English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 25 iunie 2021

Revista presei – 25 iunie 2021

Revista presei – 25 iunie 2021
Conferințele Dilema veche, la UVT. Ziua a doua
stiridetimisoara.ro

Conferințele Dilema veche ajung în premieră la Timișoara. De miercuri până vineri sunteți așteptați la un eveniment complex, la care opt universitari, scriitori, artiști, sociologi sau diplomați dezbat pe tema „Părinți și copii. Vârste, mode, generații”.

Iată a doua zi de dezbateri ale Conferinței:

Programul ultimei zile:

Vineri, 25 iunie ora 18 – Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu, Circulația unei succesiuni Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale „Garantat 100%” discută cu redactorul-șef al revistei Dilema veche”despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generație la alta în societatea contemporană. Cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural și la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea și revistele, în era Facebook-Instagram-TikTok. (Sever Voinescu)

ora 19,30 – H.-R. Patapievici, Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

Generația mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generații: „Rebel fără cauză”, „Cenușă și diamant”, „Cele 400 de lovituri” și muzica generației hippy, prima generație care nu mai voia să audă de adulți și de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii și conștiința de sine a generației mele.

Conferințele și dialogurile au loc în Aula Magna a UVT. Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completând un formular pus la dispoziție de organizatori.

Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor.  

 

Revista presei – 25 iunie 2021
Universitatea de Vest din Timișoara, în prag de admitere, cu seturi noi și atractive de beneficii, pentru toate ciclurile educaționale
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este un centru de atracție al educației superioare tot mai important. Fără să fie cea mai mare, dar nici cea mai veche instituție de învățământ superior din România, cu siguranță UVT este cea mai dinamică.

Peste 16.000 de studenți, dintre care mai mult de 1.000 de studenți internaționali, alături de 800 de cadre didactice, cercetători și specialiști, UVT oferă cel mai dezvoltat set de opțiuni pentru studiile universitare, în cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul României.

La nivel național, UVT este cotată în metarankingul academic românesc pe a patra poziție, un clasament recunoscut care include în analiză 97 de universități active din România (54 publice şi 43 private) dintre care doar 28 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională. La nivel internațional, UVT este clasată în majoritatea rankingurilor academice cu vizibilitate, dintre acestea fiind foarte importantă prima poziţie la nivel naţional în Research Rank (sub-topul dedicat zonei cercetării), potrivit rezultatelor Round University Ranking 2021.

Elevii de performanță, motivați și orientați spre un parcurs educațional cu rezultate la superlativ, pot beneficia de facilități și oferte diversificate prin înscrierea la Universitatea de Vest din Timișoara, constând în subvenții și burse, integrarea în proiecte de cercetare, facilitarea participării la conferințe naționale și internaționale, flexibilitate pentru personalizarea unui traseu educațional prin alegerea disciplinelor și a celorlalte activități didactice și de cercetare din cadrul altor facultăți, dar și cazare și acces cu abonament la bibliotecă, acces la bazele sportive și la seria de evenimente speciale pe care UVT le organizează.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara a traversat cu bine lunile de pandemie mizând pe digitalizare, dar și pe puterea rețelelor universitare și pe coeziunea europeană universitară, pentru că în pandemie s-a dezvoltat atât proiectul „UNITA – Universitas Montium”, o rețea universitară europeană formată din șase instituții de învățământ superior aflate în cinci țări de limbi romanice, sau aderarea noastră la rețeaua „EUnivercities”, cât și proiectul Alianței Timișoara Universitară „ATU”. Ne aliniem acum toate resursele și disponibilitățile pentru noua sesiune de admitere, din vara 2021, cu un plus de locuri fără taxă la ciclul de licență și la cel de masterat și doctorat, însumând peste 10600 de locuri, dintre care 3700 finanțate de la bugetul de stat. Îndemnul „Become Your Best” devine realitate, dându-i fiecărui tânăr talentat șansa de a-și maximiza potențialul.”

Revista presei – 25 iunie 2021
Consiliul Județean și Primăria Timișoara sincronizează strategiile locale de dezvoltare
timpolis.ro

La nivelul Consiliului Județean Timiș, se lucrează la Strategia de dezvoltare economică și socială a județului Timiș pentru perioada 2021 – 2027, iar la nivelul Primăriei Timișoara se lucrează la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, fiind astfel un moment oportun în care cele două strategii pot fi gândite convergent, pentru o dezvoltare economică și socială sustenabilă și articulată, transmit oficialii CJ Timiş.

Consiliului Județean Timiş a organizat o dezbatere între decidenții publici centrali și locali, alături de reprezentanții mediul de afaceri și ai celui universitar cu privire la strategia de dezvoltare a Timișului și a zonei metropolitane a Timișoarei pentru perioada 2021- 2027.

Alături de membrii Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, organism creat în jurul CJ Timiș, la această dezbatere au participat reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, și consultanții desemnați în elaborarea celor două strategii din partea CJ Timiș și a Primăriei Timișoara.

Dezbaterea de astăzi a avut loc în condițiile în care direcțiile de dezvoltare economică a județului și a zonei metropolitane trebuie să provină dintr-o consultare reală cu mediul de afaceri și cu cel universitar. Viziunea mediului de afaceri și a universităților asupra evoluției economiei și mai ales asupra economiei viitorului este esențială pentru orice document programatic realizat la nivelul administrației județene”, declară președintele CJ Timiș, Alin Nica.

 
Revista presei – 25 iunie 2021
SNSPA boicotează ședința Consiliului Național al Rectorilor de la Cluj-Napoca
edupedu.ro

Școala Națională de Studii Politice și Administrative anunță că nu va participa la ședințele din acest weekend ale Consiliului Național al Rectorilor. Forul are o conducere rotativă asigurată din decembrie de rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, care va fi predată acum pentru următoarele 6 luni rectorului aflat la al treilea mandat în fruntea Universității Transilvania din Brașov, Ioan Vasile Abrudan; Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din poziția de președinte CNR când a preluat portofoliul de ministru al Educației.

“Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) apreciază eforturile Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca de a găzdui Reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), programată în perioada 25-27 iunie 2021, dar rămâne consecventă în a apăra și promova principiile transparenței și legalității în organizarea și funcționarea instituțiilor care îndeplinesc funcții publice. Ca atare, SNSPA își menține decizia de a nu trimite un reprezentant legal (rector sau prorector) la ședințele CNR”, anunță instituția de învățământ superior condusă de rectorul Remus Pricopie.

 

Revista presei – 25 iunie 2021
UAIC: 1600 de studenți ai universităţii vor primi tablete. Care sunt criteriile
ziaruldeiasi.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va acorda tablete unui număr de 1600 de studenți care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale și burse sociale ocazionale în anul universitar 2021-2022.

Tabletele vor fi achiziționate în cadrul proiectului „Acces la învățământul universitar on-line pentru toți. E-educație pentru toți!”, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Acțiunea 2.3.3 - Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – Secţiunea E-Educaţie, Apel 2.

Prin implementarea acestui proiect se urmărește desfășurarea în bune condiții a procesului educațional în cadrul UAIC pentru 1600 de studenți din grupul țintă al proiectului, în contextul crizei pandemice create de coronavirusul SARS-CoV-2.

Valoarea proiectului este de 2.310.732,48 lei, iar durata de implementare este de 11 luni.

Revista presei – 25 iunie 2021
STUDIU World Vision: Jumătate dintre elevii care sunt agresaţi în şcoli nu fac nimic, din cauza fricii
educatieprivata.ro

Un studiu realizat de World Vision România face portretul violențelor din școli: Jumătate dintre elevii care sunt agresaţi nu fac nimic, din cauza fricii. Unu din cinci se simte exclus.

  • Violența este omniprezentă în școlile din țara noastră, iar agresiunea verbală este forma cel mai des întâlnită, în circa 40% din cazuri, arată un studiu realizat de World Vision România.
  • Unu din cinci elevi din România se simte exclus din comunitatea școlii.
  • Peste 40% dintre victime nu au făcut nimic după ce au fost agresaţi. Unul dintre principalele motive este frica.
  • Peste 60% dintre elevii care sunt martori afirmă că nu doresc să se implice
  • Principalele motivații ale actelor de violență sunt aspectul fizic, urmat de note.

Agresiunea verbală este forma cel mai des experimentată de victime, atât la gimnaziu (42% dintre elevi), cât și la liceu (38%). În ordinea frecvenței cu care sunt menționate de către elevi astfel de incidente, urmează agresiunea socială, raportată de 15,6% dintre elevii de gimnaziu și 19% dintre cei de liceu, și agresiunea sau hărțuirea pe Internet, indicată de 12,5% dintre aceștia (liceu), respectiv 14% (gimnaziu).

Violența fizică este menționată de circa 10% dintre elevii de liceu, respectiv de către unu din șapte elevi de gimnaziu.

Revista presei – 25 iunie 2021
România, printre țările cu cea mai mare rată a abandonului școlar prematur din UE (raport Eurostat)
spotmedia.ro

Rata abandonului şcolar prematur (un termen care se referă la abandonul timpuriu din sistemele de educaţie şi formare profesională în rândul tinerilor cu vârsta între 18 şi 24 de ani) a scăzut semnificativ în Uniunea Europeană în ultimii zece ani.

Cifrele au scăzut de la 13,8% în 2010 la 9,9% în 2020, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În condiţiile în care statele membre UE şi-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului şcolar prematur la sub 9% la nivelul UE până în 2030, cea mai scăzută rată a abandonului timpuriu în sistemele de educaţie şi formare profesională s-a înregistrat anul trecut în Croaţia (2,2%), Grecia (3,8%), Slovenia (4,1%), Irlanda (5%) şi Polonia (5,4%), iar cea mai ridicată în Malta (16,7%), Spania (16%), România (15,6%), Italia (13,1%) şi Bulgaria (12,8%).

În cazul României, rata abandonului şcolar prematur a urcat la 15,6%, după ce înregistrase o scădere până la 15,3% în 2019 (de la 19,1% în 2015).

Mai mulţi bărbaţi tineri au abandonat timpuriu sistemele de educaţie şi formare profesională decât femeile în 2020: 11,8% dintre bărbaţi, comparativ cu 8% dintre femei.

Faţă de 2019, procentajul tinerilor care au abandonat timpuriu sistemele de educaţie şi formare profesională s-a menţinut neschimbat, în timp ce în cazul femeilor a scăzut uşor, cu 0,4 puncte procentuale.

Comparativ cu 2010, aproape toate statele membre UE au raportat un procentaj mai mic la abandonul timpuriu în 2020, cu excepţia Slovaciei, Cehiei, Ungariei, Suediei, Luxemburgului şi Bulgariei, care toate au raportat uşoare creşteri (sub trei puncte procentuale).

Deja 18 ţări membre UE şi-au îndeplinit obiectivul de reducere a ratei abandonului şcolar prematur sub 9% până în 2030: Belgia, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

În 2020, rata abandonului şcolar prematur din sistemele de educaţie şi formare profesională era mai scăzută pentru tinerele femei decât pentru tinerii bărbaţi în toate statele membre, cu excepţia României şi Cehiei.

Revista presei – 25 iunie 2021
România și dezvoltarea sustenabilă: doar 2 criterii din 17 peste media UE. 4 domenii în regres, lanterna roșie la cercetare
cursdeguvernare.ro

România figurează în evaluarea Eurostat publicată cu ocazia Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării cu doar doar 2 criterii din 17 peste media UE și patru domenii în regres, la configurarea politicilor de dezvoltare sustenabilă. Iată cum arată sintetic situația țării noastre și punctajele cu care a fost creditată de specialiștii de la Bruxelles:

Cel mai ridicat punctaj pe un domeniu situat deasupra mediei europene a fost obținut (oarecum ironic) la parteneriatul pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, respectiv +37,69.

La celălat domeniu aflat pe plus (restul de 15 sunt pe minus !), energia accesibilă și curată (+23,08), figurăm în regres (suntem la dreapta față de axa verticală de referință).

De altfel, țara noastră a mai dat înapoi și la alte trei domenii unde eram, oricum, sub media UE: CONSUMUL RESPONSABIL ȘI PRODUCȚIA (punctaj -19,14, cu -2,0 la progres), egalitatea de gen (-16,02) și, mai ales, din perspectiva faptului că aici suntem cel mai departe de practica europeană, EDUCAȚIA DE CALITATE (-95,21 ! și în scădere).

În alte nouă privințe, România a înregistrat progrese, cel mai important fiind, în contextul creșterii robuste a PIB din ultimii ani față de media UE, eradicarea sărăciei. Cu toate acestea, rămânem la un nivel îngrijorător în materie, punctajul de -61,99 fiind cel mai redus dintre toate cele consemnate la cele 12 domenii cu progres.

Celelalte opt domenii rămase, sunt, „în ordinea numerelor de pe tricou”, siguranța alimentară (-1,71), protecția ecosistemelor (-17,13), acțiunile privind schimbările climatice (-17,82), urmate la mare distanță de industrie, inovare și infrastructură (-32,51), sustenabilitatea orașelor și comunităților (-36,17), pace, justiție și instituții puternice (-40,67%), munca decentă și creșterea economică (-44,39) și viața sănătoasă (-52,82).

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.