EȘTI AICI:
Revista presei – 28 februarie 2022

Revista presei – 28 februarie 2022

Facultatea De Drept Uvt 640x349
Facultatea de Drept a UVT asigură resurse juridice pentru organizațiile non-profit care oferă asistență în contextul conflictului din Ucraina
pressalert.ro

Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a demarat recent proiectul Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă (CJSC). Este vorba despre o structură ce reunește cadre didactice și studenți voluntari ai Facultății de Drept, alături de profesioniști ai dreptului – avocați din cadrul unor reputate societăți de avocatură din Timișoara. CJSC oferă servicii de asistență, reprezentare și documentare juridică pro bono, contribuind la implicarea studenților în activități juridice menite să le dezvolte atât aptitudinile profesionale, precum și simțul responsabilității civice și sociale.

În contextul situației generate de conflictul din Ucraina, CJSC se alătură eforturilor organizațiilor non-guvernamentale implicate în acordarea de asistență pentru persoanele afectate de război. Clinica va contribui, prin echipele sale de avocați și studenți voluntari, cu resurse juridice pentru sprijinirea organizațiilor non-profit, în legătură cu procedurile privind dreptul de azil sau cu alte mecanisme de asistență și protecție oferite de legislația română și europeană. Clinica poate fi contactată prin email, la adresa clinica.juridica@e-uvt.ro.

„Echipele UVT, formate din avocați și studenți voluntari, vor susține prin resurse juridice activitatea organizațiilor non-profit implicate în acordarea de asistență pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina. Suntem solidari cu vecinii ucraineni, cu rezistența lor în fața agresorilor”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

 

UVT 620x400
Universitatea de Vest din Timișoara, dispusă să susțină studenții și cercetătorilor refugiați
newsweek.ro

„Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara consideră că libertatea, pacea și democrația nu sunt câștiguri definitive ale societăților contemporane, indiferent de țară, fiind datoria noastră de cetățeni cu drepturi și obligații politice și a societăților noastre, întemeiate pe supremația dreptului, să milităm și să participăm activ la apărarea acestor valori fundamentale ale lumii libere.

Condamnăm războiul, sub orice formă. Suntem solidari cu vocea unitară a țărilor membre ale Uniunii Europene, care consideră că în acest moment, tensionat pentru securitatea mondială, este importantă sprijinirea Ucrainei și a poporului ucrainean. Susținem cu tărie integritatea și suveranitatea Ucrainei și transmitem mesajul nostru de încurajare și solidaritate tuturor ucrainenilor.

Comunitatea academică a UVT apreciază că solidarizarea față de pericolele extreme prin care trec în aceste zile locuitorii Ucrainei este un gest umanitar și esențial, în spiritul democrației și a valorilor lumii libere. Mai mult, dorința noastră de încheiere a oricăror conflicte și de reinstaurare a climatului de pace este vital să fie sprijinită concret, inclusiv prin mijloacele care ne stau la dispoziție, prin susținerea umanitară a studenților și cercetătorilor care se refugiază din calea atacului, ajungând în România”, potrivit unui comunicat.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea a spus: „România, ca țară membră a NATO și UE, este solidară cu victimele războiului și contribuie, prin mesaje, gesturi și resurse disponibile, la sprijinirea victimelor conflictului, susținând permanent încetarea oricărei forme de război în teritoriile învecinate cu spațiul UE.

Vom acorda și noi, comunitatea academică a UVT, la rândul nostru, o susținere deschisă, cu caracter umanitar, destinată studenților și cercetătorilor care se refugiază din Ucraina, ca un semn de civilizație europeană și de compasiune umană pentru victimele civile ale conflictului nedrept declanșat împotriva Ucrainei.”

TUIASI
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pune la dispoziția refugiaților 120 de locuri de cazare în cămine
edupedu.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) pune la dispoziția refugiaților care fug din calea războiului din Ucraina aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere din Căminul T20, scara C, și în 12 camere din căminul T8, anunță instituția de învățământ într-un comunicat.

Spațiile de cazare au fost înscrise și în platforma națională, gestionată de Guvern, și vor putea fi accesate de persoanele aflate la nevoie, la solicitare cu sprijinul autorităților.

„Toate spațiile sunt dotate cu grup sanitar, frigider, cuptor cu microunde, cană de fiert apa, iar garsonierele au și bucătărie individuală. Refugiații vor avea acces la toate facilitățile disponibile studenților TUIASI, în special acces rapid și stabil la Internet pentru a putea lua legătura cu membrii familiilor”, se arată în mesaj.

Garsonierele din Căminul T20, scara C, au 26 de metri pătrați, sunt 28 în total, iar patru dintre ele au trei paturi. Camerele de la parterul Căminului T8 au baie proprie, dar nu au bucătărie, însă există un oficiu pentru prepararea hranei pe palier care poate fi folosit.

 

Mary Poppins E1645894137441 660x330
Universitatea de Arte din Târgu Mureș este alături de colegii din Kiev
zi-de-zi.ro

Universitatea Națională de Teatru, Cinematografie și Televiziune I.K. Karpenko-Kari din Kiev a fost un un musafir de seamă al Universității de Arte din Târgu Mureș în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Internațional de Teatru Studio- Întâlnirea Școlilor de Teatru, desfășurat la sfârșitul lunii octombrie a anului 2021. Deși desfășurat online pentru colegii din străinătate, Festivalul Studio a reprezentat o modalitate de apropiere pentru studenți și profesori deopotrivă.

Din acest punct de vedere, conducerea Universității de Arte a declarat prin intermediul unui comunicat online faptul că „urmărește cu îngrijorare situația care se desfășoară în prezent în Ucraina. În aceste momente dificile, Universitatea noastră își exprimă solidaritatea și este alături de colegii de la Universitatea Națională de Teatru, Cinematografie și Televiziune I.K. Karpenko-Kari din Kiev”.
În condițiile extreme prin care colegii studenți, actori, profesori, sunt forțați să treacă, Universitatea de Arte din Târgu Mureș își arată sprijinul și oferă găzduire, în limita locurilor de care dispune, atât studenților, cât și profesorilor Universității Naționale de Teatru, Cinematografie și Televiziune I.K. Karpenko-Kari din Kiev care se află în situații dificile în această perioadă de război.

 

4549fa752ec677faddaf2de4506500325
UAIC continuă acțiunile de sprijin pentru refugiații din Ucraina
svnews.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), urmărind continuu evoluția situației refugiaților din Ucraina, a decis asigurarea cazării unui număr de 45 de refugiați la Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea (str. Nicolae Titulescu nr. 163, Agigea, jud. Constanța). Această informație a fost transmisă și către autoritățile locale din județul Constanța.

De asemenea, la solicitarea Ambasadei Tunisiei în România, UAIC asigură cazarea, iar Mitropolia Moldovei și Bucovinei masa pentru un număr de 80 de studenți tunisieni care studiază la Universități din Ucraina și care vor tranzita România în drum spre Tunisia. Studenții tunisieni vor fi cazați în căminul „Buna vestire” și în complexul studențesc „Akademos”.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va continua să mobilizeze toate resursele ce pot fi puse la dispoziția persoanelor afectate de conflictul din Ucraina și care au nevoie de ajutor.

Unibuc (3)
Alianța europeană de universități CIVIS – poziție comună, la inițiativa Universității din București, de condamnare a agresiunii și solidaritate cu Ucraina
edupedu.ro

Alianța CIVIS, ce reunește mai multe instituții europene de învățământ superior, inclusiv Universitatea din București, condamnă “orice formă de agresiune militară” și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, printr-o declarație comună care, potrivit unui comunicat de presă, a fost emisă la inițiativa UB. Aceasta luase la rândul său poziție față de situația din Ucraina, în urma invaziei ruse lansate joi.

Declarația CIVIS se referă la invazia din Ucraina cu sintagma “atacul militar”, dar menționează că e condamnată “orice formă de agresiune militară și de abuz asupra națiunilor, societăților și oamenilor”. Organizația se declară “solidară cu poporul ucrainean, victimele conflictelor militare și cu întreaga comunitate educațională și de cercetare a statului ucrainean.”

  • Universitatea Civică Europeană CIVIS reunește zece universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow și Paris Lodron Universität Salzburg.

 

7078b1ecede790a0ebf3d15df4284480 L
Universitatea Dunărea de Jos mai deschide un cămin pentru refugiați
monitoruldegalati.ro

Furnicar de nedescris în căminul deschis inițial doar pentru studenți, rudele acestora și cadrele didactice, la Universitatea Dunărea de Jos din Galati. Acum sunt cazați peste 200 de ucraineni, multe mame și foarte mulți copii. Căminul lucrează acum în regim hotelier all-inclusiv. Parterul este recepție și sală de mese unde non-stop voluntarii studenți pregătesc masa. Ceai, cald, cafea, diverse produse alimentare, fiecare intră pe bandă și își pregătesc.

Mobilizarea studenților români e exemplară. Mediciniștii se ocupă de prim ajutor și consultații, iar ceilalți adună ajutoarele și pregătesc camerele. Holul e plin de trolere încărcate cu ce au putut să adune în ultime momente. Parterul este în totalitate centru de colectare. Și gălățenii vin în număr impresionant de mare. Sunt preluați la intrare de voluntar. În cămin nu se intră, spaima covidului încă există. Se aduc de la jucării de pluș, la alimente, haine pături. Parcarea căminului e plină de mașini și binevoitori.

Afluența de refugiați a depășit așteptările. Administrația Universității nu se aștepta, așa că se va mai deschide un cămin. "Câteva sute de refugiați au venit în cursul nopții după bombardamentele din zona Odessa, mare parte au plecat pe jos către Galați. Au ajuns foarte multe familii cu copii mici. Avem locurile de cazare ocupate, pe care le-am deschis inițial, și redeschidem un cămin pentru a putea dubla numărul locurilor de cazare", a precizat Alexandru Nechifor, prorector Univesitatea Dunărea de Jos. În Universitate învață 85 de ucraineni care în aceste momente au devenit liantul între cei care își părăsesc acum țara și România.

ASP Ucraina 820x615
Peste 100 de școli și grădinițe din România și-au oferit sprijinul de a școlariza gratuit, pe perioada refugiului, copiii ucraineni și de a ajuta familiile acestora
edupedu.ro

Peste 100 de unități particulare de învățământ din România și-au oferit sprijinul de a școlariza gratuit, pe perioada refugiului în țara noastra, copiii ucraineni și de a ajuta familiile acestora, potrivit unui mesaj publicat de pagina de Facebook de Asociația Școlilor Particulare.

Cele peste 100 de unități particulare de învățământ sunt din Adjud, București, Balotești, Bacău, Buftea, Galați, Baia-Mare, Ilfov, Cluj-Napoca, Bistrița, Călărași, Craiova, Carcea, Constanța, Iași, Satu Mare, Sibiu, Târgoviște, Reghin, Ploiești, Popești Leordeni, Slatina, Timișoara și Voluntari, potrivit comunicatului.

Acestea și-au oferit sprijinul de a școlariza gratuit, pe perioada refugiului în România, copiii ucraineni. De asemenea, „oferim sprijin și familiilor acestor copii, prin cazare sau loc de muncă, pentru ca acești părinți să le poată oferi copiilor un trai cât mai normal și stabil”, potrivit anunțului.

ASP mai anunță că școlile vor „constitui și centre de colectare a ajutoarelor umanitare pentru cetățenii ucraineni: haine, alimente, medicamente (perfuzoare, ser fiziologic, calmante (algocalmin, nurofen, ibuprofen), antibiotice (ampicilina), garouri, pansamente, tifon), produse de igienă și produse pentru bebeluși”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.