EȘTI AICI:
Revista presei – 27 ianuarie 2023

Revista presei – 27 ianuarie 2023

Uvt 2 620x400
AZI, LA UVT - Locul și rolul liceelor pedagogice, dezbătute într-o conferință națională găzduită de Universitatea de Vest din Timișoara
expressdebanat.ro

În 27 și 28 ianuarie, la Universitatea de Vest din Timișoara va avea loc Conferința națională cu tema „Locul și rolul liceelor pedagogice în profesionalizarea carierei didactice și în dezvoltarea educației timpurii în România”. Dezbaterea se dorește a fi o analiză, urmată de soluții din perspectiva relației educației timpurii – învățământ primar – liceu pedagogic – universitate – beneficiari.

Conferința națională care va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara este organizată în conformitate cu prevederile articolelor 2 și 3 ale Protocolului de colaborare Nr. 439/2018, încheiat între Ministerul Educației Naționale (MEN) și Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România (ANCLP), în contextul pregătirii noilor legi ale educației naționale.

Evenimentul este organizată de ANCLP în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională „Step by Step” București și Inspectoratul Școlar Timiș.

La conferință participă reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Parlamentului României, universităților reprezentative, ISJ Timiș, experți în educație, reprezentanți ai asociațiilor de părinți. De asemenea, participă la lucrările conferinței directori şi reprezentanți ai profesorilor din 47 de licee și colegii pedagogice, membre ale Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor pedagogice din România (ANCLP), profesori ai Universității de Vest din Timișoara, dar și experți ai Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională „Step by Step” București.

Timisoara Explorare Urbana Si Fotografie Cu Smaranda Sabina Moldovan 33012
Cum arată orașul prin ochii tăi?
institute.ro

Arta în comunitate vă invită la o explorare urbană prin care veți descoperi detaliile orașului cărora, în graba de zi cu zi, uităm să le dăm atenție. Veți capta aceste detalii în imagini artistice prin fotografie.

Workshopul va fi ghidat de Smaranda Sabina Moldovan și este adresat persoanelor de toate vârstele. Atelierul constă într-un exercițiu de observație a mediului înconjurător. Participanții vor face o plimbare în grup prin Timișoara, încercând să identifice și să fotografieze obiecte ale  spațiului public, ale orașului, stratificarea orașului.

Smaranda Sabina Moldovan face parte din echipa Arta în comunitate. Din anul 2017 este asistent la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design Timișoara. Demersul ei artistic este în principal bazat pe o zonă abstractă, cu accente pe câmpul de culoare și monocromii, denumite de artistă umbre colorate. Ea operează cu diferite medii de la pictura tradițională la asamblaje și instalații pentru conceptele sale de artă referitoare la obiecte și interacțiuni ale consumismului. Seria de asamblaje din materiale neconvenționale are ca motiv de cercetare tulburarea vizuală, cauzată de ceea ce se poate numi astăzi, o suprastimulare vizuală. Contextul actual oferă date importante despre relația individ-societate, acesta fiind considerat un cadru material, un cadru-obiect.

Plecarea se face de la Galeria Park, str. G. Enescu nr. 1, Timișoara, în data de 28 ianuarie de la ora 11.

Pentru participare sunteți rugați să vă înscrieți accesând următorul link, aici.

Educatie Profesori Elevi Inedu 1
‘Educatia este cheia’, programul maraton de la Timisoara care a implicat 800 de profesori si 500 de elevi in zeci de evenimente creative pentru incurajarea invatarii
opiniatimisoarei.ro

In cadrul evenimentului ‘Forumul Merito de Vest’, au avut loc opt ateliere pentru comunitatea locala din Timisoara. Vorbim despre ateliere educationale pentru elevi si tineri, precum si ateliere pentru cadre didactice care au abordat teme precum ‘invatare prin colaborare, la pas prin univers, gamificarea invatarii, trezirea curiozitatii elevilor, activitati STEM, STEAM si STREAM, stiinte spatiale si dezvoltarea gandirii critice’.

Ambele evenimente s-au desfasurat pe parcursul mai multor zile si au cuprins prezentari in plen, conferinte, dar si ateliere practice pentru cadrele didactice si elevi. Au fost implicati elevi de la ciclul primar, de gimnaziu, liceu si chiar studenti. Unele activitati au fost dedicate viitoarelor cadre didactice si au avut ca public tinta elevii de la Colegiul National Pedagogic ‘Carmen Sylva’, specializarea invatatori-educatori, precum si studenti de la Universitatea de Vest, specializarea Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar. Acestia au aflat ce inseamna conceptul STEAM si cum se pot realiza activitati practice cu elevii.

Programul a urmarit colaborarea intre actorii educationali, dezvoltarea de parteneriate intre mediul scolar si sectorul non-guvernamental, profesionalizarea carierei didactice, dezvoltarea unei culturi colaborative intre profesori si crearea unor punti de legatura intre parinti si profesori, toate aceste avand impact pozitiv pentru mii de elevi, parinti si profesori.

UAIC Iasi 1
UAIC a obținut finanțare de la bugetul de stat pentru Școala Gimnazială „Junior” și administrarea Centrului de Creație Brădeț
BZI.RO

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut de la Ministerul Educației o finanțare de aproape un milion de lei pentru susținerea activităților didactice de învățământ preuniversitar din cadrul Școlii Gimnaziale „Junior”.

Suma totală alocată către UAIC este de 951.498 de lei și acoperă costurile pentru cei 230 de elevi care studiază la Grădinița și Școala „Junior” ale UAIC, la toate formele de învățământ (49 de elevi la nivelul preșcolar cu program prelungit, 134 de elevi la nivelul primar și 47 de elevi la nivelul gimnazial).

„Finanțarea de la bugetul de stat pentru formele de învățământ preuniversitar care funcționează în cadrul UAIC nu poate decât să ne bucure. Școala Gimnazială „Junior” este în rețeaua de stat și avem autorizate, în acest moment, toate nivelurile de învățământ, de la nivelul preșcolar, până la cel liceal. Pentru liceu așteptăm emiterea Ordinului de Ministru, după ce Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, în urma vizitei de evaluare externă efectuată anul trecut în vară, a decis autorizarea”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.

În anul școlar 2022-2023 la Școala și Grădinița „Junior” funcționează 12 formațiuni de studiu: 2 la nivel gimnazial, 7 la nivel primar și 3 la nivel preșcolar.

Tot joi, 26 ianuarie a.c., prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat transferul cu titlu gratuit a Centrului de Creație Brădeț, din localitatea Gălănești, județul Suceava din administrarea Academiei Române – Filiala lași către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Centrul de Creație Brădeț are o clădire cu 2 niveluri, cu o suprafață construită desfășurată de 1034 metri pătrați și 11.003 metri pătrați de teren, fiind dat în folosință în anul 1989.
Calculator Informatica Programare Cibernetica Hacker Sursa Pexels E1587469808355
ANIS: România are a treia cea mai mare bază de specialiști IT&C din Europa Centrală și de Est/ “Numărul de absolvenți crește într-un ritm mai lent comparativ cu evoluția efectivului de salariați”
economedia.ro

Circa 1 din 55 de angajați din România lucrează în industria de software și IT, peste media Europei Centrale și de Est (ECE) – de 1 din 62 de angajați, arată datele Asociației Naționale a Industriei Software – ANIS, transmise pentru ENTR/G4Media. În plus, România a avut în perioada 2014-2019 și una dintre cele mai accelerate rate de creștere a efectivului de salariați din industrie (cca. 11%), doar Polonia și Bulgaria având o dinamică ușor mai ridicată (+12%).

În valori absolute, România are a treia cea mai mare bază de specialiști TIC din ECE după Polonia și Cehia (circa 203.000 de specialiști), dar raportat la populația ocupată se situează pe ultima poziție în regiune.
În ceea ce privește numărul de absolvenți pe care îl dau anual facultățile de profil din România, datele sunt în creștere, dar încă nu sunt acoperite nevoile din piața muncii.

“Este și o oportunitate de orientare profesională a tinerilor care intră pe piața muncii, către sectorul IT, dat fiind că șomajul în rândul tinerilor este în România de peste trei ori mare ridicat decât rata medie a șomajului”, spune Corina Vasile, noul director executiv al ANIS.

În 2019, circa 8.700 de absolvenți în învățământul superior au avut specializarea în tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, în creștere cu aproximativ 22% față de 2014. Astfel, circa 7 din 100 de absolvenți din România s-au specializat în tehnologia informațiilor și comunicațiilor, ceea ce plasează România pe locul 5 în UE din punct de vedere al ponderii absolvenților TIC în numărul total de absolvenți, imediat după țări precum Malta, Estonia, Irlanda sau Finlanda, arată datele din industrie.
“Specializarea TIC rămâne una atractivă în rândul studenților din România, înregistrând a doua cea mai mare rată de creștere a numărului de absolvenți, după Științele educației/ pedagogice. Totuși, pentru a răspunde necesarului de forță de muncă din sector, ritmul de creștere a numărului de absolvenți TIC ar trebui să fie și mai alert”, spune Vasile.

Cnsp Prognoza
ECONOMIE - Prognoza de iarnă: Euro ar trece de 5 lei în 2024, scade ritmul investițiilor în 2023, se înjumătățește creșterea PIB, explodează deficitul comercial
cursdeguvernare.ro

Economia românească își încetinește ritmul de creștere în acest an, reiese din datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), de la o valoare de 4,9% la abia 2,8%, urmând să crească la valori de peste 4 puncte procentuale în perioada 2024-2026.

În același timp, creşterea consumului va încetini la 2,4%, de la 4,6% în 2022, în timp ce pentru formarea brută de capital (investiţii) este estimată o creştere de 6,2% în 2023, faţă de 10,2% anul trecut.

Pentru anul viitor, CNSP estimează un avans al PIB de 4,8% şi o inflaţie în scădere semnificativă la 3,7%.

Pentru anul viitor, instituția estimează un avans al PIB de 4,8% şi o inflaţie în scădere la o singură cifră.

Pentru 2023, experții de la CNSP se așteaptă la o reducere a inflației. Astfel, rata inflației va ajunge la 8% abia la finalul anului, însă media anuală pentru întregul an se menține în zona de două cifre, mai exact 10,8%.

În ceea ce priveşte comerțul, exportul de bunuri (FOB) va consemna o creştere cu 10,6% în acest an, până la 102,65 miliarde euro, în timp ce pentru importul de bunuri (CIF) este prognozat un avans de 12,5%, la 142,55 miliarde euro.

Pentru 2024, exportul de bunuri este de așteptat să avanseze cu 8,2%, importul de bunuri cu 8,5%, iar deficitul comercial fob – CIF va ajunge la 43,6 miliarde euro.

În 2022, creşterea exporturilor de bunuri a fost de 24,3% iar a importurilor de 28,8% cu un deficit comercial de 33,9 miliarde euro.

Deficitul de cont curent va coborî în acest an la 8,5% din PIB, de la 9,4% anul trecut, urmând ca în 2024 avansul să fie de 7,9% din PIB.

Cursul de schimb mediu va urca la 4,94 lei/euro în acest an, de la 4,93 lei/euro anul trecut urmând ca în 2024 să ajungă la 5 lei.

Pe de altă parte, rata șomajului BIM va coborî la 5,3% anul acesta, de la 5,5% în 2022, urmând ca în anul următor să ajungă la 4,8%.

Happy Job 800x533
Ce meserii vor dispărea peste 10-20 de ani?
europafm.ro

O cercetare sociologică arată că, în SUA, de exemplu, tinerii își schimbă locul de muncă mai des, dar caută adesea stabilitate și cariere de CEO, medici sau ingineri.

Oarecum neașteptat, meseriile tradiționale par în continuare foarte populare, deși se câștigă foarte bine dacă ești influencer – din social media, sau din așa numita economie creativă – te bazezi pe propria ta creativitate, pe idei, pe cunoștințe, pe tehnologie, ca să câștigi din design, video, fotografie făcute independent.

Ce vor să fie tinerii americani între 18-29 de ani? Cei din generația Z intervievați au declarat că principalele lor obiective de carieră sunt om de afaceri, medic și inginer. Ocupația “artist” a ieșit pe locul patru.

De asemenea, generația Z are tendința de a prefera companiile mai mari – 58% dintre ei au declarat că ar prefera o corporație mare sau mijlocie în locul unui startup sau al unui loc de muncă la stat. Doar 14% aspiră să lucreze pentru guvern.

Expo Lumina 3 700x360 Arhi
Studenții de la Arhitectură au deschis expoziția „Experiment the Light”
debanat.ro

Centrul Experimentarium TM a găzduit, joi, un eveniment organizat de Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara. Expoziția cu tema „Experiment the Light”, ce reunește lucrări ale studenților anului 3 de la specializarea Mobilier și Amenajări Interioare, se potrivește perfect cu acțiunile aferente programului din anul Capitalei Culturale Europene, în care lumina joacă un rol cultural special.

25 de studenți, dintre care doi studenți Erasmus din Italia, au prezentat lucrări și machete realizate la seminarul cursului de Lumontehnică din semestrul I, la care coordonator este Beatrice Lucaci.

Prima temă prezentată, „Light in a box”, a avut ca scop reproducerea unui efect de lumină din cadrul unui spațiu existent, pentru a înțelege modul în care lumina naturală poate fi direcționată în spațiul interior și poate genera compoziții, centre de interes, reflexii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.