English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 27 septembrie 2021

Revista presei – 27 septembrie 2021

Revista presei – 27 septembrie 2021
La UVT Liberty Marathon 2021 s-a alergat cât un sfert din circumferința Pământului
ziuadevest.ro

La cea de-a patra ediție a  UVT Liberty Marathon s-a alergat cât un sfert din circumferința Pământului, într-o atmosferă de festival și în condiții de siguranță. Au luat startul peste 1.200 de participanți, din 11 țări

Duminică, 26 septembrie, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a unui eveniment care își propune să pună Timișoara pe harta europeană a maratoanelor de șosea, UVT Liberty Marathon. Prin acest eveniment, adresat deopotrivă sportivilor amatori, precum și experimentați, Universitatea de Vest din Timișoara își continuă misiunea de a susține și promova ideile libere, educația prin sport și un stil de viață sănătos.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a explicat că cea de-a patra ediție a UVT Liberty Marathon a propus câte o cursă pentru fiecare tip de alergător, probele variind de la 2km la 42 km. UVT Liberty Marathon a reușit să aducă la linia de sosire peste 1200 de participanți, dintre care 1000 au luat startul fizic din fața UVT, iar peste 200 de persoane au fost virtual alături, alergând în locațiile lor de rezidență. În condiții de alergare aproape ideale, concurenții și-au pus determinarea și rezistența la încercare pentru a demonstra că orice cursă începe în interior și se câștigă mai întâi cu mintea.

Multipla campioană olimpică, mondială și europeană, Andreea Răducan, a dat virtual startul competiției și a semnat medaliile alergătorilor. Cel mai bun timp la proba de maraton a fost realizat de Alexandru Corneschi, 02:33:50, la masculin, respectiv de Nicoleta Ciortan, cu timpul de 03:01:00, la feminin.

UVT Liberty Marathon s-a bucurat de o prezență internațională. Au ales să ia startul în cursă alegători din 11 țări, dintre care amintim Japonia, Olanda, Belgia, Franța, Polonia, Serbia, Republica Moldova. În cifre, UVT Liberty Marathon 2021 a însemnat:

Peste 10.000 km alergați; 1200+ participanți; 800+ susținători; în valoare de pese 10.000 EUR, ceea ce face ca evenimentul sportiv să aibă unul dintre cele mai mari bugete de premii din țară; 20.000+ fotografii din timpul evenimentului;1000+ litri apă;  800 litri isotonic;350kg fructe;300 garduri;150 conuri de demarcare;  5 ateliere – digitale, de economie circulară, de creație, de inițiere în circ și de funambulism; 2 zone de entertainment și muzică pentru alergători și susținători, într-o atmosferă de festival.

„Viziunea UVT este ca în 2023, când Timișoara va fi Capitală Culturala Europeană, maratonul să devină un eveniment internațional de referință pentru iubitorii acestui sport. Atmosfera dată de entuziasmul participanților, cât și prezența internațională consistentă, ne îndreptățește în a considera că evenimentul va aduce un câștig de imagine considerabil orașului. Așa cum spune și genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, în zilele competiției internaționale UVT Liberty Marathon, Timișoara este capitala culturii sportive și a armoniei vieții.”, a concluzionat rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Revista presei – 27 septembrie 2021
ASTĂZI LA UVT - Prima zi a anului universitar se celebrează la Universitatea de Vest din Timișoara prin patru evenimente speciale
pressalert.ro

Pe parcursul zilei de luni, 27 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara vor avea mai multe evenimente speciale prin care se va marca deschiderea anului universitar 2021-2022 într-un format creativ. Primul dintre evenimentele majore din programul zilei de luni va fi  Festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022. Aceasta va începe de la ora 10 și se va desfășura pe scena amplasată outdoor lângă sediul principal UVT (V. Pârvan nr 4, parcarea principală), dar va putea fi urmărită și în transmisie live pe pagina de Facebook a UVT  (https://www.facebook.com/uvtromania).

„Vă invităm să participați la sărbătoarea prilejuită de Deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, un eveniment în care vor fi prezente personalități de marcă ale comunității academice și timișorene, acompaniate de reprezentanți ai principalilor parteneri strategici ai UVT, din mediul de business și din instituții publice. În acest moment de începere a primului semestru din noul an universitar ne vom întâlni cu mulți dintre tinerii olimpici talentați, pe care îi vom invita pentru o meritată premiere festivă. Dialogul nostru va fi însoțit de acordurile cunoscute ale imnului Gaudeamus, dar și de un film de prezentare a centrului universitar timișorean, o producție UVT prin care ne dorim să arătăm tinerilor „boboci” din anul întâi, dar nu numai lor, ce surprize frumoase îi așteaptă în Timișoara și în universitatea noastră, care le va fi a doua casă de acum înainte. Vă așteptăm pentru un început creativ și entuziast!”, a transmis rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Pentru că „La UVT, Cultura este Capitală!”, al doilea eveniment al zilei de 27 septembrie va cuprinde premierea câștigătorilor Concursului de Traducere din poezia hispanică, la care vor participa ES, domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei la București, reprezentanți diplomatici ai țărilor europene partenere vorbitoare de limbă hispanică, dar și reprezentanți ai conducerii UVT și ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie din UVT. Programul acestui moment de premiere va debuta de la ora 11.15, în amfiteatrul A01,unde se vor respecta măsurile de protecție.

Alături de partenerul strategic de lung parcurs, Nokia România, UVT a reușit proiectarea și dotarea unui spațiu de cercetare, testare și inovare tehnologică, denumit Laboratorul NOKIA, în care noile generații de studenți și cercetători au acces la o platformă tehnică inovativă aflată la standardele mondiale ale domeniului. Inaugurarea acestui nou spațiu al științei și cercetării va avea loc începând cu ora 13 (Laboratorul 031, noul Laborator NOKIA), în cel de-al treilea eveniment al zilei.

Evenimentul din finalul zilei de deschidere a anului universitar la UVT este dedicat întregii comunități din UVT, ca și comunității timișorene, în general, Festivalul „UNIVIBES by UVT”. Pe Electric Stage (în parcarea din fața sediului central UVT, V.P ârvan nr. 4), vor urca, începând cu ora 19:00: Subcarpați, Toulouse Lautrec, The Skywalkers, iar pe Backyard Stage (în curtea din spatele sediului central UVT, lângă terenul de baschet), vor urca, începând cu ora 18:00: Fără Zahăr, Monokrom, Lia Burg, Dalla. Intrarea este gratuită și se face pe bază de rezervare, prin intermediul acestui formular online: https://bit.ly/UNIVIBES2021.

 

Revista presei – 27 septembrie 2021
Echilibru intre siguranta studentilor si calitatea educatiei. Deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timisoara
opiniatimisoarei.ro

Luni, 27 septembrie 2021, la ora 10:30, in curtea din fata Facultatii de Mecanica, va avea loc deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timisoara, un nou an plin de provocari, in care conducerea UPT e constienta ca trebuie sa asigure un echilibru intre siguranta studentilor si a cadrelor didactice, pe de o parte, si calitatea educatiei, pe de alta parte. Locul ales pentru deschiderea anului de invatamant este unul cu o mare incarcatura simbolica, un corp al Facultatii de Mecanica fiind primul pavilion construit pentru scoala Politehnica timisoreana, inaugurat in anul 1923 de Regele Ferdinand I care, cu aceasta ocazie, a rostit celebra fraza care a devenit motto-ul institutiei: „Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul ce domneste intr-insa”.

Ultimul an si jumatate de scoala online a fost caracterizat de numeroase provocari generate in mediul academic de pandemia Covid-19. Una dintre cele mai importante este aceea ca universitatea trebuie in permanenta sa se adapteze schimbarilor din societate si sa raspunda nevoilor studentilor, astfel incat sa le asigure egalitatea de sanse si o educatie de calitate. in acest context general si pentru a veni in sprijinul studentilor care poate nu dispun de resursele necesare pentru achizitionarea unor calculatoare performante, capabile sa faca fata tuturor cerintelor, Universitatea Politehnica Timisoara a obtinut finantarea pentru achizitionarea unui numar de 600 de laptop-uri performante (in valoare de 750 de euro fiecare), in baza proiectului cu titlul „Facilitarea accesului studentilor UPT la educatia digitala –EduUPT”, prin programul Programul Operaţional Competitivitate- axa prioritara 2. Grupul tinta al proiectului este reprezentat de studentii care beneficiaza de bursa sociala, de la toate facultatile Universitatii Politehnica Timisoara. Astfel, incepand cu anul universitar 2021 – 2022, studentii Universitatii Politehnica Timisoara, inclusiv cei admisi in anul I, vor beneficia, in mod gratuit, de laptopuri performante care sa le asigure accesul la activitatile educationale din mediul online.

Universitatea Politehnica Timisoara a fost printre primele institutii de invatamant superior care s-a adaptat cu succes la realitatile impuse de pandemie. Ultimul an a insemnat pentru actorii din scoli si universitati reorganizarea „din mers” a modalitatii de functionare, a uneltelor si resurselor educationale, a tehnicilor de pedagogie si, nu in ultimul rand, a interactiunii dintre cadre didactice, studenti si colegi.

Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, recunoaste ca trecerea la invatamantul online a insemnat o schimbare de paradigma in invatamant: „Pana la urma, cred ca trebuie sa luam si partea buna a lucrurilor, in sensul ca ne-am adaptat. Pentru noi, la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost mai usor, pentru ca am avut un sistem destul de bine pus la punct, ma refer la Centrul de e-Learning si Campusul Virtual, care au derulat activitati online si inainte de pandemie. Cadrele didactice care nu au predat in sistemul de invatamant la distanta au fost nevoite doar sa-si adapteze cursurile la o platforma deja existenta, nu a trebuit sa dezvoltam un sistem de la zero. Din acest punct de vedere, a insemnat foarte mult faptul ca profesorii au avut la dispozitie instrumentele software necesare. Ne-am extins foarte mult pe aceasta zona. Am inceput sa dam tot mai multe, iar in final toate examenele in sistemul online. Singurul incovenient ramane zona de aplicatii, in unele cazuri, acolo unde exista instalatii mai complexe, pentru care a fost mai greu sa se filmeze lucrarea de laborator”.

Revista presei – 27 septembrie 2021
Începerea anului universitar la UVT și structura anului universitar
qubtv.ro

Universitatea de Vest din Timișoara îi așteaptă pe studenți în noul an universitar de luni, 27 septembrie. Pentru studenții din cadrul facultăților de la Universitatea de Vest cursurile încep diferit. Unii dintre ei vor merge fizic la cursuri, alții le vor susține online.

Prin decizia Senatului UVT, din 14 septembrie, activitățile se vor derula în format clasic, sau hibrid, sau online.

Universitatea de Vest Timișoara – structura an universitar 2021-2022:

  • 27.09.2021 Festivitatea de deschidere a anului universitar & Univibes 1 zi
  • 27.09.2021-17.12.2021 Începerea anului universitar. Activitate didactică (Semestrul I) – 12 săptămâni (30 noiembrie 2021 – Sfântul Andrei – zi liberă/sărbătoare legală; 1 decembrie 2021 – Ziua Națională a României – zi liberă/sărbătoare legală)
  • 18.12.2021-02.01.2022 – Vacanță studenți;
  • 03.01.2022-14.01.2022 – Activitate didactică (Semestrul I) – 2 săptămâni
  • 15.01.2022-06.02.2022 – Sesiunea A-I (aferentă Semestrului I) 3 săptămâni – 22 de zile (24 ianuarie 2022 – Ziua Unirii – zi liberă/sărbătoare legală)
  • 07.02.2022-13.02.2022 Vacanță studenți
  • 14.02.2022-20.02.2022 Sesiunea B-I (aferentă Semestrului I); Măriri de note (gratuite)
  • Examene de finalizare de studii – licență și disertație (opțional, la decizia facultăților, în măsura în care există cereri) – 7 zile
  • 21.02.2022-21.04.2022 – Activitate didactică (Semestrul II) – 9 săptămâni
  • 22.04.2022-01.05.2022 – Vacanță studenți
  • 22 aprilie 2022 – Vinerea Mare – zi liberă/sărbătoare legală;
  • 25 aprilie 2022 – a doua zi de Paște – zi liberă/sărbătoare legală;
  • 26 aprilie 2022 – a treia zi de Paște – zi liberă conform
    Contractului colectiv de muncă la nivelul învățământului superior)
  • 02.05.2022-03.06.2022 Activitate didactică (Semestrul II) – 5 săptămâni (1 iunie – zi
    liberă/sărbătoare legală)
  • 04.06.2022-26.06.2022 Sesiunea A-II (aferentă Semestrului II) – 3 săptămâni – 21 de zile (12-13 iunie 2022 – prima și a doua zi de Rusalii – zile libere/sărbătoare legală)
  • 27.06.2022-03.07.2022 Vacanță studenți
    04.07.2022-10.07.2022 Sesiunea B-II (aferentă semestrului II); Măriri de note (gratuite)
  • 04.07.2022-29.07.2022 Admitere licență, masterat – sesiunea iulie 2022 4 săptămâni
  • 11.07.2022-31.08.2022 Vacanță studenți
  • 01.09.2022-07.09.2022 Sesiunea C (cu taxă, aferentă semestrelor I și II);
  • Măriri de note (gratuite) 1 săptămână – 7 zile
  • 01.09.2022-18.09.2022 Admitere licență, masterat – sesiunea septembrie 2021
  • 01.09.2022-18.09.2022 Admitere doctorat 2 săptămâni

 

Revista presei – 27 septembrie 2021
Cursurile din anul universitar 2021-2022 vor fi susţinute la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi în funcţie de decizia care se va lua la nivelul fiecăreia din cele 11 facultăţi
edumanager.ro

Rectorul UAIC, Tudorel Toader, a declarat că decizia a fost luată în şedinţa de joi a Senatului Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. „În contextul epidemiologic actual, la propunerea Conducerii Executive a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), după consultarea Senatului, s-a hotărât ca modalitatea de desfăşurare a activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică să fie stabilită de către conducerea fiecărei facultăţi, cu respectarea prevederilor legale şi a evoluţiilor epidemiologice”.

Potrivit acestuia, festivitatea de deschidere a noului an universitar va fi organizată, luni, 27 septembrie, în Aula Mihai Eminescu. La eveniment au fost invitaţi să participe ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, şi fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, care în prezent este consilier la nivel înalt al UE în Republica Moldova. Acesta din urmă va susţine în faţa profesorilor şi studenţilor universităţii ieşene conferinţa „Himere în educaţie”. AGERPRES

 

 

Revista presei – 27 septembrie 2021
Noul an universitar - Start festiv şi restricţii de tot felul
bursa.ro

Anul universitar începe astăzi pentru mai multe instituţii de învăţământ din întreaga ţară, în plin val patru al pandemiei de coronavirus. Festivităţile vor exista, dar acestea trebuie să ţină cont de restricţiile în vigoare.

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca deschide azi anul universitar printr-o ceremonie care va fi transmisă şi pe internet, conform anunţului de pe pagina de Facebook a instituţiei: "Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca organizează, luni, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2021-2022. Evenimentul va avea loc în Aula Magna, cu începere de la ora 12,00 şi va fi transmis live pe canalul de YouTube şi pe pagina oficială de Facebook". Printre invitaţii care vor susţine discursuri cu ocazia deschiderii noului an universitar se numără şi acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc, primul rector al UBB după Revoluţia din 1989 şi fost preşedinte al Academiei Române, precum şi un reprezentant al conducerii Universităţii din Vilnius. Rectorul UBB, Daniel David a declarat: "Dacă la ceremonia deschiderii anului universitar 2020-2021 am marcat includerea noastră în GUILD (https://www.the-guild.eu/) - organizaţia europeană exclusivistă a unora dintre cele mai puternice universităţi europene world-class (research-intensive) -, în anul universitar 2021-2022 marcăm obţinerea de către UBB a statutului formal de universitate world-class şi 440 de ani de tradiţie academică la Universitatea noastră. Ne dorim un an universitar cât mai aproape de normalitate şi vom face tot ce e posibil în contextul actual pentru ca studenţii noştri şi întreaga comunitate UBB să beneficieze, în condiţii de deplină siguranţă, de învăţământ şi cercetare de calitate, aşa cum ne-am asumat prin tradiţia noastră, dar şi prin statutul de universitate de tip wold-class". Ceremonia de deschidere pentru linia de studiu în limba maghiară va avea loc tot pe 27 septembrie, de la ora 16,00, iar pentru linia de studiu în limba germană, de la ora 18,30.

Revista presei – 27 septembrie 2021
Nouă scenarii pentru evoluția universităților în următorul deceniu, sub impactul inteligenței artificiale, al tensiunilor geopolitice, al presiunilor autoritare sau tehnocrate – Asociația Universităților Europene
edupedu.ro

La ce poate să se aștepte o universitate, când nu are resursele să țină pasul cu schimbările cauzate de tehnologie pe piața muncii? Dar când vede cum, în țările din imediata vecinătate, universități partenere și prietene se încovoaie sub presiunea unor guverne autoritare? În ce măsură ar putea fi afectată o universitate dintr-un colț al Europei de rivalitatea economică și politică sino-americană? Lipsa de predictibilitate a vremurilor actuale face dificilă găsirea unor răspunsuri. Dar o nouă analiză publicată în urmă cu câteva zile de Asociația Universităților Europene (EUA) încearcă să ofere un cadru structurat pe scenarii, pe baza căruia instituțiile de învățământ superior de pe continent să încerce să identifice măsuri pentru a se pregăti pentru un viitor complicat și, după caz, să răspundă ele însele la astfel de întrebări.

Analiza “Căi către viitor” vine în continuarea unei viziuni a experților asociației cu privire la viitorul universităților europene – “O viziune pentru 2030”, dată publicității la începutul anului. Aceasta pleca de la premisa că universitățile sunt atât formatoare ale schimbării în societate, cât și ținte ale acesteia și au un rol aparte în stările de criză, cum este, cel mai recent, pandemia Covid-19. Acea viziune pleda ca universitățile europene să adopte un model de funcționare în sistem deschis, pe baza colaborării transnaționale și a unor parteneriate extinse, locale și internaționale, să se comporte sustenabil și să folosească oportunitățile oferite de digital și să se adapteze la schimbarea produsă de tehnologie îmbrățișând tehnologia.

Cum pot ele să se pregătească pentru astfel de obiective, dacă nu știu ce le așteaptă? Noua analiză a asociației europene propune o serie de scenarii pe care să le folosească universitățile de pe continent, grupate în trei categorii de schimbare “macro”: geopolitică, tehnologică și de piață a muncii, respectiv democrație/sisteme autoritare.

Revista presei – 27 septembrie 2021
Timișoara, primul mare oraș care trece de incidența de 6 la mie. Ce restricții sunt de așteptat și ce se întâmplă cu școlile
digi24.ro

Timișoara a ajuns la o incidență record pentru un mare oraș, în acest val patru al pandemiei: 6,58 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile pregătesc noi restricții. Luni este convocată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Subprefectul județului Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a explicat la Digi24 ce măsuri sunt de așteptat.

„Asta înseamnă că trecând de limita de 6 la mie, va trebui să impunem restricții de circulație pe timpul nopții în weekend, iar majoritatea activităților din industria HoReCa, precum și din zona culturii - festivaluri, concerte etc. - vor trebui să fie anulate în săptămânile următoare”, a anunțat subprefectul de Timiș.

Subprefectul a precizat că sunt 11 localități în județul Timiș, dintre care cea mai importantă este Timișoara, dar și celelalte orășele-satelit din jurul Timișoarei, care au în jur de 20.000 de locuitori, unde s-a atins această incidență. Ca urmare, nunțile, petrecerile, botezurile, alte întruniri cu număr mare de persoane nu vor mai putea avea loc și se vor anula. Nici măcar persoanele vaccinate nu vor primi derogare.

În schimb, cei vaccinați nu se vor supune restricțiilor de circulație pe timpul nopții, însă deocamdată, legislația nu le aduce libertatea de a organiza asemenea evenimente (nunți, petreceri, botezuri etc. ) la o incidență de peste 6 la mie, a precizat subprefectul.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.