EȘTI AICI:
Revista presei – 23 noiembrie 2022

Revista presei – 23 noiembrie 2022

Gala Uvt
Gala Premiilor UVT 2022 are loc la Teatrul Național Timișoara
ziuadevest.ro

Cea de-a VIII-a ediție a „Galei Premiilor UVT” se va desfășura în data de 25 noiembrie 2022, ora 18:00, în sala Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara.

O comunitate puternică se bazează pe valorile asumate de-a lungul timpului de către membrii săi, valori care îi conturează dezvoltarea și îi dau consistență. Onestitatea, profesionalismul, respectul reciproc sunt valori importante pentru conturarea unei comunități solide, sănătoase și sustenabile, iar în cazul unei universități sunt valori fără de care nu poate fi concepută existența ei.

Mai important însă decât orice sunt oamenii care diferențiază o comunitate de alta și îi dau viață. Universitatea de Vest din Timișoara a înțeles acest lucru și investește timp și resurse în susținerea membrilor săi, conștientă fiind că prestigiul ei, caracterul ei particular, depinde într-o foarte mare măsură de aceștia. Urmându-și viziunea privind dezvoltarea resursei sale umane, în semn de respect față de trecutul, prezentul și viitorul instituției, Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște meritele tuturor celor care îi fac cinste și contribuie activ la viața UVT și le mulțumește public în cadrul celei de-a 8-a ediții a Galei Premiilor UVT.

În cadrul Galei se vor premia rezultatele excepționale prin acordarea de premii persoanelor și instituţiilor care în anul precedent au contribuit în mod esenţial la dezvoltarea comunităţii academice și la realizarea misiunii asumate. Se acordă șase premii, în domeniile știinţelor, artelor și sportului, două premii pentru contribuţia la implementarea politicilor Universităţii de Vest din Timișoara și două premii pentru contribuţia la creșterea prestigiului UVT în plan naţional şi internaţional. Aceste premii poartă numele unor personalităţi care au marcat istoria universităţii, aducându-și aportul la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a ţării. Astfel, acordarea lor este o dublă recunoaștere a meritelor – ale celor care dau numele premiilor, pe de o parte, și ale celor cărora li se decernează, pe de alta.

Universitatea Transilvania 640x400
Rector: „Universitatea Transilvania din Brașov este o instituție serioasă, care pune pe primul loc calitatea procesului didactic. În niciun caz cursurile nu vor trece în online”
g4media.ro

Universitatea Transilvania păstrează formatul cursurilor și seminariilor cu prezență fizică, în ciuda creșterilor facturilor la utilități. Cel puțin așa a precizat rectorul instituției de învățământ superior din Brașov, prof. dr. ing. Ioan-Vasile Abrudan. Asta în condițiile în care universități din țară au anunțat trecerea în online a cursurilor pentru a face economie la energie, transmite Rador.

„Universitatea Transilvania din Brașov este o instituție serioasă, care pune pe primul loc calitatea procesului didactic, iar anii de pandemie ne-au arătat dezavantajele învățământului online. În niciun caz, Universitatea nu va trece în online, iar în ceea ce privește creșterea costurilor, într-adevăr acestea au crescut semnificativ. Însă a crescut și subvenția acordată de minister pentru cămine-cantine, iar probabil, Universitatea Transilvania este într-o situație financiară bună și ne permitem acoperirea acestor costuri, ținând cont inclusiv de prețurile care au fost anunțate de către Guvern, prețurile maxime atât la energie
electrică, dar și la gaz. Deci, Universitatea Transilvania, în concluzie, își va desfășura activitatea în mod normal”, a spus prof. dr. ing. Ioan-Vasile Abrudan.

De altfel, Universitatea Transilvania a fost prima instituție de învățământ din țară în care, în anul universitar anterior, activitățile cu studenții au fost față în față, cu monitorizarea zilnică a cazurilor nou înregistrate de Covid, dat fiind că atunci încă era în plină pandemie.

Somaj Tineri
România – cel mai slab rezultat în Europa, în ceea ce privește echitatea educației
edupedu.ro

România are rezultatele cele mai slabe la nivel european în ceea ce privește echitatea educației, conform unor noi evaluări publicate de Comisia Europeană. Și aceasta, în condițiile în care echitatea, alături de deficitul de cadre didactice, se numără printre principalele provocări pe care forurile europene le întrevăd în perioada următoare, în efortul de construire a Spațiului European al Educației. Monitorul Educației și Formării – 2022, dat publicității de Comisia Europeană împreună cu aceste evaluări, arată și cât de în urmă se menține România față de restul țărilor UE, în privința principalelor ținte europene privind educația.

Astfel, în momentul în care Comisia a aprobat, zilele trecute, un raport privind progresele înregistrate în vederea realizării Spațiului European al Educației (SEE), ea a pus accentul pe un nou indicator european privind echitatea în educație, indicator introdus deoarece “statutul socio-economic are un efect imens asupra performanței în educație“. Pentru aceasta, este luată în calcul evaluarea PISA realizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul căreia România a înregistrat, alături de Bulgaria, printre cele mai slabe rezultate la nivel european, la ediția din 2018.

Actualul indicator folosit de UE se bazează pe datele PISA 2018, dar raportul privind progresele în vederea SEE precizează că o actualizare va fi făcută după următoarele rezultate PISA, care vor fi anunțate peste un an. Pe baza datelor actuale, noul indicator UE privind echitatea în educație compară ponderea rezultatelor insuficiente la nivel de țară – la citire, matematică și științe (combinate) în cadrul PISA 2018 – în rândul elevilor în vârstă de 15 ani cu cel mai scăzut statut socio-economic și rezultatele elevilor din sfertul superior al indicelui economic, social și cultural.

Astfel, România se află pe ultimul loc în Europa, cu cea mai mare diferență (circa 40% rezultate slabe combinate la PISA 2018).

Studenti Universitate Absolventi Liceeni Facultate2 640x400
Topul celor mai bune universități din lume: Care este instituția din România aflată pe cea mai bună poziție
spotmedia.ro

În anul următor, 36 de universități europene vor fi în top 100 cele mai bune din lume, iar 15 vor figura în top 50. Clasamentul este dominat de o instituție de tradiție din Marea Britanie.

Universitatea Oxford ocupă primul loc, pentru a șaptea oară consecutiv, în topul 2023 al celor mai bune instituții de învățământ superior din lume, realizat de Times Higher Education, potrivit Euronews.

Cele mai bune 10 universități din lume în 2023:

  1. Universitatea Oxford (Marea Britanie)
  2. Universitatea Harvard (SUA)
  3. Universitatea Cambridge (Marea Britanie)
  4. Universitatea Stanford (SUA)
  5. Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA)
  6. Institutul de Tehnologie din California (SUA)
  7. Universitatea Princeton (SUA)
  8. Universitatea California, din Berkeley (SUA)
  9. Universitatea Yale (SUA)
  10. Imperial College London (Marea Britanie)
Concurs Brediceanu 620x400
Inovatori! Echipa de la „Brediceanu” a obținut diploma de excelență la competiția națională TeCHallenge
expressdebanat.ro

Doi elevi de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” s-au evidențiat la faza națională a competiției de proiecte inovatoare TeCHallenge, desfășurată la București.

Este vorba despre Miruna Crețu și Andrei Coritoru, ambii din clasa a X-a B, coordonați de profesoara Lucia Boldea.

Elevii de la „Brediceanu” au participat la etapa finală a celei de a VI-a ediții a acestui concurs bazat pe creativitate, care a avut loc vineri, 11 noiembrie. Competiția a fost organizată de compania multinațională Honeywell și Universitatea Politehnica din București.

Aflat la prima participare, Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” a obținut o diplomă de excelență din partea organizatorilor. Calificarea în faza finală este remarcabilă în condițiile în care, din 140 de echipe participante, doar 21 au fost selectate ca având cele mai bune proiecte.

„Concursul a vizat domeniile: eficiență energetică, surse regenerabile de energie și energie inteligentă. Proiectul propus de elevii noștri, intitulat Smart City, a constat în proiectarea unui oraş inteligent. Am pornit mai întâi de la ideea construirii unei case inteligente, în condițiile în care economisirea energiei este o problemă care se pune tot mai mult pe plan internațional. Fiecare echipă participantă a amenajat un stand unde şi-a expus atât macheta realizată, cât şi prezentarea power point, care cuprindea sumar ce vizează proiectul respectiv. Prezentarea a durat în jur de 10 minute”, spune prof. Lucia Boldea, care i-a însoțit pe elevii de la „Brediceanu” la competiția desfășurată în capitală.

Proiectul elevilor de la „Brediceanu” a fost realizat în timp record, după trei săptămâni de muncă intensivă.

Concedieri1
ECONOMIE - Concedieri la companiile digitale. Managerii renunță la angajați pentru a evita criza, nu pentru că sunt în criză
rfi.ro

Nu mai este vorba despre „marea demisioneală”, ci despre „marea concediere”. Un site de specialitate numit Layoffs a calculat că de la începutul anului câteva sute de companii de tehnologie au demis aproximativ 120.000 de angajați.

Motivele sunt diverse, companiile sunt de talie diferită, dar rezultatul este același și anume o renunțare a managerilor la o parte dintre salariați. Bineînțeles, în ultima perioadă, au fost mult mai vizibile mișcările făcute de marile companii.

Analiștii cred că există un recul al firmelor de tehnologie care vine fie dintr-o precauție ușor exagerată, fie din cauza scăderii business-ului. Marile companii de tehnologie au angajat masiv în perioada pandemiei, atunci când clienții de online au crescut semnificativ. După pandemie, obiceiurile de consum nu s-au schimbat dramatic, dar veniturile din publicitate, o zonă de afaceri importantă pentru multe firme digitale, au scăzut.

Astfel, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, actualul Meta, a anunțat la începutul acestei luni că firma va concedia 11.000 de angajați din întreaga lume, ceea ce înseamnă aproximativ 13% din totalul salariaților.

Trebuie să remarcăm că este pentru prima dată în 18 ani când grupul care deține produsele Facebook, Messenger, WhattsApp și Instagram apelează la un plan de restructurare a forței de muncă.

Anul trecut, grupul ajunsese la 87.000 de salariați, dar de atunci s-au întâmplat multe. Piața de publicitate a scăzut, iar concurentul, TikTok, a mușcat din cota de piață a Meta. În plus, investitorii se îndoiesc tot mai mult de proiectul Metavers lansat de Zuckerberg, iar rezultatul se vede. Acțiunile Meta s-au prăbușit anul acesta cu 20%.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.