EȘTI AICI:
Revista presei – 26 octombrie 2021

Revista presei – 26 octombrie 2021

Ca8
Apelul celor mai importanți rectori din țară către studenți: Vaccinați-vă!
libertatea.ro

„Sunt pentru vaccinare. În mod categoric. Și sunt pentru ceea ce știința și descoperirile cercetărilor aduc în lumea noastră. De ce? Noi învățăm tot timpul că informația abundă în jurul nostru, e mereu la un click distanță. Dar una e informația de pe internet despre cel mai înalt munte din lume sau despre cel mai lung fluviu și alta e o rețetă de nutriție, care nu e validată de nimeni și care poate să aibă efecte asupra ta, ca individ. Ei bine, rolul nostru e de a filtra în tumultul acestor informații și de a învăța să căutăm informațiile corecte, informaţiile pe care ne putem baza. Or, în cazul vaccinării, asta e cel mai important: trebuie să ne încredem doar în informaţiile care vin din zona specialiştilor. Cred, de fapt, că numărul celor provaccinare este mai mare decât al celor antivaccinare. Dar numărul celor nehotărâţi e covârşitor. Iar întrebarea acestora sună chiar aşa: de unde îmi iau informaţia? De la cei pro sau de la cei anti? Dacă aceşti nehotărâţi se vor îndrepta spre specialişti, sunt sigur că va creşte numărul celor vaccinaţi.

Aşa că îi îndrum pe studenții care încă au o dilemă în ce priveşte vaccinarea să-i asculte în primul rând pe medici. Ştiu, suntem o țară în care dialogurile încep cu «Nu mă pricep la asta, dar părerea mea este că…», însă asta face foarte mult rău societății. Nu doar din punct de vedere al procesului didactic, pe care ni-l dorim față în față, ci din punct de vedere al sănătății studenţilor noştri, cetățeni ai acestei țări.

 

TRC6 768x513
Poezie în tramvai. Timișoara (re)citește, un proiect UVT pentru încurajarea lecturii
stiridetimisoara.ro

Folosiți transportul în comun la Timișoara? De acum, în timpul călătoriei, veți putea face o incursiune în lumea poeziei. În jur de 1.000 de afișe cu versuri semnate de poeți bănățeni contemporani sunt de citit în autobuze, tramvaie, troleibuze.

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Societatea de Transport Public Timișoara, au lansat un proiect de încurajare a lecturii, numit „Timișoara (re)citește” . De acum, dacă mergeți cu tramvaiele, autobuzele, microbuzele și troleibuzele STPT veți putea citi versuri scrise de poeți bănățeni contemporani.

„Timișoara (re)citește” este o inițiativă de promovare a poeților timișoreni sau care au legătură cu Timișoara, de la Ion Monoran, un simbol pentru Revoluția din 1989, sau Șerban Foarță, de numele căruia se leagă versurile celui mai apreciat album al trupei Phoenix, până la Moni Stănilă, Robert Șerban, Tudor Crețu, Nicoleta Papp sau Alex Higyed.

„La UVT, Cultura este Capitală, iar literatura este cât se poate de importantă. Pentru că are un rol semnificativ, găsim metode ingenioase s-o promovăm și să aibă un impact cât mai mare în comunitate. «Timișoare (re)citește» este o inițiativă marca UVT care dovedește că și în această perioadă, când pandemia ne împiedică să organizăm evenimente așa cum ne-am dori, găsim idei ca să aducem cultura aproape de oameni”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

În total, în peste 100 de mijloace de transport în comun au fost montate aproximativ 1.000 de afișe. Cei de la UVT spun că e doar prima inițiativă dintr-o serie de evenimente care își propune să încurajeze lecturii și să promoveze scriitorii contemporani.

Consortiu
Consorțiul Universitaria în formulă extinsă. 10 hotărâri
ziuadevest.ro

În perioada 22-24 octombrie 2021, a avut loc prima întâlnire a Consorțiului Universitaria în noua sa formulă, extinsă, care include șapte universități: Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, și doi noi membri asociați, Universitatea din Craiova și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Lucrările întâlnirii s-au desfășurat în format mixt, cu prezența fizică a rectorilor, președinților de senat, altor reprezentanți ai conducerii universităților la Centrul de Perfecționare Complex Predeal „Ion Gh. Roșca” al Academiei de Studii Economice din București.

Reuniunea de la Predeal s-a desfășurat cu respectarea normelor în vigoare pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV2, participanții fiind exclusiv persoane vaccinate.

Lucrările întâlnirii s-au desfășurat în plen și pe 10 paneluri structurate pe teme actuale care vizează politicile educaționale din învățământul superior și specificul desfășurării activității în universități în contextul constrângerilor impuse de situația pandemică prelungită.

”Rezoluția Consorțiului Universitaria, adoptată cu acest prilej, cuprinde și o trimitere la utilizarea Certificatului Verde în mediul universitar, fiind considerată imperativă reglementarea în regim de urgență, prin acte normative la nivel național (ordin de ministru sau lege),a accesului în universități pe bază de Certificat verde, demers susținut cu fermitate de reprezentanții conducerilor universităților și ai studenților”, a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

5053784zilelecariereipoli
Zilele Carierei la Universitatea Politehnica, online. Posibilități de angajare sau internship
tion.ro
Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 25 - 29 octombrie o nouă ediție a Zilelor Carierei, un eveniment unde studenții au posibilitatea să interacționeze cu angajatorii și să obțină stagii de practică, internship-uri, locuri de muncă part-time sau full-time. Ediția se desfășoară online.

Vor avea loc și conferințe organizate online, unde studenții pot intra în direct cu reprezentanții companiilor și pot aplica direct pentru ofertele de carieră. Detaliile legate de conferințe (tema, ziua și ora), precum și întregul program al evenimentului sunt disponibile AICI. La finalul fiecărei conferințe se va organiza câte o tombolă cu premii.

Evenimentul se va desfășura online, în perioada 25-29 octombrie, între orele 10-16.

218442732 4680204158674165 3953451787794515605 N 638x540
Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj și-a deschis propriul centru de testare și vaccinare
spotmedia.ro

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a deschis un centru de testare şi vaccinare împotriva COVID-19, care este destinat atât studenţilor şi profesorilor, cât şi familiilor acestora.

"Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a organizat un centru de testare şi vaccinare împotriva COVID-19. Centrul funcţionează în cabinetele medicale existente în cadrul căminului Sport XXI din Parcul Sportiv Universitar "Iuliu Haţieganu" şi este deschis pentru toţi studenţii UBB, dar şi pentru angajaţii Universităţii şi membrii familiilor acestora, indiferent de faza de vaccinare în care se află (prima, a doua sau a treia doză)", se arată într-un comunicat transmis, luni, de UBB.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că prin acest demers conducerea universităţii doreşte să se revină cât mai repede la o stare de normalitate.

"Noi ne dorim să revenim cât mai curând la normal şi, evident, această pandemie ne limitează în ceea ce priveşte activităţile academice, fie ele de predare-învăţare sau de cercetare.

UBB, ca prima universitate world-class din România, trebuie să transmită un semnal şi un mesaj în sensul revenirii la normalitate.

Previziune Ubb
România atinge platoul valului 4 săptămâna aceasta / Asistăm la o stagnare sau chiar la o ușoară scădere a numărului cazurilor zilnice față de săptămâna trecută – cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai
edupedu.ro

România ajunge săptămâna aceasta pe platoul valului 4, asistând la o stagnare sau chiar la o ușoară scădere a numărului cazurilor zilnice față de săptămâna trecut, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Aceștia au postat pe Facebook-ul facultății, la fel ca în fiecare săptămână, un grafic care arată cum evoluează în prezent cazurile de infectare cu coronavirus pe teritoriul României și la ce ne putem aștepta în viitorul apropiat în privința evoluției pandemiei.

„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom ajunge pe platoul valului patru, asistând la o stagnare sau chiar la o ușoară scădere a numărului cazurilor zilnice față de săptămâna trecută”, se arată în mesajul cercetătorilor UBB.

Potrivit datelor transmise astăzi de Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.187 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 152 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.962. Dintre acestea, 1.855 sunt internate la secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI). Din totalul pacienților internați, 515 sunt minori, 474 fiind internați în secții și 41 la ATI.

Iasi 01 1024x577
10% din numărul total al studenților români se află peste hotare
pressone.ro

Are 17 ani și e voluntară la FILIT, festivalul de literatură din Iași, alături de mulți alți tineri de liceu și de câțiva studenți. E implicată în cam tot ce înseamnă decizii la liceu, dar și în voluntariat de tot felul. Și nu e singura – la fel ca ea sunt zeci de mii de tineri din România, interesați să schimbe în bine lucrurile din jurul lor, să se ofere voluntari, să ajute.

Are 17 ani și peste un an va pleca din țară – probabil în țările nordice sau în Olanda. A văzut deja Europa, ca mulți tineri de vârsta ei, și știe ce i-a plăcut. Depinde unde va găsi o facultate bună, care să-i convină, dar mai ales un oraș în care să se simtă în largul ei. Învață suficient de bine încât să prindă una dintre numeroasele burse care trimit anual, peste hotare, peste 8000 de studenți. În total, peste 38.000 de studenți români învățau în străinătate în 2019, iar scurta pauză de aproape doi ani nu a schimbat lucrurile prea mult.

Practic, 10% din numărul total al studenților români se află peste hotare. O bună parte dintre ei – elitele – nu se vor mai întoarce în România, la fel cum se gândește să facă și voluntara de care vorbeam. De ce ar face-o? Să se întoarcă la ce anume?

Rămas plăcut surprins de modul în care arată centrul Iașiului (orice bucureștean va avea un șoc, atât de în urmă a rămas Capitala la acest aspect), o întreb de ce nu ar rămâne, totuși, în Iași, că orașul pare mișto. O fi, dar termini rapid atracțiile, îmi răspunde. O minte ageră vrea mai mult. Tinerii vor mai mult, nu mai sunt dispuși să facă aceleași compromisuri făcute de părinții lor – generația mea (oftat).

Articol
RFI România vă invită la Europe Talks 2021
rfi.ro

ZEIT ONLINE, împreună cu parteneri media din 17 țări, printre care RFI România lansează o nouă ediție a cadrului de dialog „Europe Talks". Campania îi invită pe cetățenii din toate colțurile Europei să se angajeze în dezbateri transfrontaliere pe subiecte politice controversate.

Toți participanții vor primi un partener de conversație dintr-un alt stat european și care are viziuni politice diferite. Discuțiile în tandem vor avea loc în engleză, în principal prin apeluri video, iar înscrierea se poate face aici: EUROPE TALKS.

Până în luna decembrie, pot avea loc mai multe runde de conversații, cu parteneri diferiți. Subiectele vor include cerințele de vaccinare împotriva coronavirusului în Europa, interzicerea autovehiculelor cu combustibili fosili și introducerea unui venit minim necondiționat. „Europe Talks" se va încheia pe 12 decembrie cu un eveniment digital de final.

ZEIT ONLINE organizează „Europe Talks" în colaborare cu o largă rețea media europeană, iar pentru prima oara ENTR este partener (France Medias Monde din Franța, Deutsche Welle din Germania, Onet din Polonia, RTP din Portugalia, RFI din România).

Europe Talks este un proiect ZEIT-ONLINE inițiat în urmă cu patru ani: „Germany Talks," un cadru de discuție între persoane cu opinii politice diferite. În cooperare cu parteneri media, proiectul a condus la crearea platformei internaționale „My Country Talks", care a facilitat deja programe de dialog în 15 țări. Peste 200.000 de oameni din întreaga lume s-au înregistrat pe platformă pentru a participa la o conversație politică în tandem.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.