EȘTI AICI:
Revista presei – 24 septembrie 2021

Revista presei – 24 septembrie 2021

Coverdeschidereanuniv202122
Deschiderea anului universitar 2021 -2022 la UVT are loc luni, hibrid, cu patru evenimente speciale
ziuadevest.ro

Prima zi a anului universitar se celebrează la Universitatea de Vest din Timișoara prin patru evenimente speciale – momente de reîntâlnire, premiere, inaugurare și sărbătoare prin muzică. Pe parcursul zilei de luni, 27 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara, vor avea mai multe evenimente speciale prin care se va marca deschiderea anului universitar 2021-2022 într-un format creativ.

Primul dintre evenimentele majore din programul zilei de luni va fi  Festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022. Aceasta va începe de la ora 10 și se va desfășura pe scena amplasată outdoor lângă sediul principal UVT (V. Pârvan nr 4, parcarea principală), dar va putea fi urmărită și în transmisie live pe pagina de facebook a UVT  (https://www.facebook.com/uvtromania).

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Vă invităm să participați la sărbătoarea prilejuită de deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, un eveniment în care vor fi prezente personalități de marcă ale comunității academice și timișorene, acompaniate de reprezentanți ai principalilor parteneri strategici ai UVT, din mediul de business și din instituții publice. În acest moment de începere a primului semestru din noul an universitar ne vom întâlni cu mulți dintre tinerii olimpici talentați, pe care îi vom invita pentru o meritată premiere festivă. Dialogul nostru va fi însoțit de acordurile cunoscute ale imnului Gaudeamus, dar și de un film de prezentare a centrului universitar timișorean, o producție UVT prin care ne dorim să arătăm tinerilor „boboci” din anul întâi, dar nu numai lor, ce surprize frumoase îi așteaptă în Timișoara și în universitatea noastră, care le va fi a doua casă de acum înainte. Vă așteptăm pentru un început creativ și entuziast!”

Pentru că „La UVT, Cultura este Capitală!”, al doilea eveniment de vârf al zilei de 27 septembrie va cuprinde premierea câștigătorilor Concursului de Traducere din poezia hispanică, la care vor participa ES, domnul Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Spaniei la București, reprezentanți diplomatici ai țărilor europene partenere vorbitoare de limbă hispanică, dar și reprezentanți ai conducerii UVT și ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie din UVT. Programul acestui moment de premiere va debuta de la ora 11.15, în amfiteatrul A01 (în care, conform regulilor în vigoare, se vor respecta măsurile de protecție, conform cu Hotărârea nr. 70 din 16.09.2021 a CNSU, cu un număr maxim de 40 de persoane prezente în spațiul amfiteatrului).

Alături de partenerul strategic de lung parcurs, Nokia România, UVT a reușit proiectarea și dotarea unui spațiu de cercetare, testare și inovare tehnologică, denumit laboratorul NOKIA, în care noile generații de studenți și cercetători au acces la o platformă tehnică inovativă aflată la standardele mondiale ale domeniului. Inaugurarea acestui nou spațiu al științei și cercetării va avea loc începând cu ora 13 (Laboratorul 031, noul Laborator NOKIA), în cel de-al treilea eveniment al zilei.

Evenimentul din finalul zilei de deschidere a anului universitar la UVT este dedicat întregii comunități din UVT, ca și comunității timișorene, în general, Festivalul „UNIVIBES by UVT”.

Începem anul universitar cu forțe proaspete și energie!

Hartatraseu21
UVT Liberty Marathon se desfăşoară în acest weekend, cu start şi finish la Universitatea de Vest din Timişoara
agerpres.ro

În 26 septembrie se strigă "Start" la a patra ediţie UVT Liberty Marathon. Competiţia, care pune Timişoara pe harta maratoanelor pe şosea, aduce împreună alergători experimentaţi, dar şi oameni care se află la prima experienţă de alergare. De la 2 la 42, de kilometri există o cursă pentru fiecare. La a patra ediţie a competiţiei, medalia este semnată de Andreea Răducan, campioană olimpică şi multiplă campioană mondială. Astfel, tradiţia se păstrează şi colecţia alergătorilor premiaţi cu de medalii semnate de către campioane olimpice se îmbogăţeşte.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea: "A devenit o tradiţie ca medaliile câştigate de participanţii la UVT Liberty Marathon să poarte simbolic semnătura unor mari campioane olimpice şi mondiale ale României, iar la această ediţie medalia este semnată de Andreea Răducan. Cu siguranţă, bucuria trăită prin alegarea în cadrul unicului maraton românesc organizat de o universitate este întregită prin acest frumos simbol particular de pe medalia UVT Liberty Marathon. Vă aşteptăm să participaţi la sărbătoarea alergării pe şosea, în centrul Timişoarei, la UVT şi pe tot traseul maratonului 2021."

Pentru a 4-a ediţie a evenimentului sportiv de alergare de şosea "UVT Liberty Marathon", care va avea loc în 26 septembrie 2021, UVT a primit avizul pozitiv de la Comisia de Avizare a Adunărilor Publice, Comisia de Circulaţie şi Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

Distribuţia kiturilor se realizează vineri 24 septembrie (între orele 16:00 - 21:00) şi sâmbătă 25 septembrie (între orele 9:00-21:00), iar evenimentul sportiv va avea loc duminică, 26 septembrie, după un program prezentat în detaliu pe pagina WEB a ediţiei 2021 şi pe social-media, unde sunt prezentate inclusiv condiţiile de participare (prezentarea certificatului de vaccinare / testul negativ în momentul ridicării kit-ului).

În vederea evitării unor evenimente rutiere nedorite, suntem în cooperare cu Serviciul Rutier al I.P.J Timiş, Poliţia Locală şi cu Jandarmeria pentru asigurarea punctelor-cheie de pe întregul traseu.

Locaţia de Start şi de Sosire: Bd. Vasile Pârvan nr. 4 (sediul central UVT).

Traseul a fost gândit astfel încât să aibă un impact minim asupra traficului rutier, oferind variante ocolitoare pentru ca acesta să se poată desfăşura pe cât posibil nestingherit şi poate fi vizualizat în animaţie aici: https://www.plotaroute.com/route/724752

START UVT - Bd. V. Pârvan - înainte prin pasajul Michelangelo - Bd. C. Coposu - la dreapta pe Str. Pestalozzi - întoarcere 180 la stânga înainte de intersecţia cu Str. Ştefan cel Mare - Str. Pestalozzi - la dreapta pe Splaiul Nistrului - traversare parc Regina Maria - la stânga pe Bd. 3 August 1919 (pe trotuar) - la stânga pe Splaiul Nistrului - mal stâng Bega până sub Podul Traian - Splaiul Tudor Vladimirescu (trotuar) - la dreapta traversare pe Podul Metalic - la dreapta pe Splaiul Nicolae Titulescu (trotuar) - mal drept Bega - întoarcere 180 la dreapta înainte de intersecţia cu Podul Decebal (după ieşirea din Parcul Copiilor) - retur pe malul drept până la Facultatea de Hidrotehnica - la dreapta pe Str. G. Enescu - traversare Parcul Justiţiei -la dreapta pe Str. 20 Decembrie 1989 - la dreapta pe Bd. I.C. Brătianu - întoarcere 180 la stânga înainte de intrarea în sensul giratoriu - Bd. I.C. Brătianu - la dreapta pe Str. Lucian Blaga - la stânga prin Piaţa Libertăţii - Str. V.V. Delamarina - la stânga pe Str. Mărăşeşti - traversare Piaţa Victoriei (partea vestică) - întoarcere în fata Catedralei Metropolitane - traversare Piaţa Victoriei (partea estică) - Str. Alba Iulia - la dreapta, prin Piaţa Libertăţii - la dreapta, pe Str. L. Blaga - înainte, pe Str. 20 Decembrie 1989 - înainte, pe Bd. M. Viteazu - întoarcere 180 la dreapta, înainte de intersecţia cu Str. Sf. Rozalia - Bd. M. Viteazu - la dreapta, pe Bd. V. Pârvan - UVT FINISH.

Startul se va da în "valuri" de participanţi.

Dreamstime M 188302960 820x547
119 va fi noul număr de telefon unic la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, după ce Proiectul Național de Suport pentru Copii a fost astăzi adoptat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență
edupedu.ro

119 va fi noul număr de telefon unic la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, după ce Proiectul Național de Suport pentru Copii, în contextul Pandemiei de COVID-19, a fost astăzi adoptat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență. Proiectul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, prin apelarea la numărul unic 119, vor fi rapoarte cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, după cum se arată în actul normativ:

Art. 10. (1) Numărul unic național destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112, este 119 și este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România”.

Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite, iar costurile vor fi suportate de operatorii de rețele publice de comunicații.

Tot în proiect se precizează că aceste apeluri vor fi înregistrate, iar autoritățile le vor păstra pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, apelurile vor fi identificabile geografic prin inserarea de către operatorul de telefonie publică a unui cod de județ.

Universitatea Politehnica Timisoara E1632409354833
Studenții pot primi peste 40.000 de euro pentru a înființa start-up-uri. Universitatea Politehnică Timișoara a câștigat două proiecte prin care pregătește antreprenori și oferă finanțare pentru planurile de afaceri
economedia.ro

Universitatea Politehnică Timișoara a câștigat aproape două proiecte în valoare de 5 milioane de euro din fonduri europene. Prin programul INNOTECH STUDENT, studenții pot primi o finanțare de până la 100.000 de euro. Al doilea proiect este inclus în Axa Prioritară 4-Incluziunea socială și combaterea sărăciei și oferă tinerilor din mediul rural care vor să își deschidă o afacere oportunitatea de a accesa până la 200.000 de euro.

“Noi gândim UPT ca pe o universitate care dezvoltă spiritul antreprenorial pronunțat al studenților și acest lucru vrem să îl facem cât mai aplicat, prin încurajarea tinerilor cu idei inovatoare să își deschidă o afacere. Din păcate, noi ne doream ca acest proiect să îl pornim mult mai devreme, însă a existat o perioadă de incertitudine la nivel central. Până acum am avut numeroși studenți care și-au deschis un start-up încă din facultate, preponderent pe dezvoltare software, soluții IT pentru firme, dar am avut și în zona de comunicare”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Tinerii vor participa la cursuri de antreprenoriat și vor învăța cum se face un plan de afaceri, cum se administrează un business și vor face practică în companiile din domeniile pe care le vor alege. Nevoia acestui proiect a apărut, spun reprezentantii instituției, după o analiză mai indelungată a mediului de afaceri din regiunea de vest a țării.

Cel de-al doilea proiect este dedicat sprijinul tinerilor din mediul rural, care pot obține finanțări de până la 200.000 de euro, dacă vor crea cel puțin 7 locuri de muncă tot pentru tineri, în domeniul prelucrării sau comercializării produselor agricole.

“Rolul nostru este unul regional și considerăm că zona rurală din vestul țării poate fi impulsionată din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o instituție care poate da o mână de ajutor. Avem specialiști care îi pot ajuta pe tineri să implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare în piață”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara

Ubb 57346900
Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca anunţă deschiderea noului an universitar
dcnews.ro

Printre invitaţii care vor susţine discursuri cu ocazia deschiderii noului an universitar se numără şi acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc, primul rector al UBB după Revoluţia din 1989 şi fost preşedinte al Academiei Române, precum şi un reprezentant al conducerii Universităţii din Vilnius.

"Dacă la ceremonia deschiderii anului universitar 2020-2021 am marcat includerea noastră în GUILD (https://www.the-guild.eu/) - organizaţia europeană exclusivistă a unora dintre cele mai puternice universităţi europene world-class (research-intensive) -, în anul universitar 2021-2022 marcăm obţinerea de către UBB a statutului formal de universitate world-class (QS*****) şi 440 de ani de tradiţie academică la Universitatea noastră.

Ne dorim un an universitar cât mai aproape de normalitate şi vom face tot ce e posibil în contextul actual pentru ca studenţii noştri şi întreaga comunitate UBB să beneficieze, în condiţii de deplină siguranţă, de învăţământ şi cercetare de calitate, aşa cum ne-am asumat prin tradiţia noastră, dar şi prin statutul de universitate de tip wold-class", a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Ceremonia de deschidere pentru linia de studiu în limba maghiară va avea loc tot pe 27 septembrie, de la ora 16,00, iar pentru linia de studiu în limba germană, de la ora 18,30.

La Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București deschiderea anului universitar 2021-2022 va avea loc în data de 1 octombrie 2021 (în sistem hibrid: fizic și online), activitățile didactice urmând să înceapă din data de 4 octombrie 2021. Procedura, modul de desfășurarea și programul festivităților de deschidere a anului universitar, pentru fiecare facultate în parte, vor fi făcute publice pe site-ul universității, până la data de 30 septembrie 2021.

PWMyMzdkOGUxN2VjZGQ1MjBjNWNkY2M4YWZiODg1ZTgw.thumb
Mai puține locuri în căminele studențești. Universitatea care dă prioritate la cazare studenților vaccinați
digi24.ro

Cazarea în căminele marilor universităţi bucureştene se va face şi în acest an în condiții de pandemie, iar locurile puse la dispoziţie vor fi mai puţine. Fiecare universitate are propriile reguli în ceea ce privește studenții vaccinați și cei nevaccinați.

La Universitatea Bucureşti, studenţii vaccinaţi anti-COVID vor fi cazați separat de cei nevaccinaţi, a spus purtătoarea de cuvânt al instituţiei de învăţământ, Mirabela Amarandei, citată de Agerpres.

„Desigur, vom caza separat studenţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului. Acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală - vaccinat sau nevaccinat pe etaje”, a spus ea.

„A scăzut numărul de locuri de cazare puse la dispoziţie studenţilor şi datorită faptului că am cazat mai puţini în camere. Spre exemplu, dacă numărul total de locuri de cazare al Universităţii Bucureşti este undeva la 5.000, anul acesta punem la dispoziţia studenţilor undeva la 3.000 - 3.500 locuri de cazare. Spre exemplu, acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile”, a explicat Amarandei.

London 1018629 1280
Cum vor începe cursurile, în noul an academic 2021-2022, la Universitatea „Cuza” din Iaşi în plin val 4 al pandemiei de COVID-19! Astăzi, 23 septembrie 2021, are loc o importantă şedinţă a Senatului instituţiei
bzi.ro

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi şi în plin val 4 al pandemiei de COVID-19, conducerea instituţiei urmează a stabili modul în care vor începe cursurile în anul academic 2021-2021!

n acest sens, astăzi, 23 septembrie 2021, are loc o importanţă şedinţa a Senatului instituţiei şi pe această temă. Decizia acestui important for universitar are rol consultativ. Conform deciziei Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), decizia finală o are rectorul şi Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie (BECA).

UPDATE: Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, prof. univ. dr. Tudorel Toader a precizat faptul că activitățile didactice se vor stabili de fiecare facultate în parte:

Activitățile didactice la UAIC, 2021-2022!
Dupa consultarea Senatului, conducerea executiva a UAIC a hotarat ca modalitatea de desfășurare a activităților didactice și de cercetare științifică sa fie stabilita de către conducerea fiecărei facultăți, cu respectarea prevederilor legale și a evoluțiilor epidemiologice! a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Astăzi, conducerea Universității ” Alexandru Ioan Cuza” va decide cum vor începe cursurile în noul an academic

Altfel spus, conducerea Universității ” Alexandru Ioan Cuza” se va întâlni astăzi pentru a stabili cum vor începe cursurile în noul an academic. Sursele reporterilor Cotidianului BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI) arata că orele se vor adapta în funcție de evoluția epidemiologică :

„La UAIC, cursurile vor începe cu cele 25 la sută cursuri on-line. Mai departe, instituția  se va adapta în funcție de evoluția epidemiologică, numărul de infectări cu COVID-19. Astfel, pe 27 septembrie că avea loc deschiderea oficială a anului universitar. În acest context, este menţinută Hotărârea de Senat din vară. Seminariile și laboratoarele fata în faţă. Cursurile la zi , 25 la sută on-line, 75 la sută  fata în faţă. Cursurile la ID și IFR: 25 la sută fata în faţă și 75 la sută on-line. Scenariul poate să fie modificat în funcție de evoluția pandemiei și reglementările legale!”, au precizat surse din cadrul Universităţii „Cuza” pentru BZI.

La Universitatea Tehnică din Iași, studenții, la începutul noului an academic, 2021-2022, vor începe activitatea în sistem hibrid

Pe de altă parte, Universitatea Tehnică din Iași a luat decizia de a începe activitatea academică în sistem hibrid. Vorbim despre faptul că laboratoarele și seminariile se vor desfășura în fizic iar cursurile se vor desfășura în sistemul on-line:

„În mod cert, fiind vorba despre o universitate prin excelență cu aplicabilitate practică, nu putem comuta activitățile în întregime on-line. În plus, experiența anului trecut, în care am avut doar șase cazuri de infectare în rândul studenților cazați în Campusul «Tudor Vladimirescu» și nu am fost nevoiți să suspendăm activitățile on-site ale niciunei facultăți, ne face încrezători că vom putea să ne protejăm și în acest an”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Universitatea de Științele Vieții din Iași și-a început deja activitatea academică

Universitatea de Științele Vieții din Iași a început deja activitatea academică. Deschiderea oficială pentru anul academic 2021-2022 a avut loc pe data de 20 septembrie 2021 în Aulă Magna „Haralamb Vasiliu”, proaspăt reabilitată și modernizată. Pentru a respecta toate condițiile de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, la festivitate au participat un număr restrâns de cadre didactice și studenți.

Sistemul în care USV Iași își va desfășura activitatea este unul față în față. Toți studenții vor participa în mod fizic la cursuri, seminarii și laboratoare.

IMG 8734 IP7C
Ioana Bercea, olimpică internațională la Economie: „Decât să salutăm obținerea medaliilor, să salutăm încercările și eșecurile de a le obține”
scoala9.ro

Anul acesta a fost al doilea an școlar în care olimpiadele și concursurile școlare nu s-au organizat din cauza pandemiei. În afara unor insule de bune practici, reprezentate de olimpiadele online, elevii capabili de performanță nu au avut oportunitatea de a participa la competițiile în cadrul disciplinelor la care sunt talentați. Am stat de vorbă cu Ioana Bercea, elevă la Colegiul Național Bănățean, medaliată cu bronz la Olimpiada Internațională de Economie în acest an, la care au participat concurenți din 44 de țări.

Școala 9: Povestește-ne puțin despre cum e să participi la o olimpiadă internațională. Cum ai descrie această experiență, dar contactul cu elevi din culturi diferite?

Etapa internațională a constat într-o săptămână de probe, prelegeri și evenimente sociale, care s-au desfășurat online. Ne-au vorbit trei miniștri ai economiei, un laureat al premiului Nobel și Gregory Mankiw, autorul cărții care ne-a servit drept bibliografie principală. Chiar dacă diferența de fus orar nu mi-a permis să iau parte la toată „socializarea” din competiție, nu am ratat nicio discuție cu cei care au fost invitați să ne vorbească.

Nu am ales cuvântul „discuție” întâmplător – am avut ocazia să adresăm întrebări și să vorbim, la rândul nostru, despre subiecte care ne interesează, în fața unor persoane datorită cărora am ajuns să putem cunoaște respectivele subiecte.

Cred că ceea ce diferențiază această olimpiadă de altele la care am participat a fost, în mod esențial, sentimentul de apartenență. Chiar dacă au participat elevi din 44 de țări, de puține ori mi s-a întâmplat să simt că o competiție îi reunește într-adevăr pe cei ce vor ca, timp de o săptămână, să discute despre pasiunea lor.

Ce întrebări le-ai adresat invitaților cu care ați interacționat?

Curiozitățile mele au fost legate de blockchain și criptomonede. La întrebarea privind viitorul criptomonedelor, profesorul Gregory Mankiw, de la Harvard, a remarcat că acest teren este extrem de propice pentru formarea bulelor speculative, a mărturisit că el îl evită și a pledat pentru diversificarea portofoliilor de investiții. În ce mă privește, recomandarea nu e deocamdată de actualitate practică…

Cum se uită o olimpică la Economie la situația economică a României? Te determină să te uiți altfel la știrile economice care apar la televizor?

Manualele americane nu creează o imagine idilică asupra economiei. Ca atare, m-au ajutat să privesc cu realism în jur. Impresia pe care o am e că România ilustrează ideea rezilienței economiei de piață, care reușește să supraviețuiască tuturor încercărilor la care o supune politica.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.