EȘTI AICI:
Revista presei – 24 februarie 2022

Revista presei – 24 februarie 2022

Hellaaa
Universitatea de Vest din Timișoara inaugurează azi laboratorul Hella cu 25 de sisteme compacte all-in-one
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara inaugurează laboratorul Hella, joi, 24 februarie 2022, începând de la ora 11, la sediul principal UVT (V.Pârvan nr. 4, laboratorul 050A).

În cadrul parteneriatului pentru dezvoltare pe care UVT îl desfășoară alături de compania Hella Electronics România, investitor strategic din industria de electronică pentru producția auto, UVT anunță finalizarea proiectului de dotare a unui laborator de inovare universitară, numit laboratorul Hella.

Aici studenții și cercetătorii au acces la o rețea destinată testărilor computerizate, formată din 25 de sisteme compacte all-in-one, configurate într-o platformă de implementare a viitoarelor proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare.

La eveniment va participa prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, alături de care se va afla domnul Adrian Firu – HELLA Romania General Manager și prof. univ. dr. Dana Petcu, decan al Facultății de Matematică și Informatică a UVT.

Foto14 820x587
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, numit consilier onorific al premierului Ciucă pe chestiuni legate de Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării
edupedu.ro

Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și parlamentar PNL, a fost numit, marți, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă “pentru sprijinirea participării universităților românești la programele și inițiativele dezvoltate în Spațiul European al Educației și în Spațiul European al Cercetării.

Potrivit ordinului de numire în această poziție, activitatea este neremunerată.

Marilen Pirtea este deputat PNL de Timiș, aflat la al doilea mandat. El este rectorul Universității de Vest din 2012 și profesor universitar în domeniul Finanțelor.

Spațiul European al Educației urmărește întărirea sistemelor naționale de educație prin colaborarea la nivel european, cu orizont de formare până în 2025. Spațiul European pentru Cercetare, lansat în urmă cu două decenii, urmează să treacă printr-o reformă considerabilă ca instrument de consolidare a pieței europene de cercetare, inovare și tehnologie, care să susțină tranziția verde și tranziția digitală la nivel UE.

9623128UVT1
UVT atrage atenția asupra unor mesaje de înșelătorie online trimise în numele instituției
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara anunță că numele unității de învățământ superior este folosit abuziv în încercări de dezinformare și înșelătorie în mediul online, vizând în principiu partenerii instituționali. Mesajul trimis în mod fals în numele UVT conține în atașament un virus; în text, instituțiilor li se cere să declare bugetul pe 2022.

Conducerea Universității de Vest din Timișoara reclamă faptul că numele universității este folosit în mai multe mesaje către diverse companii din mediul privat, pentru a atrage date sau colaborări false. Un exemplu de astfel de mesaj este făcut public de UVT. Conține fraze incoerente și se amintește contribuția la un „proiect în curs de desfășurare”, fără prea multe detalii. În plus, se cer și date financiare.

Reprezentanții universității spun că inclusiv siglele și elementele de identificare UVT au fost copiate.

„În același mesaj, se utilizează într-o înlănțuire de imagini aleatoare siglele câtorva dintre partenerii UVT, în anumite cazuri fiind atașat și un fișier virusat, care în anumite contexte poate infecta dispozitivele neprotejate corespunzător sau cu soluții antivirus neactualizate. Dorim să transmitem tuturor celor care primesc astfel de mesaje să nu le dea curs, să nu deschidă fișiere pe care nu le așteaptă, să aibă întotdeauna un antivirus actualizat la zi și, pentru a-i proteja și pe ceilalți, să raporteze astfel de mesaje drept spam, pentru a putea fi reținute de filtrele automate existente pe serverele de mail”, transmit reprezentanții UVT.

Cei de la UVT mai amintesc că nu vor solicita niciodată în mod direct, fără interacțiune cu partenerii, informații sau bugete de la partenerii săi. Universitatea deține sisteme de asigurare a siguranței fișierelor transmise de pe platformele informatice ale UVT.

8fc31d72cc8a4cfab7238d5e58dc9fc7
UBB cumpără încă un hotel în Cluj-Napoca. Universitatea are nevoie de mai mult spațiu din cauza numărului mare de studenți
stiridecluj.ro

Universitatea  Babeș Bolyai din Cluj-Napoca dorește achiziționarea hotelului Onix. Investiția ajunge la suma de 4,6 milioane de euro.

UBB a început demersurile pentru cumpărarea unui nou hotel. Pe lângă Hotel Topaz și Opera Plaza, universitatea clujeană dorește să cumpere și Hotelul Onix. De noua clădire achiziționată vor beneficia studenții de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), dar și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, conform documentului semnat la sfârșit de 2021 de către Rectorul Daniel David.

Hotel Onix este alcătuit din două corpuri de patru stele, respectiv trei stele, având o capacitate de 64 de camere în total.

De asemenea, Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va avea un nou sediu. Vechiul sediu va fi înlocuit de clădirea care găzduia hotelul de cinci stele „Opera Plaza”. Hotelul a fost vândut de către clujeanul Călin Buzoianu, UBB-ului cu nouă milioane de euro. Înainte de a fi hotel, clădirea a găzduit fabrica de dulciuri „Feleacu”.

Nevoia de noi spații pentru învățare a crescut enorm din cauza numărului mare de studenți și de cadre didactice UBB. Universitatea are 22 de făcultăți și 55.000 de cadre didactice.

„La UBB avem un deficit major de spaţii academice, atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare. Spre exemplu, numai anul trecut (2020) numărul de studenţi a crescut faţă de 2019 cu 6% (cu 11% la master). În acest mandat mi-am propus să corectez acest deficit, pentru a începe apoi şi un proces de dezvoltare. Studenţii au nevoie de medii moderne de învăţare (nu mai pot sta ca pe vremuri, inclusiv a mea, înghesuiţi în bănci sau, la cursurile de mare interes, chiar pe jos sau pe hol), iar cercetarea are nevoie de laboratoare în spaţii moderne şi adecvate standardelor de astăzi. După ce acoperim nevoile absolut necesare de spaţiu fizic, dezvoltările se vor face în principal în logică digitală, acolo unde acest lucru este adecvat. Pornind de la o analiză de nevoi şi de la planurile de facultate am gândit ca rector, împreună cu echipa rectoratului, un proiect investiţional pe termen lung”, a declarat rectorul UBB, prof.univ.dr. Daniel David.

UBB a mai cumpărat, în urmă cu mai mulți ani, hotelul Topaz din Gheorgheni pentru Facultatea de Ştiințe Politice, Administrative și ale Comunicării, dar și clădirea de birouri a Băncii Transilvania din centrul Clujului, pentru Facultatea de Matematică.

Dreamstime M 112833871 820x546 (3)
Fond bugetar de 100 de milioane de lei pentru finanțarea cercetării în universități și în 2022 / 45% din bani – alocați pe baza metarankingului universităților, care trebuie finalizat până pe 31 martie
edupedu.ro

Fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, în 2022, este de 100.000.000 de lei, potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, publicată miercuri. 45% din fondurile alocate în acest sens – în creștere cu cinci puncte procentuale față de cât era prevăzut inițial – sunt repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul universităților din România pentru anul 2021, care, potrivit unui ordin publicat marți în Monitorul Oficial, urmează să fie stabilit până la finele lunii decembrie, în baza unei metodologii incluse în acel ordin.

Metodologia privind finanțarea cercetării științifice universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat în 2022, publicată miercuri, prevede ca Ministerul Educației să constituie un fond în acest sens, cu următoarele obiective:

  • creșterea resursei umane specializate în cercetarea științifică din universități, inclusiv implicarea studenților în cercetare
  • dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare și inovare și finanțarea activității de profil în universități
  • creșterea performanței și vizibilității cercetării românești în plan internațional.

Fondul bugetar alocat este de 100.000.000 de lei, sumă similară celei de anul trecut. Toate universitățile de stat sunt eligibile, iar aceste fonduri sunt considerate venituri proprii ale universității și sunt utilizate conform autonomiei universitare.

În repartizarea fondurilor, a crescut ponderea punctajului din metaranking, față de propunerile inițiale ale ministerului, de la 40% la 45%. Mod de alocare a fondurilor:

  • 20% sub formă de sumă fixă, repartizată în mod egal pentru toate universitățile de stat
  • 45% în funcție de punctajul obținut în metarankingul universităților pentru 2021
  • 20% – pentru programele de studii din domeniile prioritare și artistice, în funcție de numărul de studenți
  • 10% – luând în considerare numărul de cercetători și de conducători de doctorat
  • 5% – pe baza scorului asociat rezultatelor științifice
04f35e10c1243359d5dd3b38668583b7c5784c73
Frigul, a doua cauză după Covid-19, care a închis școlile
scoala9.ro

La începutul lunii februarie, peste 10.000 de copii din Timișoara au fost nevoiți să facă din nou şcoală online. De data aceasta, nu pandemia de COVID-19 a pus lacătul pe sălile de curs, ci frigul din unitățile de învățământ. Începând cu toamna trecută, alte școli din Hunedoara, Giurgiu și Suceava au trimis copiii acasă. Școala 9 a urmărit situația din Timișoara, care de altfel în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii, dar și în ce măsură criza energiei și termoficării devine o problemă la nivel național.

Mai multe școli din județele Hunedoara, Suceava, Giurgiu și Timiș au rămas fără căldură încă de la finalul lui 2021. În Deva, s-a întâmplat după oprirea Termocentralei Mintia. Autoritățile locale au promis că problema va fi rezolvată înainte de luna octombrie, însă la o singură unitate de învățământ s-a reușit, până în acel moment, să se monteze centrale pe gaz, scrie ziardehunedoara.ro. La celelalte școli, lucrările la sistemele de încălzire sunt în curs și abia anul acesta vor fi finalizate.

Criza energetică a lovit puternic și școlile din municipiul Giurgiu. La sfârșitul lunii decembrie, primarul Adrian Anghelescu anunța sistarea livrării agentului termic, din cauza lipsei banilor, și închiderea unităților de învățământ. Drept consecință, din 3 ianuarie, elevii de gimnaziu și de liceu au fost nevoiți să se întoarcă la cursurile online.

„Când am hotărât prelungirea subvenției de 60%, nu știam că prețul gazului va crește de 6 ori, ajungând să cheltuim aproximativ 1.800.000 de lei pe zi! Asta ar însemna 5 milioane de euro în perioada sezonului rece. Este catastrofal pentru primăriile care, ca și Giurgiu, nu au agenți economici importanți ce nu au colectări importante. În concluzie, nu se poate trece peste această iarnă decât cu ajutor guvernamental”, declara primarul Anghelescu, potrivit jurnalgiurgiuvean.ro.

Și în județul Suceava au fost probleme cu încălzirea sălilor de curs. În Rădăuți, de pildă, din cele trei școli care funcționau fizic, două au fost închise, în noiembrie, scrie telem.ro. Potrivit sursei citate, primăria Rădăuți a acumulat datorii de 3,3 milioane de lei și penalități de 2 milioane de lei la furnizorul de gaz, care a hotărât să sisteze distribuirea de agent termic.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.