EȘTI AICI:
Revista presei – 23 septembrie 2022

Revista presei – 23 septembrie 2022

Primar Lisabona
Primarul Lisabonei devine Doctor Honoris Causa a UVT, chiar la deschiderea noului an de studii 2022 -2023
ziuadevest.ro

Vacanța e aproape gata, de aceea Universitatea de Vest Timișoara anunță deschiderea oficială a noului an universitar 2022 -2023 și dedică prima zi  unor evenimente speciale.

Vineri, 29 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, va fi primit un nou membru în comunitatea onorifică a universității. Titlul de Doctor Honoris Causa UVT îi va fi oferit domnului Carlos Moedas, primarul orașului Lisabona.

Ziua continuă  într-o notă festivă, astfel, începând cu ora 12:00, se dă oficial start anului universitar 2022-2023, în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT.

“Vă așteptăm să petrecem împreună prima zi din noul an universitar!”, este mesajul UVT.

Superliga Smart Galati
A început Superliga de Șah 2022!
frsah.ro

În perioada 21-30 septembrie se desfășoară Superliga de Șah 2022 la Oradea. La Open, avem 10 echipe participante și joacă 9 runde: CSU Târgoviște, CSU ASE București Superbet, CS Studențesc Medicina Timișoara, Verdi.ro Șah Club Oltenia Craiova, ACS Smart Galați, CS Politehnica Iași-CSM Iași 2020, Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, ACS Șah Club Vados Arad, CS Universitatea de Vest Timișoara și CS Victoria-Sparta Techirghiol.

Fetele intră în competiție de vineri, 23 septembrie, și joacă 7 runde, iar echipele sunt: CS Studențesc Medicina Timișoara, CSM București, CSM Iași 2020, CSM Sighetu Marmației, CSU ASE București Superbet, CSU UVT Timișoara.

Pe lângă jucători consacrați: Constantin Lupescu, Bogdan Deac, Mircea Pârligras, David Gavrilescu, Costin Miron, Dieter Nisipeanu, Irina Bulmaga, Mihaela Sandu, Luminița Cosma, Miruna Lehaci sau Alessia Ciolacu, vor participa șahiști și din Franța, Georgia, Ungaria, Israel, Kazahstan, Rusia, Turcia și Ucraina.

Competiția poate fi urmărită LIVE pe paginile de YouTubeFacebook și Twitch ale Federației Române de Șah.

Ioan Aurel Pop Alex Tudor Agerpres Foto
După Academia Română, și Comitetul Istoricilor Români, condus tot de Ioan Aurel Pop, cere Ministerului Educației două ore de istorie în gimnaziu și trei ore pentru liceeni
edupedu.ro

Comitetul Naţional al Istoricilor Români solicită Ministerului Educaţiei ca în învăţământul gimnazial numărul de ore de Istorie din trunchiul comun, obligatoriu, să fie de cel puţin 2 pe săptămână, iar în învăţământul liceal de 3 ore. Solicitarea vine după ce Academia Română, condusă tot de Ioan Aurel Pop, a cerut același lucru.

„Noi, reprezentanţii Comitetului Naţional al Istoricilor Români, solicităm prin prezenta identificarea de toţi cei care sunt implicaţi în redactarea noii legi a învăţământului şi a noilor planuri-cadru pentru învăţământul preuniversitar a unor modalităţi adecvate de revenire a disciplinei Istorie la un statut comparabil cu ceea ce se petrece în alte state din Uniunea Europeană (în Ungaria, bunăoară, disciplina Istorie este prevăzută în învăţământul liceal cu 3 ore, deopotrivă la nivelul profilurilor uman şi real). De aceea, insistăm ca în învăţământul gimnazial numărul de ore de Istorie din trunchiul comun, obligatoriu, să fie de cel puţin 2 pe săptămână, iar în învăţământul liceal tot de 3 ore, indiferent de profil”, afirmă acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Comitetului Naţional al Istoricilor Români, într-o scrisoare adresată ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Comitetul Naţional al Istoricilor Români consideră că introducerea în noua lege a obligativităţii ca probă de bacalaureat pentru disciplina Istorie „ar corespunde presiunii care există” din partea societăţii civile din România şi „ar salva generaţiile viitoare de alterarea radicală” a identităţii lor naţionale.

Potrivit CNIR, cunoaşterea „în mod corect, critic”, de către tineri mai ales, a istoriei naţionale, cu toate împlinirile şi neajunsurile prezente la toate naţiunile, trebuie să-i preocupe şi pe decidenţii politici ai României.

Spitalul De Copii
Spitalul de copii din Timișoara, în construcție de opt ani. Are nevoie de 20 de milioane de euro pentru aparatură
rfi.ro

A „înghițit” până acum, în opt ani, în jur de 10 milioane de euro și nu e gata. Mai are nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro pentru dotări și totul depinde de PNRR. Este povestea noului corp de clădire al Spitalului de copii din Timișoara, instituție sanitară care funcționează, în prezent, în mai multe imobile. Duminică noapte, într-unul dintre ele a avut loc un incident în urma căruia zeci de copii au fost evacuați.

Un incident petrecut la finele săptămânii trecute, la Timișoara, a adus din nou în discuția situația spitalului de copii din capitala Banatului. Peste 80 de persoane, din care jumătate copii, au fost evacuate în miez de noapte, după ce un apel la 112 a anunțat o degajare de fum la primele două etaje ale uneia dintre clădirile de la spitalul de copii „Louis Țurcanu”.

A fost activat imediat Planul roșu de intervenție, iar copiii au fost transferați în alte spitale. Nu au fost victime, iar ancheta pompierilor a stabilit că incidentul s-a produs în camera tehnică a compartimentului transplant medular. Cauza probabilă a fost defectarea unui aparat electric de purificare a aerului.  Totul a revenit la normal chiar de a doua zi, când micii pacienți au revenit în saloane, iar personalul medical a revenit la muncă.

Situația spitalului de copii din Timișoara, unde vin la tratament pacienți din întreaga țară, este una cu totul specială. Unitatea sanitară funcționează în mai multe imobile, iar spațiul a devenit și mai limitat, după ce unele clădiri au fost retrocedate. Paradoxul este că în curtea spitalului a fost ridicat un corp nou de clădire, cu demisol, parter și șase etaje, care ar trebui să găzduiască, în principal, unitatea de primiri urgențe și mai multe secții.

MCZoYXNoPTFlNDFjODc1MmEzMjBjZGE1ZjRhMTg1Yjc0ODQ2NmU3.thumb
„Școala fără pauză”: Copii din medii defavorizate primesc rechizite
digi24.ro

Cărți, caiete, ghiozdane - de toate acestea au nevoie copiii din mediile defavorizate ca să poată merge la școală. Asociația „Banca de Bine”, în cadrul proiectului „Școala fără pauză”, și echipa Digi FM vin în sprijinul acestora. Au transformat un container din parcarea celui mai mare mall din nordul Capitalei în centru pentru donații. Acolo puteți merge de joi până duminică și să oferiți de la îmbrăcăminte la rechizite sau echipamente IT. 5.500 de copii din toată țara vor putea zâmbi din nou.

Proiectul „Școala fără pauză” își propune să ajute și anul acesta copiii mai puțini norocoși. Donațiie sunt sortate și igienizate, iar echipele de voluntari din toată țara se asigură apoi că vor ajunge la cei mici. Violeta Bîltac, președinte Asociația Banca de Bine: Ne propunem să trecem pragul, să ajungem la peste 5.500 de copii care să poată să meargă la școală fără a simți că nu au un ghiozdan sau un caiet pe care să scrie. Îi așteptăm pe toți cei care vor să doneze îmbrăcăminte, încălțăminte, echipamente IT, rechizite și jucării în parcarea exterioară a celui mai mare complex comercial din nordul capitalei de joi până duminică de la ora 12:00 la 20:00, aici unde avem ușile deschise pentru toți cei care vor să fie mai aproape de cei care își doresc să meargă la școală și nu au cele necesare.

 

Invatamant Dual Universitar
Învățământul dual, extins la nivel universitar: facilitățile pentru companiile implicate
cursdeguvernare.ro

Guvernul a aprobat miercuri, prin OUG, cadrul legislativ necesar pentru extinderea învăţământului profesional dual la nivel universitar.

Instituţiile de învăţământ superior acreditate vor putea organiza, împreună cu companiile, învăţământ superior dual, formă de învăţământ în care responsabilităţile cu privire la desfăşurarea activităţilor de învăţare, predare şi evaluare sunt partajate între instituţia de învăţământ superior acreditată şi operatorii economici.

„Instituţia de învăţământ superior organizează şi desfăşoară activităţi de învăţare, predare şi evaluare, iar operatorii economici organizează activităţi de învăţare prin muncă şi participă la evaluare”, se spune în comunicat.

O noutate care ar putea aduce schimbări fundamentale în relația dintre companii și mediul universitar:

modificarea adusă Legii educației permite instituţiilor de învăţământ superior să înființeze, singure sau prin asociere, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, consorţii pentru învăţământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale.

Condiţia ca acestea să se înfiinţeze este aceea ca ele să contribuie la creşterea performanţelor instituţiei.

Em 4Zn8
Jocul video făcut la Cluj care alungă depresia copiilor, premiat internațional
scoala9.ro

Un grup de cercetători clujeni a creat primul joc video online care-i ajută pe copii și adolescenți să-și gestioneze emoțiile în situații de stres printr-un joc atractiv. Mai mult, REThink - așa cum a fost denumit jocul - promite să țină departe depresia în rândul tinerilor, în contextul în care sănătatea mintală în rândul acestora este o problemă la nivel mondial.

Creat în 2017 de către cercetătorii din Cluj, de la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (UBB), REThink este primul joc video online terapeutic care funcționează ca mijloc de prevenție a tulburărilor emoționale în rândul copiilor. La cinci ani după ce a fost creat, jocul a fost premiat la o competiție internațională și a fost și validat ca instrument de evaluare pentru abilitățile emoționale.

Scopul jocului este să îi ajute pe copii să gândească raţional și să-şi controleze emoţiile, mai ales în situații de stres. De asemenea, jocul contribuie și la reducerea problemelor de comportament ale copiilor şi sporirea atitudinilor prosociale, concluzionează cercetătorii, potrivit site-ului universității clujene.

3om
România se află pe locul 11 într-un top global al declinului populaţiei până în 2050
zf.ro

Populaţia României va scădea cu 15,5% până în 2050, ceea ce o plasează pe locul 11 într-un top global al declinului populaţiei, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite, centralizate de platforma de conţinut pentru investitori Visual Capitalist. Pe primele locuri în topul statelor care se vor confrunta cu scăderi importante ale populaţiei se află Bulgaria (care se va confrunta cu o scădere de 22,5% a numărului de locuitori până în 2050), Lituania (-22,1%), Letonia (-21,6%), Ucraina (-19,5%) şi Serbia (18,9%).

În România, populaţia va ajunge la circa 16 milioane de locuitori până în 2050, faţă de nivelul de 19 milioane, cât este în prezent. Cu o scădere estimată a populaţiei de 15,5%, România se află într-o situaţie similară cu Grecia şi cu Albania, potrivit datelor oficiale.

Scăderea natalităţii şi migraţia externă a românilor sunt principalii factori care au condus la o scădere a populaţiei României în ultimele decenii, astfel că, în prezent, se nasc circa 180.000 de copii pe an (cu 40% mai puţini copii decât în 1990) iar în străinătate pleacă anual la muncă câte 200.000 de români. În prezent, între 3 şi 4 milioane de români lucrează în alte state, potrivit estimărilor oficiale.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.