Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Noua serie de concerte “inSuflu”, parte a proiectului “Flute Lab”, va fi prezentată într-un turneu național care va cuprinde opt orașe, prilejuind reîntâlnirea publicului cu flautistul Matei Ioachimescu.
Debutul în această serie de concerte va avea loc sâmbătă, 11 Martie 2023, de la ora 19, în concertul care va avea loc la Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul” din Timișoara.
Binecunoscutul solist internațional, apreciat pentru prezența sa scenică electrizantă, va evolua într-un program spectaculos, construit în jurul virtuozității și al lumilor sonore magice. Alături de Matei Ioachimescu se va afla The Romanian Flute Ensemble, format din studenți remarcabili ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara – Tabea Bebeșelea, Iulia Lupaș, Alexandra Mahu, Miriam Tohătan, Romina Onișor și Bogdan Preda -, un ansamblu tânăr care se face deja remarcat la festivaluri internaționale.
The Romanian Flute Ensemble își propune să combine genuri muzicale diferite, de la muzica barocului la muzică de film și muzică cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne – de la flautul bas la piculină. Publicul prezent la concertele “inSuflu” va avea privilegiul de a asculta în primă audiție și lucrările compuse special pentru acest eveniment de compozitori de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.
Un nou proiect destinat seniorilor, dar și publicului larg se lansează la Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii. „Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion” cuprinde un amplu program cultural ce mizează pe implicarea seniorilor, dar și celor tineri, într-o serie de activități culturale, ateliere și evenimente ce au un caracter intergenerațional.
Proiectul – un parteneriat între IREA (Institutul Român de Educație a Adulților), Universitatea de Vest din Timișoara și LoPe – forening for mikrointegrasjon – are ca scop elaborarea unei strategii de acțiune comunitară pentru cultură și incluziune socială prin învățarea pe tot parcursul vieții în raport cu dezvoltarea Timișoarei ca oraș de tip „Learning City” cu o puternică componentă culturală (Timișoara Cultural Learning City) și derularea unui program pilot de educație prin cultură.
„Timișoara Cultural Learning City – a Path to Social Inclusion” este rezultatul unei colaborări între experți din România și Norvegia în vederea dezvoltării conceptului de „Timișoara Cultural Learning City” și elaborarea unei strategii de acțiune comunitară pentru cultură și incluziune socială prin învățarea pe tot parcursul vieții. Bazele conceptului de „Learning City” sunt preluate din cadrul inițiativei UNESCO de dezvoltare a unei rețele globale de orașe dedicate învățării pe tot parcursul vieții (Global Network of Learning City).
CJ Timiș a semnat contractul pentru finanțarea, prin PNRR, amenajării unei rețele de piste pentru biciclete care să lege județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Anul trecut, Timișul, în calitate de lider de proiect, a depus alături de 126 de UAT-uri, municipii, orașe și comune din vest și consilii județene documentele pentru accesarea fondurilor europene destinate amenajării de piste de biciclete.
Finanțarea a fost câștigată, iar joi a fost semnat contractul în valoare de 142 milioane de euro. Vor fi, astfel, amenajate piste de biciclete pe o distanță de 1.729 de kilometri în toate cele patru județe implicate: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Calculată la un cost mediu estimat de 82.500 de euro pentru fiecare kilometru de pistă de biciclete, suma alocată Timișului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro.
Joi, 23 februarie 2023, Universitatea de Vest din Timișoara a informat că a încheiat cel mai recent parteneriat cu trei mari festivaluri de muzică din țară.
Astfel, UNTOLD, Neversea și BeMassif sunt acum mai accesibile studenților cu vârsta de până în 21 de ani, întrucât aceștia beneficiază de prețuri speciale la abonamente.
În luna martie va avea loc cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România. Acesta se va desfășura în perioada 15-26 martie, în 13 oraşe, concomitent.
La Timișoara, festivalul va avea loc în perioada 16 – 23 martie, la Cinema Victoria și la Universitatea de Vest din Timișoara. În acelaşi timp va fi organizat la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă. Sărutul de pe afiș – explică organizatorii – este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Festivalul va prezenta două dintre filmele sale în copii restaurate: Mes petites amoureuses și La maman et la putain, operă de artă a cinema-ului francez, care a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973.
Trei dintre cele mai cunoscute festivaluri timișorene au decis să se ”combine”, pentru a oferi spectatorilor o experiență totală. Flight Festival, VEST FEST și Magnetic Festival se unesc, sub o nouă denumire, District 23, pentru a marca o premieră pentru România: crearea în zilele de 16 – 17 – 18 iunie a unui „oraș” în afara Timișoarei, pe aerodromul Cioca, pentru un weekend plin de muzică de toate genurile, tehnologie și acțiuni sustenabile prin ”cartierele” oferite de fiecare dintre cele 3 evenimente.
Reprezentanții celor trei evenimente au anunțat că își reunesc forțele pentru a oferi o experiență de neuitat pentru spectatori. Vor fi trei scene, câte una pentru fiecare dintre evenimentele din anii trecuți, dar fără ca acestea să fie ”active” în paralel. Dacă se va cânta pe scena Flight Festival, nu se va cânta pe cea a VEST FEST și invers. Vor fi prezenți, în total, peste 30 de artiști și trupe de muzică, primii confirmații fiind: Clean Bandit, B.U.G. Mafia, Tom Odell, Subcarpați, Delia, Camo & Krooked, Mefjus, The Prototypes și un invitat surpriză.
Între scenele evenimentului vor fi amenajate zone de tip Food Court, așa că spectatorii vor avea la dispoziție tot ce au nevoie pentru trei zile de distracție.
Organizatorii reuniți sub sigla District 23 se așteaptă chiar la 30.000 de participanți pentru a asigura un acces facil la eveniment, organizatorii au anunțat că au fost purtate discuții cu cei de la STPT pentru sporirea numărului de autobuze care să facă legătura cu Timișoara.
Critici dure aduse ministrului educației Ligia Deca de către președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. „Ne chinuim acum cu legile învățământului; încercăm, împotriva ministrului educației care le ține ascunse, încercăm să facem o dezbatere“, a declarat Dîncu, la Radio Guerilla. Oficialul a făcut referire la faptul că ministra susținută de liberali și venită la educație direct din poziția de consilieră a președintelui Klaus Iohannis nu a publicat nici până acum proiectele legilor educației în forma inițiată de aceasta. Proiectele de lege au fost discutate numai în coaliția de guvernare, Dîncu fiind membru al grupului de experți din partea PSD .
„Încercând să înțelegem omul care este în centrul procesului educațional, noi vorbim despre elev, dar elevul este o ficțiune pedagogică. Copilul și adolescentul sunt în mijlocul acestui proces. De aceea ne chinuim acum cu legile învățământului; încercăm, împotriva ministrului educației care le ține ascunse, încercăm să facem o dezbatere. Eu am făcut dezbateri cu societatea civilă, cu ceilalți din educație, pentru că a trebui să gândim modalități mult mai flexibile. Nu poți să faci educație ca în societățile din trecut“, a declarat Vasile Dîncu astăzi, 23 februarie, în cadrul unui interviu acordat Radio Guerilla.
Zeci de companii au luat parte la cel mai mare experiment de testare a săptămânii de lucru de patru zile organizat vreodată, iar celor mai mulți șefi și angajați le-a plăcut atât de mult că au decis să continue să lucreze în același mod, scrie The Washington Post.
Dacă săptămâna de lucru de patru zile îți sună bine, rezultatul programului pilot din Marea Britanie care doar ce s-a încheiat îți va da motive să speri că în curând va deveni o realitate. Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu trei zile libere pe săptămână, iar 18 dintre ele au spus că schimbarea va fi permanentă. Doar trei companii au declarat că nu plănuiesc să adopte niciun aspect al săptămânii de lucru mai scurte. Mai mult, 15% dintre angajații care au participat la studiu au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să treacă din nou la săptămâna cu 5 zile de lucru.
Aproape 3.000 de angajați au luat parte la testul organizat de grupul 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cercetători de la Colegiul din Boston și Universitatea din Cambridge. Companiile participante au putut să adopte diferite metode pentru a le scurta „semnificativ” săptămâna de lucru a angajaților lor – de la o zi liberă pe săptămână, până la reducerea numărului de zile de lucru pe an astfel ca media orelor de lucru pe săptămână să nu fie mai mare de 32.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) este singura universitate din ţară care a participat la un eveniment european destinat cercetării postdoctorale. Instituţia de învăţământ superior a fost invitată la prima întâlnire din cadrul evenimentului PEER Group postdoctoral studies, organizat de Consiliul EUA pentru Educaţie Doctorală. Universităţile membre participante au oportunităţi de învăţare reciprocă pe teme selectate şi contribuie la crearea unei baze comune de cunoştinţe privind structurile, politicile şi practicile de educaţie doctorală din Europa.
Întâlnirea „2023 EUA-CDE Thematic Peer Group on «Profiles and institutional support for postdoctoral researchers»” a avut loc în perioada 15 - 19 februarie 2023, în Austria, la Universitatea din Viena. Din partea universităţii a participat prof. univ. dr. ing. Alina Adriana Minea, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD).
La întâlnire au participat reprezentanţi ai universităţilor din Italia, Belgia, Elveţia, Portugalia, Germania, Cehia, Irlanda, Spania, Austria, UK, Macedonia de nord, Lituania, Finlanda, Polonia, Olanda şi România.
„Grupul tematic EUA-CDE 2023 este dedicat profilurilor şi sprijinului instituţional pentru cercetătorii postdoctorali. Scopul acestui grup tematic este de a discuta poziţia şi statutul cercetătorilor postdoctorali din universităţile europene, de a reflecta asupra sprijinului existent pentru comunitatea postdoctorală şi de a dezvolta şi îmbunătăţi noi strategii şi activităţi pentru a crea un mediu mai adecvat şi oportunităţi pentru această categorie de cercetători”, a declarat prof.dr. Alina Adriana Minea.
Timp de trei zile, membrii acestui grup tematic au avut posibilitatea de a împărtăşi experienţa lor în abordarea cercetării postdoctorale, de a dezbate cele mai presante probleme şi provocări cu care se confruntă şi de a crea recomandări cu privire la modul în care universităţile pot îmbunătăţi calitatea perioadei postdoctorale.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, va prezenta, luni, Legile Educaţiei, potrivit unor surse oficiale, care au menţionat că partidele din coaliţie au ajuns la un consens asupra acestora.
Ligia Deca urmează să prezinte, în cursul zilei de luni, pachetul cu legi din sfera educaţiei, potrivit news.ro.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, despre adoptarea legilor Educaţiei că doreşte ca, după întâlnirea din coaliţie din această săptămână, să poată să facă public un calendar cu toate etapele care urmează.
Membrii celor nouă universități ale Alianței FORTHEM se întâlnesc cu Ursula Von Der Leyen la Palermo, cu ocazia evenimentului de lansare a celei de-a doua perioade de finanțare a Alianțelor de Universități Europene. La întâlnire participă și Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
În perioada 20-23 februarie 2023, peste o sută de membri ai comunității FORTHEM din cele nouă universități partenere se întâlnesc la Palermo, în Italia, pentru a continua dezvoltarea Alianței FORTHEM, aflată în cea de-a doua etapă de finanțare a Alianțelor de Universități Europene.
Această întâlnire inaugurală este una de excepție, întrucât deschide noi orizonturi de dezvoltare a Alianței FORTHEM în următorii patru ani. Un moment important al vizitei în Sicilia a membrilor Alianței FORTHEM îl reprezintă oportunitatea de a asista la discursurile susținute de Ursula Von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, și de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, precum și de a interacționa cu cele două personalități.
Membrii FORTHEM veniți din toată Europa vor lucra intens în această săptămână, având planificate peste 50 de întâlniri în decurs de patru zile.
Adunarea Generală a FIT FORTHEM va avea loc înaintea ceremoniei de deschidere a evenimentului. În cadrul reuniunii Comitetului Director vor fi discutate aspecte strategice, norme procedurale și alte teme importante, iar Consiliile Misiunilor (European Campus, Skills and Competences, Research, Innovation and Transfer, Service to Society, Labs and Co-creation) se vor asigura de îndeplinirea obiectivelor celor cinci misiuni. În cadrul întâlnirilor pe pachetele de lucru, participanții vor încerca să găsească moduri inovative de cooperare. Studenții se vor întâlni pentru a înființa Consiliul Studenților FORTHEM, pentru a planifica evenimente în format hibrid, organizate de și pentru studenții FORTHEM, în cadrul cărora vor aborda teme precum importanța și fragilitatea democrației, dar și pentru a discuta strategii de comunicare care să conducă la o mai mare implicare a studenților în activitățile alianței.
Universitatea Politehnica Timişoara îşi prezintă ofertele elevilor şi cadrelor didactice, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise care au loc în perioada 27 februarie – 6 iunie, cu acţiuni diverse sub titlul „Politehnica Timişoara – un pas spre viitorul tău!”.
Vor avea loc Caravana UPT, şcoli de vară, cursuri de pregătire pentru bacalaureat şi admiterea la facultate, până la burse acordate elevilor premiaţi la concursuri naţionale şi internaţionale, premii acordate elevilor care fac performanţă, indiferent de domeniu sau chiar susţinerea unor activităţi ale elevilor, arată un comunicat al UPT, remis, joi AGERPRES.
În aceeaşi notă se înscrie şi deschiderea spaţiilor Universităţii Politehnica Timişoara – laboratoare, biblioteca, Experimentarium TM – tuturor cadrelor didactice şi elevilor interesaţi să le descopere, aceştia având posibilitatea vizitării oricărui laborator, dar şi a întregului campus UPT.
Toate cele 10 facultăţi ale UPT vor pune la dispoziţia şcolilor laboratoarele, atât pentru vizite ale elevilor, cât şi pentru realizarea unor activităţi demonstrative, fie organizat, pe şcoli, fie în cadrul „Săptămânii altfel”. Peste 150 de laboratoare sunt puse astfel la dispoziţia elevilor, de la cele clasice de fizică şi chimie până la unele ultramoderne, aferente diverselor specializări ale facultăţilor de inginerie sau a celor de arhitectură, management, comunicare şi relaţii publice.
Biblioteca UPT, cea mai modernă din mediul universitar, va organiza tururi ghidate pentru grupurile de elevi şi cadre didactice, iar centrul interactiv de fizică Experimentarium TM şi Muzeul Universităţii Politehnica Timişoara vor fi deschise pentru vizite începând cu data de 6 martie.
Spațiile Universității Politehnica Timișoara se deschid pentru viitorii posibili studenți ai instituției. În perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, vor avea loc Zilele Porților Deschise.
Universitatea Politehnica Timișoara a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viiitorul tău!”, Caravana UPT, școli de vară, cursuri de pregătire pentru bacalaureat și admiterea la facultate, până la burse acordate elevilor premiați la concursuri naționale și internaționale, premii acordate elevilor care fac performanță, indiferent de domeniu sau chiar susținerea unor activități ale elevilor.
În aceeași notă se înscrie și deschiderea spațiilor Universității Politehnica Timișoara – laboratoare, biblioteca, Experimentarium TM – tuturor cadrelor didactice și elevilor interesați să le descopere, aceștia având posibilitatea vizitării oricărui laborator dar și a întregului campus UPT, în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, cu prilejul Zilelor Porților Deschise.
Toate cele 10 facultăți ale UPT vor pune la dispoziția școlilor laboratoarele, atât pentru vizite ale elevilor, cât și pentru realizarea unor activități demonstrative, fie organizat, pe școli, fie în cadrul „Săptămânii altfel”. Peste 150 de laboratoare sunt puse astfel la dispoziția elevilor, de la cele clasice de fizică și chimie până la unele ultramoderne, aferente diverselor specializări ale facultăților de inginerie sau a celor de arhitectură, management, comunicare și relații publice.
„Slow education” este un concept derivat din paradigma „slow” (fără grabă), din care mai fac parte și alte mișcări sociale, cum ar fi „slow food”, ”slow travel” , ”slow fashion” sau „slow living”. Aceste mișcări sociale, generate în jurul principiului ”fără grabă”, au avut ca punct de pornire anii ‘80, când un grup de activiști italieni a reacționat la deschiderea unui restaurant de tip fast-food. Inițiatorul mișcării, Carlo Petrini, a atras atenția asupra faptului că mâncarea fast-food venea la pachet și cu aspecte problematice: standardizare, deconectare, abandonarea unor practici tradiționale, cum ar fi mâncatul împreună sau mesele tihnite luate în familie.
Grupul de activiști a avut ca scop inițial protejarea tradițiilor, a mâncărurilor și a obiceiurilor locale, marcate de un ritm mai lent și mai tihnit de viață. Însă, cu timpul, din aceste discuții, proteste și dezbateri publice inițiale, s-au născut noi mișcări sociale, extinse în domenii variate: educație, turism, modă, stil de viață etc.
Toate mișcările sociale aflate sub umbrela slow („fără grabă”) au în comun câteva lucruri: punctează importanța comunității, a interdependenței dintre oameni și resurse, a intenționalității, a traiului conștient și tihnit.
Aceste aspecte sunt valabile și pentru domeniul educației. Mișcarea „fără grabă” reflectată în educație rămâne, în esență, despre cum reușim să formăm comunități organice de învățare, despre a nu forța procesul de învățare și de a-i permite să se desfășoare în libertate, în funcție de nevoile și orientările celor care beneficiază de el. Cu alte cuvinte, educația fără grabă ar trebui, în primul rând, să faciliteze implicarea elevilor într-un proces autentic de învățare, relevant pentru ei și pentru comunitățile lor, nu într-o cursă a testelor standardizate sau a fișelor de lucru.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.