EȘTI AICI:
Revista presei – 26 aprilie 2021

Revista presei – 26 aprilie 2021

Afis 23april2021 Marius Lazurca LUVTCEC (2)
A avut loc prima conferință online din seria „Alumnus UVT” - invitat, E.S. Marius Gabriel Lazurca, Ambasador al României în Mexic, absolvent al Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Facebook.com
Primul invitat din seria „Alumnus UVT”, care a fost prezent în aula virtuală UVT, vineri, 23 aprilie, începând de la ora 17, a fost E.S. Marius Gabriel Lazurca, Ambasador al României în Mexic, absolvent al Facultății de Litere, Istorie și Teologie. Domnia sa a fost invitatul diplomatului și scriitorului Vasile Popovici, într-un dialog avizat și erudit asupra temei propuse - „Cea mai frumoasă meserie” - o prelegere despre carieră și aspirații ce nu trebuie ratată.
„Într-un anume fel, chiar această primă propoziție exprimă vocația mea de nomad: după primii ani de școală la Timișoara, m-am mutat la Bistrița, apoi la Arad, pentru a reveni la Timișoara ca student la Litere în toamna lui 1990.
În ’93 am plecat la Paris, unde am început un parcurs marcat de licență, master și - vai, abia în 2003! - un doctorat la vechea Sorbonă. În acești 20 de ani, traversați intermitent în Franța și, mai cu seamă, în România, s-au născut primii copii, am publicat două cărți, am început să lucrez la facultatea care m-a format și am decis, în fine, că locul meu nu era totuși la Universitate sau în cercetare, ci în administrație.
Am devenit diplomat în 2006, după cinci ani frenetici petrecuți la Arad, în administrația publică locală. Privilegiului, desigur nemeritat, de a debuta ca ambasador la Vatican i-a urmat onoarea de a servi ca șef al Misiunilor României de la Chișinău (2010-2016) și Budapesta (2016-2020). Scriu aceste rânduri din Mexic, unde am ajuns, ca ambasador, de abia câteva săptămâni și unde continuu aventura diplomatică începută la Roma la sfârșitul lui 2006.”
Întreaga desfășurare a conferinței se poate urmări AICI: https://www.facebook.com/uvtromania/videos/299807168331949
Uvt Lanseaza Proiectul We Unite Them Their Future Is Our Future Pentru Implicarea Elevilor In Activitati Culturale
UVT lansează proiectul ‘We Unite Them-Their Future is Our Future!’-pentru implicarea elevilor în activităţi culturale
ecopolitic.ro

Universitatea de Vest Timişoara (UVT), alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, lansează în această săptămână proiectul ‘We Unite Them – Their Future is Our Future’, dedicat elevilor din judeţ, pentru susţinerea educaţiei şi revenirea la normalitate.

Proiectul îşi propune sprijinirea elevilor din şcolile şi liceele din mediul rural şi urban al judeţului, prin implicarea lor în cadrul unor activităţi culturale şi artistice, de conştientizare şi recuperare în urma efectelor cu impact socio-psihologic, cauzate de contextul pandemic actual. Acesta urmăreşte dezvoltarea abilităţilor sociale, emoţionale, de interacţiune şi sprijin social al elevilor care resimt efectele îndelungatelor limitări impuse de pandemie.

În proiect sunt implicate facultăţile de Arte şi Design, Educaţie Fizică şi Sport, Litere, Istorie şi Teologie, Muzică şi Teatru şi Sociologie şi Psihologie, alături de Departamentul pentru Relaţia cu Mediul Preuniversitar, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

‘Sunt convins că, sub coordonarea echipelor noastre de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, pentru începutul acestui program, elevii vor regăsi bucuria implicării şi dialogului în echipe mici, aşa cum i-am invitat să revină, atât pe terenurile de sport în aer liber ale UVT, cât şi în spaţiile din principalele piaţete ale Timişoarei. Vor fi respectate toate regulile epidemiologice, dar, în acelaşi timp, vor fi promovate mişcarea, participarea, comunicarea şi buna dispoziţie’, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Vaccinare Timisoara
Ministerul Sănătății: „vaccinarea maraton” de la Timișoara va fi copiată și în alte orașe
renasterea.ro

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că modelul de vaccinare de la Timișoara o să fie copiat și în alte centre din țară. Persoanele care merg să se vaccineze la astfel de centre nu mai au nevoie de programare și trebuie doar să aibă buletinul la ele.

„Ne dorim să replicăm exemplul de la Timișoara. Ar putea să fie la Romexpo, dar și la Iași. Practic e ceea ce ne lipsesște, există acea percepție legată de program. În schimb, cu această coadă, stai la rând și știi că te vaccinezi. În marile centre o să fie și centre drive thru. Încercăm să mergem la câți mai mulți oameni. Până acum nu am vaccinat în acest fel deoarece nu aveam destule doze”, a spus Andrei Baciu, la un post TV.

Sute de timişoreni au aşteptat, vineri după-amiaza, să intre în spaţiul amenajat la Centrul Regional de Afaceri Timişoara pentru Maratonul Vaccinării, care se va desfăşura non-stop până luni la ora 8,00, fiind susţinut de peste 500 de voluntari, medici, asistenţi, studenţi medicinişti, arată Agerpres.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a subliniat că Maratonul Vaccinării este un pas spre normalitate, libertate şi recâştigarea vieţii.

„Este un pas spre libertate, să deschidem Timişoara şi, de ce nu, şi România. Este un pas pe care-l facem cu speranţa că ne vom putea vedea la spectacole, pe terase, cu prietenii. Trebuie să ne recâştigăm viaţa şi să fim uniţi”, a spus dr. Cristian Oancea.

Iniţiatorul proiectului, şeful Secţiei ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc, a declarat că este „un gest minunat” pe care comunitatea medicală îl face faţă de concetăţenii săi.

„Este un gest de solidaritate, de responsabilitate. Vrem să resuscităm spiritul vaccinării în Timişoara, în zona de vest şi dacă se poate şi în România. Deşi am avut la dispoziţie doar o săptămână, am reuşit să diseminăm informaţia şi să adunăm foarte multă lume, iar azi suntem extrem de fericiţi că avem o problemă de aglomeraţie, deşi înainte ne temeam să nu avem un centru pustiu.

În premieră, am obţinut aprobarea ca vaccinarea să se facă cu buletinul, pe loc, fără programare pe platformă. Este o iniţiativă bună, pentru că mulţi oameni nu au posibilitatea să se programeze. Sunt peste 500 de voluntari care au făcut această acţiune şi sperăm cu aceasta să ne apropiem de limanul normalităţii şi al libertăţii”, a spus Dorel Săndesc.

Rising Stars At IULIUS Iulius Town
Compania Iulius le oferă tinerilor studenți și masteranzilor oportunitatea unui internship plătit
debanat.ro

Compania Iulius oferă și în 2021 studenților din anii terminali și masteranzilor oportunitatea de a îmbina armonios noțiunile teoretice dobândite în timpul facultății cu cele practice, exersate prin intermediul programului de internship „Rising Stars at Iulius”. 34 de poziții de internship plătit sunt deschise în proiectele Iulius din Timișoara, Iași, Cluj-Napoca și Suceava.

Astfel, dacă ești o persoană ambițioasă, dornică să dobândești competențe în real – estate și mall management, dar să te dezvolți și pe plan personal, înscrie-te aici bit.ly/internship-la-iulius, până duminică, 16 mai 2021.

Durata internship-ului plătit este de 3 luni, iar tu ai posibilitatea să te implici în proiecte și aplicații practice în echipă, alături de un mentor, pe domenii precum: leasing, unde vei învăța cum să închiriezi spații în mall sau publicitare, vei participa la crearea unor campanii de marketing, vei afla cum se consolidează imaginea companiei și despre strategiile de PR, vei descoperi importanța cifrelor la departamentele financiar și contabilitate și te vei familiariza cu procesul de recrutare și tot ce ține de HR. Descoperă posturile disponibile din fiecare oraș: bit.ly/internship-la-iulius!

La finalul programului, cei 34 de interni vor avea șanse reale de angajare, în domeniul în care sunt pregătiți. Răzvan este un exemplu în acest sens, rămânând în echipa IULIUS ca urmare a programului anterior de internship.

„Pentru mine, internship-ul a fost primul pas către domeniul financiar-contabil, unul extrem de important. Prin intermediul acestui program am reușit să mă dezvolt pe plan profesional, într-un ritm extrem de alert, datorită profesionalismului, răbdării și modului de explicare și structurare a noțiunilor din partea echipei IULIUS”, declară Răzvan, director economic, parte din echipa IULIUS de 2 ani și 6 luni.

La Timișoara, sunt disponibile locuri în departamentele vânzări, financiar și HR, iar dacă îți dorești să faci parte din echipă, trebuie să fii curios, dinamic, cu spirit colaborativ, să ai cunoștințe de limbă engleză și să fii bun utilizator al pachetului Microsoft Office.

Scoala Online
Şcoala online afectează grav sănătatea copiilor. Probleme la coloana vertebrală, ochi, dar şi multe kilograme în plus
renasterea.ro

Şcoala online nu a afectat doar educaţia copiilor, ci şi sănătatea. Probleme la coloana vertebrală şi ochi, dar şi multe kilograme în plus. Cu asta s-au ales, după un an de şcoală în faţa calculatorului. Puţine şi înainte de pandemie, orele de educaţie fizică şi sport au dispărut total din rutină. Rezultatul se vede în cabinetele de fizioterapie. Numărul copiilor care ajung aici e de trei ori mai mare acum.

Alin Burileanu, fizioterapeut: Poziţiile lor fixe, lipsa activităţii sportive, bineînţeles, alimentaţia nesănătoasă te aduce foarte rapid la un terapeut.

Ultimul an a fost un dezastru pentru copii.

Obezitatea se stabileşte în funcţie de indicele de masă corporală. Kilogramele se împart la înălţimea înmulţită cu doi. Părinţii îşi pot da seama astfel dacă cel mic se apropie de limita maximă. Coloana poate fi observată mai uşor.

Alin Burileanu, fizioterapeut: Daca tricoul îi stă într-o parte, din start un umăr este mai sus, dacă cămaşa nu se închide pe mijloc şi se închide într-o parte.

Nu doar de probleme de postură, probleme ale coloanei sau obezitate au suferit copiii noştri în pandemie. Şcoala online a însemnat şi alt tip de probleme, mai exact, probleme oculare.

Un studiu recent arată că peste 30 la sută dintre părinţi se tem pentru sănătatea copiilor lor, din cauza orelor făcute acasă.

10 Romanii Din Ucraina
Românii din Ucraina se pot înscrie la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
rgnpress.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a prevăzut pentru anul școlar 2021-2022 locuri la buget, cu bursă și cazare gratuită în cămin studențesc la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi și pentru românii din Ucraina, transmite Romanian Global News.
Fără taxă de înscriere. Admiterea se face prin concurs de dosare, pe baza mediei de bacalaureat, pentru toate facultățile, cu excepția Facultății de Arhitectură și Facultății de Automatică și Calculatoare.
Calendar admitere:
• Înscriere online: 12 – 23 iulie 202
• Afișarea rezultatelor preliminare: 24 iulie 2021
• Confirmare loc prin depunere acte în original: 24 – 28 iulie 2021
• Afișare rezultate intermediare: 29 iulie 2021
• Confirmare loc prin depunere acte în original: 30 iulie – 1 august 2021
• Afișare rezultate finale: 2 august 2021
Facultatea de Arhitectură https://arh.tuiasi.ro/admitere-2021/
• Înscriere online: 12 – 15 iulie 2021
• Test (cu prezență fizică) la desen: în perioada 16 – 19 iulie 2021
Facultatea de Automatică și Calculatoare https://ac.tuiasi.ro/admitere/licenta/
• Înscriere online: 12 – 17 iulie 2021
• Test grilă (cu prezență fizică) la matematică sau informatică: 20 iulie 2021

01 Educatie
Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi Politehnica Bucureşti, primele universităţi din România în clasamentul internaţional Times Higher Education Impact Rankings 2021
zf.ro

Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi Politehnica Bucureşti, sunt primele universităţi din România în clasamentul internaţional Times Higher Education Impact Rankings 2021. În top se mai află şi universităţile Transilvania din Braşov sau Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti.

Universitatea din Bucureşti se află pe locurile 301-400, iar ASE, UBB Cluj-Napoca şi UPB sunt situate pe locurile din marja 401-600, într-un top în care au fost evaluate 1.115 universităţi din lume, arată topul publicat miercuri de Times Higher Education, unul dintre cele mai cunoscute topuri din spaţiul academic global.

„Universitatea din Bucureşti se află pe locul 44 din 966 de instituţii la categoria “Quality Education” şi pe locul 38 din 776 de instituţii la categoria “Gender Equality”, în timp ce la categoria “Peace, Justice and Strong Institutions” se clasează în marja 101-200, iar în domeniile “Reduced Inequalities” şi “Decent Work and Economic Growth”, UB se încadrează în marja 201-300”, transmit reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.

Criteriile în funcţie de care sunt clasificate instituţiile de învăţământ superior în topul Times Higher Education Impact Rankings au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite. Topul evidenţiază impactul universităţilor asupra societăţii, pe baza succesului acestora în atingerea unor obiective precum “Good Health and Wellbeing”, “Gender Equality”, “Decent Work and Economic Growth”, “Reduced Inequalities” sau “Peace, Justice and Strong Institutions”, “Partnership for the Goals”.

În clasamentul general Times Higher World University Rankings 2021, doar două universităţi din România se află pe locuri mai sus de 1.0000: ASE Bucureşti, care se află pe locurile 600-801 şi Facultatea de Medicină Iuliu Haţeganu Cluj-Napoca (801-1.000).

Topul general este condus de Universitatea Oxford din Marea Britanie, urmată de două universităţi din SUA: Stanford şi Harvard. În clasamentul general, care include peste 1.500 de universităţi din 93 de ţări, sunt incluse doar 13 universităţi din România, printre care Transilvania din Braşov, universitatea de Vest din Timişoara, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi sau Dunărea de Jos din Galaţi.

Profesor Scoala
Proiectul „O zi în Facultatea de Matematică și Informatică” continuă, la Universitatea Ovidius din Constanța
ct100.ro

Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) începe cea de-a IV-a ediție a proiectului de activități extracurriculare  „O zi în Facultatea de Matematică și Informatică” cu un prim eveniment organizat vineri, 23 aprilie, de la ora 11:00, potrivit lect. univ. dr. Gabriela Badea, prodecanul FMI.

Conform sursei citate, activitatea se va desfășura online, participarea fiind posibilă prin linkul http://bit.ly/O_zi_în_FMI-23-04-ora11.

„Evenimentul va cuprinde un seminar și o masă rotundă, și își propune să asigure climatul adecvat discuțiilor între studenți și elevi legat de activitățile din cadrul facultății, de proiectele realizate de către studenți cât și despre oferta educațională a facultății”, subliniază prodecanul FMI.

Totodată, discuțiile vor fi ancorate pe marginea subiectelor prezentate în cadrul Seminarului studențesc care se va desfășura în prima parte a întâlnirii.

Potrivit organizatorilor, sesiunea va avea următorul program:

– ora 11.00 – Seminarul studențesc:

  • IoT and Cybersecurity at FMI – Lucian Plăcintă – Informatică, anul 3 și Antonio Vasile – Informatică în limba engleză, anul 3, coord. Asist. univ. dr. Dorin Iordache;
  • Aproape doi ani în FMI –  Iustin Vîlcu și Alexandru Chiricesc, Informatică, anul II, coord. asist. univ. dr. Dorin Iordache;
  • PenPal – Platforma e-learning pentru învățământul primar – Gabriela Amalia Ene, Informatică în limba engleză, anul III, coord. Conf.univ.dr. Dragoș Sburlan;
  • SODA – Aplicație pentru verificarea distanțării sociale în fotografii și secvențe video – Daniel-Teodor Mocanu, Informatică, anul III, coord. Conf.univ.dr. Elena Pelican.

De la ora 12.00 vor avea loc discuții libere în cadrul Mesei rotunde elevi-studenți-cadre didactice.

Proiectul de activități extracurriculare  „O zi în Facultatea de Matematică și Informatică” a reunit de-a lungul a patru ani elevi de clasa a XI-a și a XII-a din județele Constanța, Tulcea, Ialomița, anul acesta fiind prezenți și elevi din județul Călărași.

YWNkNjgzZTZhMjc2MzcxMDdkNWE1MGU4MGUxYzVlYw==.thumb
Studenții străini, entuziasmați că se vaccinează în România: „Tata e medic și m-am vaccinat înaintea lui!”
digi24.ro

Sunt români care încă se lasă greu convinși că vaccinul este singura solutie de a scăpa de restricții. La polul opus sunt studenții străini de la Facultatea de Medicină din Iași, care se consideră norocoși că au primit oportunitatea de a se vaccina în România. Sunt tineri care în țarile lor de origine nici măcar n-ar îndrăzni să viseze să se imunizeze atât de repede.

„În Republica Moldova este mai greu de obținut o doză de vaccin și dacă am avut această oportunitate am zis să o folosesc. Situația acolo este mult mai complicată decât aici, din păcate. Chiar și bunicii mei ar dori să se vaccineze, dar din păcate nu au acces la dozele de vaccin”, spune Mihaela  Brașovean, studentă din Republica Moldova.

Aous Aladwan  este un student care vine din Iordania.  „Am avut această oportunitate de a face vaccinul la fel ca populația României. Nu am fost discriminați. Totul a fost foarte rapid, foarte ușor. A fost mai simplu, pentru că dacă aș fi vrut să mă vaccinez în Iordania, ar fi trebuit să merg acasă. Și pentru că sunt două doze, ar fi fost o problema cu timpul”, spune tânărul.

Și Essam Shams Aldeen, student din Arabia Saudită, este încântat de vaccinarea din România. „A fost mai ușor să fac vaccinul aici, pentru că totul este foarte organizat, n-am mai văzut o asemenea organizare. Totul decurge foarte bine. De aceea am decis să mă vaccinez aici”, explică tânărul.

168839694 353972199339147 3735976259621417897 N 770x540
Studenții în pandemie. Cum se face Artă online
spotmedia.ro

Schimbarea la față a învățământului a fost una care a survenit peste noapte și a adus cu sine multe neplăceri, dar și câțiva pași înainte.

Pentru că am vrut să vedem avantajele și dezavantajele digitalizării când vine vorba de o facultate cu profil creativ, am stat de vorbă cu Daniel Popescu, coordonator de proiecte culturale și comunitare în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Totodată, am aflat mai multe și despre schimbările ce au avut loc la nivel mental, nu doar practic, vorbind cu câțiva studenți despre această perioadă.

În primul rând, Daniel, ce ne poți spune despre cum se desfășoară învățământul online când vine vorba de o facultate centrată pe creativitate și activități practice?

Depinde la ce moment ne raportăm. UAD și-a desfășurat toate disciplinele exclusiv online în mare parte a anului trecut, dar am avut și momente când am reușit să păstrăm un format hibrid al orelor.

În 2021, Senatul universității a decis să continuăm în varianta hibridă, mai precis, disciplinele cu specific teoretic rămân în online, iar disciplinele practice, atelierele, laboratoarele, revin la formatul față-în-față, cu limitările de rigoare și o programare prealabilă pentru a putea gestiona fluxul de studenți aflați într-o încăpere.

Pentru disciplinele teoretice, învățământul online oferă un randament decent, minusurile fiind date de „oboseala” generată de statul în fața computerului și lipsa dinamicii pe care o puteai obține într-o sală de curs, de la limbajul non-verbal și până la ușurința cu care puteai să intri într-o discuție.

La nivelul disciplinelor practice, sunt de părere că încă nu avem alternative pentru a desfășura un învățământ viabil în afara atelierelor.

Ar putea deveni o opțiune când se vor prolifera mediile imersive și se vor putea constitui săli virtuale în care studenții pot observa îndeaproape modele 3D, ar putea simula diferite tehnici cu o vizualizare 360 grade etc.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.