Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Universitatea de Vest din Timişoara se situează între primele 6% dintre universitățile lumii, dintr-un total de 19.788 de instituții de învățământ superior clasificate de către Center for World University Rankings (CWUR), ediția 2022-2023. UVT ocupă poziția 1206 la nivel internațional și locul 437 la nivel european.
La nivel național, UVT se situează pe cel de-al cincilea loc, în contextul în care doar opt universități din România au fost ierarhizate în clasamentul celor mai bune 10% universități din lume. “UVT se situează între primele cinci universități din România, în clasificarea internațională CWUR 2022-2023, o ierarhie referențială pentru competiția academică internațională. Această clasificare are o specificitate aparte, care îi conferă un loc distinct între clasamentele internaționale anuale, respectiv faptul că se bazează doar pe indicatori de performanță obiectivi pentru toți cei patru piloni din metodologia clasamentului: calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării. Locul al cincilea în România și poziționarea printre primele 6% dintre universitățile lumii ne ambiționează și ne motivează pentru viitor”, a mentionat rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Rezultatele acestui clasament rezultă din evaluarea celor patru piloni cheie care stau la baza metodologiei clasamentului (calitatea educației, inserția profesională a absolvenților, calitatea personalului academic și performanța cercetării), fără a se baza pe sondaje de opinie și pe informații raportate de universități. Clasamentul pune accent egal pe educație și cercetare, iar cele 20.000 de universități sunt analizate și clasificate în funcție de performanțele lor.
Vești bune pentru iubitorii de mișcare. Universitatea de Vest a primit gratuit de la Primăria Timișoara baza sportivă în paragină aflată pe Splaiul Tudor Vladimirescu, pe malul Begăi. Instituția urmează să o reabiliteze, iar în 30% din timp baza sportivă va fi deschisă pentru publicul larg.
Baza sportivă aflată pe Splaiul Tudor Vladimirescu din Timișoara, pe malul Begăi, nu va mai fi o ruină. Asta după ce Primăria Timișoara a decis să o atribuie în folosință gratuită către Universitatea de Vest, pe o perioadă de 20 de ani. Instituția are obligația de a o reabilita în cel mult doi ani, iar o parte din baza sportivă va fi deschisă și pentru publicul larg care dorește să facă mișcare.
„Atribuirea în folosință gratuită a imobilului va fi pentru amenajarea bazei sportive în vederea realizării activităților didactice sportive și punerea la dispoziția publicului larg și a Primăriei Municipiului Timișoara a infrastructurii administrate pentru cel puțin 30% din timpul de utilizare, condiționat de reabilitarea platformei si drumurilor de acces, a împrejmuirii, respectiv a terenurilor de fotbal si tenis, în termen de 1 an de zile de la predarea-primirea bazei sportive, respectiv reabilitarea bazinelor de înot si a clădirilor în termen de 2 ani de zile de la predarea-primirea bazei sportive”, scrie în proiectul de hotărâre votat de Consiliul Local Timișoara.
Inspectoratul Școlar Timiș susține că, la Olimpiada națională de coregrafie, există 120 de elevi din clasele VII-XII, din 8 unitati vocaționale de coregrafie din România veniți, la Timișoara.
Prof. Aura Danielescu a explicat că evolutiile artistice ale elevilor sunt programate sa se desfășoare in data de 28 si 29 aprilie la Teatrul National M.Eminescu, printr-un parteneriat interministerial Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii.
Amintim că documentul a fost inițiat de inspectorul școlar general, prof. Aura Codruța Danielescu.
Festivitatea de închidere și premierea vor avea loc, sâmbătă, 30 mai, ora 10.00, la Aula Magna a UVT.
Președinte de onoare este maestrul coregraf Francisc Valkay, iar membrii juriului sunt cadre didactice din mediul universitar.
Cazarea pentru totii elevii a fost asigurata în proporție de 90% de unități de învatamant din sistemul preuniversitar, iar UVT și Universitatea Politehnica, contra cost, au asigurat servicii de cazare si masa pentru 10% din elevi.
Toate cheltuielile sunt acoperite de Ministerul Educatiei, și o parte dintr-un proiect cu fonduri nerambursabile aprobat de Centrul de proiecte din cadrul Primăriei Timișoara – a explicat prof. Aura Danielescu, marți 26 aprilie 2022.
Prof. Aura Danielescu mai spune că la Olimpiada nationala de arte vizuale, arhitectura si istoria artei, sunt inscrisi 406 elevi din clasele XI-XII, din 40 de unitati vocationale de arta din tară.
Probele de concurs ale elevilor sunt in curs de desfasurare, fiind programate la Liceul de Arte Plastice si Facultatea de Arte si Design Timisoara, in perioada 26-28 aprilie 2022.
Festivitatea de inchidere si premierea vor avea loc, vineri, 29 aprilie, ora 10.00, la Aula Magna a UVT. Presedintele juriului este prof univ dr. Camil Mihaescu, decanul Facultatii de Arte din Timisoara, iar membrii juriului sunt cadre did. din mediul universitar din toate centrele din tara.
Opt din 10 părinţi sau reprezentanţi legali ar urma să participe la programe de Educaţie parentală, până în 2030. Motivul: copiii trebuie să se „dezvolte armonios într-un mediu familial adecvat atingerii potenţialului lor”, potrivit proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei. Astfel, fiecare părinte urmează să participe la cursuri de Educaţie parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învăţământ.
„Slaba informare a părinţilor din mediile dezavantajate privind creşterea şi îngrijirea copiilor are drept consecinţă neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare – fizică, educaţională, emoţională şi de sănătate mintală, precum şi lipsa de supraveghere adecvată –, factori care, alături de mortalitatea infantilă, sărăcie si malnutriţie, afectează un număr semnificativ de copii şi familiile acestora”, se arată în strategia naţională „Părinţi educaţi, copii fericiţi”, pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Potrivit aceleiaşi surse, alte motive care au determinat autorităţile să iniţieze acest proiect ţin de fenomenul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, de numărul crescut al sarcinilor în rândul adolescentelor, de căsătoriile timpurii în comunităţile sărace, marginalizate, de numărul crescut al copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi. „Toate acestea reprezintă probleme grave care afectează mulţi copii şi tineri. Succesul şcolar şi în viaţă se construieşte nu doar pe activitatea de predare-învăţare-evaluare de la clasă, ci are ca fundament stimularea stării de bine de acasă şi de la şcoală, atitudinea familiei şi comunităţii faţă de învăţare, precum şi importanţa pe care familia o acordă educaţiei. Ciclurile multigeneraţionale de eşec educaţional, atât de frecvente în unele medii dezavantajate din România, sporesc inechitatea şi reduc şansele de succes ale copiilor. Aceste cicluri de eşec pot fi întrerupte doar prin implicarea părinţilor, a familiilor în actul educaţional, în crearea unei atitudini pozitive faţă de învăţare şi faţă de valoarea adăugată pe care educaţia o poate avea în viaţa tuturor”, se argumentează în document.
Stilurile parentale pot fi educate, învăţate, ajustate şi adaptate în funcţie de nevoile copilului. „Un stil parental pozitiv presupune practici parentale, care pot fi învăţate şi exersate de către părinţi, pentru supervizarea şi monitorizarea copilului, creşterea autonomiei şi controlul comportamentelor copilului, construirea unor aşteptări realiste faţă de copil”, potrivit documentului mai sus citat.
În special în pandemie, în timpul lecțiilor online, tot mai mulți profesori au încercat să predea altfel, ca să-i determine pe elevi să rămână atenți și, în același timp, să fie activi la ore. Profesoara Mirela Tanc, de exemplu, le predă elevilor limba română cu ajutorul jocurilor Minecraft și Fortnite.
Se vorbește din ce în ce mai des despre metavers, un univers virtual în care fiecare are un avatar digital uman și cu ajutorul lui poate să interacționeze la școală sau la job. Ba chiar s-a deschis și prima școală din lume, în SUA, care predă în realitatea virtuală.
În acest interviu pentru Școala 9, Simon Østergaard a explicat cum vede el educația și piața muncii dintr-un viitor aflat sub umbrela tehnologiei și cu ce abilități ar trebui să ieși din școală în secolul XXI.
Este futurolog, adică analizează cercetări, cifre și trenduri de pe piață și sfătuiește companiile și instituțiile cum să se pregătească pentru viitor. E persoana la care mergi dacă vrei o strategie pentru ca afacerea ta să aibă căutare și peste zece ani. Cum vor arăta universitățile viitorului și cum vom învăța în următoarele decenii? Asta este una dintre temele sale preferate de studiu, despre care le va povesti și românilor, în București, dar și online, la Future Summit din perioada 20-22 mai.
Abandonul școlar a devenit o problemă tot mai presantă în România, iar cei care se implică cu adevărat pentru a schimba acest lucru au nevoie de ajutor. Am discutat cu Tudor Vlad, președintele Fundației Nouă ne pasă despre campania “Educația nu se oprește niciodată", în cadrul căreia putem cu toții să punem umărul pentru a ajuta copiii cu risc crescut de abandon școlar.
“Nu este suficient să spunem că principala cauză a abandonului școlar este sărăcia, chiar dacă există o corelație între aceasta și rezultatele copiilor la școală. În opinia mea, atunci când școala își va asuma în totalitate misiunea de instruire și formare a copiilor, indiferent de mediul din care provin aceștia, abandonul școlar va fi mai degrabă accidental", ne-a explicat Tudor Vlad.
Tudor Vlad:Programul nostru pentru prevenirea abandonului școlar în zonele rurale se bazează pe colaborarea cu acei profesori cărora nu le este indiferentă situația copiilor cu rezultate la învățătură sub medie. Ei fac parte din comunitatea restrânsă a dascălilor care își fac meseria cu pasiune și caută soluții pentru provocările cu care se confruntă sistemul educațional. Noi nu a trebuit decât să-i descoperim și să le arătăm că dorim să-i ajutăm.
Matei VIŞNIEC: Pe cât de simplu, pe atât de complex, depinde de context. Într-o cetate totalitară scriitorul are un rol, într-o cetate liberă scriitorul are alt rol sau se nuanțează. Eu m-am născut într-o cetate totalitară, într-o societate totalitară și am învățat repede care este rolul scriitorului. El trebuia să se opună. Literatura era un spațiu de libertate, ceea ce am și făcut împreună cu generația mea, generația anilor 1980. Prin poezie, prin roman, prin teatru, prin gândire am creat un fel de ambianță de rezistență culturală fără să demolăm, noi, fizic comunismul. Cred că toți scriitorii care s-au opus atunci prin scris au frânat puțin spălarea pe creier. Într-o societate liberă, cum suntem acum cu toții, există alte pericole, alte forme de spălare pe creier, alte forme de manipulare. Sigur că un scriitor se poate ocupa și de ele. Eu, personal, am scris câteva cărți în Franța, gândindu-mă tocmai la capcanele societății de consum, care nu întotdeauna este cea mai bună prietenă a democrației. Am scris o carte, prezentă și aici pe standul Festivalului de carte de la Paris, care se numește „Teatrul descompus sau Omul-Pubelă”. Uneori am impresia că societate de consum îl transformă pe om în pubelă. Suntem invitați să cumpărăm un milion de lucruri de care nu avem nevoie. Pubelele se multiplică în societatea noastră în mod inconștient. Însă, am scris și piese de natură să stimuleze memoria sau să reîmprospăteze memoria. De pildă, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali”. Am scris-o gândindu-mă puțin la un public occidental, dar și la tinerii din România care s-au născut după 1990 și care știu mult mai puține despre bucătăria totalitarismului. Scriitorul are întotdeauna o misiune. El decide care sunt urgențele, în ce moment și cât de mult rămâne pe verticala moralității. Și acest raport cu moralitatea este foarte important.
Consiliul European pentru Cercetare a anunțat marți lista celor 253 de proiecte științifice ce vor fi finanțate cu fonduri UE de 624 de milioane de euro. Nici un proiect derulat în România de vreo universitate, centru sau institut de cercetare nu se află pe lista proiectelor de cercetare avansată.
Pe lista țărilor care au primit finanțare se numără state din regiune precum Ungaria și Polonia (câte un proiect) sau Slovenia (trei proiecte).
Proiectele finanțate acoperă domenii diverse precum utilizarea matematicii pentru a găsi modalități mai bune de utilizare a antibioticelor și a chimioterapiei, modul de protejare a biodiversității insulelor, explorarea spațiului cosmic și înțelegerea modului în care sunetele limbilor noastre se schimbă în timp.
Granturile ERC Advanced Grants sunt concepute pentru a sprijini oamenii de știință și cercetătorii excelenți din orice domeniu, în etapa de carieră în care sunt deja lideri de cercetare consacrați, cu un palmares recunoscut de realizări în domeniul cercetării.
Această nouă rundă de granturi va crea aproximativ 2 300 de locuri de muncă pentru postdoctoranzi, doctoranzi și alte categorii de personal. Beneficiarii reprezintă 28 de naționalități și își vor desfășura proiectele în universități și centre de cercetare din 21 de state membre ale UE și din țările asociate la Orizont Europa.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.