EȘTI AICI:
Revista presei – 27 octombrie 2021

Revista presei – 27 octombrie 2021

Expo 3
Expoziția cadrelor didactice de la specialitatea Arte Plastice- Pictură, de la UV Timișoara
ziuadevest.ro

Galeria Park- Heptacromia găzduiește, până în data de 30 octombrie 2021, expoziția cadrelor didactice de la specialitatea Arte Plastice- Pictură, departamentul Arte Vizuale, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara.

Expoziția se derulează in cadrul proiectului Valori culturale prin educație artistică vizuală, finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Agenda Culturală 2021, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte si Design si Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Timișoara.

Programul galeriei: luni – vineri, între orele 9-12  și 14-17.

5053784zilelecariereipoli
Leonardo Badea (BNR): Extinderea digitalizării ca fundament al consolidării stabilității economice
ziuadevest.ro

Prinși în vâltoarea problemelor de zi cu zi, care în ultimii ani au devenit tot mai multe și mai complexe, rareori avem răgazul necesar pentru a remarca numeroasele transformări asupra societății moderne induse de progresul rapid al tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). În prezent, mai mulți oameni au acces la un telefon mobil decât la electricitate, iar cantitatea de date generate la nivel global se extinde exponențial. În toate țările, liderii guvernamentali și de afaceri decid – prin politicile și strategiile lor privind direcțiile de dezvoltare a TIC, accesul la Internet, prioritizarea investițiilor în mijloacele de comunicare și aplicații digitale – cum să promoveze și să structureze digitalizarea economiilor. Aceste alegeri au consecințe determinante asupra viitorului economiei și al societății. Țările care au atins un nivel avansat de digitalizare, definit ca adoptarea în masă a tehnologiilor digitale conectate și a aplicațiilor TIC de către consumatori, companii și guverne, au realizat beneficii economice, sociale și politice semnificative. Pentru acestea, digitalizarea este o cale către prosperitate. Alte țări rămân însă în mod disproporționat în urmă.

De altfel, modul în care oamenii folosesc tehnologiile și aplicațiile digitale determină o serie de beneficii sociale și economice care depind însă de caracteristicile de implementare și de utilizare, cum ar fi: prețurile, fiabilitatea, viteza și ușurința de utilizare. Acești factori determină nivelul de digitalizare, care la rândul său are un impact dovedit asupra reducerii șomajului, a îmbunătățirii calității vieții și a sporirii accesului cetățenilor la serviciile publice.

Cop01
Smaranda Vultur (UVT) - cronică la volumul Sandei Golopenția „Folclor. Etnologie. Antropologie” (Editura Academiei Române, Bucureşti, 2021)
revistaorizont.ro

Aşa cum face Sanda Golopenţia însăşi, raportându-şi cercetările la cele ale Şcolii Sociologice din Bucureşti, în primul rând — căreia i-au aparţinut iluştrii ei părinţi, primele ei modele —, dar şi la alţi cercetători, mai tineri. Aceştia au împărţit cu ea acelaşi teren (includ aici şi lucrarea colectivă la traducerea, de pildă, a descântecelor şi la alcătuirea unei baze de date impresionante a acestora, RLCD, Romanian Love Charms Database, Brown, 1987) sau au publicat lucrări pe aceleaşi teme, ulterior publicaţiilor ei. Că ia foarte în serios acest lucru şi îşi păstrează curiozitatea vie, stau mărturie prefeţele la cărţile acestora, referatele la tezele de doctorat, mici studii în sine, bilanţuri ale disciplinei. Dacă ne gândim că a colaborat cu cercetători din toate regiunile României, din Basarabia şi Bucovina, inclusiv ţinuturile transnistriene, din Ucraina, Italia, Franţa, Spania, Israel, SUA , harta conexiunilor ei culturale şi a funcţiei ei de om releu, de transmiţător activ, capabil să se deschidă diversităţii şi să o folosească precum o hârtie de turnesol, devin şi mai evidente.

Toate acestea sunt cât se poate de vizibile şi în volumul la care mă refer aici, Folclor. Etnologie. Antropologie (Editura Academiei Române, Bucureşti, 2021).

IMG 1473 4nwf
Cîmpeanu: Există șanse ca din 8 noiembrie școala să înceapă online
hotnews.ro

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că sunt șanse ca din 8 noiembrie, când elevii de la stat reiau cursurile după vacanța impusă de două săptămâni, să se intre în școală online.

Întrebat dacă există șanse ca din 8 noiembrie școala să înceapă online, Cîmpeanu a răspuns:

„Da, există șanse, dar chiar și așa am salvat două săptămâni de prezență fizică. Îmi păstrez convingerea că școala online generează pierderi. Dar pentru că nu mai putem lungi vacanța, trebuie să înceapă școala, vrem să înceapă cu prezență fiziă, dar dacă numărul de infectări nu ne lasă, nu avem altă soluție decât școala online”.

„Decizia finală o vom anunța pe 5 noiembrie, pentru că nu are sens să modifici structura anului școlar, să faci un anunț că revii la școală pe 8 noiembrie și să te trezești pe 8 noiembrie că situația epidemiologică nu permite. De asta am spus 5 noiembrie, vineri, și de asta apare și în decizia CNSU, dată la care sunt obligat să dau ordinul de ministru cu modificarea structurii. Pe 5 noiembrie vom avea date certe cu privire la numărul de infectări”, a precizat ministrul.
Modificarea Ratei De Ocupare In Statele UE Intre T1 Si T2 2021
Rata de ocupare scade, la ceilalți crește. La tineret stăm cel mai slab din regiune
cursdeguvernare.ro

România este unul dintre cele două state membre UE, în care rata de ocupare a scăzut în T2 2021, alături de Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat. Vecinii noștri bulgari au reușit să rămână de puțin pe plus, alături de Austria iar la polul opus, Slovenia, Grecia și Belgia au consemnat cele mai mari creșteri ale acestui indicator.

De reținut, după luna iunie 2021, evoluția ratei șomajului la noi a fost pe contrasens față de media europeană. Ceea ce ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă, îndeosebi în condițiile recrudescenței pandemiei.

De altfel, Organizația Internațională a Muncii a atras atenția asupra aplicării restrictive a criteriilor care stabiliesc încadrarea în șomaj (persoană fără slujbă, dar disponibil să înceapă lucrul în decurs de două săptămâni și care caută activ un angajament).

Pentru reflectarea mai bună a necesarului de forță de muncă se utilizează așa-numitul indicator de slăbiciune a pieței muncii (labour market slack), care include lucrătorii part-time ce ar dori să muncească mai mult, persoanele care pot lucra dar nu caută activ o slujbă sau pe cei care nu sunt imediat disponibili pentru a începe lucrul.

IMG 4807 8PZc
Strategia pentru Agenda Digitală a expirat înainte să fie implementată
scoala9.ro

România are din 2015 o strategie pentru digitalizare. Una care a expirat anul trecut, fără niciun rezultat. Nu avem bibliotecă virtuală, nici catalog școlar electronic, nici tehnologii avansate de educație, cum frumos era scris în document. Se mai intenționa și digitalizarea și arhivarea conținutului, nimic nici în acest sens. În timp ce suntem în coada topului european la competențe digitale, ne punem singuri coronița de premianți la scris strategii pentru pus la sertar.

Deși ar fi putut decide continuarea procesului instructiv în mediul online, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că elevii vor beneficia de o altă vacanță de două săptămâni, în plin prim-semestru al celui ce-al treilea an școlar sub semnul pandemiei. Dacă analizăm declarațiile recente ale ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, vom ajunge la următoarea concluzie: vorbim de cel puțin două săptămâni în care elevii și profesorii, deopotrivă, vor fi complet decuplați de la procesul educațional.

În același timp, Ministerul Educației scoate la concurs nu mai puțin de 14 consilieri și inspectori pentru a activa în cadrul direcției România Educată, care se va ocupa, printre altele, cu digitalizarea educației și implementarea viziunii strategice elaborate sub patronajul Administrației Prezidențiale. În bibliografia de concurs pentru angajare, între Legea educației naționale și Programul de guvernare al Guvernului demis condus de Florin Cîțu, se află Strategia Națională pentru Agenda Digitală în România 2020, o strategie care, conform cadrului de elaborare, a expirat anul trecut. Aprobată în februarie 2015 de Guvernul României, aceasta nu a fost evaluată până acum, într-un proces care ar fi trebuit să ilustreze cât de digitală este România și ce trebuie să facem pentru a recupera decalajul digital între statele din Uniunea Europeană și nu numai.

Foto Andrei Ruse 2
Scriitorul contemporan: cum a reuşit Andrei Ruse să îşi facă loc în lumea autorilor români, să construiască Hyperliteratura, şi cum arată piaţa de carte prin ochii celor care o duc mai departe
businessmagazin.ro

Într-o piaţă în care o carte vândută în 20.000 de exemplare înseamnă best-seller, în care scriitorii la început de drum câştigă cu greu respectul breslei şi în care autorii publicaţi câştigă în medie 5-10% dintr-o vânzare, Andrei Ruse a construit editura Hyperliteratura. El a pus accentul pe procente mai mari, respect pentru autorii români, crowdfunding şi metode de promovare adaptate unei lumi care se schimbă cu viteza unui clic.

Astăzi, editura Hyperliteratura este un nume cunoscut în piaţa de carte, după ce a reuşit să publice autori precum Octavian Soviany, Lucia Hossu-Longin sau Stelian Tănase, dar şi debutanţi ca George Burcea sau Cristian China-Birta.

Cu o abordare diferită faţă de jucătorii consacraţi, editura a realizat mai multe campanii de crowdfunding şi schimbat jocul în materie de promovare. Mai exact, Hyperliteratura promovează cărţile autorilor prin toate metodele pe care le are la îndemână, de la turnee şi lansări, până la materiale video, trailere pentru cărţi şi reclame răspândite pe social media.

Înainte de a fi o editură, Hyperliteratura a fost o revistă literară online, una dintre cele mai citite din piaţă, care avea puterea de a declanşa vânzări de câteva sute de exemplare în momentul în care scria despre o anumită carte.

În spatele revistei literare a fost o echipă agregată de Andrei Ruse, un scriitor cunoscut astăzi pentru romane precum „Zaraza” şi „Soni” sau pentru titluri precum „Despre tristeţea femeilor frumoase” şi „Dilăr pentru o zi”.

Elevi Vacanta Fortata World Vision Solutii Pandemie 0
Elevii, în vacanță forțată. World Vision: Trebuiau găsite soluții până acum, au trecut aproape doi ani de pandemie
rfi.ro

Reziliența sistemului românesc de educație nu a fost o prioritate pentru autorități, pe fondul pandemiei de Covid-19. Iată ce declară la RFI directoarea executivă a organizației World Vision România, Mihaela Nabăr, în contextul în care școlile au fost închise, Guvernul trimițându-i practic pe elevi într-o vacanță forțată de două săptămâni.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat recent că s-a decis închiderea școlilor în loc de trecerea în sistem online, din cauză că nu există o conexiune bună la Internet în toată țara.

Mihaela Nabăr spune că situația era cunoscută, iar autoritățile nu au făcut nimic: ”Știam cu toții că nu există conectivitate la nivel național. La fel, știam cu toții și World Vision România a pus la dispoziția Ministerului Educației studiul nostru din care reiese foarte clar că unul din trei sate nu are acces la Internet sau la Internet în parametrii de care am avea nevoie, dar nu este vorba doar despre Internet și nu este o chestiune pe care o aflăm astăzi, este o chestiune asupra căreia puteam să intervenim. Am văzut și răspunsul ANCOM-ului referitor la declarația domnului ministru al Educației, cred că ANCOM-ul are un cuvânt de spus pe această zonă. Cred că trebuia împreună să ne punem la masă acum aproape doi ani, când știam de acest lucru și să fi găsit soluții până la acest moment”.

În opinia sa, ”faptul că venim astăzi cu un argument conform căruia educația online nu poate să existe din cauza lipsei accesului și lipsei conexiunii nu este un argument pe care copiii noștri să îl audă după doi ani, după ce deja știam acest lucru și nu am făcut mare efort în a remedia această situație”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.