EȘTI AICI:
Revista presei – 25 noiembrie 2020

Revista presei – 25 noiembrie 2020

4rectoricjt
Întâlnire cu rectorii universităților de stat din județul Timiș
tion.ro

Noul președinte al Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, s-a întâlnit cu rectorii celor patru universități de stat din județ. Pe lângă alte chestiuni legate de învățământul superior, liberalul Nica a transmis că își va publica pe site-ul instituției pe care o conduce diplomele care îi certifică CV-ul.

Nica transmite că își va publica diplomele pe site-ul CJ Timiș și îi încurajează și pe „colegii aflați în funcții alese să facă la fel deoarece consider că ar trebui să fim mândri de școlile și profesorii care ne-au format”. Alin Nica a luat această decizie după discuția de luni, 23 noiembrie, cu rectorii din Timiș, abordând un „subiect care afectează negativ percepția cetățenilor asupra legitimității studiilor superioare, și anume practica unor persoane publice de a-și îmbunătăți CV-ul cu studii nefinalizate”.

Nica transmite că înțeleg îngrijorarea lor și susține un demers de transparentizare a parcursului universitar

„Am participat ieri la o întâlnire cu rectorii celor patru universități de stat din Timișoara și sunt încântat că am făcut împreună primul pas către o colaborare care se poate concretiza într-un centru de cercetare interdisciplinară. De asemenea am propus identificarea de clădiri și terenuri aflate în administrarea statului, județului sau ale comunelor sau orașelor din județ care pot fi transferate universităților cu scopul de creștere a capacității de școlarizare și cercetare. În cadrul aceleiași întâlniri cu reprezentanții mediului universitar s-a abordat un subiect care afectează negativ percepția cetățenilor asupra legitimității studiilor superioare, și anume practica unor persoane publice de a-și îmbunătăți CV-ul cu studii nefinalizate. Înțeleg îngrijorarea lor și susțin un demers de transparentizare a parcursului universitar al persoanelor publice. Voi publica pe site-ul CJT diplomele care îmi certifică CV-ul și îi încurajez pe colegii aflați în funcții alese să facă la fel deoarece consider că ar trebui să fim mândri de școlile și profesorii care ne-au format”, transmite Alin Nica.

 

 

Patapievicilauvt
La UVT Cultura e Capitală - un nou eveniment, organizat astăzi, 25 noiembrie
ziuadevest.ro

La UVT cultura e capitală. Universitatea de Veste Timișoara organizează, miercuri, 25.11.2020, de la ora 18:30, o seară de dialog, online, pe tema „Civilizația și dreptul de a ofensa”.

Moderator va fi  profesorul și scriitorul Mircea Mihăieș, avându-l ca invitat pe cunoscutul scriitor, filosof și eseist contemporan, Horia-Roman Patapievici.

Membru de onoare al comunității academice a UVT, încă din anul 2012 când i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT,  Horia-Roman Patapievici are un bogat parcurs în domeniul culturii și publicisticii.

Producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural, membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises și membru al Uniunii Scriitorilor din România,  Patapievici a debutat ca eseist în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22, Dilema Veche, Orizont, Vatra, Secolul 20 și Evenimentul Zilei.

Printre cele mai importante scrieri ale domniei sale amintim „Cerul văzut prin lentila”, „Zbor în bătaia săgeții. Eseu asupra formării”, „Politice” sau „Omul recent (Remarks on the Recentness in Man)”.

Vă invităm să vă bucurați de un schimb de idei alert, participând la acest eveniment transmis LIVE, pe pagina de facebook a UVT -îndeamnă UVT.

Dreamstime M 194658483 1024x739
Raport dărâmător: 40% din minorii dispăruți sunt din centrele de Protecția Copilului; trafic de persoane, traume psihice, abuzuri
cursdeguvernare.ro

Aproximativ 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), conform raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi.
După analizarea documentului, Camera Deputaților a adoptat marți o hotărâre prin care se înscrierea fenomenelor de dispariţie de copii şi a traficului de persoane în viitoarea Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2025 – 2030.

De asemenea, deputații cer mecanisme clare de lucru pentru poliţişti în cazul activităților de căutare și modificări legislative ce le vor oferi acestora instrumente eficiente pentru localizarea minorului dispărut.

Comisia mai recomandă o analiză pentru a vedea dacă se impune o majorare a pedepselor sau dacă ele sunt suficiente, precum și creearea unnui sistem SMS alert pentru informarea persoanelor dintr-o zonă cu privire la semnalmentele persoanei dispărute.

Abuzuri, traume psihice, indiferență, legislație proastă:

  • Legături pe care anumite persoane din structurile de conducere ale DGASPC-urilor le-ar avea în relația cu rețele ale traficului de persoane pentru racolarea minorilor în scopuri sexuale și în scopuri de cerșetorie. Fete minore “ies din țară cu documente false sau declarații la un notar plătit”, tinerele sunt „învoite”de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoase la produs de către traficanți”.
  • Au fost semnalate nereguli și cu privire la organele de conducere din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cunoscute și ca „bazine de traficare”, în sensul existenței unor legături între aceștia și membri ai rețelelor de trafic de persoane. reprezentante ale două ONG-uri ce activează în domeniu au oferit ca exemple cazuri din județele Dolj, Brașov, Teleorman, Călărași, Galați, Brăila și Constanța.
  • Tot reprezentanți ai ONG-urilor acuză că există cazuri de copii dispăruți „ținute în sertarele procurorilor chiar și peste 4 ani”.
  • Practica DGASPC-urilor de a muta un copil dintr-un centru în altul (respectiv de a-l scoate din centrul fundației și a-l duce în centrul de asistență socială publică). Astfel, s-au înregistrat cazuri de copii traumatizați care s-au sinucis din cauza acestor mutări repetate. Copiii traumatizați au nevoie de stabilitate emoțională, ce nu poate fi dobândită dacă copilul este mutat. DGASPC-urile ar trebui să aibă centre de asistare a victimelor traficului de persoane și să dobândească personalitate juridică, pentru a putea fi trase la răspundere în instanță.
Cartier Rudari Giurgiu 198 PPMq
INTERVIU Mihaela Nabăr, directoarea World Vision România: 71% dintre tinerii de la sate spun că violența este prezentă în şcoala lor
scoala9.ro

Unu din cinci copii din mediul rural nu este niciodată fericit sau este doar uneori fericit, iar în peste un sfert din gospodării copiii nu se spală întotdeauna pe mâini de după ce merg la toaletă. Acestea sunt câteva dintre concluziile celui de al V-lea raport „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural“ pe care World Vision România îl lansează astăzi. Mihaela Nabăr, directoarea organizației, ne-a explicat într-un interviu care sunt principalele nevoi ale copiilor din mediul rural observate în urma cercetării.

Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-august 2020 pe un eșantion de 936 de gospodării din mediul rural în care World Vision derulează programe pentru a facilita accesul la educație pentru copiii din familii dezavantajate.

Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural 2020“ arată, printre altele, că:

  • unu din cinci copii nu este niciodată fericit sau este doar uneori fericit
  • în peste un sfert din gospodării, copiii nu se spală întotdeauna pe mâini de fiecare dată după ce merg la toaletă
  • unu din zece (10%) copii se duce uneori sau mereu seara flămând la culcare
  • un sfert din copii nu sunt ajutaţi de nimeni când nu ştiu să facă tema de acasă
  • 71% din tineri afirmă că violența este prezentă în şcoală
  • 25% din tineri nu au întotdeauna acces la rechizitele de care au nevoie la școală
  • 56% dintre elevii care abandonează studiile după clasa a VIII-a o fac pentru că familia nu își permite costul școlii
  • 17% din copii parcurg peste 8 km zilnic pe jos ca să ajungă la şcoală (conform părinţilor)
  • încrederea copiilor în părinți a scăzut cu 14% în ultimii doi ani, ajungând la 79%
  • peste 30% dintre părinți recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% îi îmbrâncesc sau îi zgâlţâie
Radiografia Unui Proces De Coruptie Universitara Cazul Medicului Carmen Dorobat Condamnata Pentru Spaga Primita De La Zeci De Studenti
Radiografia unui proces de coruptie universitara. Cazul medicului Carmen Dorobat, condamnata pentru spaga primita de la zeci de studenti
ziare.com

Sentinta in cazul managerului Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi, Carmen Dorobat, condamnata alaturi de sotul sau, Gheorghe Dorobat, definitiv, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar de luare de mita, a fost una dintre cele mai mediatizate stiri ale saptamanii trecute.

Carmen Dorobat se remarcase in ultima perioada prin mai multe declaratii legate de pandemia de coronavirus, fiind o autoritate academica in materie. Potrivit deciziei definitive a Curtii de Apel Iasi, ea nu le va mai putea preda studentilor in urmatorii cinci ani. "Cu aceeasi sinceritate voi sta la dispozitia pacientilor ca si pana acum," a declarat Dorobat, dupa aflarea sentintei.

De ce a fost condamnata?

Ziare.com va prezinta cele mai importante date din dosarul DNA si motivele care au stat la baza deciziei de condamnare a primei instante, Tribunalul Iasi. Motivarea Curtii de Apel Iasi, definitiva, nu a fost redactata.

Carmen Dorobat si sotul acesteia, Gheorghe Dorobat, ambii profesori la UMF Iasi, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in martie 2015. Cei doi erau acuzati ca ar fi primit mita suma de 12.400 de euro de la 124 de studenti de la Facultatea de Medicina Dentara, pentru a-i promova la examene.

 

Salvati Copiii 2 1024x683v2
Salvați Copiii România: program de sprijin pentru copii rămași singuri acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate
edupedu.ro

Organizația Salvați Copiii România anunță ca va desfășura un program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Vor fi vizați, într-o primă fază, circa 360 de copii din cinci județe. Potrivit organizației, Situația acestei categorii de copii este agravată, la nivel psiho-emoțional și social, în contextul pandemiei.

Potrivit statisticilor oficiale citate de Salvați Copiii, în total 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui singur părinte, în țară. Organizația detaliază situația din cele cinci județe unde va acționa în programe de sprijin psiho-socio-educațional – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara.

  • Suceava: Este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit autorităților de protecție a copiilor, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
  • Iași: județul ocupă a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii. Este, totodată, pe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
  • Vaslui: 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România.
  • Mureș: 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
  • Hunedoara: Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul.

Potrivit Salvați Copiii, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program organizația va acorda  sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara. Acolo, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.

Ws
EDITORIAL - Europa mea: Fără artă şi cultură se aşterne liniştea
dw.com/ro

Dacă librăriile, editurile şi instituţiile culturale se închid devenim cu toţii mai însinguraţi, afirmă scriitoarea Carmen Francisca Banciu. Lumea digitală nu poate înlocui nevoia noastră de a avea o patrie.

"Fără artă şi cultură se aşterne liniştea" stă scris pe un banner în internet, mass media şi în viaţa socială analoagă. Artişti cunoscuţi şi oameni activi în sfera culturii atrag cu ajutorul său atenţia că urmările pandemiei sunt pentru ei o primejdie existenţială. În mediile de socializare, oameni care percep arta şi cultura ca pe o hrană indispensabilă pentru minte şi suflet şi-au anexat acest banner la propriul profil.

Deja dinaintea pandemiei muzicienii, scriitorii, artiştii plastici, ziariştii şi alţi liberi profesionişti o duceau greu, adesea de pe o zi pe alta. Chiar şi şefii editurilor mai mici care îndrăzneau să publice autori necunoscuţi, poezie sau literatură experimentală, preluând de la editurile mari riscul volumului de debut ajunseseră deja înaintea pandemiei în pragul auto-exploatării. Departe de a-şi putea plăti în avans autorii, aceşti editori sunt în permanenţă ameninţaţi de faliment. Pentru a-şi salva existenţa artistică, scriitorii şi artiştii îşi pun la dispoziţie tot mai frecvent opera, fără recompense financiare.

Pe de altă parte a apărut moda de a consuma cultură gratis. Se pare că publicul vrea să aibă acces la filme, muzică, seri de lectură, teatre, concerte, cărţi şi ziare în internet, fără a plăti ceva. De parcă ar fi dispus să-şi coboare ştacheta în legătură cu calitatea divertismentului. Arta şi cultura sunt pentru mulţi un divertisment.

9 Poza Generica Ok
Gala ZF 2020 - Traversăm criza împreună. Ce spun 15 executivi români care lucrează în străinătate în poziţii de top: Trebuie să ne asumăm riscul transformării dacă vrem evoluţie în România
zf.ro

Românii nu au nimic în plus sau în minus faţă de alte popoare ale lumii, iar naţionalitatea rămâne un termen relativ atunci când priveşti lumea din birourile internaţionale ale marilor multinaţionale. Totuşi, „împreună” este cuvântul de bază pentru a trece această criză, iar România trebuie să îşi asume în continuare riscurile evoluţiei pentru a ajunge la următorul nivel, au concluzionat expaţii români din toată lumea şi cei mai puternici executivi din piaţa locală, prezenţi virtual la „Gala ZF 2020 – Traversăm Criza Împreună”.

„Ne este frică să ne asumăm riscuri şi cel mai mare risc este să nu ne asumăm niciun risc. În România trebuie să ne asumăm riscurile transformării, altfel nu vom avea evoluţie”, a declarat Theodor Alexandrescu, un expat român din asigurări care astăzi este head of sales pentru Orientul Mijlociu în cadrul gigantului Zurich Insurance Company.

Evenimentul ZF de anul acesta a fost organizat în parteneriat cu Kaufland, CEC Bank, Immofinanz, Hidroelectrica, Alpha Bank, Superbet, Tinmar Energy, EY România, Patria Bank, Garanti BBVA, Automobile Bavaria, Pădurea de mâine, Cognizant Softvision, Vodafone, Salbac, Aqua Carpatica, Agricola, Bosch, Sphera, Albalact, Coface, Uniqa Asigurări, Ursus Breweries, Romgaz, Intesa Sanpaolo Bank, Answear, Bursa de Valori Bucureşti, Elco şi Terapia.

Ideea centrală a Galei ZF 2020, prin care Ziarul Financiar a aniversat 22 de ani de la publicarea pri­mu­lui număr, a fost „Romanians going global - Cei mai valoroşi executivi români care lucrează în străi­nă­tate“. Executivi români, care au reuşit să urce în poziţii de top la nivel global, din Europa până în Asia, Australia, Africa de Sud sau America Centrală, au povestit o parte din experienţele lor de business. Cu ajutorul lor am vrut să vedem cum arată lumea busi­nessului din afară, cu ce este diferită faţă de Ro­mânia, ce putem învăţa astfel încât să ardem etapele.

Unul dintre adevărurile expaţilor care privesc România printr-o lentilă internaţională este acela că românii nu sunt mai buni sau mai slabi decât alte popoare, întrucât naţionalitatea contează mai puţin sau deloc atunci când discuţia este despre performanţă.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.