EȘTI AICI:
Revista presei – 24 noiembrie 2021

Revista presei – 24 noiembrie 2021

Studentaan3
Succes mare pentru Lázár Katalin, studentă la UVT – la un prestigios concurs organizat la Iași
ziuadevest.ro

Mare succes obținut de studenta Lázár Katalin, care urmează cursurile din programul de studii „Interpretare Muzicală – Instrumente” (flaut), clasa domnului conf.univ.dr. Matei Ioachimescu.

Artista a câștigat locul întâi la prestigiosului Concurs Național de Interpretare „Eduard Caudella”, organizat de către Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Studenta UVT a strălucit în secțiunea dedicată Instrumentelor de suflat, din cadrul concursului, cu măiestria interpretărilor la “flautul său fermecat”, învingând toți concurenții marilor Universități Naţionale de Muzică din ţară. Cum în artă studentul își urmează maestrul, Katalin a venit în Timișoara din Clujul natal, pentru a studia cu flautistul de talie mondială Matei Ioachimescu, cadru didactic al Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Rectorul UVT, prof. univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT promovează valorile și meritocrația, talentul bine calibrat prin efort și perseverență. Rezultatele sunt meritorii în toate domeniile de specializare ale celor unsprezece facultăți din UVT, inclusiv pentru cele cu specializări vocaționale, așa cum este și Facultatea de Muzică și Teatru. O felicit pe studenta acestei facultăți, Lázár Katalin, premiată în cadrul importantului Concurs Național de Interpretare „Eduard Caudella”, ca și pe maestru care îi conduce studiile, Matei Ioachimescu.”

Cultura instituțională promovată de comunitatea UVT asigură o deschidere amplă spre susținerea elitelor, iar studenta Lázár Katalin a avut șansa, în acest sens, încă din anul întâi, să cânte pe un flaut de argint.

„Un muzician nu își poate atinge întregul potențial în lipsa unui instrument de calitate. Calitatea instrumentului este un aspect foarte important, chiar decisiv în viaţa studenţilor muzicieni, reprezentând un factor esenţial în ceea ce privește motivația, inspirația şi dezvoltarea armonioasă a laturii artistice și tehnice” – mărturisește studenta laureată.

ConferintaCioroianuUVT24nov2021
ASTĂZI, LA UVT - Istoricul Adrian Cioroianu, invitat al conferinţelor „La UVT, Cultura este Capitală!”
timpolis.ro

O nouă conferință organizată de Universitatea de Vest din Timişoara sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!” îl are ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu.

Adrian Cioroianu va dialoga cu reputatul om de cultură timișorean Mircea Mihăieș în marginea unei teme cât se poate de actuale: Privind înainte cu teamă. Cea mai bună epocă din istoria noastră și cea care ne sperie cel mai mult. Evenimentul va avea loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18.

Profesorul universitar Adrian Cioroianu este, din lune septembrie, manager interimar al Bibliotecii Naționale a României. Autor, istoric, jurnalist, eseist și om politic, acesta a îndeplinit funcția de ministru al Afacerilor Externe (2007-2008), dar și de ambasador al României pe lângă UNESCO. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii București, Adrian Cioroianu este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste), dar și coautor de manuale de liceu.

Conferinţa va fi transmisă live pe pagina de Facebook a UVT.

Sas11
Universitatea de Vest din Timişoara îşi extinde proiectele de formare studenţească prin iniţierea "UStart Academy marca SAS UVT"
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara dezvoltă permanent noi proiecte care se înscriu într-o agendă pentru antreprenoriat studenţesc, preocupare devenită prioritară şi care se regăseşte într-o serie de acţiuni strategice. De altfel, această preocupare a fost subliniată şi în prestigiosul raport elaborat sub egida OECD şi a Comisiei Europene, realizat de HEInnovate sub titlul "Supporting Entrepreneurship and Innovation in Higher Education in Romania 2019".

Una dintre cele mai importante construcţii instituţionale prin care se implementează această strategie este Societatea Antreprenorială Studenţească (SAS UVT), un format inovator de promovare a culturii antreprenoriale studenţeşti. În cadrul acestui mecanism de formare antreprenorială a avut loc evenimentul de lansare #UStart Academy marca SAS UVT, un prim proiect al clubului Antreprenor în Timişoara, în cadrul căruia au fost prezentate proiectele şi iniţiativele studenţilor. În cadrul evenimentului, ideile studenţilor au fost analizate de juriul format din antreprenori de top ai Timişoarei, iar studenţii au primit feedback constructiv şi personalizat pentru ideile lor.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: "Comunitatea UVT susţine cu mare satisfacţie proiectele şi dovezile energiei studenţeşti, mai ales când ele sunt atât de bine canalizate în cadrul Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti. Iată, drumul spre succes este întotdeauna în evoluţie! Succes studenţilor antreprenori!

Facultatea De Stiinte Economice Din Cadrul Universitatii 1 Decembrie 1918 Din Alba Iulia
Conferinţa internaţională a Facultăţii de Ştiinţe Economice, ICMEA 2021
amosnews.ro

Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, împreună cu Institutul de Studii Financiare, organizează online, în perioada 25 -26 noiembrie 2021, cea de-a XIII-a ediţie a manifestării ştiinţifice internaţionale International Conference on Management, Economics and Accounting – ICMEA 2021.

La eveniment sunt aşteptate să participe peste 150 de persoane, cadre didactice, cercetători şi doctoranzi din cadrul unor universităţi şi institute de cercetare de prestigiu din România (Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Artifex din Bucureşti, Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe Tehnologice „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, Universitatea Sapientia din Cluj Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Transilvania din Braşov ş.a.), dar şi din străinătate (Academia de Ştiinţe Economice a Moldovei, Stanislaw Staszic State University of Applied Sciences in Pila din Polonia, Eotvos Jozsef College, Institute of Business Sciences din Ungaria, University of Veliko Tarnovo din Bulgaria ş.a.).

Lucrările conferinţei se vor desfăşura pe cinci secţiuni: Contabilitate, audit şi guvernanţă corporativă; Finanţe şi analiză financiară; Marketing, Turism şi Strategie; Dezvoltarea afacerii şi inovare responsabilă; Colocviul doctoral, iar accesul la acestea se va realiza prin intermediul link-urilor din program. De asemenea, şi-au anunţat prezenţa, fizică sau online, reprezentanţi ai mediului de afaceri local şi regional.

Aftttt Pghpb4lmjwarfeh070pcqrfzwxbnr6o1dqw1wpyumg
Proiect NATO la Academia Forțelor Terestre Sibiu, în parteneriat cu UVT
sibiunews.net.ro

Proiectul NATO „Investments in a Safer Future”, în cadrul căruia Academia Forțelor Terestre este implicată alături de New Strategic Center și Universitatea de Vest din Timișoara, a debutat astăzi cu prezentarea obiectivelor, a cerințelor și a strategiei de abordare a workshop-ului care va avea loc la Timișoara, în data de 11 decembrie, eveniment în care studenții militari vor deveni vectori de informare pentru colegii lor din mediul civil. La deschidere a participat șeful Statului Major al Forțelor Terestre, gl.mr. Iulian Berdilă.

Cu acest prilej, studenților AFT le-a fost prezentată importanța și necesitatea practicării unei informări corecte a tinerei generații despre acțiunile statelor membre NATO.

În același cadru, au fost aduse în discuție subiecte legate de dezinformarea realizată prin intermediul știrilor false și de consecințele grave pe care aceasta o poate avea asupra democrației, păcii mondiale, încrederii în NATO și bunei funcționări a acestei organizații.

Desfăşurarea evenimentului a fost adaptată actualului context pandemic, fiind luate măsurile de protecţie sanitară şi distanţare fizică.

167 1824
Artist român în Europa: "Sunt două Românii, de la distanță - o Românie reală și una ideală"
euractiv.ro

Ultimul loc de muncă din România al Andreea Molocea a fost la Ministerul Muncii, în cadrul Agenției Naționale de Egalitate de Șanse. După zece luni petrecute acolo, a plecat din țară și s-a stabilit în Praga, Cehia.

Andreea și-a descoperit pasiunea pentru artă odată cu plecarea din România și stabilirea în Praga, capitala Cehiei, unde lucrează în domeniul IT, este coordonator proiect la Deutsche Börse (Bursa Germană din Praga).

„Cred că arta mea nu s-ar fi născut dacă nu aș fi avut ca sursă de inspirație portul, artele și poveștile românești. Dorul meu și căutarea rădăcinilor m-au adus aici”, mărturisește artista. Prima ei expoziție a avut loc anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, la Ambasada României din Praga.

 

Brain
Cercetătorii UBB identifică rolul rețelelor corticale în dependența de alcool
upnews.ro

Doi cercetători ai Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), dr. Ercsey-Ravasz Mária și dr. Molnár Botond, s-au alăturat unui proiect major internațional de cercetare asupra zonelor sistemului de recompense al creierului unde se codifică amintirile legate de diferite tipuri de recompense.

Iată informațiile primite de la universitatea clujeană:

În rezultatele recent publicate în revista Neurpharmacology, cercetătorii au arătat că în timpul comportamentului de căutare de alcool zonele cele mai implicate sunt cortexul insular și amigdala. Aplicând metodele inovative din teoria grafurilor, au demonstrat apoi că, deși drogurile și recompensele obișnuite par să afecteze o cantitate similară de neuroni, situația este mai complexă în funcție de ce zone ale creierului sunt activate în timpul procesului. Cercetarea a fost efectuată în cadrul programului Horizon 2020 – SyBill-AA.

Pentru formarea obiceiurilor și a dependențelor umane este responsabilă așa-numita buclă semnal-rutină-recompensă. Spre exemplu, dacă semnalul este stresul, atunci consumul de alcool poate să fie rutina, iar relaxarea în urma acestuia recompensa. Acesta este un proces repetitiv al creierului, care vizează crearea obiceiurilor, adică a proceselor automate, pentru a reduce consumul de energie a creierului. În timp, această buclă devine din ce în ce mai fixă, astfel funcționarea devine din ce în ce mai automatizată. În timp ce recompensele obișnuite, inclusiv mâncarea, ne-au asigurat supraviețuirea de-a lungul evoluției, drogurile, inclusiv alcoolul, pot crea dependențe foarte severe. Cu toate că avem din ce în ce mai multe cunoștințe referitoare la funcționarea buclei obiceiurilor, nu este încă clar cum sunt codificate amintirile pentru diferite tipuri de recompense.

Vaccin Asistenta Trage Ser Seringa 1070x600
Cum și când va avea loc vaccinarea copiilor de 5-11 ani
europalibera.org

Copiii cu vârstă de vârstă 5-11 ani vor fi vaccinați, cel mai probabil, de la finalul lunii noiembrie. Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani pe 25 noiembrie.

Vaccinarea copiilor va avea loc, într-o primă fază, în 45 de cabinete din spitale și în alte 135 de cabinete din centrele de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început optimizarea platformei de programare astfel încât părinții care vor să și poată vaccina copiii.

„Vor fi trei posibilități de vaccinare: atât în cabinete de vaccinare organizate în centrele actuale, în centre din unitățile sanitare și există posibilitatea de vaccinare inclusiv în cabinetele medicilor de familie”, spune Valeriu Gheorghiță.

Dreamstime S 156364089 E1605080018414 (1)
Poli regionali de cercetare, cu implicarea universităților, dar și posibilitatea ca acestea să preia institute – printre propunerile pentru cercetare din planul Guvernului propus de PNL-PSD-UDMR / Se păstrează ținta de 2% din PIB până în 2024
edupedu.ro

România a fost, în 2020, țara europeană cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare, iar la începutul acestui an domeniului i se aloca un buget de doar 0,14% din PIB, nivel similar cu cel de anul trecut. În noul guvern propus de PNL-PSD-UDMR, portofoliul Cercetării, Inovării și Digitalizării i-a fost atribuit lui Florin Roman, care nu a avut nicio legătură cu cercetarea.

Planul propus acordă o atenție specială programelor ELI-NP și Danubius-RI și proiectelor cu fonduri Orizont Europa, cât și “direcției strategice” ce vizează cercetarea pentru sănătate, mediu și economie.

Documentul înaintează și propuneri precum formarea unor poli regionali pentru cercetare, cu implicarea universităților, posibilitatea ca universitățile să preia voluntar institute de cercetare: “Universitățile vor fi sprijinite inclusiv în demersul de preluare voluntară a unor institute de cercetare”, arată documentul.

AVE Gala Premiile Directorii Anului 2021 1024x535
Cei mai buni directori de școală din România sunt recunoscuți și premiați cu câte 5.000 de euro
spotmedia.ro

Directorii de școală din România vor fi premiați pentru implicarea în transformarea educației din România, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului, organizată online pentru al doilea an consecutiv. Poveștile impresionante ale directorilor și comunităților școlare din care fac parte vor putea fi urmărite într-o transmisiune live, desfășurată pe 24 noiembrie, de la ora 18, pe platforma MyConnector. 

În cadrul Galei Premiilor pentru Directorii Anului vor fi premiați liderii din educație care au demonstrat calități excepționale de leadership, management și strategie, pe care le-au arătat prin implicarea pentru transformarea educației în comunitățile din care fac parte. Premiile vor fi oferite pentru patru categorii, respectiv Egalitate de Șanse, Antreprenoriat, Inovație, precum și marele premiu, Directorul Anului 2021. 

Cei patru directori premiați în cadrul Galei vor primi fiecare câte 5.000 de euro, sumă pe care o vor putea folosi pentru a continua implementarea proiectelor demarate în școală. Mai mult, aceștia se vor mai bucura și de un loc asigurat în cadrul Academiei de Leadership și Management Școlar organizată de Asociația pentru Valori în Educație, training și consultanță pentru ei și profesorii din echipele lor, în anul școlar 2021 – 2022, dar și vouchere de acces la cataloage digitale în valoare de 2.000 de euro pentru o școală, oferite de Adservio. 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.