EȘTI AICI:
Revista presei – 28 decembrie 2020

Revista presei – 28 decembrie 2020

Sorin Cîmpeanu Radu Badoiu Gov Ro 1024x683
Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Am prioritizat grădiniţele şi învăţământul primar, ne dorim acest lucru / Ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero
edupedu.ro

“Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. “Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”, a mai spus Cîmpeanu. Acesta a menționat faptul că trebuie să se consule cu specialiștii în epidemiologie “trebuie să ținem seama de evoluția mai ales a acestei noi forme pe care a căpătat-o virusul, care din păcate are în centrul atenției tocmai copiii. Trebuie să vedem cum procedează și alte state”.

Sorin Cîmpeanu: “În Educație pot spune că avem o serie de urgențe. Urgențe care țin în primul rând de modul în care vom reuși să deschidem școlile cât mai repede posibil din perspectiva epidemiologică, începând fie și gradual cu grădinițele și învățământul primar, continuând cu învățământul gimnazial, liceal și universitar. Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru.

Trebuie să ținem seama de evoluția mai ales a acestei noi forme pe care a căpătat-o virusul, care din păcate are în centrul atenției tocmai copiii. Trebuie să vedem cum procedează și alte state, trebuie să ne consultăm cu cei care au competență să se pronunțe asupra perspectivei epidemiologice și toate acestea din dorința de a redeschide cât mai curând școlile. Știm, ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero”.

Câmpeanu a mai spus că “Sistemul de educație cuprinde peste 3 milioane de elevi, peste 500 de mii de studenți, sute de mii de cadre didactice și personal didactic auxiliar, fiecare dintre noi avem copii care sunt elevi sau studenți, fiecare dintre noi avem legătură cu sistemul de educație. Este cel mai mare sistem public din orice țară. Este sistemul, care alături de sistemul de sănătate, a plătit cele mai mari costuri în această perioadă, cu totul specifică, a pandemiei”.

Noul ministru a mai declarat în intervenția sa că acum se discută viitorul buget al Educației și că este “cu mandatul pe masă”, lăsând de înțeles că va demisiona dacă nu primește fonduri suficiente pentru a pune în aplicare promisiunile din programul de guvernare.

Ursula 0 1
UE - Șefa CE despre startul campaniei europene de vaccinare: “Un moment emoționant de unitate”
rfi.ro

Pe fondul sosirii în întreaga Uniune Eurpeană a primelor doze de vaccin şi a începerii imunizării, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris această premieră drept "un moment emoţionant de unitate", transmite sâmbătă dpa.

"Vaccinul este pus la dispoziţie în acelaşi timp tuturor ţărilor UE. Iar oamenii vor începe să se vaccineze la Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeţi voi. Vaccinările ne vor ajuta să ne revenim la viaţa normală, încet-încet", a postat sâmbătă Ursula von der Leyen pe social media.

Von der Leyen i-a îndemnat totodată pe cei 450 de milioane de locuitori ai UE să menţină măsurile de precauţie pentru a preveni răspândirea pandemiei.

Şefa Comisiei Europene a declarat că se aşteaptă ca noi vaccinuri să fie aprobate de agenţiile de resort ale blocului comunitar şi că există suficiente doze pentru a vaccina pe toată lumea în lunile ce vor urma.

Govre
Noul ministru al Educaţiei: „O urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii”
adevarul.ro

După ce a preluat mandatul de ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că a propus înfiinţarea Registrului unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii în care se vor regăsi toate tezele de doctorat, lucrările de licenţă şi de dizertaţie, calficând drept o urgenţă o urgenţă „susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc”.

„O urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. Am propus acel proiect Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii care să cuprindă diplomele de Bacalaureat, licenţă, master, doctorat, într-un sistem unitar în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a  regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie”, a declarat Cîmpeanu.   De asemenea, ministrul a explicat că digitalizarea învăţământului va trebui făcută urgent.   „Digitalizarea va trebui să fie făcută în regim urgent, în cooperate cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi desigur cu Ministerul Dezvoltării, cu  autorităţile locale”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.   Potrivit edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a iniţiat în 2014 controversata Ordonanţă de Urgenţă care amnistia plagiatorii, introducând o portiţă pentru aceştia: doctorii ar fi putut să renunţe la titlu. Parlamentarii au votat apoi împotriva acestei OUG. Conform aceleiaşi surse, un alt episod care a marcat primul său mandat de ministru al Educaţiei ţine de acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea pe când era premier interimar. Consiliul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record – că Oprea nu ar fi plagiat, în ciuda dovezilor de domeniul evidenţei.

 

Copil Tableta
Programul de guvernare pentru educație: 6% din PIB până în 2024, bacalaureat diferențiat, construirea a 2.500 de creșe, grădinițe și școli, digitalizare
hotnews.ro

Programul de guvernare al PNL-USR-PLUS-UDMR propune creșterea bugetului alocat pentru educație astfel încât până în 2024 să ajungă la 18% din bugetul național (6% din PIB), iar pentru cercetare la 3% din bugetul național (1% din PIB). Viitorul guvern mai promite construirea a 2500 de creșe, grădinițe și școli, cu o valoare 12,5 miliarde de lei, 40 de campusuri școlare cu o valoare de 2 miliarde de lei, 30 de cămine studențești (10.000 locuri de cazare cu o valoare de 1,4 miliarde de lei), 8 centre universitare -reabilitare, cu o valoare de 1,5 miliarde de Lei și 40 tabere școlare, cu o valoare de 1 miliard de lei.

Printre priorități se numără:

  • introducerea bacalaureatului diferențiat, reforma carierei didactice și politici meritocratice de salarizare,
  • digitalizarea sistemului de educație (Wi-Fi Campus pentru toate școlile și universitățile de stat din România + Biblioteca Virtuală + îmbunătățirea competențelor digitale atât pentru elevi, cât și pentru profesori),
  • extinderea programelor de tip dual până la 30% din totalul programelor de educație profesională.

Documentul mai propune acordarea creditului fiscal pentru înscrierea copiilor la creșe și grădinițe, astfel încât angajatorii să aibă posibilitatea de a acoperi parțial costurile de creșă și grădiniță ale angajaților în schimbul unor deduceri de impozit, generalizarea programului "masă caldă la școală” și ”școală după școală”.

Cati Romani S Ar Vaccina Anti COVID Cati Ar Refuza Si Ce Motive Invoca Rezultatele Ultimului Sondaj IRES
SONDAJ - Cati romani s-ar vaccina anti-COVID, cati ar refuza si ce motive invoca. Rezultatele ultimului sondaj IRES
ziare.com

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat un nou sondaj pentru a afla cum percep romanii pandemia, in ce masura sunt influentati de ea si cati dintre ei ar fi dispusi sa se vaccineze.

Mai mult de jumatate dintre romani stiu cel putin o persoana infectata cu noul coronavirus, procent de trei ori mai mare decat in luna iulie. Paradoxal, oamenii nu sunt neaparat mai ingrijorati decat in vara, releva un sondaj IRES. Aporoape 2/3, aproximativ 70% dintre romani spun ca sunt foarte si destul de ingrijorati din cauza situatiei generate de pandemia de COVID - 19. In iulie, 76% dintre romani erau ingrijorati din aceeasi cauza.

Totusi, oamenii au fost ceva mai atenti. In ultimul timp, unul din 10 romani s-a testat din proprie initiativa, aproape de trei ori mai mult decat in urma cu 4 luni. Procentul romanilor care declara ca s-au testat din proprie initiativa pentru COVID - 19 aproape s-a triplat - de la 5% in iulie la 13% in decembrie. 6% spun ca s-a testat la solicitarea autoritatilor, iar 9% la solicitarea angajatorului.

In acelasi timp, 25% dintre romani sunt decisi sa se vaccineze cat mai repede odata ce vaccinul va fi disponibil, insa aproape 4 din 10 sunt inca rezervati in acest sens. Aproape o treime dintre romani spun ca nu s-ar vaccina sub nicio forma.

Luni21
IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției
ziuadevest.ro

La 31 de ani de la Revoluția de la Timișoara din 1989, la Universitatea de Vest din Timișoara, a avut loc conferința „Imagine. Sunet.89. Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției”.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Arte și Design din UVT, cu participarea  Institutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.

____________________

Conferința „IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției” nu își propune să politizeze istoria recentă și nici nu este un „revelator” de adevăruri, precum soluția folosită în tehnica developării filmului fotografic.

Publicul va interacționa, prin intermediul invitaților, cu trecutul zilelor Revoluției din 1989, prin istoriile personale rememorate în centrul Europei (Petrea Lindenbauer), sau prin istoriile auzite transformate în imagini (Bede Kincsö), ca și prin istorisirile transmise din mijlocul evenimentelor (Andrei Pandele), ori prin teatrul și filmul documentar (Carmen-Lidia Vidu), printr-o manieră specifică de filtrare interdisciplinară (Florin Oprescu).

Toate acestea sunt formule de a aduce momentul ’89 mai aproape de noi și de înțelegerea noastră.

Conferința are loc în spațiul virtual cu susținerea Universității de Vest din Timișoara, a Facultății de Arte și Design și prin participarea Institutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.

___________________

Evenimentul poate fi vizionat AICI.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.