Cărți sunt și pe jos, pe masă și pe biroul de lângă fereastră, în română, engleză și franceză. Ies în evidență coperțile îngălbenite ale „Shogun” și „Nobila casă”, de James Clavell, niște Mihail Sadoveanu și Marin Preda, cotorul verde de la „Sălbaticele”, de Rory Power, și un teanc de volume mici din colecția „Biblioteca pentru toți”.
Un pachet de așteptări stereotipice
În vârstă de 44 de ani, Costi Rogozanu a terminat Facultatea de Litere din București și a fost colaborator la mai multe reviste de cultură. Șapte ani a fost prezentator la Realitatea Plus, de unde a plecat în primăvara lui 2020. Acum semnează opinii în Libertatea.
Profesor de Română a ajuns, din septembrie 2021, dintr-un experiment: a vrut să vadă cum este examenul de titularizare. L-a luat și și-a spus că nu are nimic de pierdut dacă merge mai departe. Așa că și-a ales Școala Gimnazială „Ionel Sârbu” din Ciorăști, județul Vrancea, aflată la vreo 20 de kilometri de Nănești, unde locuiește cu soția sa, Dora. Face zilnic naveta până la școală. A preluat clasele V-VIII și este diriginte la a șaptea.
„Am fost destul de repede contrazis în așteptări”, spune Rogozanu.
O pisică neagră cu păr lung se îmbârligă printre picioarele noastre și trage cu lăbuțele de cablurile de la echipamentul de filmare. Alte între 10 și 15 feline - nu mai știu nici ei exact! - mișună prin curtea casei și dorm pe canapeaua din bucătăria de vară, la căldură. Nu sunt toate ale lor, au venit din vecini, au văzut că le e bine aici și n-au mai plecat.
„Păi, la ce ne așteptăm de obicei, stereotip? La țară sunt profesori proști, nu sunt educați destul, nu se zbat destul, sunt copii dezinteresați. Astea sunt lucrurile care se spun, le știm cu toții”, continuă el.
A găsit, în schimb, profi implicați, cu care vorbește tot timpul despre copii și despre cum ar putea face lucrurile mai bine, precum și elevi dornici să învețe.