EȘTI AICI:
Revista presei – 27 februarie 2023

Revista presei – 27 februarie 2023

1030973 0
ESCALADAREA „PISCULUI“ JOYCE
revista-apostrof.ro

Opţiunea pentru James Joyce a unui autor cu serii întregi de cărţi de alt tip nu era previzibilă. E-adevărat că Mihăieş se ocupase şi de William Faulkner, alt prozator dificil al modernităţii, şi-şi onorase obligaţiile bibliografice universitare cu celelalte două culegeri despre proza victoriană şi despre literatura anglo-americană „atlantică“, însă cărţile despre detectivul Marlowe şi despre căpitanul de vas Corto Maltese, faimoase personaje populare, şi despre muzicienii Leonard Cohen şi Ilie Stepan se îndreptaseră către subiecte de larg acces. Volumele cu tematici socio-politice nu anticipau nici ele cotitura joyciană. Acum, Mihăieş se întoarce în zonele periculoase ale modernităţii „elitiste“ şi atacă piscul cel mai înalt, modernistul cel mai dificil dintre dificili.

Şochează şi dimensiunile întreprinderii, „probabil una dintre cele mai ample dedicate de un singur autor creaţiei lui James Joyce“ (FW, p. 7). Nu există termeni comparabili în critica românească. Cine ştie care va fi fiind situaţiunea pe alte meridiane?!… La noi, nici măcar Niculae Gheran, care şi-a consacrat mare parte din viaţa profesională editării lui Liviu Rebreanu şi glosselor pe marginea biografiei şi operei aceluia, n-a atins o asemenea bornă kilometrică (nu pun la socoteală aparatele de note ale ediţiei critice). Eminescologii cei mai tenaci au scris ani şi decenii despre poet, însă nu prea cred să fi ajuns careva la aproape 3.000 de pagini. Cărţile despre Bacovia publicate de Constantin Călin cu începere din 1999, devotatul său cercetător băcăuan, însumează „doar“ circa 2.000, mult sub performanţa lui Mihăieş, obţinută – pe deasupra – într-un timp mult mai scurt, „într-o perioadă de zece ani“ (FW, Ibid.).

 

FFF Final 2023
O nouă ediție a Festivalului Filmului Francez, cu proiecții la Arad și Timișoara, inclusiv la UVT
pressalert.ro

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Filmului Francez, a cărui temă se intitulează în acest an „Cinéma, mon amour”, se va desfășura în mai multe orașe din țară, printre care Timșoara, unde  festivalul va avea loc între 16 și 23 martie, la cinema Victoria și la Universitatea de Vest, și Arad, unde filmele vor fi proiectate la cinematograful Arta, între 22 și 24 martie.

Tema aleasă dorește să scoată în evidență sprijinul pentru arta filmului și pentru cinematografele din România, multe ajunse în paragină sau transformate în spații cu o destinație improprie. Imaginea de pe afiș face trimitere la Jean Eustache, considerat unul dintre cei mai mari cineaști francezi, festivalul având în program două din filmele sale în copii restaurate – „Mes petites amoureuses” și „La maman et la putain”, cel din urmă premiat la festivalul de la Cannes cu Marele Premiu al Juriului în 1973.

Pentru a marca cele trei decenii de francofonie în România, deopotrivă cu multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premieră secțiunea „Pépites francophones”, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În același context, festivalul va găzdui, în parteneriat cu TV5 Monde, lansarea în România a platformei de „streaming francofone” și complet gratuite TV5MONDEplus, în prezența directorului general canalului, Yves Bigot.

Ligia Deca Ministrul Educatiei 770x540
Ligia Deca prezintă noua variantă a Legilor educației
educatieprivata.ro

Ligia Deca, ministrul Educației, va prezemta, mâine, noua variantă a Legilor educației. Este forma pe care ministerul intenționează să o transmită către avizare și, ulterior, în Parlament, rezultată în urma schimbărilor introduse în proiectul Cîmpeanu atât de minister, cât și în urma consultărilor din coaliția de guvernare.

Ministrul Educației, Ligia Deca, vă invită *luni*, *27 februarie*, la ora *14.30*, la sediul Ministerului Educației din strada General H.M. Berthelot Nr. 28-30, la o conferință de presă ce se va desfășura la parter, în Sala de ședințe.

Conferința va avea ca temă *Proiectele de legi ale educației* și va fi precedată de un dialog informal pe aceeași temă, ce se va desfășura în Sala de ședințe Cabinet Ministru, etajul 1, începând cu ora 13.30.

Daniel Funeriu3
Daniel Funeriu: Să punem și problema noului tip de atitudini pe care le au părinții față de școală și profesori
educatieprivata.ro

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, publică, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare despre care afirmă că a primit-o de la o învățătoare. În mesaj, învățătoarea îi critică, la modul general, pe părinții elevilor, afirmând că ”au o atitudine, prin care consideră faptul că au doar drepturi și nu responsabilități”.

Funeriu susține mesajul cadrului didactic. ” Cred că e momentul să nu ne mai ascundem după deget şi, pe lângă reala problemă a calității profesorilor, să punem şi problema noului tip de atitudini pe care le au părinții față de şcoală şi profesori”, spune fostul ministru.

Am primit următorul mesaj de la o învățătoare despre care am o impresie excepțională. Cred că e momentul să nu ne mai ascundem după deget şi, pe lângă reala problemă a calității profesorilor, să punem şi problema noului tip de atitudini pe care le au părinții față de școală şi profesori.

Student Pexels (1)
A studia în România sau într-o țară străină? Avantaje și dezavantaje, prin ochii unui fost student român în OIanda, care a ales în primul an de facultate să se întoarcă în țară
economedia.ro

Mulți tineri visează la a studia facultatea în străinătate pentru a avea un viitor mai bun și pentru a scăpa de problemele din România. Însă plecarea la o universitatea din afară poate fi una cu multe provocări, așa cum a fost și pentru Raul Paraschiv, fost student la Universitatea Eindhoven, din Olanda. Acesta a plecat în 2015, însă s-a întors în România un an mai târziu din cauza faptului că i-a fost greu să se adapteze într-o țară atât de diferită față de România, cu o altă cultură.

„Am vrut să plec în străinătate pentru a scăpa de România, de mentalitatea din țara noastră, care mi se părea învechită și pentru că îmi doream studii mai bune. Inițial doream să aleg Politehnica, însă am zis să plec în străinătate, în cazul meu în Olanda, unde am studiat electrotehnică”, spune Raul Paraschiv.

Experiența lui Raul în străinătate a fost una bună, inițial, fiind un început nou, într-un oraș diferit și fără părinți. Însă, s-a dovedit că viața nu era la fel de roz pe cât a părut la prima impresie. Raul nu s-a putut adapta în Olanda din cauza populației care este una rece. Deși în grupa lui erau doar doi olandezi și restul străini, cetățenii erau neprimitori cu străinii.
WhatsApp Image 2023 02 25 At 20.18.34
A fost lansată platforma online dedicată Programului „Săptămâna verde”
puls24.ro

Saptamanaverde.edu.ro a fost lansată vineri, 24 februarie, de Ministerul Educației – România și de MMAP. De acum, elevii și cadrele didactice au la dispoziție o platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului Săptămâna verde care se desfășoară, începând cu acest an școlar, în toate unitățile de învățământ, în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023. Școlile vor realiza, timp de 5 zile consecutiv, activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.

Platforma online www.saptamanaverde.edu.ro conține o serie de materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare.

„Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea platformei. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a ne asigura că prima ediție a Săptămânii verzi va fi un succes”- a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

7326171CastigatoriiGalei
Directoarea unei școli din Timiș, pe locul I la Gala Profesorul Anului din mediul rural 2023
tion.ro

Gala Profesorului Anului din mediul rural a avut loc și în acest an și Teach for Romania a anunțat câștigătorii pe categorii. Printre aceștia se numără și directoarea unei școli din Timiș.

Teach for Romania a anunțat în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural, desfășurată la Ateneul Național din Iași, cei 5 profesori câștigători la cele 5 categorii de premiere. Aceștia predau în școli rurale din județele Argeș, Călărași, Iași, Olt și Timiș.

Flavia Lorena Cut Lupulescu, director la Școala Gimnazială Boldur (județul Timiș), a obținut locul I la categoria: Implicare în comunitate.

Câștigători la celelalte categorii au fost:

  • Categoria: Prevenirea abandonului școlar – Locul I, Nicoleta Maria Gavrilă – învățător, Școala Primară Nr. 1 Valea Mănăstirii, Țițești, județul Argeș
  • Categoria: Dezvoltarea literației – Locul I, Valeria Florentina Neagu – profesor, Școala Gimnazială Nr. 1, Curcani, județul Călărași
  • Categoria: Dezvoltarea abilităților socio-emoționale – Locul I, Angelica Cocea – învățător, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp”, Țibănești, județul Iași
  • Categoria: Dezvoltarea leadership-ului la elevi – Locul I, Iulia Mihalache – învățător, Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt, județul Olt
Munca
O lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva
presshub.ro

Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă.

Marea problemă a acestei lege este că pune egal între consumatori și producătorii și traficanții de droguri: vor primi aceeași pedeapsă. În plus, în cazul persoanelor care dețin droguri de mare risc pedeapsa începe de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Agenția Națională Antidrog arată, întru-un studiu din 2022, că s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumatorilor de substanțe psihoactive. 

O creștere însemnată în rândul consumatorilor se observă la categoria de vârstă 15-34 de ani. Aici valorile sunt mai mari față de cele observate în rândul populației generale.

Una din zece persoane între 15 și 34 de ani recunoaște că a folosit astfel de substanțe în ultimul an.

În România, cele mai consumate droguri ilicite sunt așa numitele „noile substanțe psihoactive” sau NSP, apărute pe piață încă din 2009. Popular, etnobotanice (deși compoziția lor nu are deloc legătură cu naturalul).

Cea mai frecventă vârstă de debut pentru consumul de astfel de droguri este de 17 ani în România.

PozaESU XHjH
Horia Onița, vicepreședintele Uniunii Studenților Europeni: „Nu putem avea un sistem de educație bazat pe roboți care ne scriu lucrările”
scoala9.ro

Cum ar trebui modelat învățământul superior astăzi, când elevii apelează mai degrabă la internet decât la profesori pentru a afla informații? Se mai justifică organizarea semestrelor cu o perioadă principală de evaluare - sesiunea? Spre ce se îndreaptă învățământul superior de la noi și din Europa ne-a explicat, într-un interviu pentru Școala 9, Horia Onița, vicepreședinte al Uniunii Studenților Europeni (European Students’ Union – ESU). Alături de reprezentanți ai studenților din alte 40 de țări, românul analizează problemele colegilor săi din Europa și discută soluțiile găsite cu autoritățile europene.

Horia Onița a absolvit studiile de licență și masterat din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, iar, în prezent, se pregătește să își susțină lucrarea de disertație, pe care a amânat-o din cauza îndatoririlor în mișcarea studențească. A început să se implice activ în zona de advocacy încă de acum opt ani, când a ocupat funcția de președinte al Consiliului Național al Elevilor, iar, ulterior, a continuat să-și reprezinte colegii în cadrul organizațiilor studențești.

Alături de colegii săi de la Consiliul Național al Elevilor, Horia a reușit, în 2015, să convingă autoritățile din România să reacorde elevilor drept de vot în Consiliile de Administrație ale școlilor.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.