EȘTI AICI:
Revista presei – 25 februarie 2022

Revista presei – 25 februarie 2022

Inaugurare
Investiție strategică! Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat laboratorul Hella UVT
ziuadevest.ro

Joi, 24 februarie, Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat laboratorul Hella, la sediul principal al UVT, de pe bv.Pârvan nr. 4, laboratorul 050A, în prezența reprezentanților celor doi parteneri, dar și a studenților, principalii beneficiari ai investiției.

Proiectul s-a desfășurat, în cadrul parteneriatului pentru dezvoltare pe care UVT îl are alături de compania Hella Electronics România, investitor strategic din industria de electronică pentru producția auto. Investiție de dotare și inovare universitară a fost finalizate și se numește laboratorul Hella.

Aici studenții și cercetătorii au acces la o rețea destinată testărilor computerizate, formată din 25 de sisteme compacte all-in-one, configurate într-o platformă de implementare a viitoarelor proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare.

Gps17 768x512
Viitorul Timișoarei - în dezbatere la GPS UVT
agerpres.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc o nouă întrunire plenară a „Grupului Partenerilor Strategici – GPS UVT”, structură consultativă independentă prin care UVT își adaptează și își promovează rolul public, mai ales ca formator în educație și ca centru de gândire strategică în comunitate. Ca urmare a deciziei pe care GPS UVT a luat-o anul trecut, de a extinde componența structurii prin invitarea reprezentanților administrației locale, la această întrunire au participat, ca invitați, și reprezentanții Consiliului Județean Timiș, domnul președinte Alin Nica, și Primăriei Municipiului Timișoara, domnul primar Dominic Fritz, care au fost alături de comunitatea UVT, reprezentantă de rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, și de reprezentanții partenerilor din GPS UVT.

Agenda dezbaterilor a cuprins două teme importante pentru viitorul Timișoarei, care au confirmat încă o dată rolul de catalizator pe care îl joacă Universitatea de Vest din Timișoara în gruparea ideilor și resurselor comunității, în relația cu administrația și cu mediul de afaceri, pentru structurarea unei strategii viabile de dezvoltare a Timișoarei și regiunii de Vest.

În cazul primei teme, punctul de start al dialogului a fost constituit de înființarea noului „Living Lab UVT” – un centru de inovare și consolidare a soluțiilor destinate creșterii calității vieții urbane din Timișoara. Această etapă de transformare a comunității noastre universitare survine ca urmare a preocupărilor constante pe care UVT le-a avut, în ultimii ani, pentru dezvoltarea prin proiecte de tip „Green & Digital”, ceea ce ne-a oferit oportunitatea de a deveni prima universitate din România care găzduiește un Living Lab acreditat de rețeaua The European Network of Living Labs (EnoLL). Urmează ca prin viitoarele proiecte ce vor fi desfășurate în acest centru de inovare, în care se vor implica cercetătorii de la UVT, alături de studenți și experți din variate domenii, să fie deschise posibilități concrete de colaborare între Universitatea de Vest din Timișoara, administrația publică locală și stakeholderi din comunitate.

A doua temă a dezbaterilor de astăzi a adus în prim-plan Strategia de SmartCity Timișoara 2022-2027, prin care Primăria Municipiului Timișoara propune publicului și comunității universitare soluții avansate de digitalizare și automatizare dedicate domeniului public urban, un proiect amplu, la care UVT va contribui cu expertiză sectorială.

În cadrul evenimentului, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat: „UVT aduce comunitatea timișoreană în prim-planul preocupărilor sale academice și deschide „Living Lab UVT”, un format de lansare și propulsare a celor mai izbutite idei și proiecte noi, dedicate calității vieții în Timișoara. Se deschide, în acest fel, o direcție practică de colaborare între UVT și administrația publică locală, dar și cu stakeholderi din comunitate, pentru că împreună vom aduce orașului și regiunii de vest soluțiile sustenabile de dezvoltare”.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471 (1)
Universitatea din București își anunță sprijinul pentru refugiații din Ucraina
b365.ro

Universitatea din București anunță, joi, că va sprijini, prin forțe proprii, studenții și profesorii care fug din calea războiului și care aleg să se refugieze pe teritoriul țării noastre.

Universitatea din București condamnă cu fermitate orice formă a războiului. Instituția crede în confruntarea ideilor și în dialog constant pentru rezolvarea problemelor economice și sociale ale umanității. UB subliniază că nu crede în confruntările armate care produc suferință, pierderi, dar și dezastre.

„Comunitatea academică a Universității se solidarizează cu locuitorii Ucrainei, cu victimele conflictului armat și cu întreaga comunitate educațională a statului ucrainean. Universitatea din București va sprijini concret, prin forțe proprii, studenții și profesorii care fug din calea atacului, refugiindu-se pe teritoriul României.”, declară Universitatea din București prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, UB spune că istoria modernă ne arată prin dovezi clare că folosirea războiului în scopuri ideologice are efecte deosebit de grave asupra umanității, dar și asupra evoluției acesteia.

Elevi Studenti La Calculator Laptop Pexels 820x547
Elevii și studenții cu vârste între 18 și 30 de ani se pot înscrie în proiectul „#GenerationEU – Promotori ai democraţiei europene”, până pe 7 martie 2022
edupedu.ro

Elevii și studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pot participa la o opta ediție a proiectului„#GenerationEU – Promotori ai democraţiei europene”, care se desfășoară în perioada februarie – noiembrie 2022, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Înscrierile au loc până la data de 7 martie. Tinerii trebuie să fie cetățeni ai Uniunii Europe, membri ai asociațiilor de tineret, ai asociaților studențești sau ai grupurilor informale care desfășoară acțiuni cu și pentru tineri, după cum se arată în regulament.

  • Proiectul îți propune să implice 20 de tineri în promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene.

„Obiectivul principal al acestei ediții este promovarea în mediul online a importanței Uniunii Europene în statele membre și beneficiile apartenenței la UE în comunitățile locale, în contextul Conferinței privind Viitorul Europei și al Anului european al tineretului 2022”, se arată în comunicat.

Formularul de înscriere trebuie trimis până la data 7 martie 2022, ora 23:59, și poate fi accesat aici. Acest formular presupune completarea unor câmpuri cu datele de identificare, organizația/grupul informal de tineret din care candidații fac parte, experiența anterioară și propunerea de acțiune / de comunicare a acestora.

 

RogozanuFotoVladChirea Q77n
Jurnalistul Costi Rogozanu, profesor de română la sat
scoala9.ro

La un semestru după ce, dintr-un experiment, s-a așezat prima dată la catedră, la o școală din comuna Ciorăști, județul Vrancea, Costi Rogozanu spune fără să ezite că acolo vrea să „facă purici”. Într-o discuție cu Școala 9, jurnalistul a povestit despre cum au fost pentru el primele luni ca profesor de limba română în comunitatea natală, care include elevi nevoiți să se împartă între școală și munca fizică. Rogozanu  predă pe înțelesul tuturor metafore și poezie folosind Instagram și versuri din manele și muzică pop.

„N-au fost șocuri, ăsta a fost primul șoc. E tare, e interesant, e viu totul. Încerci în fiecare zi tot felul de chestii. Recomand meseria asta”, rezumă Rogozanu, adâncit într-un fotoliu, primul semestru de școală. În spatele său, pe perete, sunt mai multe rafturi pline de volume. „Așa, cu cărțile pe fundal să mă pozați, ca să fie clișeul până la capăt”, râde el.

Cărți sunt și pe jos, pe masă și pe biroul de lângă fereastră, în română, engleză și franceză. Ies în evidență coperțile îngălbenite ale „Shogun” și „Nobila casă”, de James Clavell, niște Mihail Sadoveanu și Marin Preda, cotorul verde de la „Sălbaticele”, de Rory Power, și un teanc de volume mici din colecția  „Biblioteca pentru toți”.

Un pachet de așteptări stereotipice

În vârstă de 44 de ani, Costi Rogozanu a terminat Facultatea de Litere din București și a fost colaborator la mai multe reviste de cultură. Șapte ani a fost prezentator la Realitatea Plus, de unde a plecat în primăvara lui 2020. Acum semnează opinii în Libertatea.

Profesor de Română a ajuns, din septembrie 2021, dintr-un experiment: a vrut să vadă cum este examenul de titularizare. L-a luat și și-a spus că nu are nimic de pierdut dacă merge mai departe. Așa că și-a ales Școala Gimnazială „Ionel Sârbu” din Ciorăști, județul Vrancea, aflată la vreo 20 de kilometri de Nănești, unde locuiește cu soția sa, Dora. Face zilnic naveta până la școală. A preluat clasele V-VIII și este diriginte la a șaptea.

„Am fost destul de repede contrazis în așteptări”, spune Rogozanu.

O pisică neagră cu păr lung se îmbârligă printre picioarele noastre și trage cu lăbuțele de cablurile de la echipamentul de filmare. Alte între 10 și 15 feline - nu mai știu nici ei exact! - mișună prin curtea casei și dorm pe canapeaua din bucătăria de vară, la căldură. Nu sunt toate ale lor, au venit din vecini, au văzut că le e bine aici și n-au mai plecat.

„Păi, la ce ne așteptăm de obicei, stereotip? La țară sunt profesori proști, nu sunt educați destul, nu se zbat destul, sunt copii dezinteresați. Astea sunt lucrurile care se spun, le știm cu toții”, continuă el.

A găsit, în schimb, profi implicați, cu care vorbește tot timpul despre copii și despre cum ar putea face lucrurile mai bine, precum și elevi dornici să învețe.

Scrisoare Oameni De Stiinta Rusi 640x400
Sute de profesori și oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă atacul lui Putin asupra Ucrainei

Peste 200 de oameni de știință, intelectuali, profesori universitari, academicieni și jurnaliști ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă „vehement” atacul lui Putin asupra Rusiei. „Nu există o justificare rațională pentru acest război. (…) Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens.

Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă. Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina”, este apelul disperat al intelectualilor.

Oamenii de știință au mai transmis: „Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european.

Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre.”

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.