EȘTI AICI:
Revista presei – 28 aprilie 2021

Revista presei – 28 aprilie 2021

Hexagon
Echipa Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara a ocupat locul al treilea la Hexagonul Facultăților de Drept 2021
cronicaromana.net

În perioada 22-24 aprilie s-a desfășurat la Craiova ediția 2021 a Hexagonului Facultăților de Drept, cel mai prestigios concurs studențesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăților de drept ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universității „Al.I. Cuza” Iași, Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Universității din Craiova și Universității de Vest din Timișoara. Această ediție a concursului a inclus trei probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și a fost organizată după ce, în anul 2020, competiția a fost suspendată din cauza situației sanitare.

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara s-a situat pe locul III în clasamentul general. Totodată, Facultatea de Drept din Timișoara a obținut locul I la proba de Drept constituțional (prin echipa formată din Dorin Fitchevici și Denis Makamul, coordonată de d-na lect.univ.dr. Andreea Verteș-Olteanu), locul III la proba de Drept civil (prin echipa formată din Teodora Trifa și Maria Rizea, coordonată de dl. drd. Maximilian-Andrei Druță) și locul IV la proba de Drept penal (prin echipa formată din Andreea Birău și Iasmina Drăguescu, coordonată de d-ra drd. Cristina Nicorici).

Rezultatele obținute de Facultatea de Drept din Timișoara se înscriu în linia ascendentă a participărilor din ultimii ani la Hexagonul Facultăților de Drept, considerând cum, începând cu anul 2013, facultatea a ocupat un loc I, trei locuri II și trei locuri III în clasamentul general al competiției.

Rezultatul confirmă apartenența studenților Facultății de Drept din Timișoara la elita învățământului superior juridic din România și se adaugă performanțelor obținute de echipele facultății la concursurile internaționale și europene de drepturile omului și drept internațional public.

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara își exprimă aprecierea pentru efortul și devotamentul cu care au reprezentat-o studenții săi la ediția 2021 a Hexagonului Facultăților de Drept. Totodată, Facultatea de Drept din Timișoara îi felicită pe ceilalți participanți la competiție pentru rezultatele obținute.

Ediția 2022 a Hexagonului Facultăților de Drept va fi organizată la Timișoara, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Wide Fullhd Uaic Romania
Universitatea „Cuza” din Iași, o nouă infuzie financiară de aproape 2 milioane de lei pentru dezvoltare instituțională
bzi.ro

Universitatea „Cuza” din Iași a primit o nouă infuzie financiară de aproximativ 2 milioane de lei în dezvoltarea unor proiecte speciale. Este vorba de o finanțare de peste 1,9 milioane de lei la competiția FDI 2021, organizată de Ministerul Educației și Cercetării prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a câștigat 6 noi proiecte finanțate prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI).

Este vorba de peste 1.9 milioane de lei la competiția FDI, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). Toate cele 6 proiecte propuse de UAIC au fost aprobate. Este vorba de „Șanse egale la educație – echitate în societate!”, buget 355.000 lei; „Internaționalizare prin creșterea vizibilității ofertei educaționale și susținerea mobilității academice”, buget 320.000 lei; „Centrul de Practică și Studii Ornitologice – OrnitoCenter. Formarea de abilități practice în monitorizarea mediului cu ajutorul păsărilor”, buget 400.000 lei.

Este vorba și de „Consolidarea ecosistemului antreprenorial din Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”, buget 200.000 lei; „UniTeach UAIC – Performanță și inovație în activitatea didactică la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, 380.000 lei; „Consolidarea activității de CDI din Unitățile de cercetare ale UAIC, prin dezvoltarea bazei materiale și susținerea resursei umane de cercetare„, buget 332.000 lei. Suma maximă care putea fi obținută de o universitate pentru fiecare proiect a fost de 400.000 lei, cu următoarele excepții: Domeniul 3 (doar pentru grădini botanice) – 600.000 lei și Domeniul 4 (societăți antreprenoriale studențești – SAS) – 250.000 lei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut, prin cele 6 proiecte aprobate, suma de 1.987.000 lei.

Chirii
Studenții străini umflă chiriile din Cluj-Napoca
monitorulcj.ro

Piața imobiliară în orașul universitar Cluj-Napoca a căzut odată cu aplicarea noilor restricții, anume închiderea facultăților, instaurarea stării de urgență sau a carantinei. Studenții aveau un rol „vital” în Cluj în ceea ce privește închirierile de apartamente, iar în prezent unele apartamente prea scumpe au fost „salvate” de studenții străini ai UMF Cluj.

După o mare cădere a pieței, la închiderea universităților în primăvara anului 2020, a venit și un „val” de închirieri. Mai exact, acesta a avut loc în perioada în care reîntoarcerea la facultate în format fizic era încă un lucru incert, în vara anului 2020.

Atunci, numeroși studenți și-au închiriat apartamente în Cluj-Napoca în speranța că facultățile se vor redeschide, dar și de frica să nu rămână fără locuință.

„A existat un val al căutărilor la închiriere în perioada verii anului 2020, val creat de incertitudinea începerii anului universitar. Mai pe scurt, am închiriat apartamente multor clienți, iar ulterior am fost anunțat de către proprietari că apartamentele sunt din nou disponibile, deoarece contractele au fost reziliate după o durată de 2-3 luni. Studenții credeau că facultățile o să se redeschidă, își închiriau apartamente ca să nu rămână pe dinafară și așteptau un răspuns. Când li s-a spus că nu vor începe fizic facultatea, renunțau la contract”, a evidențiat agentul imobiliar.

Un „boom” al pieței imobiliare a avut loc când studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” au fost anunțați că universitatea se redeschide cu prezență fizică. Antonio Boja ne mărturisește că în acea perioadă, piața imobiliară pe zona de închirieri „a luat-o razna”.

„Un alt val a fost creat la începutul acestui an de către studenții străini, mai specific, cei care studiază la facultatea de medicină. În cazul lor, facultatea se face în mod fizic în mare parte, iar aceștia au fost nevoiți să se întoarcă în Cluj ca să își continue studiile. Odată cu venirea lor, au avut mare succes închirierile apartamentelor la un preț mai ridicat, dar pentru o perioadă scurtă de timp și bineînțeles, standardele și pretențiile proporționale cu bugetul.”, a explicat Boja.

Apartamente greu de închiriat în pandemie au fost luate cu asalt de studenții străini. Agentul imobiliar ne-a mărturisit că a închiriat, în acea perioadă, chiar și un apartament de 800 euro, pentru doar o persoană sau maxim două:

„S-au închiriat doar apartamente frumoase, proaspăt renovate (sau chiar noi) de 2 și 3 camere pentru o persoana și două persoane cu bugete cuprinse între 400 și 800 euro.

Universitatea Babes Bolyai E1603192206103 (1)
Platformă online destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, lansată de Universitatea Babeș-Bolyai
edupedu.ro

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), prin DATA Lab, lansează platforma REThink Emotions, destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, se arată într-un comunicat de presă al universității.

Platforma cuprinde jocul video terapeutic REThink, unic la nivel internațional prin focusul său, încorporarea unor protocoale validate științific și efectele sale documentate. Jocul le oferă copiilor posibilitatea de a-și antrena abilitățile de reglare a emoțiilor într-o manieră distractivă și este disponibil online pentru accesarea de către copiii și adolescenții cu vârste între 8 și 16 ani din toată țara, pe baza unor proiecte de cercetare derulate de către DATA Lab.

În funcție de o serie de criterii de eligibilitate, părinții copiilor cu vârste între 8 și 12 ani pot beneficia și de un program de intervenție parentală online în cadrul platformei.

Andrei Terian 982x640
Prorectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Andrei Terian, a fost ales membru în Comitetul Director al Consiliului pentru Educaţie Doctorală din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA-CDE)
edumanager.ro

Prorectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Andrei Terian, a fost ales membru în Comitetul Director al Consiliului pentru Educaţie Doctorală din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA-CDE), fiind primul român membru al acestui for, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în 2020, Andrei Terian a obţinut o finanţare de 1,45 milioane de euro pentru a realiza o istorie a literaturii române în limba engleză.

Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) reprezintă peste 800 de instituţii de învăţământ superior din 48 de ţări europene, constituind astfel cea mai importantă organizaţie profesională de acest tip. Standardele de calitate ale EUA sunt recunoscute la nivel mondial, iar organizaţia evaluează în baza solicitărilor primite gradul de atingere a acestora de către o anumită universitate şi oferă sugestii în vederea îmbunătăţirii nivelului calitativ al instituţiei în cauză. În anul 2013 şi ULBS a făcut obiectul unei vizite de evaluare din partea EUA. Consiliul pentru Educaţie Doctorală (CDE) este componenta care reprezintă viziunea şi politicile EUA cu privire la educaţia doctorală în Europa. (…) EUA-CDE este condus de către un Comitet Director (CD) alcătuit din 10 membri, în care, datorită ULBS, România are pentru prima oară un reprezentant. Mandatul membrilor Consiliului Director este de 3 ani, cu posibilitate de reînnoire„, se arată în comunicat.

Cu ocazia validării ca membru al Comitetului Director, profesorul Andrei Terian a precizat că priorităţile mandatului său le vor constitui reducerea disparităţilor dintre diversele ţări europene la nivelul educaţiei doctorale, garantarea autonomiei doctoranzilor ca tineri cercetători, instituţionalizarea mai clară a postdoctoratului şi promovarea valorilor şi a imaginii ULBS pe plan internaţional.

Calitate Viata Orase
Timișoara, locul 3 pe țară în clasificarea dată de Indexul general al calității vieții, după Oradea și Sibiu, dar înainte de Cluj și Iași
cursdeguvernare.ro

Bucureștiul are cea mai scăzută calitate a vieții dintre primele cinci orașe ale României, potrvit site-ului specializat numbeo.com. Cu un index de numai 116,03, obținut pe baza a opt criterii de analiză, Capitala s-a situat la o distanță destul de semnificativă față de Iași (129,28) sau Constanța (130,35) și departe de Cluj (152,83) sau Timișoara (157,13), cele două din urmă fiind încadrate la nivelul internațional „very high”.

De reținut, alte două orașe de mărime medie din România, depășesc Timișoara în ceea ce privește indexul general al calității vieții. Acestea sunt Oradea (160,94) și Sibiu (159,76). Dar partea cea mai interesantă este că Bucureștiul se situează SUB nivelul mediu de calitate a vieții calculat pentru România în ansamblu (132,46).

Menționăm că topul mondial este dominat de două orașe australiene, Canberra (index 203,37) și Adelaide (202,87), urmate de Raleigh (Carolina de Nord, SUA, index 202,51), Wellington (197,77) și Zurich (194,83).

Pentru referință, vă prezentăm poziționarea Bucureștiului și a Timișoarei în raport cu alte orașe de pe plan internațional.

 

Timișoara se află pe locul 92 la nivel mondial, la un nivel similar cu Berlin și Praga, imediat după Stockholm și Dubai și înainte de Montreal. Bucureștiul apare de-abia pe locul 179, după Salonic și Erevan, dar peste Cracovia, Bangalore și Chișinău, din cele 246 de orașe prinse în studiul numbeo.com.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.