EȘTI AICI:
Revista presei – 27 mai 2022

Revista presei – 27 mai 2022

AGFzaD1jZjkwMTc3ZmRlNzZjNGRmNzRkMzUxYTQ0YjgwMzdmOA==.thumb
Rolul învățământului superior românesc în Spațiul European al Învățământului Superior și Cercetării Știintifice - Conferință DCMedia Group
dcnews.ro

Evenimentul s-a desfășurat în 26 mai 2022, începând cu ora 11.00, în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Clădirea Corp A - Rectorat, Aula P. S. Aurelian, parter, B-dul Mărăști nr. 59, Sector 1 (intrarea din B-dul Mărăști).

Conferința a fost transmisă LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și DCBusiness.

Temele dezbaterii:

Recunoașterea reciprocă a diplomelor, primul pas în piața europeană a muncii

Dezbaterea momentului-cum pot contribui universitățile din România la integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei

Cum este pregătit noul an universitar, ce păstrăm din lecțiile pandemiei

Oferta universităților din România pentru noua generație de studenți

Erasmus-program de succes în construcția unei perspective europene a studenților din Uniunea Europeană

Programele universitare în limbi de circulație internațională-poarta de intrare în Europa pentru studenții din întreaga lume

Investițiile în învățământul superior și în cercetare: ce poate face statul pentru universități, ce pot face universitățile pentru a-și atrage fonduri de dezvoltare

Avantajele competitive ale Învățământului românesc pe piața mondială a Educației

Listă invitați:

MODERATOR: Lector univ. dr. Val VÂLCU

Robert-Marius CAZANCIUC, Vicepreședinte Senatul României

Sorin CÎMPEANU, Ministrul Educației

Ștefan PĂLĂRIE, Membru Comisia pentru învățământ, Senatul României

Natalia-Elena INTOTERO, Președinte Comisia pentru învățământ, Camera Deputaților

Sorin COSTREIE, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului

Prof. univ. dr. Nicolae ISTUDOR, Rector Academia de Studii Economice București

Prof. univ. dr. Răzvan Ionuț TEODORESCU, Rector Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin VĂCĂREANU, Rector Universitatea Tehnică de Construcții București

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel PIRTEA, Rector Universitatea de Vest Timișoara

Prof. dr. ing. Puiu Lucian GEORGESCU, Rector Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Prof. univ. dr. Valer Daniel BREAZ, Rector Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Conf. univ. dr. ing. DUMITRU CHIRLEȘAN, Rector Universitatea din Pitești

Prof. univ. dr. Ovidiu FOLCUȚ, Președinte Senat Universitatea Româno-Americană

Acad. Ioan DUMITRACHE, Secretar General, Academia Română

Prof. univ. dr. Marius PROFIROIU, Prorector Academia de Studii Economice București

Prof. Doina DRĂGĂNESCU, Decan Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București

Prof. univ. dr. ing. Anton HADĂR, Președinte Federația Sindicatelor Naționale ALMA MATER

Prof. univ. dr. ing. Vasile ŢOPA, Rector Universitatea Tehnica Cluj

Prof. dr. Cornel CĂTOI, Rector Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Conf. univ. dr. Dan-Marcel ILIESCU, Rector Universitatea ”Ovidius” Constanța

Prof. dr. Anca Dana BUZOIANU, Rector Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Conf. univ. dr. ing. Florin DRĂGAN, Rector Universitatea Politehnica din Timișoara

Prof. univ. dr. ing. Dan CAȘCAVAL, Rector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

Octavian Marius CREȚU, Rector Univ. de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara

Prof. univ. dr. habil. Constantin BUNGĂU, Rector Universitatea din Oradea

Prof. univ. dr. Dan-Ionuț GHEONEA, Rector Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova

Conf. univ. dr. Laura Monica GORGHIU, Rector Universitatea Valahia din Târgoviște

Prof. univ. dr. Costel NEGRICEA, Rector Universitatea Româno-Americană

Ionela NUȚĂ, Manager Departamentul Marketing și Imagine Corporativă, EximBank

Prof. univ. dr. Corina DUMITRESCU, Președinte Senat Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir”

Cati DRUȚĂ, Vicepreședinte Alianța Națională a Organizaților Studențești din România

Camelia ANGHEL, Economist, fostă absolventă a Universității “Constantin Brâncuși” Târgu Jiu

Iohannis
Klaus Iohannis pledează pentru creşterea calităţii învăţământului prin extinderea cooperării între universităţile româneşti şi cele din străinătate
psnews.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Consorţiului „Universitaria”, formată din prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Daniel David – Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea – Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, transmite Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării reuniunii anuale a Consorţiului „Universitaria”, găzduite, în acest an, de către Universitatea din Bucureşti. Totodată, evenimentul răspunde direcţiilor de acţiune deschise cu ocazia lansării, la începutul anului 2022, de către Comisia Europeană, a Strategiei Europene pentru Universităţi. Printre subiectele abordate s-au regăsit şi implementarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, precum şi a Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

La discuţii, au fost abordate şi alte teme de interes, care au inclus modalităţile de stimulare a procesului de internaţionalizare a învăţământului superior, prin prisma sprijinului acordat universităţilor care sunt angrenate în proiecte europene şi cu caracter internaţional. De asemenea, au fost explorate o serie de variante de consolidare a cooperării între universităţi româneşti şi alte instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare din ţară şi din afara graniţelor.

„Un subiect important abordat de către reprezentanţii Consorţiului „Universitaria” a vizat nevoia susţinerii diversificării misiunilor universităţilor româneşti, pentru a răspunde nevoilor diferite ale societăţii, precum şi pentru stimularea excelenţei în îndeplinirea obiectivelor asociate acestor misiuni de către fiecare instituţie de învăţământ superior în parte”, arată Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă.

În contextul asumării de către Guvernul României a elaborării unui nou cadru legal privind implementarea viziunii proiectului „România Educată”, a fost subliniat rolul mediului academic în reforma educaţiei, precum şi în creşterea calităţii formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice, conchide sursa citată.

Semnare Acorduri Upt Germania 1 700x440
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat două acorduri de cooperare cu instituții de învățământ superior din landul Turingia
buletindetimisoara.ro

O importantă delegație din Germania, reprezentată la nivel academic, politic și economic, formată din reprezentanți ai mediului academic, oameni de afaceri, condusă de secretarul de stat Malte Krückels, s-a aflat miercuri, 25 mai, în vizită la Universitatea Politehnica Timișoara unde, la sediul Bibliotecii UPT au și fost semnate două acorduri de cooperare cu instituții de învățământ superior din landul Turingia.

În cadrul cuvântului de salut, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat un scurt istoric al Politehnicii timișorene, subliniind multiculturalismul orașului, dar și rolul pe care minoritatea germană l-a jucat în dezvoltarea orașului. De asemenea, a fost realizată o prezentare a ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, cu o istorie și tradiții de peste un secol, care a pus bazele înființării celorlalte instituții de învățământ superior din oraș și din regiune, a dezvoltat o bază materială de invidiat, ajungând în topul universităților din România. UPT derulează programe de cooperare cu peste 400 de universități din întreaga lume, are numeroase acorduri de diplomă dublă cu instituții de învățământ superior din Germania, din Europa și din lume, iar în prezent derulează o intensă campanie de europenizare și internaționalizare a activității. Nu în ultimul rând, a fost evocată posibilitatea colaborării și în cadrul programului E³UDRES², alianța universitară europeană din care și UPT face parte.

Secretarul de stat Malte Krückels a vorbit despre importanța stabilirii unor acorduri de colaborare între parteneri din Germania și din România, atât pe zona universitară, cât și pe cea economică, în special în Timișoara, unde, pe de o parte, există și programe de studii în limba germană, iar pe de altă parte, investițiile germane sunt la un nivel ridicat.

Din partea delegației germane, prof.dr. Jörg Wagner, președintele Universității de Științe Aplicate Hochschule Nordhausen a prezentat instituția pe care o conduce, o universitate mică, dar foarte dinamică, cu programe de studiu și de cercetare axate pe domenii noi, de actualitate, cum sunt energiile regenerabile, economia circulară și protecția mediului, subliniind beneficiile reciproce ale unei colaborări de lungă durată cu Universitatea Politehnica Timișoara.

Dr. Claudia Hillinger, director al Departamentului de Relații Internaționale de la Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena, a prezentat salutul președintelui instituției, subliniind colaborările punctuale începute cu circa 20 de ani în urmă, care s-ar putea extinde, existând o serie de puncte comune de interes.

Evenimentul a cuprins și semnarea unui acord de cooperare (Memorandum of Understanding) cu Hochschule Nordhausen, precum și prelungirea acordului inter-instituțional Erasmus+ cu Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena.

Campus Mecanica
Universitatea din Craiova va inaugura noua Policlinică pentru studenţi
gds.ro

Universitatea din Craiova va inaugura noua policlinică studenţească , luna viitoare. Policlinica este amenajată în Căminul 9 al Universităţii din Craiova, care a fost modernizat şi reabilitat. Rectorul Universităţii din Craiova a anunţat, ieri, că studenţii vor beneficia în curând de o policlinică cu şase cabinete, dintre care două cabinete vor fi de stomatologie.

„Vom avea inaugurarea Căminului 9, undeva la sfârşitul lunii iunie, la parterul căruia va funcţiona policlinica studenţească ultradotată. Vor fi şase cabinete medicale, două de stomatologie, patru de medicină generală cu toate facilităţile, sală de aşteptare, vestiare pentru medici. Împreună cu DSP Dolj, absolut toate traseele au fost puse la punct. Eu estimez că va fi cea mai modernă Policlinică Studenţească care va funcţiona în România din acest moment”, a precizat rectorul Universităţii din Craiova.

 

Universitate Uab 2
Locurile finanțate de la bugetul de stat, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Ministerul Educației a aprobat cifrele
alba24.ro

Ministerul Educației a aprobat, recent, cifrele de școlarizare pentru învățământul superior, repartizându-se, către toate universitățile de stat din România, locurile subvenționate (granturi finanțate prin bugetul de stat) pentruprogramele de învățământ cu frecvență.

Ca rezultat al evaluării instituționale (cel mai înalt calificativ din partea ARACIS – „Grad de încredere ridicat” pentru perioada 2020-2025), Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se bucură, și în acest an, de alocarea unui număr important de locuri subvenționate de la bugetul de stat, care vor fi scoase la concurs pentru candidații la admiterea din 2022, la toate programele de Licență și de Masterat, precum și la studiile universitare de Doctorat.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, UAB va pune la dispoziția candidaților înscriși în concurs 710 locuri finanțate de la bugetul de stat pentru programele de licență (22 dintre ele distribuite absolvenților de licee situate în mediul rural și 30 alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României) și, respectiv, 260 de locuri subvenționate pentru programele de masterat, dar și 19 granturi doctorale.

 

Bani Monede Pexels E1617722648863
Programul StudentInvest. Studenții vor putea face împrumuturi la bănci de până la 50.000 de lei pentru a-și acoperi cheltuielile cu studiile sau chiria
economedia.ro

Studenții cu vârste cuprinse între de 18 ani și până la 31 de ani vor putea primi mai ușor finanțare prin programul guvernamental „StudentInvest”. Astfel, tinerii care sunt înscriși în învățământul superior autorizat vor putea accesa un credit de până la 50.000 lei pentru a-și acoperi cheltuielile cu studiile sau chiria. Programul a fost inițiat și pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES).

Potrivit proiectului, facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de  5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

De asemenea, plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credit, mai scrie în proiectul guvernamental.

Copilcaiet 8TMV
Care e nivelul competențelor digitale ale copiilor din România? Tot nu se știe, dar un raport Brio privind “nivelul de literație digitală a elevilor din România” sugerează câteva tendințe
edupedu.ro

Elevii români care au participat la testele de literație digitală oferite gratuit de platforma de testare standardizata Brio, tind să stea mai bine, în cazul competențelor digitale, în domenii precum siguranța sau căutarea, filtrarea și administrarea datelor în medii digitale și mai puțin bine când vine vorba despre comunicarea pe net, crearea de conținut și rezolvarea de probleme. Raportul făcut la 7 luni de la lansarea instrumentului de testare, pe baza răspunsurilor unor elevi care au dorit să participe la testări specializate, a fost făcut public săptămâna aceasta. Deși nu este reprezentativ pentru populația de elevi a țării, cu atât mai puțin pentru întreaga populație, raportul a fost prezentat într-un eveniment numit “Starea națiunii: Nivelul literației digitale în România”. Documentul include cifre reprezentative pentru participanții la testare, dar și câteva date care pot fi utile în diverse analize, anume datele care sugerează unele tendințe cu privire la competențele digitale ale elevilor.

Raportul menționează clar, textual, lipsa de reprezentativitate pentru copiii și adolescenții din România. Cu toate acestea, documentul a fost prezentat, într-un eveniment organizat miercuri, drept unul relevant pentru a arăta “nivelul literației digitale în România”, pe grupa de vârstă 6-18 ani.

  • Date-cheie din raport sunt folosite pentru a susține, contrar limitărilor declarate în textul documentului, că este vorba despre reprezentativitate la nivel național și despre valori valabile la nivel de țară. Printre acestea, “scorul mediu al literației digitale” sau procentul care ar indica “rezervorul de talente pe care îl vor avea angajatorii din România”.

“Raportul privind nivelul de literație digitală a elevilor din România” este întemeiat pe o bază de date formată din 3.000 de aplicări valide ale testului de literație digitală, efectuate gratuit de către elevi din clasele I-XII, pe platforma Brio. Documentul precizează că “nu este un eșantion probabilistic și nu clamează reprezentativitate – este extras din rândul elevilor care au fost evaluați, din dorința proprie sau din dorința părinților sau profesorilor, cu testul de literație digitală”. Un „eșantion de conveniență”. Cu toate acestea, documentu a fost lansat în cadrul unui eveniment numit “Starea Națiunii: Nivelul Literației Digitale în România”, în prezența a doi miniștri (al Culturii, Sorin Cîmpeanu, respectiv al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja) și al altor invitați, parteneri ai Brio sau din mediul politic și academic.

646x404 (6)
Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern
edupedu.ro

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la alte instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Măsura a fost luată pentru a urmări parcursul profesional al absolvenților de universități românești, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de la Guvern, care a avut loc după ședința Executivului.

„S-a creat, prin ordonanța de astăzi, baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, integrarea lor pe piața muncii și nu numai, să poată fi monitorizată. Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul de registru matricol unic existent în Ministerul Educației să poată fi interconectat, interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, un pas important pentru digitalizare, dar un pas încă și mai important pentru ca școala românească, mediul universitar să fie mult mai bine conectate la societate. În acest fel vom putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Bani România 2
Cresc premiile elevilor pentru olimpiadele naționale, iar alocația zilnică pentru participanți se dublează
spotmedia.ro

Premiile pentru olimpiadele naționale au fost majorate de Guvern, printr-o ordonanță de urgență adoptată joi, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Iată noile valori:
  • premiul I - 1.000 de lei,
  • premiul 2 - 700 de lei,
  • premiul 3 - 500 de lei,
  • menţiunea - 300 de lei.

În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

”Sunt elevi care reprezintă România, care merită recunoaşterea statului pentru nivelul înalt la care reprezintă România, indiferent de sistemul de stat sau particular”, a arătat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că aveam un sistem ridicol de recunoaştere a performanţei la nivel naţional, iar la nivel internaţional şi regional, lucrurile sunt în regulă.

Totodată, Guvernul a dublat astăzi alocaţia zilnică pentru cazare şi masă, pentru fiecare participant, în medie fiind în jur de 20.000 de participanţi, elevi şi profesori.

”Dublarea de la 100 la 200 de lei, pe zi, alocaţie, înseamnă că, luând în calcul numărul de participanţi, alocaţia zilnică pentru participarea la olimpiade este 4 milioane de lei zilnic, susţinuţi de Guvernul României”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a subliniat că o altă măsură este crearea cadrului legal astfel încât autorităţile locale, dincolo de resursele de la buget, să aibă posibilitatea să contribuie pentru creşterea valorii acestor premii.

MTQ0MGZkYTg2MTI3NWQ3YTIxY2Q1YmYyOWY5.thumb
Cîmpeanu: Școala poate începe din septembrie 2023 pe alte baze. Elevii să fie conectați cu realitățile societății și cu tehnologia
digi24.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că pachetul legislativ privind educaţia trebuie să fie pus în consultare publică cât mai curând, apoi să fie dezbătut în Parlament, astfel încât sistemul de învăţământ să înceapă în septembrie 2023 "pe cu totul alte baze". Cîmpeanu vrea ca școala "să conecteze mult mai bine elevii şi studenţii la realităţile societăţii, la schimbările tehnologice extrem de rapide şi de accentuate".

Potrivit ministrului Educaţiei, pe lângă pachetul legislativ vor fi emise peste 100 de acte normative, hotărâri de Guvern şi ordine de ministru, ca legislaţie secundară.

"Este vorba despre pachetul legislativ care va trebuie să fie disponibil în consultare publică cât mai curând. Este vorba despre legile educaţiei. (...) Aceste legi, proiecte, propuneri ne dorim să fie prezentate cât mai rapid, foarte rapid, în primă lectură în Guvern. Lăsate un termen suficient în consultare pentru ca mai apoi să le putem înainte Parlamentului spre dezbatere. Din acest pachet legislativ, vorbesc doar de legislaţia primară, am căutat să vedem cam ce ar însemna legislaţia secundară şi înseamnă peste 100 de acte normative, hotărâri de Guvern şi ordine de ministru care ar trebui să pregătească sistemul de educaţie, arhitectura de sistem, să clarifice multe lucruri, să elimine suprapunerile, să consolideze legătura dintre şcoală, universitate şi mediul socio-economic, să conecteze mult mai bine elevii şi studenţii la realităţile societăţii, la schimbările tehnologice extrem de rapide şi de accentuate. (...) În septembrie 2023 îmi doresc şi ne dorim cu toţii şi sunt convins - sistemul de educaţie să poată să înceapă pe cu totul alte baze", a susţinut Cîmpeanu, citat de Agerpres.

În opinia sa, învăţământul dual trebuie să fie unul atractiv, cu rute "deschise", iar universităţile să poată dezvolta programe de licenţă şi master în sistem dual.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.