EȘTI AICI:
Revista presei – 24 mai 2021

Revista presei – 24 mai 2021

Blockchainimage
ASTĂZI, LA UVT - Primul program postuniversitar din țară dedicat tehnologiei Blockchain, la UVT. Concluzii și direcții viitoare
ziuadevest.ro

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează, luni, 24 mai 2021, începând de la ora 12, webinar-ul programului postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain – Concluzii și direcții viitoare”, cu ocazia absolvirii programului de către prima serie de cursanți.

Acest webinar își propune să aducă împreună absolvenți ai programului postuniversitar, specialiști din mediul de afaceri sau administrație care implementează tehnologii Blockchain, factori de decizie din cadrul UVT și lectori ai programului, pentru a realiza o analiză retrospectivă și pentru a identifica idei în vederea pregătirii următoarelor serii.

Pentru asigurarea unui cadru optim din punct de vedere medico-sanitar și în concordanță cu noile măsuri pentru prevenirea și limitarea posibilelor îmbolnăviri cu COVID-19, evenimentul se va desfășura în mediul online, accesând link-ul: meet.google.com/syg-bvuv-xip

Euroinvent Upb
Universitatea Politehnica Timişoara a obţinut mai multe premii la Salonul Internaţional EuroInvent 2021
stiripesurse.ro

Universitatea Politehnica Timişoara a obţinut mai multe premii la cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional EuroInvent, desfăşurat în perioada 20 - 22 mai.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Exquisite Award, 4 premii speciale, 7 medalii de aur, 11 de argint, 8 de bronz şi 11 diplome de excelenţă au fost obţinute de Universitatea Politehnica Timişoara la Salonul Internaţional EuroInvent, scrie Agerpres.ro.

''Aşa cum e menţionat şi în catalogul virtual al Salonului (http://www.euroinvent.org/cat/E2021.pdf), echipa UPT, coordonată de lect.dr.ing. Corneliu Birtok-Băneasă, a avut, şi în acest an, o participare consistentă la Salonul Internaţional EuroInvent Iaşi 2021 (online): 36 de brevete, proiecte de cercetare, teze de doctorat, programe educaţionale şi publicaţii'', precizează sursa citată.

Univmedicina
Universitatea de Medicină Timișoara primește 144 de milione de lei de la bugetul de stat pentru un nou corp de clădire cu patru etaje
debanat.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” este ultima instituție de învățământ superior din Timișoara care urmează să primească bani de investiții de la bugetul de stat. Sunt 144 de milioane de lei care ar urma să fie investite pentru un corp nou de clădire cu patru etaje.

Vestea a fost anunțată de ministrul Attila Cseke, el a mai spus că proiectul este momentan în avizare și în două – trei săptămâni va lua o formă concretă, urmând să fie aprobat.

”Există un proiect de construire de corpuri de clădire la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, în care se propune un proiect mai amplu cu două amfiteatre, zece săli de seminarii, de conferinţe, muzeu, centru multicultural. Este un proiect frumos, amplu, al Universității de Medicină, valoarea acestuia este de 144 de milioane de lei. Este o construcție pe parter plus patru etaje, pe aproape opt mii de metri pătrați, care va intra în avizare în următoarele două -trei săptămâni. Mai lipsește un aviz în consiliul tehnic economic al ministerului după care va intra în consiliul tehnic interministerial. Apoi ministerul va aproba indicatorii tehnico-economici. Este o investiție importantă pentru zona universitară și pentru Timișoara”, a declarat, la Timișoara, Cseke.

S604x0 Screenshot 2021 05 20 At 09.33 .12
Zilele Alumni: Eveniment dedicat comunităţii absolvenţilor UBB din Cluj-Napoca
stiripesurse.ro

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Centrul de Carieră, Orientare Profesională şi Alumni, organizează, în perioada 10 - 12 iunie, un eveniment dedicat comunităţii absolvenţilor UBB.

Acţiunea este menită să întărească relaţia instituţiei cu absolvenţii săi, să le ofere acestora un prilej de a se reîntâlni, de a-şi împărtăşi experienţele din anii studenţiei şi de a se destinde împreună cu familia în locurile preferate din studenţie, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Formatul evenimentului va fi unul hibrid, care va îmbina atât activităţi cu prezenţă fizică, cât şi mediate online, scrie Agerpres.ro.

Astfel, pe parcursul celor trei zile, absolvenţii UBB vor avea ocazia de a participa la Gala Alumni, la prezentări AlumniTalks, la activităţi interactive virtuale şi se vor putea bucura, împreună cu familia, de intrare liberă în Parcul Sportiv Universitar "Iuliu Haţieganu" şi în Grădina Botanică "Alexandru Borza", precizează sursa citată.

Evenimentul va debuta în data de 10 iunie cu o ceremonie organizată în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, care va fi transmisă în direct pe conturile de Facebook şi Youtube ale UBB.

Ulterior deschiderii oficiale vor avea loc prezentări în stil AlumniTalks, urmate de decernarea premiilor din cadrul Galei "Alumni de Onoare ai UBB".

Cea de-a doua zi a evenimentului va fi dedicată facultăţilor UBB, fiecare facultate organizându-şi propriile activităţi pentru absolvenţi.

Ziua de 12 iunie va fi dedicată activităţilor de relaxare şi destindere organizate atât online cât şi offline.

646x404 (1)
O lege a zonelor metropolitane ar permite o mai bună dimensionare a serviciilor de educaţie şi de sănătate, pe care să le ofere administraţia publică locală

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, după o întâlnire cu primarul Emil Boc, că o lege a zonelor metropolitane ar permite o mai bună dimensionare a serviciilor de educaţie şi de sănătate, anunță Agerpres.

"Au fost multe subiecte importante la primărie, cel mai important a fost acela al necesităţii unei legi privind zonele metropolitane. (...) O lege a zonelor metropolitane ar permite o mai bună dimensionare a serviciilor de educaţie şi de sănătate, pe care să le ofere administraţia publică locală", a spus Anca Dragu, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că "de la Cluj avem de învăţat de înseamnă acest lanţ valoric, care începe cu cercetarea şi se finalizează cu produse care generează valoare".

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, au efectuat, vineri, o vizită de lucru la mai multe instituţii publice din Cluj-Napoca. cei doi oficiali s-au întâlnit cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof.dr. Daniel David, şi cu rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof.dr. Anca Buzoianu. De asemenea, au vizitat Centrul de vaccinare drive-through, Centrul de cercetare MedFUTURE, Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenţei Domestice şi, de asemenea, au mers la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj.

Despre O Ierarhizare Universitar 1
Despre o ierarhizare universitară
e-politic.ro

Am susținut cu ani în urmă conferințe la Würzburg (Germania), Beirut (Liban) și în alte locuri, pe tema ierarhizării universitare. Am arătat, printre altele, că, în materie de universități, s-a ajuns la o condiție de existență (detaliat în A. Marga, Universitatea veritabilă, Editura Academiei Române, București, 2015, pp.191-197). Parafrazându-l pe Descartes, „după cum ești în ranking, în ierarhizare, deci, așa exiști". Sau măcar așa se crede!

Spre a rămâne lucizi, este de observat că o universitate veritabilă nu ocolește întrebarea: ce economie, ce tehnologie, ce cultură a rezultat în societatea din jur în urma prestației sale? Sunt acestea evoluate? Aici este testul crucial când este vorba de a privi matur instituția.

De aceea, unele universități cu contribuții certe la dezvoltarea țării lor nu se interesează de ierarhizări și nu apar în ele. Pot să spun că, personal, ca ministru al educației naționale, am pledat, de exemplu, pentru a consolida Universitatea din Ploiești pe exploatarea petrolului, căci era una dintre primele în Europa și între primele câteva zeci în lume, sau Universitatea din Galați, pe navigație fluvială, sau Universitatea din Brașov, în silvicultură, sau universitățile de Arte Plastice din București și din Cluj-Napoca, care erau în față pe continent. La drept vorbind, multe exemple atestă că poți fi o universitate de fapt modestă, dar prezentă în ierarhizări, și poți fi una foarte bună în domeniu, dar în afara acestora.

646x404 (1)
Organizația Educacion por la Experiencia și Academia de Studii Economice din București au devenit partenere
stiripesurse.ro
M-am bucurat să iau parte la acest moment important, alături de E.S. domnul Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul României în Statele Unite Mexicane, doamna decan a facultății EAM, Mirela Stoian și domnul prodecan Catalin Octavian Manescu, coordonatorul proiectului.
Protocolul de colaborare semnat prevede acordarea unor burse de cercetare oferite de partea mexicană pentru masteranzii, doctoranzii și corpul profesoral din cadrul ASE și nu este doar un parteneriat universitar, ci și unul economic care utilizează toți pilonii de colaborare pentru a crea un parteneriat strategic, fiind luată în considerare și oportunitatea de a crea un program universitar în limba spaniolă care să formeze noii specialiști și lideri din Mexic și America Centrală, contribuind pe termen mediu și lung la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țările implicate.
Surface HJgaV1qjHS0 Unsplash
Examenele de licență și disertație din universități vor fi înregistrate, pentru a evita fraudele
edupedu.ro

Universitățile sunt obligate să înregistreze examenele de finalizare pe care le vor susține online studenții, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv. Oficialul a precizat că fiecare universitate și-a stabilit modul în care studenții vor da examenele și că mai multe instituții de învățământ superior au decis să organizeze “aceste examene de finalizare în online”.

Întrebat cum se vor asigura universitățile care organizează online examenele de final de an universitar că studenții nu copiază (la licență și disertație), secretarul de stat responsabil cu învățământul superior a răspuns: “Fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene și de a păstra un număr de ani înregistrările, astfel încât să ne asigurăm că nu se vor produce acele lucruri la care făceați referire”.

Gigel Paraschiv, declarațiile integrale cu privire la examenele organizate de universități în această vară:

  • “Noi am creat cadrul legal ca universitățile să poată să își încheie activitățile. Fiecare universitate stabilește modul în care se vor susține examenele.
  • Nu doar SNSPA susține în online, sunt mai multe universități la nivel național care vor susține aceste examene de finalizare în online.
  • De la Ministerul Educației am solicitat, prin ordinul de ministru care a reglementat posibilitatea de a susține aceste activități online, ca susținerea acestor examene să fie înregistrată.
  • Fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene și de a păstra un număr de ani înregistrările, astfel încât să ne asigurăm că nu se vor produce acele lucruri la care făceați referire”.
Cercetare Laborator Pexels 820x543
Petiție inițiată de Marius Andruh, Daniel David, Vlad Manea și un grup de oameni de știință, pentru creșterea finanțării în cercetare: autoritățile să revină la alocarea de 2 miliarde din PNRR pentru cercetare-dezvoltare, guvernul să-și respecte propriul program de investiții
edupedu.ro

Președintele Klaus Iohannis, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia urgent măsuri astfel încât alocarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cercetare-dezvoltare, redusă drastic, să revină la 2 miliarde de euro, iar Coaliția de Guvernare să-și respecte cu strictețe angajamentele din Programul de Guvernare, încălcate până acum. Acestea sunt cele două cereri formulate la adresa autorităților române printr-o petiție online lansată la începutul acestei săptămâni și semnată până acum de peste 1.300 de cercetători, profesori și susținători din societatea civilă.

Semnatarii cer, totodată, Comisiei Europene să condiționeze aprobarea PNRR prin respectarea de către România a recomandărilor Comisiei de a dirija o parte însemnată fin fonduri către cercetare, dezvoltare și inovare.

  • Petiția numită “Apelul cercetătorilor români pentru creșterea finanțării și pentru reforma de fond a cercetării științifice din România” poate fi accesată aici. Ea a fost inițiată de un grup de cunoscuți oameni de știință, cercetători și profesori – Prof. Dr. Ștefan Eugen Szedlacsek; Acad. Marius Andruh; Prof. Dr. Daniel David; Dr. Vlad Manea; Conf. Dr. Lucian Pârvulescu; Conf. Dr. Ioana Podina – și lansată pe 16 mai a.c..

Apelul arată că Guvernul nu a respectat, până acum, promisiunile de creștere a finanțării pentru acest domeniu, asumate prin Programul de Guvernare, iar în cazul PNRR alocările inițiale au scăzut de 10 ori.

Screenshot XCDH
Liceenii din țară se strâng online ca să discute cu profesori universitari din Statele Unite, Olanda, Marea Britanie și România despre libertate, vot, societate civilă și feminism
scoala9.ro

Aurelian Crăiuțu locuiește în Statele Unite de peste două decenii, a început să predea la universități de acolo în 1999, iar Tocqueville este unul dintre filosofii care îl interesează în mod deosebit. Autorul francez a explicat în scrierile lui de ce democrația s-a putut afirma în America, unde a și petrecut timp să o studieze. Între altele, datorită societății civile și autoguvernării, adică disponibilitatea oamenilor să-și rezolve problemele la nivel local, fără să aștepte mereu inițiative de la autoritățile centrale, ceea ce creează o „energie socială”, și a descentralizării. Un avantaj al democrației, mai scria filosoful, este că atunci când se fac erori ele pot fi corectate. Concret, explică Crăiuțu, legile pot fi refăcute și supuse apoi votului majorității.

Profesorul le spune elevilor și că inițiativa unui astfel de club e o formă bună de societate civilă și că așa învață unii de la alții. Deși a ieșit din comunism acum 31 de ani, România încă mai are de dezvoltat principiile democratice, crede el.

- Când vei merge la un ghișeu și va fi la înălțimea bustului tău, să nu te mai înclini, atunci va fi regim democratic. Funcționarul va fi la egalitate cu tine, cetățeanul, argumentează Crăiuțu. Știți cine este reprezentantul vostru politic în structurile locale și centrale? Le-ați scris vreodată voi sau părinții?

- I-am scris un mail acum un an și jumătate primarului din Sectorul 4 în legătură cu târgul de Crăciun care nu se mai ținuse. Nu mi-a răspuns nimeni, povestește Maria.

Ar fi trebuit să insiste, îi spune Crăiuțu, obișnuit cu administrația americană care măcar oferă răspunsuri, chiar dacă de multe ori standard.

Unul dintre obiective: „elevii să iasă cu o capacitate de a analiza texte și a rezolva probleme”

În mai 2020, când încă eram în carantină, Maria, 17 ani, se uita la serialul „Suits” despre justiția americană și voia să dea admitere la Facultatea Drept. La un moment dat, un personaj a spus că s-a dus la clubul de drept al liceului și-atunci i-a venit ideea: Cum ar fi să deschidă un club de drept la Colegiul „Gheorghe Lazăr”?

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.