EȘTI AICI:
Revista presei – 23 septembrie 2021

Revista presei – 23 septembrie 2021

Univibes2021cover
Unic în România! Univibes 2021 – Occupy the University! la UV Timișoara
ziuadevest.ro

UVT continuă în 2021 tradiția #OccupyTheUniversity în cadrul UNIVIBESby UVT, înconjurând universitatea cu ritmuri electrice, în seara de luni, 27 septembrie, după ora 18.

Universitatea de Vest din Timișoara este singura instituție universitară în care se organizează un festival de muzică în seara zilei de deschidere a noului an universitar, sub genericul #OccupyTheUniversity.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Și în acest an ne vom bucura, vom cânta și vom celebra începutul unui nou an universitar în aceeași formulă specifică, prin Festivalul UNIVIBES, alături de unele dintre cele mai bune trupe românești, pe două scene distincte organizate outdoor, la sediul central UVT. Este un festival deschis întregii comunități, pentru că UVT este parte a spiritului și energiei Timișoarei.”

Pe Electric Stage (în parcarea din fața sediului central UVT, V.Pârvan nr.4), vor urca, începând cu ora 19:00: Subcarpați, Toulouse Lautrec, The Skywalkers, iar pe Backyard Stage (în curtea din spatele sediului central UVT, lângă terenul de baschet), vor urca, începând cu ora 18:00: Fără Zahăr, Monokrom, Lia Burg, Dalla.

Începem anul universitar cu forțe proaspete și energie! - este mesajul UVT.

NCUVT21cover
”Noaptea Cercetătorilor 2021”, la UVT
renasterea.ro

Vineri, 24 septembrie, publicul larg este așteptat să participe la evenimentul anual „Noaptea Cercetătorilor”, organizat la Timișoara de către Universitatea de Vest din Timișoara sub genericul „Opening Up Science”.

”Sunt pregătite multe activități destinate minților curioase de toate vârstele – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice și a curiozității. Programul este desfășurat de cercetători, inventatori și exploratori într-un mod interactiv, educativ și distractiv”, transmit organizatorii.

Tot în cadrul evenimentului, vor fi premiați câștigătorii concursului de creație grafică cu tematică științifică intitulat „De la stele către centrul Pământului”, iar lucrările vor fi expuse în Holul Mare al UVT.

„Vă invităm să participați la programul organizat de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul Nopții Cercetătorilor 2021, care include activități uimitoare din domenii diferite ale științei, acompaniate de magistralele prelegeri susținute de voci importante ale științei: cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, domnul Marius Ioan-Piso, directorul Agenției Spațiale Române (ROSA), binecunoscutul fizician și cercetător Cristian Presură, sau domnul Ioan Dăncuș, de la ELI-NP”, este mesajul rectorului UVT, Marilen Pirtea.

Activitățile se vor desfășura în Amfiteatrul Mare „Ioan Mihai” (la parter) începand cu ora 15 și apoi la ExperimentariumTM (str. Glad 59).  Participarea la toate activitățile este gratuită, cu respectarea regulilor de siguranță medicală, respectiv purtarea măștii de protecție și distanțare.

Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau pentru persoanele care au rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Înscrierea la eveniment se poate realiza doar prin completarea online a unui formular, pe link-ul https://www.noapteacercetatorilor.e-uvt.ro/%C3%AEnscriere.

Mpisjtimis
„Ne regăsim în aceleași limite ale infrastructurii școlare în Timiș, ca în urmă cu 20-30 de ani!”. Interviu cu prof. Marin Popescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș
ziuadevest.ro

GM: Domnule profesor Marin Popescu, în ce condiții, privind infrastructura, elevii din Timiș au început noul an școlar 2021 -2022?

MP: De 20-30 de ani, am rămas pe același context al crizei spațiilor de învățământ. Nu s-a putut reconfigura rețeaua școlară și nu vorbim de fuziuni pe verticală sau orizontală, ci mă refer la o extindere a rețelei școlare, mai ales că presiunea în județul Timiș, în perspectiva educației, este foarte mare. Numai anul acesta au venit aproape 500 de copii din afara țării. Nu mai vorbesc de elevii veniți din județ la Timișoara sau din afara județului, fiindcă orașul nostru reprezintă un pol de dezvoltare economic care trezește un interes foarte mare pentru familii. Prin urmare, ne regăsim în aceleași limite ale infrastructurii școlare ca în urmă cu zeci de ani. Soluțiile găsite sunt temporare și nu rezolvă problema în totalitate.

Care sunt aceste soluții ?

Soluțiile sunt acele construcții modulare, care au fost autorizate în mare parte de către DSP Timiș și ISU. Prin urmare, există mai multe unități școlare în județ unde elevii învață în acest construcții modulare, foarte moderne, de altfel, cu toate facilitățile, unde copiii au condiții foarte bune de urmare a cursurilor, dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema spațiilor. Nu, aceasta este o soluție pe termen scurt, dar și așa sunt insuficiente pentru Timișoara.

Unde există probleme mari cu spațiile de învățământ?

Sunt câteva cazuri. Liceul Tehnologic din Lugoj are un corp de clădire în reabilitare pentru învățământul primar și gimnazial, de aceea s-a decis desfășurarea cursurilor în două schimburi, dimineața și după amiaza, în spațiile autorizate. În cazul Școlii gimnaziale din Fârdea, o parte din clase sunt relocate în clădirea grădiniței, unde este spațiu disponibil. Școala gimnazială Satchinez se află în reabilitare printr-un program PNDL. Se lucrează la parterul clădirii. Etajul este disponibil. De aceea activitatea elevilor se va desfășura în două schimburi, dimineața și după-amiaza. Școala gimnazială Chișoda structură a Liceului „David Voniga” din Giroc se află în reabilitare. Elevii și profesorii sunt relocați la unitatea de învățământ din Giroc. Așadar este o presiune pe infrastructura școlară din Giroc, fiindcă există un număr mare de elevi la acest liceu prestigios al județului Timiș. Cursurile vor avea loc și după amiază, atât la școala din Chișoda, cât și pentru elevii relocați la Giroc. Vor fi utilizate la maximum spațiile. De asemenea, clădirea Grădiniției PP din Șag, o structură a școlii gimnaziale din Șag, se află în proces de modernizare de aceea activează într-un colț al clădirii școlii.

Jmg9NDQwJmhhc2g9MTVjNjE3MzYxZmNmY2ZkYmViZjNmOWIxN2EzYjUxYjA=.thumb
Cele mai mari universităţi din Bucureşti vor începe cursurile în format hibrid
digi24.ro

Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid - online şi cu prezenţă fizică, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Pe de altă parte, vor fi disponibile mai puține locuri în cămine.

Cursurile la Universitatea din Bucureşti vor începe într-o formulă mixtă aleasă de către Consiliile facultăţilor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Mirabela Amarandei, citată de Agerpres.

„Consiliile facultăţilor au putut decide cu privire la modalitatea de începere a anului universitar. Se distinge formula mixtă aleasă de către Consiliile facultăţilor - o formulă hibridă care permite atât învăţământul online, cât şi prezenţă în sala de curs acolo unde condiţiile pot permite şi unde numărul de studenţi, grupele de studenţi sunt reduse. Vorbim de un maxim de 50 de studenţi per grupă, aşa cum a fost recomandarea Senatului UB”, a spus Amarandei.

„Pe de altă parte, se remarcă şi facultăţi care urmărind interesul educaţional au ales varianta prezenţei în sala de curs sau laborator. Discutăm de facultăţile de ştiinţe - Fizică, Biologie, Chimie, care au ales fie varianta prezenţei fizice, fie varianta preponderent a prezenţei fizice. Deci o variantă hibridă. Nu în ultimul rând, sunt şi facultăţi care au decis cursuri susţinute online. Discutăm aici de Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi Străine, spre exemplu. Se remarcă o atenţie îndreptată către învăţământul hibrid. Sperăm ca evoluţia pandemică să permită prezenţa studenţilor, a profesorilor în sălile de curs, în laboratoare acolo unde decizia facultăţilor s-a îndreptat către încercarea de a se întoarce în sălile de curs”, a adăugat ea.

Univpolb
Costoiu: 65% dintre studenţii Universităţii Politehnica Bucureşti sunt vaccinaţi anti-COVID / Ce spun cifre neoficiale despre vaccinarea studenților
hotnews.ro

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat că 65% dintre studenţii instituţiei de învăţământ sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, din informațiile pe care le are. Surse din rândul organizațiilor studențești au precizat pentru HotNews.ro că, potrivit estimărilor neoficiale, peste 50% dintre studenți sunt vaccinați.

"Din informaţiile pe care le avem în acest moment de la studenţi, de la asociaţiile studenţeşti - 65% dintre studenţi sunt deja vaccinaţi şi 15% dintre ei doresc să se vaccineze", a precizat miercuri rectorul, pentru Agerpres.

El şi-a manifestat speranţa ca în această săptămână să se deschidă un centru de vaccinare în Complexul Studenţesc Regie.

"Ne dorim să deschidem centrul de vaccinare, sper să reuşim în această săptămână, astfel încât toţi studenţii care vin la universitate să poată se vaccineze, dacă încă nu au făcut-o, chiar în campusul universităţii. Centrul de vaccinare va fi în Regie. Nu este un centru destinat exclusiv Politehnicii", a declarat Costoiu.

Estimările neoficiale are organizațiilor studențești arată că puțin peste jumătate dintre studenți sunt vaccinați. Nu toate facultățile din cadrul universităților au făcut însă interogări în acest sens, astfel că nu există raportări clare în această privință.

 
Cazarestud
Cazare facultate 2021. Studenții vaccinați, separați pe etaje de cei nevaccinați în căminele de la Universitatea București / Politehnica anunță: „credem că doar cei vaccinați vor putea avea acces” / La ASE nevaccinații sunt testați
edupedu.ro

Studenții Universității din București vor fi cazaţi separat: cei vaccinaţi anti-COVID de cei nevaccinaţi, „pe camere, respectiv etaje în funcţie de specificul căminului”, după cum a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ, Mirabela Amarandei. Universitatea Politehnica din București a anunțat că „având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces”.

Purtătorul de cuvânt al Universității din București a spus că „acolo unde există grupuri sanitare în camere, studenţii vor fi separaţi pe camere, iar acolo unde există grupuri sanitare comune pe etaje, studenţii vor fi separat cazaţi în funcţie de situaţia individuală – vaccinat sau nevaccinat pe etaje”.

Aceasta a mai precizat în legătură cu numărul studenților dintr-o cameră de cămin următoarele: „acolo unde avem camere de patru studenţi vor fi cazaţi câte trei, respectând, în primul rând, distanţele şi spaţiul alocat fiecărui student potrivit normelor pe care le-au stabilit specialiştii şi autorităţile”.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat că prioritate vor avea studenții vaccinați și că a fost redus numărul de locuri din camere pentru respectarea normelor sanitare: „Prioritate vor avea studenţii vaccinaţi. (…) Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare. Am diminuat numărul de locuri din camere astfel încât să respectăm normele sanitare (…)”.

La Academia de Studii Economice a fost redusă capacitatea locurilor de cazare, cu câte un pat în fiecare cameră: „acum, unde erau patru avem trei. Unde erau trei avem două şi tot aşa”, după cum a afirmat rectorul ASE.

De asemenea, studenții de la ASE trebuie să prezinte la cazare „dovada vaccinării sau dovada că au trecut prin boală sau un test PCR valabil 72 de ore”, iar cei care nu au niciuna dintre cele 3 dovezi, vor face un test rapid „pe banii ASE”, după cum a precizat rectorul ASE, Nicolae Istudor.

Catavencii 527 38 22 Septembrie 2021 Mic 4 001
INTERVIU CU ROBERT ȘERBAN: „Omenirea nu se mai distrează citind, ba dimpotrivă, e cam necăjită pe carte“
catavencii.ro

Ne întîlneam în fiecare an, ba la Timișoara, ba la București, la vreun tîrg de carte. De doi ani, pauză. Robert e în continuare poet, realizator de emisiuni TV, editor. Să nu uit –  a absolvit două facultăți: Arte și Design și Construcțiile, ceea ce se cunoaște și în interviul nostru.

Cristian Teodorescu: Ca om de televiziune și observator sagace ce ești, cam în cît timp se confecționează o vedetă TV?

Robert Șerban: Nu se mai poate peste noapte, indiferent ce dotări ai în CV. Depinde mult și de domeniul în care viitoarea vedetă acționează. Una e să prezinți știri, rețete culinare ori medicale, mașini, alta – concerte simfonice, expoziții de artă conceptuală ori cărți de autori români. Mai intră în calcul ora de apariție pe sticlă, durata, formatul emisiunii, canalul de difuzare. Iată: pînă și în televiziune e nevoie de niscaiva timp, fiindcă oferta e variată și tot mai năstrușnică, interesul pentru „sticla mare“ s-a spart, deci și impactul cioburilor ei. Iar dacă mai emani și aere de vedetă, deși nu ți s-a dus bine pudra de pe nas și nici fondul de pe frunte, atunci poți albi degeaba cu lavaliera-n gît, că n-ai parte nici măcar de-o vendetă.

C.T.: De ce nu se bucură de trecere prezentările de carte la TV, chiar dacă sînt – erau! – făcute de oameni remarcabili, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Costi Rogozanu?

R.Ș.: Fiindcă, din nefericire pentru noi – cei care scriem și care trăim cu un picior (nu cu ăla cu care scriem) în lumea asta, a literaturii –, cartea pierde continuu din snagă, de parcă ar avea o tăietură adîncă pe undeva. Realitatea dovedește că e tot mai dificil de citit cărți, vremea se comprimă, nici spațiu unde să pui volumele de hîrtie nu-i, iar gadget-urile-s făcute pentru filme, muzici, poze și game-uri, nu pentru pdf-uri ori e-book-uri. Poate să zică oricine orice, omenirea nu se mai distrează citind, ba dimpotrivă, e cam necăjită pe carte.

Shutterstock 1380507572 Scaled E1621507120559
Generațiile exodului: ce câștigi și ce pierzi când pleci din România
pnorama.ro

Mulți dintre tinerii români care pleacă din țară o fac când termină liceul și se aventurează pe meleaguri străine pentru o educație mai bună, mai multe oportunități, experiențe, culturi și o mai bună calitate a vieții.

Cum se spune, pentru un viitor mai bun.

Adelina Popescu nu se numără printre acești tineri. Are 24 de ani și locuiește în Olanda de la vârsta de 5 ani, când, răsfoind ziarul într-o zi, tatăl ei a găsit o oportunitate de job în această țară și a hotărât să plece definitiv din România.

„A fost greu din foarte multe puncte de vedere. Și acum, după 20 de ani de când sunt aici, parcă trăiesc într-un șoc cultural continuu. Când crești de mică în afară, ai o cultură în casă și o alta când ieși pe ușă, în societate”, spune Adelina. Deși înțelege și vorbește perfect românește, tânăra are un accent pe care nu-l poți descifra: cel de român care și-a învățat propria limbă acasă, de la părinți, nu la școală, de la profesori.

Deși ambii părinți au studii universitare de inginerie mecanică, banii erau puțini și oportunitățile de creștere și mai puține în România la începutul anilor 2000, când au început să se întrebe dacă merită să rămână sau să plece.

EDUbright Talks 770x540
Se lansează primul podcast gratuit din România pentru profesori și părinți, despre dezvoltare socio-emoțională la școală
spotmedia.ro

Asociația pentru Valori în Educație încheie un parteneriat cu MindUP | Goldie Hawn Foundation și lansează EDUbright Talks, primul podcast gratuit din România pentru profesori și părinți, în care sunt abordate teme legate de sănătatea și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor.

În contextul în care presiunea emoțională asupra copiilor este în creștere, scopul acestui demers este de a pune la dispoziția părinților și profesorilor din România o resursă de învățare, care să îi ajute să gestioneze eficient provocările pe care le întâmpină copiii.  

„Copiii din întreaga lume se confruntă cu provocări care țin de gestionarea simptomelor stresului toxic și a anxietății. De aceea, este o onoare să încheiem acest parteneriat cu Asociația pentru Valori în Educație pentru a aduce MindUP în atenția profesorilor din România, în așa fel încât ei să poată aborda problemele care țin de sănătatea emoțională și dezvoltarea copiilor.

 
Echilibrul mintal al copiilor noștri este fără îndoială una dintre cele mai importante probleme cu care avem de-a face în acest moment și mă bucur mult că putem împărtăși programul nostru cu profesorii și copii din România, pentru rezultate mai bune la școală și un parcurs bun în viață”, a spus Goldie Hawn, Fondator și CEO al Fundației Goldie Hawn.  
646x404 (1)
Expertul în testare Dragoș Iliescu: Școala online a fost o glumă care are costuri semnificative pentru elevi. Dacă decalajele nu vor fi recuperate, vor exista costuri masive pentru societatea românească
republica.ro

Poate că niciodată în ultimele zeci de ani, primele săptămâni de an școlar nu au fost atât de importante ca acum, iar nevoia de educație de calitate nu a fost atât de mare. După o lungă perioadă de școală la distanță și pierderi enorme în învățare, cu rata infectărilor de Covid crescând galopant, elevii și profesorii nu au nicio garanție că peste o lună vor mai merge fizic la școală.

„Predicția mea este că în două, maximum trei săptămâni, suntem din nou în lockdown, iar copiii vor învăța din nou în online. Avem acum o fereastră în care îi vedem față în față și putem să le aprindem flacăra, pasiunea pentru învățat, pentru școală, motivația pentru a face efort, înțelegerea faptului că lucrurile sunt grave, în primul rând pentru ei și că trebuie să facă mai mult, că toți trebuie să încercăm să facem mai mult.Ideea că motivația poate fi aprinsă prin ecranul tabletei este ridicolă – asta se face acum sau nu se face deloc”, spune expertul în testare și psihometrie, Dragoș Iliescu, fondatorul platformei educaționale Brio.ro.

Am mai spus-o și cu altă ocazie și o spun și aici: datele noastre arată că pe perioada primului semestru de pandemie decalajul mediu față de același semestru al anului anterior a fost de 6%, decalaj decontat în principal de copiii care aveau oricum probleme – scăderea celor mai slabi 10% din copii a fost de 18%.

Pe parcursul întregului an școlar anterior decalajul a fost de 11%, decalaj decontat tot inegal: copiii mai buni (top 10%) au scăzut în medie cu 7%, pe când copiii cei mai slabi (cei mai slabi 10%) au scăzut în medie cu 26%.

Așadar: situația e cruntă și este decontată inegal: copiii care erau oricum în situații de risc de abandon sunt acum și mai departe de ceea ce ne dorim pentru ei.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.