Universitatea de Vest din Timișoara anunță desfășurarea Proiectului Eco-Vital Banart – Promotori ai culturii – Ediția a IV-a, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, în contextul seriei tradiționale „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Proiectul promovează parteneriatele cu școlile din județul Timiș, pentru amplificarea beneficiilor și valorii legăturilor de cooperare. Obiectiv principal al proiectului este integrarea valorilor culturale locale în contextul interculturalitatii manifestate în capitala cultural-europeană – Timișoara 2023, în rândul tinerilor. Activitățile proiectului au o tematică literar-culturală și promovează creativitatea, educația și cultura:

Sesiuni de mediere culturală: 17 octombrie – 24 noiembrie 2022;
Ateliere de scriere creativă cu participarea scriitorilor: 17 octombrie – 7 noiembrie 2022;
Concurs de creație poetică / Concurs de poezie – ARS POETICA;
Expoziția de fotografie cu scriitorii contemporani din Banat, la Facultatea de Arte și Design (Mansardă, strada Oituz, nr. 4, Timișoara) – 31 octombrie – 4 noiembrie 2022;
VERNISAJ: 3 noiembrie, ora 18 – Facultatea de Arte și Design (mansardă);
VERNISAJ: 7 noiembrie, ora 13 – Muzeul Presei, Jimbolia;
Gala premiilor cu recital de poezie;
Lansarea revistei cu poeziile elevilor însoțite de ilustrații și grafică.
Publicul țintă căruia i se adresează proiectul este reprezentat din grupul de elevi de gimnaziu și liceu (14 – 18 ani), care sunt pasionați de literatură / cultură și doresc să-și dezvolte creativitatea, competența de a învăța să înveți, competența de comunicare, competența de expresie culturală și sensibilizare artistică, dar și gândirea critică și lucrul în echipă. Studenți din Universitatea de Vest participă ca voluntari în echipa de organizare.
INFO: Conf. univ. dr. Maria Niculescu, Universitatea de Vest din Timişoara, Președinte al Asociației Institutul de Formare a Generaţiilor prin Educaţie, Cultură şi Artă- IFGECA

Programul desfășurării activităților proiectului
Eco-Vital Banart – Promotori ai culturii – Ediția a IV-a, 2022
Proiectul „Eco-Vital-Bana(R)t: Promotori” ai culturii este organizat de Asociația Institutul de Formare a Generațiilor prin Educație, Cultură și Artă (IFGECA) în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și școlile din județul Timiș.
În această toamnă este propusă o tematică ce promovează cultura, literatura, creativitatea, educația. Obiectivul principal este reprezentat de integrarea valorilor culturale locale în contextul interculturalității manifestate în capitala cultural-europeană – Timișoara 2023 în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, elevi ai liceelor din Timișoara și Jimbolia.

În perioada 17 octombrie – 24 noiembrie, elevii din cadrul școlilor partenere vor participa la ateliere de scriere creativă susținute de scriitori bănățeni și la sesiuni de mediere culturală, concursuri de poezie, dar și la vernisajul unei expoziții de fotografie și la Gala premiilor.