EȘTI AICI:
Revista presei – 26 octombrie 2022

Revista presei – 26 octombrie 2022

Facebook 1666631609297 6990359625402315435
România, în prim plan la Bruxelles, prin Universitatea de Vest din Timișoara!
ziuadevest.ro

România este în prim plan la Bruxelles prin Universitatea de Vest din Timișoara, care organizează o spectaculoasă expoziție în spațiul Parlamentului European.

Luni, a avut loc vernisajul expoziției „Genealogia realităților subiective”, care propune o selecție de lucrări realizate de absolvenți ai programelor de master ale Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Iată că seria de evenimente culturale „La UVT, Cultura este Capitală!” își găsește o nouă extindere, într-o instituție centrală a Uniunii Europene, o ocazie perfectă de a prezenta la nivel european, europarlamentarilor din cele 27 de state componente ale UE, dar și publicului larg, operele artistice de înalt nivel ale școlii de artă timișorene.

Zilele Carierei XXI E1666707911511 700x440
Zilele Carierei, tradiționalul târg de job-uri adresat studenților, masteranzilor și absolvenților se deschide mâine
buletindetimisoara.ro

Tradiționalul târg de oferte de job sau practică adresat studenților, masteranzilor și absolvenților – Zilele Carierei în UPT – revine, în zilele de 26 – 27 octombrie, la Cantina Studențească a Universității Politehnica Timișoara, cu cea de-a XXI-a ediție, organizată de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC). Deschiderea evenimentului va avea loc în aceeași locație, miercuri, 26 octombrie, la ora 10:00.

În cele două zilele de târg, între orele 10:00 – 17:00, la etajul I de la Cantina Studențească UPT, vor fi prezente zeci de companii naţionale şi internaţionale care vor expune la standuri oferte de carieră pentru studenţi şi absolvenţi (oferte de practică, oferte de locuri de muncă full time sau part time, precum şi alte posibilităţi de colaborare).

În cele două zile de târg, tinerii interesați, care sunt invitați să vină cu CV-urile pregătite, pot interacționa direct cu reprezentanții companiilor, la stand, sau accesând secțiunea „PARTICIPĂ” de pe site, având astfel posibilitatea de a adresa întrebări, de a vizualiza ofertele disponibile și de a aplica direct pentru una dintre ele.

Cei interesați să descopere mai multe informații despre un anume domeniu sau despre o anumită companie pot afla răspunsurile direct de la specialiști în cadrul târgului, pot programa vizite la sediul firmelor și se pot înscrie la conferințele organizate de companii.

Pelicannew
Prima călătorie cu vaporul de la Timișoara în jurul Europei. Pelicanul inaugurează navigația internațională pe Bega
ziuadevest.ro

CircumEuropa, inițiat de Cristian Iliea, va fi prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei. Expediția va începe la Timișoara, pe Bega, în aprilie 2023, de pe Bega. Urmează cinci râuri, patru mări, un ocean și cinci strâmtori, cu o ambarcațiune.

CircumEuropa vrea să fie un ambasador al Timișoarei-Capitală Culturală Europeană, dar are și darul să conștientizeze că râul Bega poate fi o poartă importantă spre orice loc din Europa.

Echipajul CircumEuropa are în acest moment șase membri. Pe lângă căpitanul Cristian Iliea, director de imagine de 25 de ani, angajat al TVR Timișoara, practicant al sailingului de peste două decenii, în barcă vor mai fi Mihai Pătrașcu, director de imagine la TVR, Cosmin Jitariuc, jurnalist la TVR Timișoara, bilogul Oana Gavriliuc, Doru Creț – președintele West Yacht Club, și omul de afaceri Ovidiu Bădina.

“Avem un canal navigabil care a ajutat la dezvoltarea economică a Timișoarei și a Banatului din perioada austro-ungară. Probabil că nu o să mai facem transport de marfă pe Bega, dar cu siguranță turism vom putea face și vom avea numai de câștigat. Vrem să promovăm Timișoara, accesibilă de pe apă de oriunde din Europa, vrem să promovăm canalul Bega, dar vrem să promovăm Timișoara-Capitala Culturală Europeană 2023, pentru că avem în drum peste 20 de orașe, foste capitale ale culturii”, a declarat Cristian Ilea, care a fondat și proiectul Wildlife România, prima grădină zoologică virtuală cu animale sălbatice aflate în libertate.

Universitatea Lucian Blaga Din Sibiu Foto Facebook Universitatea Lucian Blaga (1)
Târg de joburi pentru studenții ULBS, la Facultatea de Litere
sibiu100.ro

Angajatori de top din județul Sibiu, dar și companii naționale, își vor prezenta ofertele de locuri de muncă ori stagii de practică și voluntariat în cadrul Târgului de joburi pentru studenții ULBS. Evenimentul va avea loc mâine, 26 octombrie, la Facultatea de Litere, fiind organizat de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, prin Centrul de Servicii Integrate pentru Studenți SMARTHUB.

Activitatea, parte a proiectului ” Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și piața muncii: dezvoltarea în mediul educațional a unor competențe corelate cu cerințele pieței muncii” -CNFIS-FDI-2022-0279, va reuni angajatori de top din județul Sibiu, dar și companii naționale care vor prezenta ofertele de locuri de muncă/stagii de practică/stagii de internship/voluntariat pentru studenți.
„Oportunitățile de carieră deschise de companiile locale/naționale sunt atât pentru studenții din domeniul de licență, cât și pentru studenții de master. Companiile vor veni în sprijinul studenților cu informații concrete despre ceea ce înseamnă contracte de muncă, stagii de practică/internship”, au transmis reprezentanții ULBS.

Târgul va avea loc la Facultatea de Litere și Arte (hol parter și etaj), în intervalul orar 9-17.

DSCF3317
UPB a găzduit Conferința – Universities of S&T for a sustainable and humane future – susținută de David Bohmert
upb.ro

În 24 octombrie 2022, ora 13:00,  David Bohmert, Secretar General al CESAER (Conferința Universităților de Inginerie și Cercetare Avansată din Europa), a susținut  la Universitatea POLITEHNICA din București Conferința cu tema – Universities of Science and Technologies for a sustainable and humane future.

Evenimentul a avut loc in Amfiteatrul Radu Voinea din Clădirea Rectorat.

Prin promovarea unor politici educaționale care să faciliteze activitatea universităților din Europa și prin realizările pe care le-a avut în domeniul managementului educațional, David și-a creat o reputație de profesionist dedicat dezvoltării unui cadru instituțional european care să permită universităților de știință și tehnologie o rază mult mai mare de acțiune în societate.

Printre temele pe care le-a abordat, s-au numărat și acțiunile pe care comunitatea unei universități – de la studenți, la cadre didactice și personal administrativ – le pot efectua pentru a crește transferul tehnologic dintre universități și mediul economic și social.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Din Iasi (1)
162 de ani de la infiintarea primei universitati din Romania, sarbatoriti maine la "Cuza". Se vor decerna premii
ziaruldeiasi.ro

În 26 octombrie, de la ora 11.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi sărbătoreşte 162 de ani la înfiinţare, fiind cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România.

Celebrările au început deja de la finele săptămânii trecute, fiindcă cele 15 facultăţi ale universităţii organizează mai bine de 60 de evenimente academice dedicate aniversării universităţii, de la sesiuni de comunicări ştiinţifice, expoziţii, workshopuri, conferinţe, simpozioane, colocvii, dezbateri, mese rotunde sau activităţi sportive.

Însă mâine, în Aula Magna „Mihai Eminescu” va fi momentul în care vor fi decernate titlurile de Professor Emeritus, vor fi premiaţi tinerii cercetători care au obţinute rezultate deosebite în activitatea de cercetare ştiinţifice în anul 2021 şi va fi anunţat şi câştigătorul bursei „Sfântul Dumitru”, oferită de UAIC şi de fostul rector, prof.dr. Dumitru Oprea, care a condus universitatea între 2000 şi 2008.

La finalul ceremoniei, prof.dr. Cătălin Turliuc, cercetător ştiinţific gradul I care lucrează la Academia Română, cadru didactic al universităţii, va susţine conferinţa „Suveranii Românii şi Universitatea ieşeană – Fragmentarium istoric”.

Un alt punct al celebrărilor s-a consumat sâmbătă, 21 octombrie, când la Iaşi a fost prezent singurul român care a fost în Cosmos, Dumitru Prunariu, ce a susţinut o conferinţă în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

 

Studiu Al Universitatii Stanford Temele Principalul Motiv De Stres Pentru Elevi 18800740
Centrele Județene de Excelență, fabrici ale performanței pentru zeci de mii de copii din România
adevarul.ro

Prima ediție a Conferinței Naționale a Centrelor Județene de Excelență a avut loc recent la Sibiu. Din Călărași a participat un membru al Consiliului de administrație de la acest for.

Din partea Centrului Județean de Excelență Călărași a participat profesor de limba și literatura română, Monica Mustățea, membru în Consiliul de administrație al CJECL.

La conferință s-au întrunit 33 directori și reprezentanți ai centrelor  județene de excelență din 29 județe, scopul evenimentului fiind crearea un cadru de colaborare și cooperare între aceste instituții, pentru realizarea cu succes a misiunii comune, aceea de a asigura condițiile pentru selecția, pregătirea susținerea și motivarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte", a precizat prof. Gica Dumitrescu, directorul Centrului Județean de Excelnță Călărași.

Mihaela Seușan, director CEX Sibiu, a fost inițiatorul acestui eveniment, organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga”, Palatul Copiilor din Sibiu și Asociația ECCE Educația.

Deschiderea Anului Unieversitar La Ase 21171200
Studenţii la ASE învaţă despre Metaverse, SAP şi HR, începând din acest an universitar
economedica.net

Noile cursuri şi activităţi amintite mai sus fac parte dintr-un demers asumat de instituţie de pregătire a studenţilor pentru piaţa muncii, folosind experienţa specialiştilor companiei Accenture.

În acest context, marţi, 25 octombrie, Accenture și Academia de Studii Economice din București au inaugurat o sală de curs în urma unei investiţii de peste 200.000 de dolari.

Sala numită Accenture Student Lab are o capacitate de 35 de locuri și se află în cadrul clădirii „Ion N. Angelescu”, la etajul 2.

”Parteneriatul dintre ASE București și Accenture România este unul de o importanță ridicată pentru noi. Doar prin intermediul acțiunilor comune putem asigura o dezvoltare locală mai bună pentru comunitățile din care facem parte. Această investiție este una dintr-un program mai larg de modernizare și digitalizare în care Academia de Studii Economice din București alături de partenerii noștri din mediul de afaceri ni l-am asumat, astfel încât să le putem oferi studenților și cadrelor didactice soluții digitale de ultimă generație”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București.

Robo22
Interviu cu un olimpic internațional, elev în clasa a XII-a: Admiterea separată la liceu ar crea un fel de „cluburi exclusiviste”, spune Adrian Țiripa, care merge din proprie inițiativă să le povestească elevilor din mediul rural de unde vin anotimpurile, de ce strălucește Soarele și de ce e pasionat de astronomie
edupedu.ro

Admiterea separată la liceu ar putea duce la crearea de „cluburi exclusiviste”, spune Adrian Țiripa, elev olimpic internațional la Astronomie, care merge să le vorbească copiilor din mediul rural despre acest domeniu încă necunoscut de ei. Adrian este în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila. Într-un interviu pentru Edupedu.ro, acesta a explicat că „există riscul ca eforturile și atenția sistemului educațional să se concentreze în exces pe acele clase și mai puțin pentru toți ceilalți”.

Când a fost întrebat despre admiterea separată la liceu, Adrian a menționat că aceasta nu este o soluție, deoarece „nu este de ajuns să fii un bun profesionist”: „Din punctul meu de vedere, nu este o soluție. Atunci când se ia în calcul evoluția unui copil, nu trebuie luat în calcul doar evoluția sa pe plan academic. Trebuie să ne gândim și la evoluția sa pe plan personal, faptul că trebuie să facă parte dintr-un colectiv cât mai divers, să treacă prin toate etapele adolescenței, astfel încât să ajungă să se cunoască cât mai bine pe sine, nu doar un domeniu științific, pentru că nu este de ajuns să fii un foarte bun profesionist”.

„Dacă s-ar forma aceste clase, cred că s-ar crea un fel de cluburi exclusiviste. (…) Există riscul ca eforturile și atenția sistemului educațional să se concentreze în exces pe acele clase și mai puțin pentru toți ceilalți. Copiii care excelează nu sunt decât niște copii care și-au găsit pasiunea mai devreme într-un domeniu ce se intersectează cu școala. Atât. Odată ce se mută chiar mai mult atenția asupra lor, ei care chiar din propria lor inerție ar excela, riști să nu-i mai ajuți pe ceilalți, care mai au nevoie de niște ajutor în plus”, a precizat acesta.

Image 2021 12 6 25225573 41 Copil Abuzat
Consiliul Național al Elevilor: Școala trebuie să-și ia rolul în serios, anume acela de a forma caractere, de a transmite valori / Salvați Copiii: 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situaţii de bullying în şcoala în care învaţă
edupedu.ro

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, atrage atenția asupra rolului pe care ar trebui să îl aibă școala și profesorii în privința formării caracterelor elevilor. Semnalul de alarmă confirmă problemele legate de situațiile de bullying din sistemul de educație românesc.

”Am văzut la nivel internațional foarte multe modele de bune practici pe acest peers to peer abuse, pentru că e foarte important și l-am pus pe agenda publică ori de câte ori am avut ocazia, pentru că la Consiliul Elevilor, am fost întotdeauna implicați în asigurarea unui mediu școlar inclusiv de calitate, echitate pentru toți elevii și, mai important, un mediu școlar prietenos pentru că școala nu este doar un loc în care elevii vin, stau 6, 7 ore, 8 ore uneori, primesc informația pe tablă, scrisă, o transcriu, pleacă acasă o memorează, se întorc înapoi.

Nu, nu asta e școala în viziunea elevilor, școala trebuie să treacă peste acest rol, cumva, foarte sec și foarte sobru, de a transmite informațiile dintr-o programă școlară și trebuie să-și ia rolul în serios, anume acela de a forma caractere, de a transmite valori, de a oferi modele pentru că, profesorii sunt poate persoanele cu care elevii petrec cel mai mult timp, chiar mai mult decât petrec cu părinții lor, ori este imperios să avem profesori care să reprezinte adevărate modele de verticalitate, de etică, de profesionalism și de comportament, atunci când întră în interacțiune cu elevii”, a declarat Robert Avram.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.