurs de admitere în licee la profilurile cu concurență dovedită
expressdebanat.ro

Ministrul Educației a declarat luni că liceele vor putea organiza concursuri de admitere doar la profilurile la care concurența este dovedită și doar pentru 60% din locuri.

„Evaluarea Națională rămâne în formula de până acum, probe scrise la Matematică, Limba și literatura română și Limba Maternă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani, dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs”, a declarat ministrul Educației la prezentarea noilor Legi ale Educației.

Aceste licee vor putea organiza concurs la două probe, pliate pe profil, în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv.

„Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40%, prioritate pe 10% din acestea vor avea elevii cu cerințe educaționale speciale sau elevii de etnie romă”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul a anunțat că subiectele vor fi standardizate, unice, elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial și evident cu un grad de dificultate adecvat competiției.

Overhead Portrait Young People With Laptops Smartphones Sitting Together Floor Students Writing Lectures Holding Textbooks Their Knees
Generalizarea masteratului didactic, titularizarea pe jumătate de normă, eliminarea definitivatului și înlocuirea lui cu licențierea în carierea didactic
edupedu.ro

Generalizarea masteratului didactic, titularizarea pe jumătate de normă, eliminarea definitivatului și înlocuirea lui cu licențierea în cariera didactică au fost anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei conferință de presă. Tema conferinței a fost prezentarea proiectelor de legi ale educației.

Aceasta a mai spus că liceele pedagogice vor forma în continuare învățători, dar „profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare.” Edupedu.ro a scris, pe surse, că liceele pedagogice vor forma în continuare învățători, dar aceștia se vor putea titulariza în sistem după ce termină studiile superioare.

„Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o știm astăzi. Vorbim despre un masterat didactic care include 80% practică. Pentru a-l face atractiv, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică cu salariul unei debutant, care se acordă celor înscriși în program, indiferent dacă aceștia au parcurs deja un alt masterat sau dacă vor parcurge în viitor”, a declarat Ligia Deca.

 

 

Universitatea Lucian Blaga Din Sibiu Foto Facebook Universitatea Lucian Blaga (4)
ULBS câștigă un nou proiect de cercetare în valoare de peste 900.000 de EURO
mesageruldesibiu.ro

Înființarea acestor centre regionale este susținută financiar de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin intermediul Inițiativei I10 – ”Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM OMCID), Componenta 9 (Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare), din cadrul PNRR.”

În cadrul competiției, proiectul ULBS intitulat „Centrul de orientare în cariera de cercetător – Regiunea Centru” (COCerc), coordonat de către prof. univ. dr. Raluca Sassu, a obținut 93,5 puncte din maximul de 100, clasându-se astfel pe locul al patrulea la nivel național. Proiectul va avea un buget în valoare de 4,785,907 lei.

Centrul regional va desfășura activități precum furnizarea de servicii de orientare în cariera de cercetător, studii și anchete privind activitățile de orientare în regiune, formare profesională continuă, organizarea unor evenimente de networking, promovarea rezultatelor cercetării în societate, facilitarea de stagii de practică pentru studenți, organizarea de evenimente tip dezbateri sau „cafeneaua științei”, elaborarea de articole și materiale audio-vizuale, stagii de schimb de experiență la alte centre regionale.

Grupul-țintă vizat de activitățile centrului pe durata proiectului, respectiv 36 de luni, va acoperi cel puțin 1500 de persoane din regiunea Centru interesate de activitățile de cercetare: elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi, tineri cercetători, cercetători cu experiență, cercetători străini afiliați la universitățile românești din regiune ș.a.

Tineri Calculator Grafice E1635852659893
Granturi de 1.000 de euro pentru tinerii care vor să investească la BVB. MIPE vrea să dezvolte un nou proiect cu bani din PNRR
economica.net

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE) ar putea finanța cu granturi de câte 1.000 de euro 20.000 de tineri care doresc să investească timp de patru ani la bursă.

Banii rămași din bugetul de 35 de milioane de euro alocați din PNRR companiilor care doresc să se listeze la Bursa de Valori București, prin programul  „Listarea la bursă a întreprinderilor” ar putea fi folosiți pentru tinerii care doresc să investească pe bursa locală, a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europe (MIPE), în cadrul unui eveniment DC News.

Potrivit acesteia, în proiect ar putea fi incluși aproximativ 20.000 de tineri care au deja cunoștințe despre bursă și care ar putea accesa granturi în valoare de 1.000 de euro, pe care să îi investească timp de 4 ani.

„Nu credem că vom folosi acești 35 de milioane de euro, pentru că nu avem cum. De aceea, am vrea să facem un proiect combinat care să aibă o parte educațională în acest domeniu, respectiv să ajutăm în jur de 20.000 de tineri să fie investitori la bursă.

Happy Job 800x533
Săptămâna cu patru zile lucrătoare: Expert: „Oamenii nu vor fi mai leneși, vor fi motivați să lucreze din greu”
europalibera.org

Companiile pot reduce cu o cincime orele de muncă, fără să sufere pierderi, conform unui nou studiu-pilot publicat săptămâna aceasta. Rezultatele arată că angajații au devenit mai productivi și pot echilibra mai bine lucrul cu viața personală, iar firmele doresc să păstreze acest program. 

„Ideea de bază este modelul 100-80: 100% din salariu și din productivitate în doar 80% din orele de muncă”, explică pentru Europa Liberă România Mariam Salman, ofițer de campanie în cadrul organizației 4 Day Week din Marea Britanie, care a organizat studiul.

„Multă lume întrebă cum este posibil ca oamenii să lucreze mai puțin dar să fie la fel de productivi, iar răspunsul este simplu: cu cât ești mai odihnit, cu atât ești mai motivat și poți funcționa mai bine. Oamenii nu vor fi mai leneși ci, dimpotrivă, vor fi mai motivați să lucreze din greu și să fie productivi fiindcă știu că îi așteaptă o zi în plus de odihnă”, precizează reprezentanta organizației 4 Day Week.

Rezultatele arată că, în aceste condiții, productivitatea a rămas aceeași. Pentru cele 23 de companii care și-au raportat câștigurile în acest studiu, profiturile au crescut cu 1,4%.

În plus, a scăzut numărul de zile în care angajații se învoiau pe caz de boală cu 65%, oboseala fizică și mentală cu 71% și stresul cu 39%. Comparativ cu nivelurile din anii precedenți, mai puțini angajați au părăsit companiile participante la studiu.

20430053 762569730597617 474614072836337059 N
Funeriu, despre legile educaţiei naţionale: Aş fi vrut să văd că legea centrază şcoala pe rolul ei fundamental, şi anume sistemul de cunoaştere şi formarea de competenţe / O admitere separată la liceu este o greşeală
news.ro

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a declarat luni, în emisiunea Proiect de Ţară - România, de la Prima News, că noile legi ale educaţiei, în loc să se axeze pe o transmitere solidă de cunoaştere, merge mult pe ceea ce înseamnă soft skills, câte puţin din fiecare. El a arătat că, dacă se va merge pe această variantă până la capăt, societatea noastră în ansamblu nu va putea fi orientată în viitor pe o producere de bogăţie spirituală ci vom fi o societate orientată spre consum, divertisment şi astfel de lucruri. Funeriu a mai spus că o admitere separată la liceu este o greşeală şi speră că va fi corectat acest lucru în Parlament.

”Aceste legi ale educaţiei au două părţi, o parte foarte bună, care este copiată din legea 1 pe  care am dat-o în 2011 şi o parte care din păcate ar fi putut să fie mai bună şi căreia îi reproşez, generic, faptul că nu aşează educaţia pe o cale corectă. Ceea ce s-a propus nu propune o educaţie bazată pe exigenţă ci mai degrabă una care duce înspre laxism”, a spus Funeriu.

Fostul ministru a precizat că o altă problemă pe care o vede este că ”în loc să aşeze sistemul de educaţie să o bazeze pe autoritatea intelectuală a profesorilor, îl aşează pe un fel de autoritate a părinţilor şi a copilului”.

”În învăţământul superior, aş fi vrut să văd universităţi axate pe excelenţă, din păcate axarea universităţilor, în această lege, face din universităţi un fel de serviciu social, să aibă toţi o diplomă, lucrurile să fie cât mai uşoare”, a mai spus el.

Funeriu a precizat că ”ar fi vrut să vadă că legea centrază şcoala pe rolul ei fundamental, şi anume sistemul de cunoaştere şi formarea de competenţe”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.