Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Echipa de fotbal a Universității de Vest din Timișoara, care reprezintă România la Jocurile Europene Universitare ce se desfășoară în această perioadă în Polonia, la Lodz, s-a calificat în semifinalele întrecerii, acesta fiind cel mai bun rezultat obţinut de o echipă universitară românească în istoria Jocurilor Europene Universitare.
După o calificare meritorie obținută în grupa B, prin victoriile împotriva reprezentantei Ucrainei (State University of Economics and Trade), cu 1-0, și împotriva reprezentantei Germaniei (Universitatea din Tubingen), tot cu 1-0, astăzi seară, echipa UVT a învins cu 3-1 reprezentanta Norvegiei (Norwegian Economics School), în sfertul de finală jucat, prin două goluri realizate de Răzvan Pițigoi și un autogol al norvegienilor.
Calificarea în semifinala Jocurilor Europene Universitare 2022, obținută de echipa UVT astăzi, marchează o premieră absolută pentru participarea reprezentantelor universitare românești în istoria acestei competiții, performanța intrării în careul primelor patru reprezentative la nivel european urcând pentru prima dată la acest nivel participarea românească din competiția europeană.
În penultimul act, „studenţii” timişoreni vor juca împotriva Universităţii din Split, Croaţia, pentru un loc în finală.
Mijlocul verii nu înseamnă doar vacanță, ci și West Summer University, tradiționala Școală de vară găzduită de UVT. Totul a început de săptămâna trecută.
Participă elevi de liceu, în perioada 21 iulie – 2 august. Fiecare participant a ales una dintre cele 11 facultății ale Universității de Vest, și aprticipă la cursurile școlii de vară organizate de aceasta. ”Întâlnirile de vară, la care elevii se înscriu anual, în cadrul proiectului West Summer University, sunt organizate prin colaborarea dintre Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), fiind ocazii binevenite pentru tinerii participanți de a veni în contact cu experiențele vieții studențești. Ne bucurăm, și în această vară, să îi primim în mijlocul comunității UVT pe elevii interesați și talentați care s-au înscris în acest program al descoperirilor, în noua ediție specială WSU22, care le va oferi amintirile din #CeaMaiTareVară la #UVT!”, spune rectorul Marilen Pirtea.
Elevii sunt sprininiți de angajații Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UVT. Ei sunt implicați și în activități culturale, recreative și de socializare în oraș. Toți cie îsncriși sunt cazați la un cămin al UVT.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este câștigătoarea proiectului Transformarea ecosistemului universitar prin tranziția digitală către un viitor european sustenabil - eUT4ALL, în valoare de 34 499 927 RON, depus în cadrul apelului competitiv de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I16 - dedicat acțiunilor pentru digitalizarea universităților.
Obiectivele și activitățile proiectului sunt corelate cu direcțiile și măsurile pentru transformarea digitală a UTCN propuse în strategia pentru digitalizarea universității (https://www.utcluj.ro/media/decisions/2022/06/14/Planul_Strategic_pentru_Digitalizare_al_UTCN_2022-2030.pdf). Astfel, implementarea proiectului urmărește dezvoltarea infrastructurii digitale specifice domeniilor de specializare prioritare asociate programelor de studii la nivelul facultăților, dezvoltarea infrastructurii digitale transversale, la nivel instituțional, dezvoltarea de competențe digitale specifice ale studenților prin dezvoltarea de programe noi de studii în domeniile de specializare stabilite ca prioritare, formarea competențelor digitale avansate a studenților și personalului universității pentru a putea face față la provocările educației hibride și la integrarea tehnologiei digitale în procesul educațional.
Proiectul eUT4ALL include dezvoltarea a 15 programe de studii noi în domenii de specializare prioritare (2 programe de licență și 13 programe de masterat), programe ce vor avea un caracter aplicativ rezultat din colaborarea pe care UTCN o are cu partenerii din mediul economic. Pentru susținerea acestor noi programe de studii și pentru deschiderea de noi direcții de cercetare pe domeniile de specializare stabilite ca prioritare, proiectul propune achiziționarea și operaționalizarea infrastructurii digitale pentru 21 centre/laboratoare (17 noi si 4 modernizate/actualizate), la care se adaugă 8 infrastructuri digitale noi sau modernizate/extinse la nivel instituțional. De asemenea, prin proiect se urmărește participarea la programe de formare a competențelor digitale, pentru profesii emergente, programe de training pentru upskilling și newskilling.
Într-un comunicat de presă de marți, 26 iulie, după întâlnirea de luni cu premierul Ciucă și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Guvern, Consorțiul Universitaria critică mai multe aspecte legate de textul actual al proiectului de lege a învățământului superior. Printre ele și faptul că prelungirea automată, la cerere, a statutului de titular între 65 și 70 de ani “afectează grav principiul autonomiei universitare dar și principiul echității între categoriile de pensionari”.
Întâlnirea a avut loc în contextul publicării în dezbatere publică a noilor proiecte de legi ale Educației, care prevăd o serie de modificări ale cadrului legislativ actual, care pot provoca o amnistiere a plagiatorilor de doctorate. După cum EduPedu.ro a semnalat ieri, niciunul dintre cei 25 de rectori prezenți nu a ridicat problemele plagiatului, desființării instituției care analizează și dă verdict pe plagiate, a renunțării voluntare la titlul de doctor sau a acordării titlului de doctor de către universități, potrivit surselor Edupedu.ro.
Din propunerile consorțiului: Contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru angajații cu vârsta peste 65 de ani
Prelungirea automată, la cerere, a statutului de titular între 65 și 70 de ani care rezultă din actuala formă a Art. 218 (2) afectează grav principiul autonomiei universitare dar și principiul echității între categoriile de pensionari, reglementând printr-o lege a educației privilegii și condiții excepționale de pensionare specifice unei legi a pensiilor.
Ca soluție, reprezentanții universităților cer ca la 65 de ani, la ieșirea la pensie, să se poată încheia un contract individual de muncă pe perioadă determinată, iar cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, să poată fi plătite și în regim de plată cu ora.
Cifrele sunt mai puțin importante. Esențial este că încrederea antreprenorilor și managerilor germani a scăzut semnificativ, în această lună.
Indicele Ifo este realizat de Institutul de Cercetări Economice al Universității din München și este publicat lunar începând cu anul 1980. Indicele utilizează un panel vast de companii din sectoare extrem de diferite, este recunoscut de analiștii piețelor și arată evoluția așteptată a celei mai mari economii europene, precum și starea de spirit a antreprenorilor și managerilor companiilor germane. De fapt, în principiu, indicele Ifo arată nivelul de încredere pe care îl au managerii companiilor în evoluția viitoare a economiei germane.
De altfel, prin metodologia de realizare a indicelui fiecare firmă care face parte din panelul selectat răspunde la un chestionar care arată situația actuală, dar și așteptările privind evoluția în următoarele șase luni a principalilor indicatori ai companiei.
Desigur, institutul german nu este singurul care face astfel de studii. Din Statele Unite ale Americii, până în Uniunea Europeană, toată lumea publică prognoze cu privire la evoluția economiei, fie că ele vin de la conducători de firme sau de la consumatori. Acum, însă, scăderea indicelui Ifo atrage atenția.
Admiterea la liceu și examenul de bacalaureat din noile Legi ale Educației au stârnit numeroase reacții în rândul părinților.
Federația spune că, pentru elaborarea Legii învățământului preuniversitar, Ministerul Educației a anunțat că va ține cont de rezultatele consultărilor publice.
”De aceea, este foarte important să cunoaștem punctul de vedere al cât mai multor părinți”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.
Pe baza rezultatelor acestui chestionar, Federația Națională a Părinților va expune opinia exprimată de părinți în cadrul discuțiilor pe care le va avea cu reprezentanții Ministerului Educației.
Noile Legi ale Educației, aflate în dezbatere publică, aduc modificări la Bacalaureat și admiterea în liceu, elevii vor fi evaluați la finalul clasei pregătitoare și clasei I, nu se mai acordă note la anumite discipline.
Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti s-a desfăşurat duminică, 24 iulie, fără incidente care să creeze disconfort viitorilor studenţi, a afirmat într-o conferinţă de presă, rectorul Viorel Jinga. De asemenea, el a spus că şi în acest an a fost concurenţă mare.
„Totul a mers fluent, au intrat la timp candidaţii şi nu a fost nicio problemă care să le creeze disconfort înainte de examen. (...) În acest an lucrurile s-au desfăşurat absolut normal", a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, potrivit Agerpres. El a precizat că şi la sesiunea de admitere din acest an concurenţa a fost mare, la examen înscriindu-se cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 mai mulţi faţă de anul precedent.
„În Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti concurenţa a fost, din nou, şi mai mare ca anul trecut, s-au înscris cu 70 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut şi cu 171 faţă de anul anterior. La Medicină, pe cele 718 locuri s-au înscris 2.405 candidaţi; la Stomatologie, pe 250 de locuri s-au înscris 552 de candidaţi; concurenţă foarte mare şi la Asistenţă medicală, sunt aproape trei pe loc, ceea ce ne determină ca după ce vom avea evaluarea ARACIS din acest an să cerem creşterea numărului de locuri, pentru că e bine ca asistentele medicale să fie pregătite într-un mediu universitar", a spus rectorul UMF. Viorel Jinga afirmă că la Farmacie concurenţa a fost mică şi că domeniul ar putea fi popularizat mai mult.
În ce a constat examenul Examnul de anul acesta a fost grilă, cu 100 de întrebări şi s-au păstrat problemele de Fizică şi Chimie.
„Am menţinut şi Fizica, şi Chimia, deşi alte universităţi din ţară au mai scos Fizica. Este foarte important ca acei viitori studenţi care au făcut Fizică şi chiar sunt olimpici - la nivel nu naţional, dar la nivel judeţean -, sunt foarte bine pregătiţi, şi am avut ulterior o evoluţie formidabilă la aceştia care au avut Fizică la admitere. Suntem conservatori, vom păstra atât Biologia, Fizica şi Chimia şi pentru admiterile de anul viitor", a mai declarat rectorul UMF. Primii 50 de studenţi vor primi manuale gratuite.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit din nou, în scădere, estimările privind creşterea economiei mondiale, potrivit unui raport făcut public marți, 26 iunie, potrivit Reuters
Instituția a avertizat că riscurile care rezultă din inflaţia ridicată şi războiul din Ucraina încep să se materializeze, astfel că, dacă nu sunt ținute sub control, ar putea arunca economia mondială în recesiune.
Într-un update la raportul ”World Economic Outlook”, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în 2022, faţă de creştere de 3,6% prognozată în aprilie. FMI adaugă că este posibil ca PIB-ul mondial să se fi contractat în al doilea trimestru, din cauza încetinirilor înregistrate în China şi Rusia.
Fondul şi-a revizuit şi estimările pentru 2023, când economia mondială este prognozată să înregistreze un avans de 2,9%, faţă de o creştere de 3,6% estimată în luna aprilie, motivul pentru această revizuire fiind impactul unei politici monetare mai stricte.
”Perspectiva s-a înrăutăţit semnificativ după luna aprilie. Lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani după ultima recesiune”, a declarat economistul-şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.